logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

OAMENI ŞI PASIUNI/Botoşani: Vlad Plăcintă - salvatorul de îngeri; a strâns 12 milioane de euro pentru susţinerea copiilor bolnavi

Image

Vlad Plăcintă este un tânăr de 35 de ani din Botoşani care şi-a dedicat cea mai mare parte din viaţa de adult acţiunilor caritabile. A luptat din greu pentru a salva copii cu cancer, dar şi copii cu alte afecţiuni grave. A pus interesele copiilor bolnavi înaintea intereselor personale şi a reuşit nu doar să aducă zâmbetul pe chipurile triste, ci să salveze sute de vieţi. Din acest motiv, Vlad poate fi supranumit "salvatorul de îngeri".

Prin Asociaţia "Salvează o inimă", al cărei preşedinte este, el a reuşit ca, în zece ani, să strângă fonduri de peste 12 milioane de euro, care au fost direcţionate exclusiv către cauzele sociale pentru care s-a implicat.

Nu provine dintr-o familie bogată, ci dintr-una care i-a insuflat credinţa în Dumnezeu şi dragostea faţă de semeni. A plecat de jos, însă a ajuns în topul celor mai apreciaţi oameni de caritate. El este dovada fermă că, dacă vrei să ajuţi, poţi. Asociaţia pe care o conduce este acum una dintre cele mai respectate organizaţii neguvernamentale implicate în strângerea de fonduri pentru copii bolnavi.

Vlad Plăcintă povesteşte, pentru AGERPRES, că începuturile activităţilor sale umanitare nu au fost deloc uşoare. Acum zece ani şi-a creat un blog cu scopul de a face jurnalism religios. Dorea să facă interviuri cu preoţi şi, ca activitate conexă, să deruleze campanii de întrajutorare.

"Ţin să cred că pentru a desfăşura orice activitate trebuie să ai o chemare, în orice domeniu de activitate, trebuie să ai acea chemare, să îţi placă în primul rând, să îţi găseşti vocaţia. Asta am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: 'Dacă nu poţi să iubeşti, măcar nu urî şi asta e prima treaptă'. Asta am fost învăţat din familie, să încerc să ajut, iar activitatea asociaţiei pot să spun că am luat-o cumva dintr-o joacă. Acum zece ani am creat un blog - 'botoşăneanul ortodox'. Voiam să fac un bloc, gen de ziar local, ortodox, să fac interviuri cu preoţi la anumite evenimente religioase. Acolo am pus o rubrică 'apeluri umanitare'. Latura asta ortodoxă cu a ajuta pe semenul nostru se leagă şi am spus să fac cumva să ajut. Nu ştiam de fapt ce se află în culise, că oamenilor trebuie să le povesteşti foarte multe despre un caz ca să reacţioneze", a mărturisit Vlad Plăcintă.

A fost dezamăgit de rezultatele primelor acţiuni, însă nu a renunţat. A urmat noi paşi inspirându-se din activitatea altora, în special de pe internet. Şi-a creat asociaţia în momentul în care i s-a cerut să semneze un protocol de colaborare cu o instituţie publică pentru promovarea intereselor sale. Împreună cu fratele său şi cu mama sa au constituit Asociaţia "Salvează o inimă", care, pe fondul unei munci intense, avea să devină organizaţia care redă speranţă pentru sute de copii cu probleme grave de sănătate, care fie au cancer, fie probleme cardiace, fie probleme ortopedice, fie alte boli care necesită tratament scump.

De atunci şi până astăzi, Vlad a reuşit să facă adevărate minuni. Preia cazurile copiilor bolnavi, le intermediază acestora relaţiile cu clinicile din România, dar mai ales cu cele din străinătate şi le finanţează toate cheltuielile necesare intervenţiilor chirurgicale şi tratamentului. Cei mai mulţi bani îi colectează prin platforma de donaţii online salveazăoinimă.ro, care a fost lansată în 2014.

"Este exact ca în vânzări. Eu vin cu un produs, între ghilimele fiind spus, îl prezint şi lumea dacă vrea îl cumpără sau nu. Aşa şi aici. Eu vin cu o poveste reală, cu o situaţie reală şi rămâne la latitudinea omului dacă poate ajuta sau nu, dacă are încredere sau nu are încredere. Îmi e greu, dar încerc să fac în aşa fel încât să nu refuz niciun caz grav", a adăugat Vlad.

Pentru el, seriozitatea şi transparenţa cheltuirii banilor sunt prioritare. A stabilit relaţii privilegiate şi de încredere cu clinicile din străinătate care tratează copii cu afecţiuni oncologice. Deşi nu are contract cu acestea, a reuşit, de mai multe ori, să trimită micii pacienţi la tratament fără a avea bani în cont. Ulterior, toate datoriile au fost achitate.

"Să fii serios atât cu donatorul, pentru ca omul să ştie ce faci cu banii lui. Noi am văzut ce vrea donatorul şi suntem singura organizaţie din ţară care punem ordinul de plată pe site. Nu punem acte medicale, pentru că am întâlnit şi fraude. Luau actele şi se duceau să ceară bani. Este nevoie de seriozitate din partea noastră ca organizaţie, dar şi transparenţă. Suntem foarte serioşi cu cazurile umanitare. (...) Am avut foarte multe cazuri când pacienţii au plecat fără să aibă bani. Am pus eu cuvântul către clinici să înceapă tratamentul şi să se ducă acolo. Eu nu am pus accentul pe bani, întâi să fie bani şi apoi să plece pacientul. Avem relaţii bune cu clinicile, dar am fost şi de cuvânt. Când am spus să primească pacientul că eu plătesc, am plătit", a precizat preşedintele Asociaţiei "Salvează o inimă".

Vlad Plăcintă susţine că activitatea caritabilă pe care o desfăşoară îi aduce multiple satisfacţii de ordin imaterial, însă deseori îi provoacă dureri cumplite. Pentru că foarte multe dintre cazuri sunt ale copiilor care luptă cu cancerul, se întâmplă ca unii dintre micuţi să nu poată fi salvaţi. Atunci, Vlad trăieşte momente de nefericire. El a participat la înmormântarea unei adolescente de 16 ani, din Bacău, care a fost bolnavă de cancer, iar pentru el acele momente au fost sfâşietoare. Acum, afirmă că nu ar puterea merge la un astfel de eveniment, ca urmare a durerii care îl copleşeşte.

"Cel mai dureros este când primeşti vestea din partea unui părinte că a murit copilul. Mă gândesc în primul rând la durerea părinţilor. Sunt şi eu, la rândul meu, părinte şi nu pot să îmi închipui durerea asta. (...) Avem şi decese, dar trebuie să fim conştienţi că asta e munca noastră. Trebuie să primim şi veştile îmbucurătoare când sărim în sus de bucurie, dar şi cele care nu sunt tocmai plăcute", a subliniat Vlad, care îşi aduce aminte şi de cazul unei fetiţe de o lună care a fost trimisă la o clinică în străinătate şi care nu primea şanse de supravieţuire, dar care acum este bine şi merge la grădiniţă.

Organizaţia condusă de Vlad Plăcintă nu oferă niciodată bani familiei care are nevoie de ajutor pentru copii, pentru a se asigura că scopul pentru care sunt făcute donaţiile este atins. Toate deconturile au loc între clinici şi Asociaţia "Salvează o inimă", cu sprijinul unui avocat specializat.

Aproximativ 450 de persoane, în special copii, din România şi din Republica Moldova au beneficiat, până acum, de finanţate din partea acestei asociaţii. Cel mai mic pacient susţinut de asociaţia lui Vlad a avut trei săptămâni, însă foarte mulţi copii cu vârste între şase luni şi doi ani au fost susţinuţi pentru intervenţii chirurgicale pe cord.

Cel mai mare sprijin financiar, de 250.000 de euro, a fost oferit pentru un băieţel diagnosticat cu neuroblastom de gradul 4 - o formă foarte agresivă de cancer.

Pentru că activitatea lui Vlad Plăcintă a fost foarte eficientă, Asociaţia "Salvează o inimă" a reuşit să facă donaţii constând în aparatură medicală către mai multe spitale din ţară, însă, în momentele de vârf ale pandemiei de COVID-19, aceasta a oferit gratuit un aparat Real Time PCR Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati". AGERPRES/ (A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 22-02-2025 16:21

Jandarmeria București: Două persoane implicate în șicanarea reporterului unui post de televiziune, conduse la secția de poliție

Două persoane implicate în șicanarea reporterului unui post de televiziune, pe timpul desfășurării adunării publice din Piața Constituției, au fost conduse la secția de poliție, informează, s&

Social 22-02-2025 15:43

Brigada Rutieră: Accident pe Șoseaua București-Măgurele; doi pietoni în vârstă de 14 ani - răniți

Doi pietoni, ambii în vârstă de 14 ani, au fost răniți, sâmbătă, în jurul orei 12:40, în urma producerii unui accident de circulație pe Șoseaua București-Măgurele, informează Brigada Rutieră București. Potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere, din primele date, conducătoarea unui autovehicul, în vârstă de 51 de ani,

Social 22-02-2025 13:37

Cluj: O femeie a murit și trei tineri au fost răniți într-un accident rutier la Câmpia Turzii

O femeie în vârstă de 29 de ani a murit, iar alți trei tineri, cu vârste de 17, 19 și 21 de ani, au fost răniți în urma unui accident rutier care a avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipiul Câmpia Turzii, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 'La data de 21 februarie a.c.,

Social 22-02-2025 12:34

UPDATE Jandarmerie: Persoană cu un spray iritant-lacrimogen, depistată la adunarea din Piața Constituției

Jandarmii au depistat o persoană care avea asupra sa un spray iritant-lacrimogen la adunarea publică din Piața Constituției, fiind întocmite actele de sesizare a organelor de urmărire penală. 'Pe timpul afluirii participanților la adunarea publică din Piața Constituției, în jurul orei 11:30, jandarmii au depistat o persoană care avea asupra sa

Social 22-02-2025 11:57

IGPR dezminte informațiile potrivit cărora Poliția nu ar permite deplasarea către Capitală a autocarelor cu protestatari

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a dezmințit, sâmbătă, informațiile vehiculate în spațiul public, la un post de televiziune, potrivit cărora Poliția ar face filtre și nu permite deplasarea către Capitală a autocarelor în care se află protestatari, calificându-le drept false. 'Având în vedere informaț

Social 22-02-2025 11:20

Jandarmeria Română: Informația potrivit căreia jandarmii legitimează protestatarii pentru intimidare - falsă

Jandarmeria Română a infirmat, sâmbătă, informațiile apărute în spațiul public, referitoare la faptul că jandarmii legitimează persoanele care doresc să participe la protestul din Piața Constituției, cu scopul de a le intimida, calificându-le drept false. 'În legătură cu informațiile apărute în spațiul public, referitoar

Social 22-02-2025 11:02

UPDATE Iași: Cauza accidentului de la Cârlig - șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat într-un cap de pod

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași transmit că, din primele cercetări privind accidentul rutier produs noaptea trecută în care a murit un adolescent de 14 ani, a rezultat că șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat cu mașina într-un cap de pod aflat pe sensul opus de mers. Purtătorul de cuvânt al IPJ Iași,

Social 22-02-2025 10:43

Jandarmeria și Poliția din București fac apel la respectarea ordinii publice la manifestațiile de sâmbătă

Reprezentanții Jandarmeriei Capitalei și Poliției Municipiului București făcut un apel, sâmbătă, în contextul anunțatelor manifestații din cursul acestei zile, la respectarea de către organizatori și participanți a locurilor de desfășurare și a traseelor de deplasare asumate în cadrul comisiei de avizare a adunărilor publice din cadrul Primăriei Municipiulu

Social 22-02-2025 10:00

REPORTAJ/Mureș: Ultimul 'verșuitor' din Deleni a plecat fără vers

Ultimul 'verșuitor' din satul Deleni, comuna Băgaciu, cantorul Victor Bogdan, cel care a scris sute de versuri pentru localnicii decedați timp de 50 de ani, prin care provoca hohote de plâns și lacrimi mai amare decât cele stoarse de bocitoare atunci când își recita și cânta propria creație la înmormântări, a plecat fără ca c

Social 21-02-2025 22:44

Ambulanță implicată într-un accident în municipiul Suceava

O ambulanță a fost implicată, vineri seară, într-un accident rutier în municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, autospeciala sanitară a intrat în coliziune cu un autoturism. 'Au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare, și

Administratie 21-02-2025 19:12

Autoritățile din Capitală au luat măsuri pentru deszăpezire și sprijinirea persoanelor fără adăpost

Autoritățile din Capitală au luat măsuri pentru deszăpezire, verificarea îndeplinirii obligațiilor agenților economici și locatarilor de a îndepărta zăpada și sprijinirea persoanelor fără adăpost. Lucian Judele, administrator public al Municipiului București, a anunțat că în acest weekend va merge pe teren pentru a verifica p

Social 21-02-2025 18:14

Roxana Mînzatu: Nu ești un model pentru că ai o funcție publică; eu învăț de la oamenii din jurul meu

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu a afirmat vineri, la Brașov, unde a avut o întâlnire cu studenții, că nu crede în modele și că, personal, a învățat și învață de la oamenii din jurul ei. 'Eu nu cred că sunt un model și am mai spus-o: nu cred în modele. Eu nu am avut un

Social 21-02-2025 17:38

Hunedoara: Ursul Baloo, mascota stațiunii Straja, sărbătorit la împlinirea a 25 de ani

Ursul Baloo, mascota stațiunii Straja din Valea Jiului, va fi sărbătorit sâmbătă, la împlinirea vârstei de 25 de ani, în cadrul unui eveniment care include o competiție sportivă dedicată copiilor, urmată de un moment în care ursul va primi un tort special din fructe și miere, iar turiștii prezenți îi vor putea cânta 'La m

Administratie 21-02-2025 17:26

Bihor: Licitația pentru proiectul de 250 milioane de euro al tram-trenurilor de la Oradea va fi lansată în această primăvară

Licitația pentru proiectul tram-trenului de la Oradea, în valoare de 250 de milioane de euro, cea mai mare investiție în transportul public local, va fi lansată în primăvara acestui an, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, directorul general al SC Oradea Transport Local (OTL) SA, Adrian Revnic. 'După ce au

Social 21-02-2025 16:34

Aproape 2.500 de elevi beneficiază de masă caldă la școală prin programul Primăriei Cluj-Napoca

Aproape 2.500 de elevi beneficiază de o masă caldă la școală, prin programul 'O masă sănătoasă' al Primăriei Cluj-Napoca. '2.474 elevi clujeni beneficiază în fiecare zi de o masă caldă la școală prin programul 'O masă sănătoasă'. Continuăm să investim în educație, în condiții bune pentru elevi. Primăria co