Geană (Federația Silva): Ne așteptăm la concedieri colective, în urma desființării a 25 de direcții silvice

Desființarea a 25 de direcții silvice, prin reorganizarea Romsilva, ar putea duce la concedieri colective, iar comasarea direcțiilor silvice poate fi un demers periculos pentru pădurile țării, a declarat joi, pentru AGERPRES, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură 'Silva', Silviu Geană.
'Astăzi, împreună cu colegii noștri de la CFR, împreună cu colegii din structurile sindicale ale rezerviștilor militari, susținem un miting de protest în fața Guvernului. Prin această acțiune de protest, sindicatele din silvicultură trag un semnal de alarmă și solicită Guvernului României să nu dea curs proiectului de HG privind reorganizarea Romsilva, promovat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Este și o situație politică foarte delicată. Guvernul este interimar. Nu sperăm să rezolvăm problemele la conducerea Guvernului, ci doar măcar să le prezentăm și, după ce se așază la masă viitorul guvern, să încercăm să căutăm soluții la aceste probleme. (...) Așa cum a susținut public domnul ministru (Mircea Fechet, ministrul Mediului, n.r.), din 41 de direcții silvice, urmează să rămână doar 16, ceea ce înseamnă că 25 vor fi desființate. Ori, desființarea a 25 de direcții silvice nu poate să nu aibă consecințe asupra structurilor de personal, asupra locurilor de muncă și asupra oamenilor. Noi ne așteptăm la concedieri colective, chiar dacă asigurările sunt date că nu vor avea loc astfel de concedieri. Este imposibil. Avem o mare problemă cu această așa-zisă reorganizare, prin comasarea direcțiilor silvice, dat fiind faptul că acest experiment, pe care noi îl considerăm periculos pentru pădurile țării, a mai fost făcut în urmă cu circa 18 ani. De la 41 de direcții au rămas doar 23, iar după trei ani s-a ajuns la concluzia că au crescut cheltuielile în loc să scadă - și decizia politică a fost de revenire la direcții silvice județene', a subliniat Geană.
În opinia sa, această reorganizare trebuie să conducă la o consolidare a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva și nu la o destructurare a ei.
'Noi am propus ministerului să constituie un grup de lucru în care să fie incluși specialiști în administrarea pădurilor din cadrul ministerului, din cadrul Regiei Naționale a Pădurii - Romsilva, din cadrul asociațiilor profesionale de silvicultori și din cadrul structurilor sindicale în calitate de parteneri sociali pentru ca această reorganizare să conducă la o consolidare a Romsilva și nu la o destructurare a ei, pentru că știm și vedem ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani cu întreprinderile statului care, mare parte dintre ele, au ajuns la fier vechi', a subliniat sindicalistul.
El a admis că la Romsilva lucrurile sunt departe de fi perfecte, însă este nevoie de o reorganizare care să nu fie impusă de decizii politice.
'Sigur, la Romsilva lucrurile nu sunt perfecte, sunt departe de fi perfecte. Trebuie făcută o reașezare, o reorganizare, dar nu de această manieră, impusă de decizii politice, mai ales că această decizie de desființare a direcțiilor silvice vine dintr-un angajament, vine dintr-un program de guvernare al unui guvern care nu mai există', a punctat Silviu Geană.
Totodată, el a subliniat că România are 22 de parcuri naturale și naționale, iar comasarea acestora într-o singură structură centrală, cu sediul la București, reprezintă o mare greșeală.
'Avem o mare problemă cu comasarea parcurilor. Astăzi, România are 22 de parcuri naturale și naționale, fiecare cu specificul lui: unul protejează zimbrul, unul protejează laleaua pestriță, unul protejează bujorul de munte. A le aduna pe toate 22 de parcuri, într-o singură structură centrală, mamut, cu sediul la București, credem că este o mare greșeală. Vom avea nu 22 de parcuri, ci un mare ghiveci. În altă ordine de idei, se propune prin această hotărâre de guvern o separare a activităților pe care le desfășoară Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, fără a se ține cont de specificul temporar, sezonier, al unor activități, pentru că se propune acolo înființarea de centre de colectare și de prelucrare a fructelor de pădure, a plantelor medicinale, a ciupercilor, în condițiile în care aceste activități sunt sezoniere', a adăugat președintele 'Silva'.
Pe de altă parte, el a mai spus că 'se pune problema înființării unei structuri centrale de silvoturism, care să gestioneze cele circa 100 de cabane pe care Romsilva le are în patrimoniu'.
'Sunt cabanele statului, nu sunt cabanele regiei naționale a pădurilor Romsilva, dar la fel desfășoară activitate de silvoturism sezonieră și nu se poate compara această activitate cu activitatea unei pensiuni particulare sau a unui hotel. (...) Mi se pare un aspect extrem de cinic: te joci cu soarta a 3,1 milioane de hectare de păduri, proprietate publică a statului și peste 1,1 milioane de hectare de păduri aparținând altor proprietari cu care Romsilva are contract de administrare sau de prestări servicii și cu soarta a peste 13.500 de salariați, în contextul în care nu ai făcut niciun fel de evaluare de impact: o evaluare economică, o evaluare financiară, o evaluare socială, o evaluare a economiei făcute la buget prin această reorganizare', a precizat sindicalistul.
Federația Silva susține, joi, în intervalul 12:00 - 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Covasna: Polderele - soluția propusă de autorități pentru prevenirea inundațiilor
Autoritățile covăsnene consideră că soluția cea mai eficientă pentru prevenirea inundațiilor ar fi amenajarea unor poldere, adică a unor zone în afara localităților, în care apa să se poată acumula controlat. Prefectul județului Covasna, Raduly Istvan, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că astfel de
Mureș: Primarul din municipiul Târnăveni afirmă că locuitorii sunt ''disperați'' din cauza lipsei apei
Cei 24.000 de locuitori din municipiul Târnăveni sunt într-o 'situație de disperare' din cauza lipsei apei potabile și menajere, ca urmare a salinității crescute de pe râul Târnava Mică, creșele și grădinițele sunt închise, iar majoritatea agenților economici mari și-au suspendat activitatea, a declarat, marți, pentru AGERPRES, p
Dâmbovița: Incendiu la groapa de gunoi de la Aninoasa cu degajări mari de fum
Un incendiu cu degajări mari de fum a izbucnit, marți după amiaza, la groapa de gunoi de la Aninoasa, iar cetățenii din zonă au fost atenționați printr-un mesaj RO-ALERT. 'Incendiu major cu degajări mari de fum produs
În lipsa CCM, sindicaliștii de la CFR Călători vor demara la 1 iulie etapele premergătoare grevei
Sindicaliștii de la CFR Călători vor demara la 1 iulie etapele premergătoare grevei, dacă nu se va semna noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul companiei, a anunțat, marți, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim. 'Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Români
Tulcea: Aproape 10 hectare de cultură agricolă, arse într-un incendiu pornit cel mai probabil de la o țigară
Circa 10 hectare cultivate cu orz au ars, marți, în apropiere de satul Agighiol, în urma unui incendiu, cauzat cel mai probabil de o țigară aprinsă aruncată la întâmplare, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Delta Tulcea.
Covasna: Peste 200 de gospodării și circa 1.300 ha de teren afectate de inundațiile din luna mai (bilanț)
Peste 200 de gospodării și circa 1.300 de hectare de terenuri agricole au fost afectate de inundațiile ce au avut loc la finele lunii mai în județul Covasna, relevă un bilanț prezentat, marți, de către autoritățile județene. Potrivit prefectului Raduly Istvan, inundațiile au creat probleme în 11 localități din județ, cele mai afect
Cluj: 27 de comune vor rămâne fără viceprimari
Prefectul județului Cluj, Maria Forna, a declarat, marți, pentru AGERPRES, că 27 de comune clujene, în care populația actuală este sub 1.500 de locuitori, nu vor mai avea viceprimari, din 1 ianuarie 2026. 'Ca urmare a programului de guvernare asumat de coaliția celor patru partide, sunt prevăzute o serie de măsuri de restrânger
Județul Alba - pe primul loc la nivel național în ceea ce privește confiscarea de material lemnos
Garda Forestieră Alba a confiscat, în primele cinci luni ale acestui an, peste 2.600 metri cubi de material lemnos, cu o valoare de aproximativ două milioane de lei, ceea ce situează județul pe primul loc la nivel național în ceea ce privește confiscarea de material lemnos. Potrivit unui material prezentat, marți, în ședința
Prahova: Cinci persoane, rănite într-un accident rutier produs pe DN 1
Cinci persoane au fost rănite, marți după-amiază, într-un accident rutier care s-a produs pe drumul național DN 1, în zona localității Păulești.
Tulcea: Administrația Deltei autorizează nave pentru transportul peștelui din rezervație
Circa zece puncte de debarcare și centre de primă vânzare a peștelui din Deltă au cerut Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) autorizarea unei bărci care să transporte peștele capturat de pescarii comerciali, în condițiile în care până acum acest transport nu era permis legal. Guvernatorul Rezervați
Alba: Femeie decedată într-un accident rutier produs pe DN 1
O femeie și-a pierdut viața într-un accident produs, marți, pe DN 1, între Aiud și Teiuș. 'La data de 24 iunie 2025, în jurul orei 15.25, polițiștii din Teiuș au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN 1, la kilometrul 401+ 900 de metri. Din cercetările efectuate de polițiști, a reieșit că o femeie de 44 de ani,
Mureș: Proiect inovator de restaurare a unor pajiști degradate din România prin însămânțarea de flori de câmp
Fundația ADEPT Transilvania, alături de experți din România și Marea Britanie, implementează un proiect inovator în localitatea Angofa, lângă Sighișoara, numit LIFE DiverSEED, care prevede restaurarea unor terenuri prin colectarea de semințe de flori de câmp de pe suprafețe mai bine conservate din țară, pentru a fi semănate pe pajiști degradat
Asociația Prosumatorilor solicită menținerea cotei de 9% pentru sistemele fotovoltaice și baterii de stocare
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) solicită menținerea cotei TVA de 9% pentru sistemele fotovoltaice și baterii de stocare și reluarea programelor 'Casa Verde' și 'Casa Verde Baterii', într-o formă optimizată, susțin reprezentanții organizației, într-o scrisoare deschisă, adresată autorităților.
Bihor: Prefectul consideră binevenită măsura de desființare a funcției de viceprimar în UAT-urile cu sub 1.500 de locuitori
Prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș, consideră binevenită măsura desființării funcției de viceprimar în cazul unităților administrativ-teritoriale (UAT) care au sub 1.500 de locuitori. 'Eu spun că este binevenită, deoarece sunt UAT-uri care, o bună parte din ele, nu reușesc să aibă veniturile necesare ca să își plătească s
Peste 100.000 de români sunt în Irlanda; servicii consulare - oferite în contexul violențelor din orașul Ballymena
Dublin - Trimisul special al AGERPRES, Florin Zafiu, transmite: Un număr de 50 de familii din Irlanda de Nord au solicitat sprijin consular Ambasadei României din Irlanda în contexul violențelor din orașul Ballymena, au transmis, marți, diplomații români în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Familiei Regale a României.