logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Peste 600 de bucureșteni, implicați în rețeaua de compostare comunitară; peste 20 de tone de biodeșeuri, deviate de la groapa de gunoi

Image

Peste 600 de bucureșteni sunt implicați în proiecte de compostare comunitară locală, inițiate pe parcursul ultimilor patru ani.

Este vorba despre 12 puncte de colectare, amplasate majoritar în grădinile blocurilor, prin intermediul cărora au fost produse în total peste 11 tone de compost. În acest fel, 22 de tone de biodeșeuri nu au mai ajuns la groapa de gunoi, deoarece, prin compostare, cantitatea inițială se reduce semnificativ, în urma proceselor de evaporare și descompunere. Se obține un îngrășământ natural, bogat în nutrienți, care hrănește solul.

Proiectul Academia de Compost a pornit de la ideea că resturile vegetale reprezintă resurse valoroase care nu trebuie să ajungă la gropile de gunoi. În acest fel, este redusă amprenta ecologică la nivel individual, dar și la nivelul orașului.

Coordonatoarea proiectului, Gabriela Iordan, subliniază că în momentul în care oamenii se implică în astfel de inițiative, devin mai preocupați de teme precum: gestionarea deșeurilor, risipa alimentară, grădinăritul comunitar, alimentația sănătoasă și sustenabilă. De asemenea, copiii învață metode pentru a reduce impactul deșeurilor, în special prin reducerea lor. Avantajele pot fi privite și într-un context mai amplu, având în vedere că grădinăritul aduce beneficii pentru sănătatea fizică și psihică.

'Avem nevoie să păstrăm spațiile verzi. Noi spunem că punctul de compostare din grădina blocului este inima grădinii. Și de acolo începem să ne apărăm spațiul verde. (...) Dacă oamenii încep să coboare, să vină la evenimente, să discute cu vecinii, încep să își apere grădina, pentru că au un interes direct', a precizat ea pentru AGERPRES.

Inițiativa își propune să abordeze și o altă problemă: solul din orașe este din ce în ce mai degradat, mai lipsit de viață, în contextul în care administrațiile locale optează de multe ori pentru cosirea și greblarea vegetației. Terenul descoperit se degradează mai ușor, fiind expus luminii și vântului, iar astfel devine mai dur și mai puțin permeabil atunci când plouă.

'Există de asemenea beneficiul regenerării solului. După câteva luni - depinde foarte mult de fiecare comunitate și de numărul membrilor implicați - se obține compostul, un îngrășământ natural, folosit în jardinierele de la bloc sau pentru a îmbunătăți solul din grădini, care devine mai productiv și mai sănătos. (...) Solul mort înseamnă inclusiv moartea arborilor, ceea ce înseamnă aer poluat, căldură excesivă, praf, zgomot mai mult. Sănătatea solului înseamnă sănătatea spațiului verde și implicit a arborilor', a explicat Gabriela Iordan.

În cadrul acestui proiect, biodeșeurile sunt colectate în cutii amplasate în grădina blocului, iar compostarea este una aerobă, implică prezența aerului. Cutiile nu au bază, iar în acest fel resturile vegetale se află în contact direct cu biodiversitatea microscopică, provenită din sol. Se utilizează exclusiv resturi vegetale, cum ar fi coji sau cotoare de fructe și legume, zaț de cafea, resturi de ceai.

'Formula este simplă. Sunt resturi vegetale, fără mâncare gătită sau produse de panificație. Sunt doar resturi vegetale și de aceea procesul implică un miros care nu deranjează. Nu există șobolani, nu apare nici fenomenul de contaminare a compostului. Am făcut analize de laborator și a reieșit o calitate foarte bună a acestuia. Suntem foarte atenți să fie respectate regulile. Există un referent pentru fiecare grup, iar dacă apar greșeli, se comunică, astfel încât cei din comunitate să corecteze data viitoare', a adăugat Gabriela Iordan.

Un grup de compostare cuprinde trei cutii: una pentru aport (în care sunt incluse resturile vegetale mărunțite de acasă, combinate cu o cantitate dublă de uscătură), a doua pentru stocarea uscăturilor (rumeguș, frunze, tocături de lemn, paie), iar a treia este destinată procesului de maturare (conținutul din cutia de aport este mutat aici, unde se stabilizează final pentru a putea fi folosit). După două-trei luni se obține compostul finit care poate fi folosit ca îngrășământ natural direct pe spațiul verde. De asemenea, poate constitui maxim 1/3 din conținutul unui ghiveci sau strat înălțat.

Academia de Compost și-a început activitatea la finalul lui 2023, în momentul în care Fundația Comunitară București a lansat o finanțare în domeniul protecției mediului. Este un consorțiu format din mai multe entități care au implementat primele proiecte de compostare comunitară, model adus în 2021 de Urban Cultor, care a preluat la rândul ei un model francez. Primul punct de colectare a fost amplasat în 2021 în zona Floreasca, Sectorul 2, unde comunitatea a fost atât de interesată, încât capacitatea inițială s-a dovedit insuficientă.

Academia de Compost oferă informare celor interesați, printr-un ghid și cursuri postate pe site, însă organizează și concursuri, pentru a include noi comunități în proiect. Cei interesați pot urmări o serie de videoclipuri educative, disponibile pe www.academiadecompost.ro.

Un alt obiectiv este reglementarea compostării comunitare locale, fie prin legislația națională, fie prin hotărâri ale unor consilii locale. Conform celor declarate de Gabriela Iordan, acest tip de activitate nu ar trebui trebui să fie supusă normelor legii compostului.

'Legea compostului prevede norme și condiții de certificare complexe, destinate cantităților foarte mari. Însă cantitățile produse într-o grădină și punct comun de compostare nu depășesc o tonă pe an. Cetățenii nu vând, nu transportă și nu folosesc compostul produs local în agricultură. În prezent, legea face referire la: compostarea municipală, cea industrială, precum și cea individuală, realizată în curțile oamenilor. Noi am vrea să existe în actul normativ o mențiune referitoare la compostarea comunitară, care să fie exceptată de la prevederile legii - la fel ca cea individuală - și tratată separat printr-un ghid de recomandare și bună funcționare', a spus ea.

Până în prezent, doar Consiliul Local al Sectorului 2 a aprobat o hotărâre vizând un acord de parteneriat, acesta urmând să fie girat și de către Consiliul General al Capitalei.

Apar însă și cazuri în care amplasarea cutiilor de compost întâmpină dificultăți. Astfel, au existat situații în care acordul primăriei de sector a fost obținut cu greutate. Într-un alt sector, organizația inițiatoare plătește o taxă de ocupare a spațiului public.

Comunitățile interesate pot obține cutii de colectare, instrumentele necesare dar și instruire, prin participarea la concursuri organizate de Academia de Compost, atunci când există finanțare în acest sens sau când o comunitate are deja buget din altă sursă de finanțare. Este posibilă de asemenea obținerea contracost a unui pachet de servicii, care conține sesiuni educaționale, infrastructură, recipiente de lemn și accesorii, dar și consultanță printr-un program integrat de management al deșeurilor.

În prezent sunt 12 puncte incluse pe harta compostării (câte trei în Sectoarele 1, 2 și 3, iar câte unul în Sectoarele 4, 5 și 6), însă la acestea se vor adăugă alte trei, până la jumătatea anului.

'Academia de Compost' realizează acțiuni de educație și informare, inclusiv în cadrul Săptămânii Verzi și al Săptămânii Altfel. În ultimii patru ani, peste 3.000 de persoane (adulți și copii) au beneficiat de informațiile furnizate prin acest proiect, dar și prin proiectele entităților care alcătuiesc consorțiul. AGERPRES/AS - redactor: Irinela Vișan, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: Academia de Compost / Facebook

Afisari: 213

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 15-05-2025 17:12

ALPAB: Curse zilnice cu vaporașul și plimbări cu bărci și hidrobiciclete, pe Lacul Herăstrău

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement anunță deschiderea sezonului de agrement, vineri, la Debarcaderul Central Herăstrău (zona Berăria H). Potrivit unei postări pe Facebook a ALPAB, programul de funcționare este zilnic între orele 9:00 - 19:00 pentru curse cu vaporașul și 9:00 - 18:00 pentru închirierea bărcilor și a hidrobici

Social 15-05-2025 16:29

Prezidențiale2025/Adunarea publică de vineri pentru susținerea lui Nicușor Dan, din Piața Victoriei, a fost anulată

Adunarea publică anunțată pentru vineri pentru susținerea candidatului independent la prezidențiale Nicușor Dan, din Piața Victoriei, a fost anulată de organizatori, potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Capitalei. Jandarmii urmau să asigure ordinea publică la adunarea publică având drept scop 'Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din

Social 15-05-2025 16:14

UPDATE Arad: Zece din cele 11 victime ale accidentului de pe A1 au răni uşoare şi au refuzat să meargă la spital

Zece din cele 11 victime ale accidentului de pe autostrada A1, în care au fost implicate un microbuz de pasageri, un microbuz de marfă și un autotren, au suferit răni ușoare și au refuzat transportul la spital, în timp ce unul dintre șoferi este în stare gravă.   UPDATE ORA 17.22 Arad: Zece din

Social 15-05-2025 16:01

Aplicație mobilă ce conectează persoane cu dizabilități de vedere cu ghizi, lansată de Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială

Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS) a lansat SeeYou, prima aplicație mobilă din România ce conectează persoane cu dizabilități de vedere cu ghizi care să-i însoțească la diverse activități. 'SeeYou (...) pune împreună persoane nevăzătoare și ghizi care pot să-i însoțească în diverse lo

Social 15-05-2025 15:19

Harghita: Debitul apei infiltrate în subteran la Salina Praid a scăzut; echipele de intervenție monitorizează în continuare situația

Lucrările pe pârâul Corund, pentru reducerea infiltrațiilor produse în salina Praid, sunt în plină desfășurare, debitul infiltrat în subteran scăzând considerabil, se arată într-o postare de pe pagina de

Social 15-05-2025 14:11

Buzău: Poliția propune interzicerea trotinetelor în municipiul reședință, pe anumite artere și în anumite perioade de timp

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Buzău va propune Primăriei Municipiului Buzău interzicerea circulației utilizatorilor de trotinete în parcuri și pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în timpul weekendului când devine pietonal, pentru a preîntâmpina producerea unor accidente. În ultima perioadă autoritățile

Social 15-05-2025 13:19

Sesiunea de înscriere în 'Taberele ARC' 2025 a început; sunt așteptați 7.000 de tineri români din străinătate

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează, joi, cea de-a XVI-a ediție a Programului de 'Tabere ARC' și deschide sesiunea de înscriere pentru cele 7.000 de locuri disponibile, în nouă locații din țară. Programul de 'Tabere ARC', inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, este destinat elevi

Social 15-05-2025 12:18

Ministrul Muncii: Azi, când marcăm Ziua Internațională a Familiei, îmi doresc să vorbim despre implicare

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTS) derulează și în 2025 o serie de programe importante pentru familiile din România, pentru tinerii care, din motive medicale, nu pot avea copii, dar și pentru familiile aflate în situații de risc. Potrivit unui comunicat al instituției, programul FIV cont

Administratie 15-05-2025 11:22

Prahova: Apa livrată la Breaza este din nou potabilă; interdicția de consum - ridicată

Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este din nou potabilă, inspectorii sanitari dispunând ridicarea interdicției de consum al apei impusă după ce în probele prelevate la finalul lunii aprilie a fost confirmată prezența bacteriei clostridium perfringens. 'Conform ultimelor informații comunicate de către Direcția de

Social 15-05-2025 11:16

Geană (Federația Silva): Ne așteptăm la concedieri colective, în urma desființării a 25 de direcții silvice

Desființarea a 25 de direcții silvice, prin reorganizarea Romsilva, ar putea duce la concedieri colective, iar comasarea direcțiilor silvice poate fi un demers periculos pentru pădurile țării, a declarat joi, pentru AGERPRES, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură 'Silva', Silviu Geană. 'Astăzi, împreună cu col

Social 15-05-2025 10:47

Predoiu (MAI): În primele 3 luni ale anului, peste 240 de oameni au murit în accidente rutiere

În primele trei luni din acest an, peste 240 de oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere și peste 500 au ajuns în spital, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. 'Săptămâna națională a siguranței rutiere este mai mult decât o campanie, este un semnal un apel la responsabilitate. În fiecare

Social 15-05-2025 10:02

Dolj: Echipajele ISU au reluat căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval

Căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval din dreptul localității Rast, produs miercuri după-amiază, au fost reluate joi dimineața cu trei bărci, un echipaj de p

Social 15-05-2025 09:55

Arad: Comunitatea evreiască se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate

Comunitatea evreiască din Arad se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate și atrage atenția că, de această dată, autorii au acționat cunoscând semnificația unor inscripții pe care le-au făcut pe monumente funerare, care au caracter legionar, fapt confirmat de anchetatori. Președintele Comunității Evreiești din Arad, Raoul

Social 15-05-2025 08:20

Suceava: Un autoturism a fost lovit de trenul Timișoara - Iași

Un autoturism a fost lovit, joi dimineață, de trenul Timișoara - Iași, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit ISU, accidentul feroviar a avut loc pe raza localității Păltinoasa, la o trecere la nivel cu calea ferată de pe drumul național DN 2E. 'La fața locului s-au