Braşov: Spitalul Militar a oficializat colaborarea cu UniTBv şi devine clinic; următorul pas - mai multe linii de gardă

Spitalul Militar de Urgenţă "Regina Maria" din Braşov devine un spital clinic, unde vor fi instruiţi studenţii medicinişti de la Universitatea Transilvania Braşov (UniTBv), demersurile în acest sens fiind parte din planul de dezvoltare al unităţii sanitare pe următorii ani, care vizează inclusiv deschiderea mai multor noi linii de gardă.
Comandantul Spitalului Militar din Braşov, colonelul dr. Alexandru Keresztes, a explicat pentru AGERPRES că, în acest fel, se instituţionalizează, practic, colaborarea deja existentă de câţiva ani cu UniTBv, iar un prim pas a fost desemnarea Secţiei de ATI a unităţii sanitare ca secţie clinică, şeful disciplinei de ATI din cadrul Facultăţii de Medicină din UniTBv, dr. Adrian Bărăgan, făcând parte din echipa de medici a spitalului de peste doi ani.
Totodată, col. dr. Alexandru Keresztes a precizat că demersurile către Ministerele Educaţiei şi cel al Sănătăţii au fost parcurse, existând şi un aviz favorabil al ministrului Apărării Naţionale.
"Practic, mai aşteptăm doar Ordinul de ministru", a declarat Keresztes, precizând că în organigrama ministerului numele unităţii sanitare a fost deja schimbat.
Conform Legii Sănătăţii, spitalul clinic este o bază de instruire practică şi teoretică a studenţilor şi a medicilor rezidenţi, iar prin transformarea spitalului se fac paşi importanţi în ce priveşte câştigarea unei resurse de specialişti, a subliniat el.
"Este o deschidere pentru că ne permite, pe de o parte, atragerea de cadre didactice universitare care pot veni să profeseze alături de echipa spitalului nostru (...), pe de alta, tinerii medici rezidenţi vor putea deveni, ulterior, colegi de-ai noştri şi nu numai colegi civili, ci şi ca medici militari, deoarece Institutul Medico-Militar al MApN şcolarizează studenţi la Universităţile de Medicină "Carol Davila" din Bucureşti şi cea de la Târgu Mureş şi care vin şi efectuează anual practica de vară la noi, dar şi medici militari rezidenţi care ne sunt repartizaţi anual, având post în spitalul nostru", a spus şeful Spitalului Militar Braşov.
Conform acestuia, odată cu dezvoltarea resursei umane, vor creşte şi serviciile oferite de spital, ceea ce ar putea să favorizeze trecerea lui într-o categorie superioară, cu sume mai mari decontate per pacient, deci şi cu finanţare mai consistentă.
"Evident că, odată cu dezvoltarea resursei umane ne dorim şi creşterea serviciilor medicale, nu doar calitativă, cât şi cantitativă şi aceasta, fireşte, ar trebui să aducă şi resurse financiare mai consistente, iar pe viitor, ne dorim să trecem într-o categorie superioară de spital, ceea ce înseamnă o finanţare mai consistentă", a afirmat managerul Spitalului Militar "Regina Maria".
El a amintit că aceşti paşi fac parte dintr-un plan de dezvoltare mai complex, ale cărui efecte ar urma să se vadă în aproximativ doi ani.
"Beneficiem de o finanţare pe partea de infrastructură pentru o clădire nouă, de politraumă, pentru medicină operaţională. Unul dintre atributele de bază ale spitalului este de a asigura asistenţa medicală reală pentru categoriile de militari din patru judeţe arondate spitalului, fie vorbim de cadre militare active, în rezervă sau în retragere, elevi, studenţi, văduve, veterani de război, dar şi pentru categoriile de militari străini care sunt cantonate în arealul nostru. Fiind un spital public, avem un contract de furnizare de servicii medicale cu Casa OPSNAJ, care ne permite furnizarea de servicii medicale pentru toate categoriile de militari ai sistemului de apărare, dar şi altor pacienţi civili. Acest lucru l-am avut în vedere atunci când am dorit să dezvoltăm infrastructura spitalului", a subliniat col. dr. Keresztes.
Noua clădire de politraumă, care are finanţarea aprobată prin PNRR, cu o valoare de 135 milioane de lei, ar urma să aducă la acelaşi loc compartimentul de urgenţă, laboratorul, farmacia, ATI-ul şi toate specialităţile chirurgicale, în prezent repartizate în două pavilioane, pentru a se putea avea "un concept de uniformitate şi un mod de reacţie extrem de rapidă pentru pacienţii critici".
"În paralel, avem în derulare o investiţie în Pavilionul B - lucrări care se vor întinde pe 12 luni - unde, la final, ne dorim să avem saloane cu două-trei paturi, grup sanitar propriu şi toate facilităţile necesare vremurilor pe care le trăim. Totodată, avem un program de achiziţii, tot pe PNRR, pentru aparatura necesară combaterii infecţiilor nosocomiale, de 5,3 milioane de lei şi aşteptăm (să fie aprobat - n.r.) un al treilea proiect, de digitalizare, de aproximativ un milion de euro", a menţionat col. dr. Alexandru Keresztes. AGERPRES/(AS-autor: Diana Dumitru, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai
Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip
Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi
Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională
Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic
Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar
Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate
Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu
Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir
Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată
O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m
Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România
Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.
Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate
Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă
Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'
Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu
Iași: Aproape 3.000 de pacienți așteaptă să fie operați de ortopezii de la Spitalul de Recuperare
Peste 2.700 de pacienți figurează pe lista de așteptare pentru a fi operați la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași. Șeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, Paul Sârbu, a precizat că pacienții sunt din toată zona Moldovei, dar și din alte județe, precum Brașov și Cluj.
INSP: 48 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 32%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 28 aprilie - 4 mai, au fost înregistrate 48 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 32% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 19 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o peri
Specialiști: Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte
Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte, medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi fiind esențiale pentru controlul bolii și pentru prevenirea crizelor de astm, susțin specialiștii cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului. Anul acesta, de Ziua Mondială a Astmului, specialiștii atrag atenția asupra acestei cri
Galați: Spitalul Județean, dotat cu un RMN în valoare de peste 1,2 milioane de euro
Spitalul Clinic Județean de Urgență ''Sf. Apostol Andrei'' din Galați a fost dotat cu un nou echipament medical de ultimă generație, un RMN 3 Tesla, în valoare de peste 1,2 milioane de euro, achiziționat de Consiliul Județean în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Sănătate. Noul aparat medical RM
Satu Mare: Organe prelevate de medici din Germania de la o pacientă aflată în moarte cerebrală
Două echipe de medici din Germania au prelevat, în premieră, organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, care a suferit un accident vascular, informează, marți, unitatea medicală. 'Donatoarea de 47 de ani a suferit un accident vascular cerebral cu inundare tetraventricular
Gala Stomatologiei Românești - pe 30 mai; vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale
Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) va organiza pe 30 mai Gala Stomatologiei Românești, eveniment la care vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale în țara noastră. Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, se vor decerna premii la cin