OAMENI ŞI PASIUNI/ Carmen Ion - profesorul care a transformat un proiect de clasă într-un festival internaţional
.jpeg)
Cei care o cunosc pe Carmen Ion, profesor de Limba română la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Focşani, sau care au cunoscut-o recent e dificil să facă diferenţa între om şi Boovie. Pentru că pe parcursul unui an întreg, viaţa lui Carmen gravitează în jurul Boovie. Atât durează organizarea unui nou festival: un an. Iar pregătirile pentru următorul festival încep imediat după ce evenimentul s-a încheiat, cu o retrospectivă a ceea ce a fost bine, ceea ce se poate îmbunătăţi, pentru ca nimic din emoţia recentă să nu se piardă. Chiar şi cea mai nefericită experienţă este transformată într-un plus.
Carmen Ion se găseşte deseori în dificultate să vorbească despre sine. Dar o fac fără prea mare greutate ceilalţi din jurul ei, fie că e vorba de colegi, profesori, elevi sau orice persoană pe care Carmen reuşeşte fără prea mult efort să o atragă în universul său.
"Când o vezi prima dată pe Carmen, este imposibil să nu îi remarci părul: un roşu cârlionţat, uneori aşezat cuminte, alteori încăpăţânat să îşi arate puterea. După încă o privire aruncată asupra ei, realizezi că, de fapt, nu părul ei face asta, ci ea însăşi. Aşa e Carmen, un complex de energii şi de emoţii care ajung să te atragă în lumea ei fascinantă. Iar odată ajuns acolo, o descoperi cu adevărat şi, ce e şi mai important, ajungi să te cunoşti şi pe tine. Asta este ceea ce Carmen reuşeşte să facă la clasă cu elevii ei, cu oamenii pe care îi întâlneşte în cale", a declarat, pentru AGERPRES, profesorul Marina Vasilof, colegă de catedră cu Carmen Ion.
Carmen e departe de a fi doar un simplu profesor de Limba română, la un liceu de top din Focşani. Dintotdeauna activitatea sa la catedră a fost una nonconformistă, modul său de a relaţiona cu elevii a ieşit din tiparele profesor - elev, astfel că, şi la mulţi ani distanţă după ce au terminat liceul, Carmen păstrează legătura cu foarte mulţi dintre elevii săi, unii chiar o vizitează regulat, îi cer sfaturi.
În urmă cu şase ani, din dorinţa de a-i apropia pe elevi de cărţi şi de a-i motiva să citească, Carmen Ion le-a adresat elevilor săi o provocare, iar rezultatul a fost unul neaşteptat. Mai întâi a ieşit un concurs şcolar la nivel de şcoală, apoi cu implicarea unor alte echipe din judeţ. După doi ani, Boovie, pentru că aşa s-a numit, s-a transformat rapid într-un festival de book-trailere cu participare naţională, pentru ca mai apoi să treacă graniţa, în Republica Moldova mai întâi, pe urmă în Spania, Italia sau Olanda.
Datorită profesorului Carmen Ion, Focşaniul a devenit pentru trei zile, în august, principala destinaţie culturală a României, unde sute de tineri şi-au dat întâlnire pentru a se bucura împreună de ceea ce unii au numit "universul Boovie".
"Carmen tinde să devină un bun local şi naţional prin ceea ce face la Boovie. E o mică bombiţă, care însă nu distruge, ci dimpotrivă, construieşte, adună la un loc, dă formă. Carmen e un univers, e un cosmos. A luat foste multe energii care erau haotice, care se risipeau, le-a pus la un loc şi a creat o lume. Sunt două categorii - cei care s-au întâlnit cu Boovie şi care au fost atraşi în acest vortex şi au devenit parte ai acestui univers şi cei care încă nu s-au întâlnit cu Boovie. Într-o lume şi un timp în care există multe evenimente, probabil că pornirea iniţială este de a nu acorda foarte multă atenţie unui eveniment care se petrece pe undeva prin ţară. Dar, dacă ajung să întâlnească Boovie, direct sau indirect, nu cred că mai pot ieşi din gravitaţia acestui fenomen", a fost de părere Doru Căstăian, profesor Merito.
Şi cei care au avut ocazia de a o cunoaşte pe Carmen au devenit cumva susţinători şi fani ai festivalului. Este cazul regizorului Crăiţa Nanu, care s-a întors la Focşani pentru al doilea an pentru a pune umărul la ultima ediţie a festivalului.
"Am cunoscut-o acum un an, mai întâi pe ea şi mai apoi s-au aliniat în faţa ei foarte multe şiruri de copii. Anul trecut a fost o ediţie tristă, pentru că nu a avut participanţi, dar am avut şansa să văd dedesubturile Boovie, echipa în acţiune, şi am văzut cam cum vorbesc copiii aceştia unul cu celălalt şi cum se raportează la Carmen ca profesor/partener de lucru/mentor. E cumva o combinaţie de respect cu încredere şi cu colegialitate şi prietenie, care pentru mine a fost o mare uimire şi în acelaşi timp o mare bucurie să descopăr că există. A fost principalul motiv pentru care am ţinut să rămân în zonă şi să fiu prezentă în continuare la acest festival. Prin acest festival, Carmen a reuşit să ajungă la foarte mulţi copii şi descopăr cu uimire şi plăcere ce mină de talent există în toate aceste filmuleţe. M-a făcut pe mine, om adult, să îmi dau seama că aceşti copii pleacă deja de la o bază mult mai matură şi o gândire mult mai pragmatică, dar în acelaşi timp fabulos de creativă şi liberă în ceea ce priveşte lucrul artistic. Eu nu eram aşa la vârsta acestor copii, iar Carmen, prin Boovie, le-a deschis acestora o poartă spre cunoaştere. Faptul că acest curent pe care l-a creat a prins şi convinge în continuare se reflectă şi în calitatea reală din ce în ce mai bună a filmelor", a dezvăluit Crăiţa Nanu.
Emoţiile festivalului au fost trăite la intensitate de elevi şi profesori laolaltă.
"Nu am cunoscut-o pe Carmen Ion până la Boovie, dar o admir din toată inima pentru energia pe care o are. Am simţit că îi transmit toată afecţiunea, emoţia mea. Mi-am dorit să reuşească să ducă la capăt acest proiect nemaipomenit şi a reuşit. Este un om extraordinar. Iar mişcarea pe care a creat-o a reuşit mai mult decât să mobilizeze o echipă, să creeze un trailer. Pentru că toată clasa s-a implicat alături de echipa propriu-zisă, au citit cărţile şi le-au discutat la ore. A reuşit să creeze o atmosferă de emulaţie, un prilej foarte bun de a se descoperi pe ei înşişi prin lectură", a afirmat Manuela Petrea, profesor de Limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială Pufeşti.
Unii au numit-o pe Carmen geniu, reformator, model. Este şi cazul jurnalistei Paula Herlo, care a dat curs invitaţiei de a-i fi alături anul acesta la festival.
"Prin acest proiect, Carmen a avut acea sclipire de geniu a omului care lasă ceva în urmă. Ea şi-a dat seama într-un anumit moment că pe copii nu îi poţi rupe de tehnologie. Oricât ne-am dori noi să îi ţinem departe, ei sunt acolo. Iar asta este o realitate cu care trebuie să lucrăm. Şi Carmen i-a provocat să folosească tehnologia în arta învăţării. Şi a transformat cititul într-o formă de artă. Pentru că, după ce citesc, copiii lucrează la un trailer, îşi pun imaginaţia la contribuţie. Dovadă e faptul că s-a născut acest fenomen care se cheamă Boovie şi care este o dovadă că şcoala românească are toate şansele să se reformeze prin oameni cum e Carmen. Şi sunt mai mulţi profesori precum Carmen, care au schimbat felul în care predau la clasă, care au schimbat felul în care se raportează la elevi, care au înţeles că au în faţă o generaţie de copii liberi, care vor să se simtă şi la clasă liberi, aşa cum se simt acasă, pentru că îi creştem în acest spirit. Şi da, acest gen de profesor este un model de urmat", a spus Paula Herlo.
Dar Boovie nu înseamnă doar un concurs pentru câteva mii de elevi. Înseamnă şi o şansă pentru câteva sute de voluntari din liceele din Focşani, dar nu numai, de a pune umărul la această experienţă inedită şi, de ce nu, de a se forma ca oameni, de a deprinde acele abilităţi care se cer în orice CV, dar care sunt cât se poate de fireşti la Boovie: iniţiativă, capacitate de a lucra sub presiune, spirit de echipă.
"Boovie a fost despre crize de râs şi, inevitabil, de plâns, despre situaţii de toate felurile, întâlnite şi nemaiîntâlnite, despre Piaţa Unirii invadată de voluntari. A mai fost şi despre afecţiune şi spirit de echipă, dar mai mult decât atât, a fost despre evoluţie. Pe lângă toate acestea, s-a mai întâmplat ceva. Am realizat cât de mult am crescut eu ca om. Am plecat la drum cu toate temerile posibile, de la teama de a nu încurca numerele de telefon, până la aceea de a nu încurca întreaga echipă, şi am ieşit (impropriu spus, pentru că îmi e atât de dor de zilele şi presiunea de atunci, încât încă mi se pare că sunt acolo), după mult timp, cu o părere, clar, mult mai bună despre propria persoană şi chiar un pic mândră de mine. Astăzi, ştiu că eu am reuşit să obţin aceste, să le spunem, 'mici victorii', datorită cuiva care a stat în spatele meu pe tot parcursul acestei aventuri. Omul ăsta se numeşte, simplu, Carmen Ion sau pentru noi - 'profa'. Cumva, într-un fel sau altul, a apărut exact atunci când eu aveam cea mai mare nevoie de cineva care să mă împingă puţin, cât să înţeleg că pot să fac orice, iar, dacă totuşi există ceva ce cred că nu pot sau nu ştiu să finalizez, este pentru că nu am căutat suficient o soluţie către direcţia respectivă. Pe de altă parte, tot lângă 'profa' am realizat că oricâte variante aş avea în ceea ce priveşte drumul meu profesional, nimic nu m-ar putea împlini ca om decât cariera de profesor şi sper ca într-o zi să pot să fiu la fel de aproape de elevii mei, să-i îmbrăţişez sincer şi să mă bucur în mod real de reuşitele lor, exact aşa cum face şi profa. În altă ordine de idei, profa va rămâne unul dintre acei oameni pe care îi voi căuta în diferite momente ale vieţii mele, indiferent de natura lor, şi ar face bine să aibă în continuare sfaturile şi îmbrăţişările pregătite, să râdă ca cel mai fericit copil şi să răspundă la telefon cu acelaşi 'hello, dear!' '', ne-a spus, emoţionată, Iulia Tudor, elevă în clasa a XI-a şi voluntar pentru al doilea an consecutiv la Boovie.
Despre sine, Carmen Ion vorbeşte puţin. Şi nici nu e nevoie, pentru că faptele sale vorbesc de la sine. Dar dacă trebuie totuşi, Carmen recunoaşte că este într-o continuă căutare a noului, a ineditului, a inspiraţiei.
"Carmen Ion ar putea fi profesorul din copil pentru că în toată copilăria mea am fost destul de exigentă cu lucrurile pe care am vrut să le fac. Am vrut mereu să descopăr lucruri, să evoluez cât mai repede. În fapt însă, Carmen Ion e copilul din profesor, pentru că şi acum, ca şi atunci, îmi place să născocesc, să ghiduşesc câte ceva, să caut, cum s-ar spune, noi soluţii. Iubesc cititul, iar Boovie este despre citit. Am născocit astfel un festival despre citit, în care cărţile prind viaţă în trailerele făcute de copiii care le citesc. Nu cred că sunt activităţi care să mă caracterizeze. Nu mi-a plăcut niciodată să rămân într-un loc, să văd într-un singur fel sau în acelaşi fel lucrurile, aşa că activităţile pot fi dintr-o arie foarte cuprinzătoare. E şi motivul pentru care, de fiecare dată când intuiesc măcar un dram de interes într-un curs, fie că e online sau într-o conferinţă, dau frâu liber imediat dorinţei de participare şi, evident, particip, pentru că niciodată nu poţi să ştii de unde poţi afla lucruri noi, de unde poate veni inspiraţia pentru proiecte viitoare", a mărturisit Carmen Ion.
Dincolo de emoţiile reale, de reverberaţiile din social media, cartea de vizită a lui Carmen Ion şi implicit a festivalului Boovie e foarte eficient conturată de statisticile ce stau în spatele acestui eveniment. De la circa 200 de elevi la primele ediţii la peste 2.000 de elevi în prezent. De la zece trailere, la 161 în această ediţie. De la zece profesori, la peste 190 în acest an. Pe scurt, peste 6.000 de elevi şi profesori în cele şase ediţii ale festivalului. Astfel că evenimentul creat de Carmen Ion a devenit, la acest moment, cel mai mare concurs extraşcolar din România cu participare fizică a elevilor. AGERPRES/ (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Dana Lepădatu / AGERPRES
Citeşte şi:
* OAMENI ŞI PASIUNI/ Iaşi: Soţii Nedea - doi profesori dedicaţi, care au schimbat destine
* OAMENI ŞI PASIUNI/ Casa Trifan din Valeapai - un început pentru fapte făcute cu suflet
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu