logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

OAMENI ŞI PASIUNI/Tulcea: Alexandra Mitrică - tânăra care s-a mutat de la Londra la Sarinasuf pentru a împlini visuri

Image

Alexandra Mitrică, în vârstă de 35 de ani, a absolvit Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, iar după şase ani de activitate în domeniul consultanţei în Londra a decis să se dedice unui sat izolat din judeţul Tulcea, unde îi ajută pe oamenii de aici să îşi împlinească dorinţele.

Când era copil, Alexa, aşa cum îi spun prietenii, îşi dorea să devină doctor, dar a ales Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, iar, după ce a absolvit-o, a simţit nevoia unei completări practice a studiilor, aşa că la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ''Ion Mincu'' din Bucureşti a susţinut masterul pe tema dezvoltării regionale în Uniunea Europeană şi s-a specializat pe politica de dezvoltare a Uniunii.

"Mi-am depăşit limitele în anumite momente. Îmi doream să lucrez cu autorităţi guvernamentale, dar din postura de consultant lucram şi înţelegeam destul de bine comportamentul lor. Îmi plăcea partea aceasta, să înţeleg şi să răspund din punct de vedere al unei organizaţii private, într-un context incredibil de incert", şi-a prezentat Alexa pe scurt experienţa profesională din România, premergătoare celei din Marea Britanie.

Timp de şase ani a lucrat la o multinaţională din Marea Britanie tot în domeniul consultanţei şi îşi descrie experienţa din această ţară drept "un accelerator".

"Londra a accelerat foarte multe procese, în special pe partea de cunoaştere de sine, mi-a mărit cercul de prieteni incredibil. Am prieteni în toate colţurile lumii acum, mai ales după Brexit", a afirmat Alexandra Mitrică.

Pentru că atunci când a plecat din Bucureşti a regretat că nu a făcut mai mult voluntariat, s-a implicat în acţiuni sociale la Londra, iar anul trecut, când s-a întors acasă, a continuat colaborarea cu programul Teach for Romania şi a decis să predea în sistem simultan unui număr de 11 elevi din Sarinasuf, un sat izolat din zona de terasă a Tulcei, după ce a vizitat şase comunităţi din judeţ.

"Am avut parte de un training foarte intens de la Teach for Romania. Înainte de a obţine postul, am încercat să cunosc zona mai bine şi am purtat discuţii cu conducerea mai multor şcoli. Noi, în Teach for Romania, trebuie să fim într-o şcoală cu grad mare de defavorizare şi cumva am încercat să fac o listă scurtă a şcolilor. Am vizitat Sulina, Baia, Mihai Bravu, Mahmudia, o şcoală din Tulcea şi am încercat să nu merg în comunităţi foarte izolate, pentru că ştiam că îmi va fi greu. Sunt în primul an în învăţământ, într-o altă comunitate şi mă gândeam că am nevoie de câteva ancore ca să supravieţuiesc şi să excelez în ceea ce fac. Ştiam că repartiţia posturilor este o loterie. Sarinasuf nu a fost prima mea alegere. Îmi plăcuse foarte mult ce am văzut în Mahmudia, dar în dimineaţa şedinţei repartiţiei de posturi toate locurile de acolo au fost ocupate, iar următorul post liber a fost la Sarinasuf. A fost o loterie", a povestit învăţătoarea debutantă.

În Sarinasuf, sat al comunei Murighiol, a găsit "copii curioşi, foarte luminoşi", substimulaţi şi reticenţi, din cauza experienţelor provocatoare acumulate.

 



"Am găsit copii fără niciun fel de rechizite, uneori veneau doar cu un pix la şcoală. Am găsit un spaţiu în renovare şi am încercat să fac lucruri prietenoase. Primele săptămâni le-am petrecut împrietenindu-ne. Doi din cei 11 copii nu au vorbit cu mine în primele zile şi am încercat să găsim punţi de comunicare şi apoi am încercat să găsim lucrurile pe care le avem în comun şi am început să construim povestea noastră", şi-a amintit Alexandra.

Primele donaţii au fost rechizite pentru copii. Acestea au fost donate prin campania "Copacul din ghiozdan" de Asociaţia Voluntari în Europa, dar au urmat Daruri de Moş Crăciun, Delta lecturii, Şcoala de valori, ateliere de igienă orală, Semnal în casele din baltă, Punguţa cu două cărţi.

Pentru că şcoala din sat este în reparaţii, ea predă la căminul cultural din sat, iar aici a realizat Delta lecturii, proiectul prin care a amenajat o bibliotecă pentru copii şi a împlinit astfel şi visul unei localnice - Maria Stoica, fost inginer, acum pensionară.

 



"Doream să fac o bibliotecă la Sarisanuf, în amintirea celei pe care am avut-o în sat când eram copil. În luna noiembrie a anului 2018, am avut şansa să mi se dea acces în apartamentul unei profesoare care murise. Moştenitorii doreau să elibereze cât mai repede locuinţa şi m-au lăsat să aleg ce cărţi doream. Am umplut 20 de cutii de banane cu cărţi. O maşină de la asociaţia agricolă din sat le-a adus la Sarinasuf, apoi am încercat să obţin cheia unei camere unde să amenajez o bibliotecă. Nu am reuşit. Mă interesa să mă ocup de copiii din sat pentru că interacţionam cu ei şi am văzut că nu ştiu să citească", ne-a dezvăluit Maria Stoica.

Ea şi-a amintit cum a cunoscut-o pe "învăţătoarea din Londra", după cum îi spun unii localnici.

"Femeia de serviciu ne-a intermediat întâlnirea. I-am arătat Alexandrei cutiile cu cărţi şi a rămas surprinsă. Nu sunt cărţi pentru copiii din ciclul primar, dar sunt pentru adolescenţi şi adulţi. (...) Suntem impresionaţi de dăruirea ei (Alexandrei Mitrică - n.r.). Chiar se implică, iar copiii s-au schimbat vizibil. Sunt şi mai deschişi şi cred că şi înţeleg altfel tot ce se întâmplă cu ei", a arătat Maria Stoica.

Localnica i-a primit pe cei 11 copii din clasa Alexandrei la lecţiile de grădinărit şi nu este singura care o admiră.

"Este o învăţătoare calmă, care pune suflet în ceea ce face. Se implică şi acolo unde sunt cazuri foarte sensibile. Spun asta pentru că sunt copii care au nevoie de logoped. În comună există un logoped la şcoala din Murighiol, dar părinţii nu pot să se implice şi să meargă cu ei acolo. Dânsa lucrează cu aceşti copii şi îmi atrage atenţia când pe un copil îl doare capul, iar eu merg şi-l văd", a declarat şi asistentul medical comunitar din cadrul Primăriei comunei Murighiol, Constantina Scorohod.

 



Ea este cea care a sesizat situaţia a doi copii, Luisa şi Bogdan, care împreună cu părinţii, Elena şi Emil, locuiau, în două încăperi, cu alte cinci persoane şi nu aveau unde să îşi facă lecţiile.

"Am văzut că locuiau cu familia extinsă şi că era puţin spaţiu personal pentru copii pentru a-şi desfăşura activităţile şcolare. A părut o familie care merită ajutată, adică amândoi muncesc, se preocupau de copii, copiii aveau nevoi, dar existau doar bune intenţii", explică Alexandra Mitrică implicarea ei în sprijinirea unei familii pentru a obţine o casă.

Tânăra învăţătoare a apelat la ajutorul Asociaţiei ''Marius şi prietenii'' pentru a construi o casă, iar membrii asociaţiei au ridicat-o în şase săptămâni, pe terenul oferit de bunica celor doi copii.

 



"Este o casă cu fundaţie, structură metalică, zid de beton şi tot ce trebuie. Sunt două camere, una a părinţilor şi alta pentru copii, apoi avem un living, o bucătărie şi o baie. Mai avem puţin şi terminăm. Sperăm ca săptămâna viitoare să se mute. Duminică, vreau să le dăm cheia şi casa, iar luni copiii să doarmă în pătuţul lor", a declarat vicepreşedintele asociaţiei, Alexandru Ion.

 



Este a cincea casă pe care asociaţia sprijinită de românii din Marea Britanie o construieşte în România, iar săptămâna viitoare membrii ei vor începe un alt proiect în Sighetu Marmaţiei.

"Niciodată nu am visat să am o casă a mea, deşi întotdeauna mi-am dorit-o. Le mulţumesc tuturor pentru ajutor", spune Elena, mama celor doi copii.

În timpul discuţiei cu Elena, învăţătoarea pleacă în sat. După câteva minute, se întoarce, iar în faţa ei este un utilaj care a venit să niveleze terenul din faţa casei.

 



"Eu sunt doar un facilitator în acest proiect", afirmă Alexa cu modestie, deşi toată lumea recunoaşte că fără implicarea ei multe lucruri nu s-ar fi întâmplat.

De anul trecut, de când a ajuns în sat, a schimbat cinci case, iar acum, pentru că nu a profitat de proiectul prin care elevii săi au avut conexiune la Internet, face naveta la Tulcea, unde a găsit să închirieze un apartament şi să-şi dea examenele online în primul an de master pe care l-a început în pedagogie.

Oficial, Alexandra nu spune nimic despre principala problemă cu care se confruntă în viaţa personală care-i poate afecta şi activitatea profesională - lipsa unei locuinţe cu toate facilităţile necesare în secolul XXI. În faţa reportofonului, în schimb, vorbeşte despre o potecă slow-food care ar ajuta satul Sarinasuf să iasă din anonimat şi să devină aşa cum îl vede ea - un loc "preţios". Ea visează şi este recunoscătoare.

"Într-un an de învăţământ, în primul an într-o comunitate, s-au întâmplat foarte multe lucruri faine şi sunt norocoasă şi recunoscătoare pentru că am avut aşa mulţi oameni care să contribuie frumos la călătorie", ne-a mărturisit Alexandra Mitrică. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa