logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

OAMENI ŞI PASIUNI/Botoşani: Vlad Plăcintă - salvatorul de îngeri; a strâns 12 milioane de euro pentru susţinerea copiilor bolnavi

Image

Vlad Plăcintă este un tânăr de 35 de ani din Botoşani care şi-a dedicat cea mai mare parte din viaţa de adult acţiunilor caritabile. A luptat din greu pentru a salva copii cu cancer, dar şi copii cu alte afecţiuni grave. A pus interesele copiilor bolnavi înaintea intereselor personale şi a reuşit nu doar să aducă zâmbetul pe chipurile triste, ci să salveze sute de vieţi. Din acest motiv, Vlad poate fi supranumit "salvatorul de îngeri".

Prin Asociaţia "Salvează o inimă", al cărei preşedinte este, el a reuşit ca, în zece ani, să strângă fonduri de peste 12 milioane de euro, care au fost direcţionate exclusiv către cauzele sociale pentru care s-a implicat.

Nu provine dintr-o familie bogată, ci dintr-una care i-a insuflat credinţa în Dumnezeu şi dragostea faţă de semeni. A plecat de jos, însă a ajuns în topul celor mai apreciaţi oameni de caritate. El este dovada fermă că, dacă vrei să ajuţi, poţi. Asociaţia pe care o conduce este acum una dintre cele mai respectate organizaţii neguvernamentale implicate în strângerea de fonduri pentru copii bolnavi.

Vlad Plăcintă povesteşte, pentru AGERPRES, că începuturile activităţilor sale umanitare nu au fost deloc uşoare. Acum zece ani şi-a creat un blog cu scopul de a face jurnalism religios. Dorea să facă interviuri cu preoţi şi, ca activitate conexă, să deruleze campanii de întrajutorare.

"Ţin să cred că pentru a desfăşura orice activitate trebuie să ai o chemare, în orice domeniu de activitate, trebuie să ai acea chemare, să îţi placă în primul rând, să îţi găseşti vocaţia. Asta am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: 'Dacă nu poţi să iubeşti, măcar nu urî şi asta e prima treaptă'. Asta am fost învăţat din familie, să încerc să ajut, iar activitatea asociaţiei pot să spun că am luat-o cumva dintr-o joacă. Acum zece ani am creat un blog - 'botoşăneanul ortodox'. Voiam să fac un bloc, gen de ziar local, ortodox, să fac interviuri cu preoţi la anumite evenimente religioase. Acolo am pus o rubrică 'apeluri umanitare'. Latura asta ortodoxă cu a ajuta pe semenul nostru se leagă şi am spus să fac cumva să ajut. Nu ştiam de fapt ce se află în culise, că oamenilor trebuie să le povesteşti foarte multe despre un caz ca să reacţioneze", a mărturisit Vlad Plăcintă.

A fost dezamăgit de rezultatele primelor acţiuni, însă nu a renunţat. A urmat noi paşi inspirându-se din activitatea altora, în special de pe internet. Şi-a creat asociaţia în momentul în care i s-a cerut să semneze un protocol de colaborare cu o instituţie publică pentru promovarea intereselor sale. Împreună cu fratele său şi cu mama sa au constituit Asociaţia "Salvează o inimă", care, pe fondul unei munci intense, avea să devină organizaţia care redă speranţă pentru sute de copii cu probleme grave de sănătate, care fie au cancer, fie probleme cardiace, fie probleme ortopedice, fie alte boli care necesită tratament scump.

De atunci şi până astăzi, Vlad a reuşit să facă adevărate minuni. Preia cazurile copiilor bolnavi, le intermediază acestora relaţiile cu clinicile din România, dar mai ales cu cele din străinătate şi le finanţează toate cheltuielile necesare intervenţiilor chirurgicale şi tratamentului. Cei mai mulţi bani îi colectează prin platforma de donaţii online salveazăoinimă.ro, care a fost lansată în 2014.

"Este exact ca în vânzări. Eu vin cu un produs, între ghilimele fiind spus, îl prezint şi lumea dacă vrea îl cumpără sau nu. Aşa şi aici. Eu vin cu o poveste reală, cu o situaţie reală şi rămâne la latitudinea omului dacă poate ajuta sau nu, dacă are încredere sau nu are încredere. Îmi e greu, dar încerc să fac în aşa fel încât să nu refuz niciun caz grav", a adăugat Vlad.

Pentru el, seriozitatea şi transparenţa cheltuirii banilor sunt prioritare. A stabilit relaţii privilegiate şi de încredere cu clinicile din străinătate care tratează copii cu afecţiuni oncologice. Deşi nu are contract cu acestea, a reuşit, de mai multe ori, să trimită micii pacienţi la tratament fără a avea bani în cont. Ulterior, toate datoriile au fost achitate.

"Să fii serios atât cu donatorul, pentru ca omul să ştie ce faci cu banii lui. Noi am văzut ce vrea donatorul şi suntem singura organizaţie din ţară care punem ordinul de plată pe site. Nu punem acte medicale, pentru că am întâlnit şi fraude. Luau actele şi se duceau să ceară bani. Este nevoie de seriozitate din partea noastră ca organizaţie, dar şi transparenţă. Suntem foarte serioşi cu cazurile umanitare. (...) Am avut foarte multe cazuri când pacienţii au plecat fără să aibă bani. Am pus eu cuvântul către clinici să înceapă tratamentul şi să se ducă acolo. Eu nu am pus accentul pe bani, întâi să fie bani şi apoi să plece pacientul. Avem relaţii bune cu clinicile, dar am fost şi de cuvânt. Când am spus să primească pacientul că eu plătesc, am plătit", a precizat preşedintele Asociaţiei "Salvează o inimă".

Vlad Plăcintă susţine că activitatea caritabilă pe care o desfăşoară îi aduce multiple satisfacţii de ordin imaterial, însă deseori îi provoacă dureri cumplite. Pentru că foarte multe dintre cazuri sunt ale copiilor care luptă cu cancerul, se întâmplă ca unii dintre micuţi să nu poată fi salvaţi. Atunci, Vlad trăieşte momente de nefericire. El a participat la înmormântarea unei adolescente de 16 ani, din Bacău, care a fost bolnavă de cancer, iar pentru el acele momente au fost sfâşietoare. Acum, afirmă că nu ar puterea merge la un astfel de eveniment, ca urmare a durerii care îl copleşeşte.

"Cel mai dureros este când primeşti vestea din partea unui părinte că a murit copilul. Mă gândesc în primul rând la durerea părinţilor. Sunt şi eu, la rândul meu, părinte şi nu pot să îmi închipui durerea asta. (...) Avem şi decese, dar trebuie să fim conştienţi că asta e munca noastră. Trebuie să primim şi veştile îmbucurătoare când sărim în sus de bucurie, dar şi cele care nu sunt tocmai plăcute", a subliniat Vlad, care îşi aduce aminte şi de cazul unei fetiţe de o lună care a fost trimisă la o clinică în străinătate şi care nu primea şanse de supravieţuire, dar care acum este bine şi merge la grădiniţă.

Organizaţia condusă de Vlad Plăcintă nu oferă niciodată bani familiei care are nevoie de ajutor pentru copii, pentru a se asigura că scopul pentru care sunt făcute donaţiile este atins. Toate deconturile au loc între clinici şi Asociaţia "Salvează o inimă", cu sprijinul unui avocat specializat.

Aproximativ 450 de persoane, în special copii, din România şi din Republica Moldova au beneficiat, până acum, de finanţate din partea acestei asociaţii. Cel mai mic pacient susţinut de asociaţia lui Vlad a avut trei săptămâni, însă foarte mulţi copii cu vârste între şase luni şi doi ani au fost susţinuţi pentru intervenţii chirurgicale pe cord.

Cel mai mare sprijin financiar, de 250.000 de euro, a fost oferit pentru un băieţel diagnosticat cu neuroblastom de gradul 4 - o formă foarte agresivă de cancer.

Pentru că activitatea lui Vlad Plăcintă a fost foarte eficientă, Asociaţia "Salvează o inimă" a reuşit să facă donaţii constând în aparatură medicală către mai multe spitale din ţară, însă, în momentele de vârf ale pandemiei de COVID-19, aceasta a oferit gratuit un aparat Real Time PCR Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati". AGERPRES/ (A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 44

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 15-05-2025 08:20

Suceava: Un autoturism a fost lovit de trenul Timișoara - Iași

Un autoturism a fost lovit, joi dimineață, de trenul Timișoara - Iași, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit ISU, accidentul feroviar a avut loc pe raza localității Păltinoasa, la o trecere la nivel cu calea ferată de pe drumul național DN 2E. 'La fața locului s-au

Social 15-05-2025 08:13

Cod galben de instabilitate atmosferică și vijelii în 21 de județe, joi

Instabilitatea atmosferică se va accentua joi și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona de munte, potrivit unei atenționări Cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie. În 21 de județe din aceste regiuni, cantitățile de apă vo

Social 15-05-2025 08:00

Silvicultorii, feroviarii și rezerviștii militari protestează joi, în Piața Victoriei

Federația Silva va susține, joi, în intervalul 12:00 - 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. 'Prin această acțiune de protest, sindica

Social 15-05-2025 06:00

Tulcea: Începe Festivalul Piraților, la Sulina

Festivalul Piraților, eveniment care a luat amploare în Delta Dunării în ultimii ani, începe joi, 15 mai, la Sulina, singurul oraș din rezervație, organizatorii anunțându-i pe participanți că duminică vor putea și vota în secția amenajată la Liceul teoretic 'Jean Bart'. Potrivit unui comunicat transmis de

Social 14-05-2025 21:31

MApN: 13 pacienți pediatrici și aparținători ai lor din Gaza, aduși în România cu o aeronavă militară

O aeronavă militară C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri către aeroportul Ramon din Israel pentru repatrierea a 13 pacienți pediatrici și 20 aparținători, în contextul deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, transmite MApN. Potrivit sursei citate, aeronava a aterizat în Baza

Social 14-05-2025 18:44

Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina

Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul

Social 14-05-2025 18:02

Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso

Social 14-05-2025 17:26

Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată

Administratie 14-05-2025 16:37

Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi

Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen

Social 14-05-2025 16:03

Vâlcea: Bărbat căzut într-o fântână din comuna Ștefănești, salvat de alpiniștii ISU

Un bărbat de 58 de ani din comuna Ștefănești a ajuns, miercuri după-amiază, la spital cu răni la cap și hipotermie după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri și cu un diametru de 90 de centimetri din localitate, el fiind salvat de alpiniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea după o intervenție contracronometr

Social 14-05-2025 16:00

REPORTAJ Zeci de elevi fac practică la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Focșani

Un parteneriat între Colegiul Economic 'Mihail Kogălniceanu' și Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, oferă o experiență inedită pentru elevii din clasele terminale cu specializarea turism: practică reală, interacțiune directă cu turiștii și posibilitatea finalizării atestatelor de tehnician în t

Social 14-05-2025 15:32

Mureș: Grupul Milvus caută voluntari pentru realizarea Atlasului Păsărilor din Brașov

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, miercuri, că inițiază documentarea pentru realizarea Atlasului Păsărilor care cuibăresc în orașul Brașov, după experiența acumulată pentru realizarea atlaselor din Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, astfel că se caută voluntari care să participe la culegerea da

Social 14-05-2025 14:54

Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc

Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.

Administratie 14-05-2025 14:44

Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial

Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali

Administratie 14-05-2025 14:02

Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați

Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam