Comunicat de presă - Academia Atlantykron
Academia Atlantykron omagiază 44 de ani de la zborul în spațiu al cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu
Echipa Academiei de vară Atlantykron, care va ajunge anul acesta la cea de-a 36-a ediție (1-8 august 2025), salută cu admirație și profund respect aniversarea a 44 de ani de la primul zbor în spațiul cosmic al unui român, efectuat de Dumitru-Dorin Prunariu pe 14 mai 1981.
La începutul anilor '80, România era deja pregătită să își revendice locul în istoria explorării spațiului cosmic. Deși o țară de dimensiuni medii din Europa de Est, România dispunea de o educație tehnică solidă și de o cercetare științifică la standarde internaționale. În contextul colaborărilor internaționale și al participării la misiunile programului Intercosmos, România a intrat în istorie pe 14 mai 1981, când Dumitru-Dorin Prunariu a devenit primul - și până astăzi singurul - român care a zburat în spațiul cosmic, alături de cosmonautul sovietic Leonid Popov, la bordul navei Soyuz-40.
Misiunea sa, desfășurata pe stația orbitală Saliut-6, a durat aproape 8 zile, timp în care a realizat o serie de experimente științifice de importanță majoră. Revenit pe Pământ, Dumitru Prunariu a continuat să se dedice domeniului cosmic, fiind implicat activ în dezvoltarea politicilor spațiale naționale și internaționale. După 1989, a condus Agenția Spațială Română (ROȘA), a reprezentat România în Agenția Spațială Europeană (ESA) și în alte structuri de profil.
Academia Atlantykron are onoarea de a-l avea pe Dumitru-Dorin Prunariu alături de mai bine de zece ani, în calitate de invitat special și mentor. Prin participarea sa constantă, el a inspirat sute de tineri și pasionați de știință, împărtășindu-și cu generozitate experiențele și cunoștințele dobândite în cariera sa excepțională.
'Atlantykron este o punte între vis și știință, între mit și tehnologie. Dumitru Prunariu reprezintă pentru noi toți dovada vie că visul zborului în spațiu poate deveni realitate atunci când știința și voința se întâlnesc. A contribuit enorm la formarea unei generații de tineri pasionați de știință, spațiu și inovație, iar prezența sa la Atlantykron, începând cu 2012, a fost și rămâne o sursă de inspirație pentru noi toți', declară Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron.
Academia Atlantykron, o platformă educațională unică în România și în lume, desfășurata anual, începând cu 1989, pe insula dunăreană 'Inelul de Piatră' de la Capidava, din județul Constanța, reunește tineri, mentori, oameni de știință, scriitori, cercetători, artiști și lectori din România dar și din alte țări, care explorează, timp de opt zile, frontierele cunoașterii - inclusiv cele ale cosmosului.
Prin această aniversare, Atlantykron își exprimă recunoștința față de o carieră remarcabilă și față de un om care a făcut istorie pentru România și care continuă să inspire generații întregi.
Purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron
Traian Bădulescu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].