logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

OAMENI ŞI PASIUNI/ Casa Trifan din Valeapai - un început pentru fapte făcute cu suflet

Image

O familie de tineri din Timişoara, Nicoleta şi Radu Trifan, a devenit în doar câţiva ani un brand al voluntariatului din zonă prin proiectul "Acasă în Banat", care a pornit de la pasiunea pentru casele bătrâneşti şi descoperirea poveştilor nespuse ale acestora.

 

Nicoleta Trifan a povestit, pentru AGERPRES, că în urmă cu cinci ani au cumpărat o casă care avea peste 170 de ani, în satul cărăşean Valeapai, unde să se refugieze, în vacanţe, departe de oraş, împreună cu cei doi copii, Tudor care abia împlinise atunci trei luni şi Tereza care avea trei ani.

 

Sursa foto: NICOLETA TRIFAN


 

"La Valeapai am găsit nu doar o casă, nu doar o atmosferă, ci o inspiraţie. Casa noastră a devenit curând căsuţa Trifan din Valeapai. E o casă din 1850, din bârne de lemn, tencuită cu lut, cu fundaţie de piatră. O casă mică de jeleri, de ţărani liberi, dar pentru noi a fost locul unde am descoperit că putem face ceva cu mâna noastră, să ne depăşim limitele. Ne-am apucat să o renovăm singuri, cu metode tradiţionale, noi, doi orăşeni get-beget, şi cu doi copii mici. Nu aveam nicio tangenţă cu arhitectura sau construcţiile, avem complet altă pregătire, eu lucrez în comunicare, iar Radu este de profesie economist. Dar casa aceasta, cu magia ei, ne-a fermecat şi ne-a cucerit. Tot timpul spun că aici au locuit oameni buni, pentru că energia este foarte frumoasă. Astăzi, căsuţa din Valeapai este un loc viu, după ce a fost nelocuită 20 de ani, a devenit sediu de asociaţie, generator de energie şi locul prin care s-au perindat voluntari din toate colţurile lumii", spune Nicoleta Trifan.

 

Sursa foto: Casuta Trifan din Valeapai / Facebook


 

Sursa foto: NICOLETA TRIFAN


 

Şi aşa începe povestea unor proiecte făcute cu suflet, pentru suflete aflate în nevoie.

Casele bătrâneşti bănăţene nu au numere, ci nume. Prima casă pe care familia Trifan a finalizat-o, prin voluntariat, în Valeapai, a fost "a lu' Leana Chiţă".

 

Sursa foto: NICOLETA TRIFAN


 

"Un prieten din Valeapai ne-a povestit de situaţia unei femei din sat, singură, astmatică şi am decis noi să o ajutăm pe tanti Leana, să îi renovăm căsuţa, să îi zugrăvim şi să îi reparăm pridvorul. Nu ne-am propus mai mult decât atât. Am anunţat şi pe pagina de Facebook a Căsuţei Trifan din Valeapai şi ne-am adunat vreo 10 voluntari, pe cei mai mulţi i-am văzut acolo prima dată. Până seara, i-am zugrăvit toată casa în interior şi exterior, am vopsit geamurile, am pus covor nou. A fost mult de lucru, dar şi fain. Am participat cu toţii, şi copiii, a fost o nebunie. Seara, tanti Leana a dormit în casă. Pentru mine a fost uimitor că ea ne-a primit necondiţionat, a acceptat să îi răsturnăm casa cu susul în jos, doar pe încredere că va fi bine. Apoi au fost voluntarii care au venit să ajute, fără să ne cunoască nici pe noi, nici pe tanti Leana, faptul că împreună am reuşit să facem atât de mult într-un timp atât de scurt, doar prin munca noastră, ne-a dat puterea să continuăm. Astăzi, după trei ani, ne apropiem de 100 de case renovate. De la cei 10 voluntari, am ajuns să avem, în total, 1.000 de voluntari", afirmă Nicoleta.

Pentru cazurile sociale în ajutorul cărora vin voluntarii asociaţiei sunt criterii clare, liste de aşteptare pentru că sunt prea multe familii care locuiesc în condiţii foarte dificile, care le pun în pericol sănătatea. Pentru proiectele mari, cum este "Color the Village/Colorează Satul", în cadrul căruia echipa de voluntari renovează 30 de case în trei zile, într-un singur sat, au prioritate bătrânii singuri, familii fără posibilităţi, care nu şi-ar permite să îşi renoveze faţada.

 

Sursa foto: NICOLETA TRIFAN


 

"Din păcate, toate cazurile la care ajungem noi sunt dramatice. Tanti Leana este astmatică, are o pensie mică şi nu reuşeşte să îşi cumpere tratamentul potrivit. Soba îi afuma cumplit, iar pentru o persoană cu astm, e îngrozitor. Am intervenit la o mamă singură, cu opt copii, care stătea într-o casă abandonată, la un cuplu de bătrâni de 90 de ani, unde soţul era imobilizat la pat, am fost la o femeie epileptică a cărei casă era cu acoperişul dărâmat, am fost la o bătrână care locuia într-o rulotă şi care nu credea că va supravieţui acolo peste iarnă. Şi lista poate continua, pentru că fiecare om pe care îl întâlneşti duce în spate o poveste cutremurătoare de viaţă, iar noi asta încercăm, să îi dăm o mână de ajutor, să îi dăm speranţă că mâine va fi mai bine şi lui, puterea de a continua, de a se ridica", spune Nicoleta, vicepreşedinte al Asociaţiei ''Acasă în Banat''.

Deseori localnicii li se alătură, fie că vin să lucreze cot la cot cu voluntarii, fie că ajută cu transportul materialelor sau cu masă pentru aceşti adevăraţi salvatori. Iar puterea exemplului pozitiv este dovedită în comunitatea Valeapai: dacă sătenii se alătură la început grupului de voluntari, ulterior lucrează singuri, se organizează pentru a duce pachete cu alimente de sărbători sau să facă acţiuni de curăţenie.

 

Sursa foto: NICOLETA TRIFAN


 

Din echipa Asociaţiei ''Acasă în Banat'' fac parte toţi cei care doresc să fie voluntari; sunt meseriaşi, instalatori, constructori, electricieni de profesie, dar sunt şi mulţi care fac totul din ... pasiune. Sunt foarte multe fete pricepute, ştiu ce au de făcut, se adaptează repede, au învăţat să tencuiască, să repare, să zugrăvească. Fiecare găseşte ceva de făcut.

Toate casele care au trecut prin mâinile familiei Nicoleta şi Radu Trifan, pentru a fi refăcute, le-au rămas şi în suflet; nu pot numi o casă anume care să le fie cea mai dragă.

 

Sursa foto: NICOLETA TRIFAN


 

"Casele îmi sunt dragi toate cele pe care le renovăm pentru că, invariabil, lăsăm în fiecare loc o parte din noi. Când avem timp, ne şi jucăm cu fetele, decorăm. La o casă, am pictat ferestrele vechi pe care le-am înlocuit şi le-am pus pe un perete, ca amintire. Unele case le-am vopsit cu culori mai vesele, la morile de apă am făcut decoruri tradiţionale pe uşi. Fiecare casă poartă cu ea un pic din sufletul celui care a lucrat acolo", mărturiseşte Nicoleta.

Dorinţa de a face bine a familiei Trifan s-a extins şi la morile de apă cărăşene care le-au ieşit în cale, după care au trecut la treabă, le-au inventariat şi au început să le repare. Surpriza le-a fost mare, pentru că au identificat 250 de astfel de "bijuterii" părăsite, distruse sau uitate, cărora au început să le redea viaţă.

"Proiectul 'Ţara Morilor de Apă' a pornit dintr-o curiozitate simplă, căreia nu îi găseam răspuns: câte mori de apă sunt în judeţul Caraş-Severin. Recensământul morilor de apă era din anii '60 - '70, aşadar ne-am pus pe treabă şi am făcut noi o cartare a tuturor morilor de apă din judeţul Caraş-Severin. A fost cu adevărat un tur de forţă, ne aşteptam să găsim 100 - 150 de mori de apă, însă am ajuns la 250. Am reuşit să străbatem tot judeţul şi să facem proiectul în doar patru luni. Judeţul este cu adevărat Ţara Morilor de Apă. Anul trecut, am reuşit şi cu sprijinul celor de la Fundaţia Orange să şi renovăm 13 mori de apă din patru sate, să repunem în funcţiune morile care nu mai funcţionau, să le protejăm pe celelalte, să amplasăm indicatoare turistice şi de orientare'', ne-a dezvăluit Nicoleta.

 

Şi povestea continuă.

''Anul acesta mergem la Rudăria, la Eftimie Murgu, unde ne dorim să includem în circuitul turistic toate cele 22 de mori de apă din localitate. În prima etapă am făcut curăţenie, apoi urmează să schimbăm acoperişuri, să punem indicatoare, să facem mici ateliere de morărit şi localnicii să devină conştienţi că au un brand, că făina măcinată la moara de apă e diferită (mulţi spun că e mult mai bună) decât făina din comerţ. Îţi dai seama că fiecare dintre aceste mori este deosebită, fiecare are legende, poveşti, de la poveşti de iubire pe care le regăseşti uneori înscrise pe pereţi, până la poveşti legate de vrăji, blesteme, dorinţe secrete. E normal să fie aşa, pentru că morile mergeau zi şi noapte, şi pe vreme rea, pe frig sau pe noapte, când stăteai la moară, totul pare diferit, iar mintea umană fabulează. Morile de apă sunt un reper în fiecare comunitate, toţi îşi aduc aminte cu plăcere de perioada când măcinau şi chiar îşi doresc să le repună în funcţiune. Noi le dăm o mână de ajutor, pe cât putem, pentru că vedem potenţialul acestor zone. Turistic, ele sunt deja locuri de vis care trebuie luate la pas. Ele sunt de valoare etnografică pentru că sunt nişte relicve ale trecutului nostru pe care trebuie neapărat să îl conservăm, sunt făcute şi create de ţăranii care le foloseau, practice şi eficiente. Dincolo de toate, există şi natura ecologică a lor, pentru că morile macină folosind exclusiv forţa naturii, puterea apei. Datorită Asociaţiei 'Acasă în Banat', doar anul trecut au fost protejate şi renovate 13 mori de apă. Anul acesta continuăm cu paşi mici, dar conştientizăm valoarea lor, învăţăm să le apreciem şi, desigur, să le păstrăm", detaliază Nicoleta Trifan.

 

Sursa foto: NICOLETA TRIFAN


 

Puterea exemplului este deja o ştafetă pregătită pentru copiii familiei Trifan, pentru că cei doi micuţi sunt tot timpul alături de părinţii lor, descoperind împreună 'potecile' voluntariatului.

"Copiii sunt tot timpul cu noi pentru că ei sunt motivul pentru care am început. Cu gândul la ei am cumpărat casa de la Valeapai, cu gândul la o lume mai bună pentru noi şi pentru ei am început acţiunile noastre sociale. Când vin cu noi, de cele mai multe ori îi punem la treabă, nu au prea multe ocazii să stea. Dar sunt obişnuiţi să îi ajute pe voluntari, să vadă ce mai e nevoie, să încerce să vopsească şi ei, să tencuiască, să bată cuie, ce e nevoie. Dacă mergem la morile de apă, le place apa, dacă mergem la Color the Village, vor să zugrăvească, dacă mergem la cazuri sociale, fac şi curat, stau cu ceilalţi copii, fiica mea le citeşte poveşti. Noi îi încurajăm pe voluntari să vină împreună cu copiii lor pentru că este esenţial să înţeleagă puterea de a face bine, să ofere timpul lor, fără să ceară nimic în schimb", explică Nicoleta Trifan.

 

Sursa foto: NICOLETA TRIFAN



Proiectele şi ideile familiei Trifan sunt multe, dar timpul pare prea scurt. Anul trecut, Asociaţia ''Acasă în Banat'' a pornit şi "La masă în Banat", un proiect gastronomic care evidenţiază bucatele locale, dar şi altele de ajutorare a familiilor nevoiaşe şi a copiilor din mediul rural.

"Ne-am dat seama că nu ştim ce se mănâncă local, unic, în fiecare sat din Banat. Aşa am descoperit gulaşul de la Cherestur, gogoşii pe abur de la Coşteiu de Sus şi zacusca de pitoance de la Gladna Română. Este un proiect pe care îmi doresc să îl continuăm pentru că fiecare sat, fiecare loc, ascunde bunătăţi locale, care aşteaptă doar să fie descoperite şi gustate. Tot anul trecut am pornit şi 'Dar din Dar', o campanie de ajutorare a familiilor nevoiaşe, cu alimente şi produse de igienă, dar şi tablete, laptopuri pentru copii. În 1 iunie ne-am organizat şi am mers în câteva sate cu cadouri pentru copii, fiecare cadou era diferit, frumos ambalat, personalizat în funcţie de copil. A fost fantastic, iar bucuria lor - de nedescris. Din păcate, este mult de lucru, noi ne dorim să ne implicăm cât mai mult, însă trebuie să ne gestionăm timpul şi energia", mărturiseşte Nicoleta.

"Color the Village"/"Colorează Satul" este un proiect unic, pornit de la o altă idee năstruşnică. Familia Trifan se gândea cum ar fi să mobilizeze voluntarii să cunoască, să participe şi să protejeze satele din Banat. Prima idee a fost cea a porţilor - cum ar fi să fie vopsite porţile dintr-un sat? Dar cum ar arăta o casă neîngrijită, care are doar poarta înfrumuseţată? A urmat îndemnul "hai să refacem minimum 10 faţade". În trei zile au fost "colorate" 30 de case.

 

Sursa foto: NICOLETA TRIFAN


 

"E un festival al faptelor bune, iar în fiecare an alegem un alt sat unde vom interveni cu voluntarii. Este ceva de lucru, pentru că trebuie să vedem nevoile fiecărei case în parte, trebuie materiale, lucrări necesare, facem şi reparaţii acolo unde e necesar, organizăm voluntarii, pentru că marea lor majoritate nu sunt meşteri, dar totuşi termină cele 30 de case, să le asiguri mâncare, cazare. Este nevoie de o mobilizare fantastică. În primul an am fost 250 de voluntari la Eftimie Murgu (Caraş-Severin), în al doilea an, la Racoviţa (Timiş) am fost 320 de voluntari, iar acum, (...) mergem la Ilidia (Caraş-Severin), în jur de 400 de voluntari. Prima dată, ni se spunea că e imposibil: 'aşa ceva nu se poate, cum să terminaţi în trei zile?'. Uite că se poate. Când sunt mulţi oameni şi determinaţi, se poate. E o provocare şi vă invit să vizitaţi satul Ilidia după trecerea noastră pe acolo. (...) Aceste case tradiţionale, tipice pentru fiecare micro-regiune a Banatului, trebuie să câştige teren, să fie văzute din nou cu case frumoase, cu faţadele decorate, cu frontonul înalt, cu porţile atent lucrate, cu ferestrele bârfitoare. Asta e lupta pe care o ducem, alături de voluntarii care vin la 'Color the Village'. Să le dăm strălucirea de odinioară şi, după noi, şi alţii să îşi propună ca aceste case să fie păstrate pe mai departe, să păstreze faţadele şi arhitectura rurală, să se mândrească cu ele pentru că acestea sunt cu adevărat parte din identitatea locului", mai spune Nicoleta Trifan.

Voluntariatul are doar efecte pozitive, iar timpul oferit pentru a face fapte bune nu este unul pierdut.

 

Sursa foto: NICOLETA TRIFAN


 

"Ajutorul pe care îl dăm familiilor e deseori nepreţuit, nu ar fi reuşit niciodată să îşi facă singuri lucrări de asemenea amploare. Dar mai sunt şi voluntarii, care muncesc zi lumină, învaţă multe lucruri noi, cum să pregăteşti mortarul, care sunt paşii pentru a zugrăvi sau a repara, dar îşi depăşesc şi propriile limite, pentru că evenimentele sunt o provocare asumată. Apoi, intră în contact cu proprietarii. Mulţi nu îşi imaginau în ce condiţii trăiesc, ce poveşti de viaţă au aceşti oameni. Şi, nu în ultimul rând, prind drag de loc, de oameni", arată Nicoleta Trifan.

Pentru familia Trifan, cea mai mare bucurie este atunci când aud că voluntarii păstrează legătura cu proprietarii caselor renovate, unii chiar revin acolo cu mici daruri. Toate acestea le dau puterea şi energia pentru ca proiectele lor să meargă mai departe şi visul să continue. AGERPRES/(AS - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 73

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr