OAMENI ŞI PASIUNI/Sute de obiecte din secolele trecute, adunate de un arădean într-un muzeu deschis în propria casă

Un tânăr pasionat de istoria satului în care a crescut a adunat peste 1.500 de obiecte din secolele trecute, de la unelte folosite în gospodării, la costume populare şi documente, punând astfel bazele unui muzeu etnografic unic în judeţul Arad, vizitat acum de oameni din toată ţara.
Alexandru Chiş are 27 de ani, iar muzeul pe care l-a înfiinţat în satul Covăsânţ, pe când avea doar 22 de ani, a devenit un reper cultural, promovat inclusiv de autorităţi prin centrele de informare turistică.
Când era copil, Alex bătea mai puţin mingea pe uliţă, petrecând timpul cu bătrânii satului, care îi spuneau poveşti fascinante din trecut. Captivat de istorie, stătea ore în şir în preajma bunicilor sau altor săteni pentru a asculta şi a învăţa.
În adolescenţă, găsind în gospodărie diverse obiecte vechi despre care nu ştia la ce au folosit în trecut, a început să îşi întrebe părinţii. Aşa a descoperit utilitatea unor unelte folosite de bunici şi străbunici, moştenite de la o generaţie la alta, dar uitate prin şoproane sau podul casei de decenii, de când au fost înlocuite de echipamente moderne.
"Am învăţat cum oamenii se descurcau în gospodărie cu obiecte simple, unele pe care generaţia actuală nici nu le-ar putea identifica sau înţelege. Mi s-a părut că au o valoare culturală mare, aşa că le-am curăţat şi le-am păstrat cu grijă. Cu timpul, am descoperit tot mai multe obiecte vechi prin gospodăriile rudelor şi am început să le colecţionez. Sătenii au auzit de pasiunea mea şi mi-au adus tot felul de lucruri, aşa că la 19 ani aveam deja sute de exponate. Atunci am înfiinţat muzeul, dar într-un format virtual, prezentând obiectele pe internet. Mai târziu, în 2016, am alocat nişte anexe din gospodăria familiei pentru a amenaja muzeul etnografic şi am început să primim vizitatori", a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Chiş.
Tânărul a înfiinţat Asociaţia Cultural-Socială "Zestrea Satului" Covăsânţ, prin care administrează muzeul. Locul este vizitat de sute de oameni în fiecare an, veniţi din toate colţurile ţării. S-a popularizat mai ales pe internet, dar, Alex fiind şi profesor la un liceu din Ineu, vorba s-a dus printre elevii din tot judeţul, care au dorit să descopere obiectele vechi.
"Copiii sunt foarte fascinaţi când văd colecţia şi vor să afle povestea din spatele fiecărui exponat. Vin adesea grupuri organizate de elevi de la şcoli din tot judeţul, mai ales în perioada în care are loc Şcoala Altfel. Îi las să atingă obiectele, să le descopere şi unii chiar probează costumele populare, pentru a se fotografia", spune Alex.
Numărul tot mai mare de vizitatori îl motivează pe tânăr să continue activitatea, din care nu are niciun câştig.
Intrarea la muzeu este gratuită, dar unii dintre cei care îi trec pragul îşi exprimă dorinţa de a-l sprijini şi îi fac mici donaţii.
"Tot ce am realizat a fost posibil cu sprijinul familiei şi cu unele sacrificii personale. Când eram student, îmi cheltuiam banii din bursă pentru a susţine muzeul, pentru că participam la diverse evenimente prin ţară şi aveam nevoie să tipăresc fotografii sau materiale promoţionale, pentru a face cunoscută colecţia", povesteşte Alex.
Promovarea nu a fost în zadar, pentru că Muzeul Etnografic Covăsânţ are turişti din toată ţara, dar chiar şi din străinătate.
"Satul nostru este înfrăţit cu o localitate din Franţa, de unde au venit în vizită mai multe persoane. Fiind cazate la localnici, aceştia i-au adus pe străini la muzeu, iar vizitatorii au fost foarte curioşi să descopere la ce foloseau unele obiecte. Le-au mai plăcut foarte mult costumele populare şi războiul de ţesut", afirmă Alex.
Tânărul a moştenit războiul de ţesut şi este singurul din familie care ştie să folosească maşinăria din lemn, care datează din 1909. El face covoraşe, pe care le expune sau le oferă cadou.
Colecţia de peste 1.500 de piese a muzeului cuprinde doar lucruri care au legătură cu istoria satului Covăsânţ, loc pe care Alex îl iubeşte şi din care nu s-a gândit niciodată să plece. La loc de cinste în colecţie stă şi o Scriptură veche din 1874, moştenire de familie.
Profesorul se laudă şi cu numeroasele costume populare pe care le are, între care o şubă bărbătească făcută de străbunica sa.
"Ca fiecare obiect, şuba are o poveste. Străbunicul meu era din altă localitate, din Chereluş, unde portul popular era diferit. De fapt, în trecut, motivele brodate pe haine erau specifice fiecărui sat, iar aşa oamenii se recunoşteau din ce zonă vin, atunci când se întâlneau la marile târguri din judeţ, cum era cel de la Pâncota. În 1945, străbunicul a venit ginere la Covăsânţ, iar străbunica mea i-a făcut o şubă cu motive specifice satului nostru, pentru a se integra în portul popular al zonei", explică Alex.
Colecţionarul de obiecte vechi este şi un adevărat ghid local. El se mândreşte să le prezinte vizitatorilor satul şi istoria locului.
"Legenda spune că numele satului vine de la covăsitul laptelui, dar noi suntem mai cunoscuţi pentru căpşuni. Localitatea mai este numită Ţara Căpşunilor. Suntem recunoscuţi şi pentru vin, pentru că facem parte din Podgoria Aradului", spune Alexandru Chiş.
Arădeanul are planuri mari pentru muzeu. Intenţionează să cumpere o casă în sat pe care să o amenajeze pentru a expune toate obiectele din colecţie. Acum, multe dintre acestea nu pot fi admirate şi stau depozitate cu grijă. Până atunci, Alex se bucură să participe la diverse evenimente organizate prin ţară, în care îşi prezintă muzeul şi unele dintre obiectele vechi, fiind premiat pentru activitatea sa inclusiv de Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, care i-a oferit Diploma de Excelenţă. AGERPRES/(AS - autor: Marian Buga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) Alexandru Chiş
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa