Peste 600 de bucureșteni, implicați în rețeaua de compostare comunitară; peste 20 de tone de biodeșeuri, deviate de la groapa de gunoi

Peste 600 de bucureșteni sunt implicați în proiecte de compostare comunitară locală, inițiate pe parcursul ultimilor patru ani.
Este vorba despre 12 puncte de colectare, amplasate majoritar în grădinile blocurilor, prin intermediul cărora au fost produse în total peste 11 tone de compost. În acest fel, 22 de tone de biodeșeuri nu au mai ajuns la groapa de gunoi, deoarece, prin compostare, cantitatea inițială se reduce semnificativ, în urma proceselor de evaporare și descompunere. Se obține un îngrășământ natural, bogat în nutrienți, care hrănește solul.
Proiectul Academia de Compost a pornit de la ideea că resturile vegetale reprezintă resurse valoroase care nu trebuie să ajungă la gropile de gunoi. În acest fel, este redusă amprenta ecologică la nivel individual, dar și la nivelul orașului.
Coordonatoarea proiectului, Gabriela Iordan, subliniază că în momentul în care oamenii se implică în astfel de inițiative, devin mai preocupați de teme precum: gestionarea deșeurilor, risipa alimentară, grădinăritul comunitar, alimentația sănătoasă și sustenabilă. De asemenea, copiii învață metode pentru a reduce impactul deșeurilor, în special prin reducerea lor. Avantajele pot fi privite și într-un context mai amplu, având în vedere că grădinăritul aduce beneficii pentru sănătatea fizică și psihică.
'Avem nevoie să păstrăm spațiile verzi. Noi spunem că punctul de compostare din grădina blocului este inima grădinii. Și de acolo începem să ne apărăm spațiul verde. (...) Dacă oamenii încep să coboare, să vină la evenimente, să discute cu vecinii, încep să își apere grădina, pentru că au un interes direct', a precizat ea pentru AGERPRES.
Inițiativa își propune să abordeze și o altă problemă: solul din orașe este din ce în ce mai degradat, mai lipsit de viață, în contextul în care administrațiile locale optează de multe ori pentru cosirea și greblarea vegetației. Terenul descoperit se degradează mai ușor, fiind expus luminii și vântului, iar astfel devine mai dur și mai puțin permeabil atunci când plouă.
'Există de asemenea beneficiul regenerării solului. După câteva luni - depinde foarte mult de fiecare comunitate și de numărul membrilor implicați - se obține compostul, un îngrășământ natural, folosit în jardinierele de la bloc sau pentru a îmbunătăți solul din grădini, care devine mai productiv și mai sănătos. (...) Solul mort înseamnă inclusiv moartea arborilor, ceea ce înseamnă aer poluat, căldură excesivă, praf, zgomot mai mult. Sănătatea solului înseamnă sănătatea spațiului verde și implicit a arborilor', a explicat Gabriela Iordan.
În cadrul acestui proiect, biodeșeurile sunt colectate în cutii amplasate în grădina blocului, iar compostarea este una aerobă, implică prezența aerului. Cutiile nu au bază, iar în acest fel resturile vegetale se află în contact direct cu biodiversitatea microscopică, provenită din sol. Se utilizează exclusiv resturi vegetale, cum ar fi coji sau cotoare de fructe și legume, zaț de cafea, resturi de ceai.
'Formula este simplă. Sunt resturi vegetale, fără mâncare gătită sau produse de panificație. Sunt doar resturi vegetale și de aceea procesul implică un miros care nu deranjează. Nu există șobolani, nu apare nici fenomenul de contaminare a compostului. Am făcut analize de laborator și a reieșit o calitate foarte bună a acestuia. Suntem foarte atenți să fie respectate regulile. Există un referent pentru fiecare grup, iar dacă apar greșeli, se comunică, astfel încât cei din comunitate să corecteze data viitoare', a adăugat Gabriela Iordan.
Un grup de compostare cuprinde trei cutii: una pentru aport (în care sunt incluse resturile vegetale mărunțite de acasă, combinate cu o cantitate dublă de uscătură), a doua pentru stocarea uscăturilor (rumeguș, frunze, tocături de lemn, paie), iar a treia este destinată procesului de maturare (conținutul din cutia de aport este mutat aici, unde se stabilizează final pentru a putea fi folosit). După două-trei luni se obține compostul finit care poate fi folosit ca îngrășământ natural direct pe spațiul verde. De asemenea, poate constitui maxim 1/3 din conținutul unui ghiveci sau strat înălțat.
Academia de Compost și-a început activitatea la finalul lui 2023, în momentul în care Fundația Comunitară București a lansat o finanțare în domeniul protecției mediului. Este un consorțiu format din mai multe entități care au implementat primele proiecte de compostare comunitară, model adus în 2021 de Urban Cultor, care a preluat la rândul ei un model francez. Primul punct de colectare a fost amplasat în 2021 în zona Floreasca, Sectorul 2, unde comunitatea a fost atât de interesată, încât capacitatea inițială s-a dovedit insuficientă.
Academia de Compost oferă informare celor interesați, printr-un ghid și cursuri postate pe site, însă organizează și concursuri, pentru a include noi comunități în proiect. Cei interesați pot urmări o serie de videoclipuri educative, disponibile pe www.academiadecompost.ro.
Un alt obiectiv este reglementarea compostării comunitare locale, fie prin legislația națională, fie prin hotărâri ale unor consilii locale. Conform celor declarate de Gabriela Iordan, acest tip de activitate nu ar trebui trebui să fie supusă normelor legii compostului.
'Legea compostului prevede norme și condiții de certificare complexe, destinate cantităților foarte mari. Însă cantitățile produse într-o grădină și punct comun de compostare nu depășesc o tonă pe an. Cetățenii nu vând, nu transportă și nu folosesc compostul produs local în agricultură. În prezent, legea face referire la: compostarea municipală, cea industrială, precum și cea individuală, realizată în curțile oamenilor. Noi am vrea să existe în actul normativ o mențiune referitoare la compostarea comunitară, care să fie exceptată de la prevederile legii - la fel ca cea individuală - și tratată separat printr-un ghid de recomandare și bună funcționare', a spus ea.
Până în prezent, doar Consiliul Local al Sectorului 2 a aprobat o hotărâre vizând un acord de parteneriat, acesta urmând să fie girat și de către Consiliul General al Capitalei.
Apar însă și cazuri în care amplasarea cutiilor de compost întâmpină dificultăți. Astfel, au existat situații în care acordul primăriei de sector a fost obținut cu greutate. Într-un alt sector, organizația inițiatoare plătește o taxă de ocupare a spațiului public.
Comunitățile interesate pot obține cutii de colectare, instrumentele necesare dar și instruire, prin participarea la concursuri organizate de Academia de Compost, atunci când există finanțare în acest sens sau când o comunitate are deja buget din altă sursă de finanțare. Este posibilă de asemenea obținerea contracost a unui pachet de servicii, care conține sesiuni educaționale, infrastructură, recipiente de lemn și accesorii, dar și consultanță printr-un program integrat de management al deșeurilor.
În prezent sunt 12 puncte incluse pe harta compostării (câte trei în Sectoarele 1, 2 și 3, iar câte unul în Sectoarele 4, 5 și 6), însă la acestea se vor adăugă alte trei, până la jumătatea anului.
'Academia de Compost' realizează acțiuni de educație și informare, inclusiv în cadrul Săptămânii Verzi și al Săptămânii Altfel. În ultimii patru ani, peste 3.000 de persoane (adulți și copii) au beneficiat de informațiile furnizate prin acest proiect, dar și prin proiectele entităților care alcătuiesc consorțiul. AGERPRES/AS - redactor: Irinela Vișan, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: Academia de Compost / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: Primarul din municipiul Târnăveni afirmă că locuitorii sunt ''disperați'' din cauza lipsei apei
Cei 24.000 de locuitori din municipiul Târnăveni sunt într-o 'situație de disperare' din cauza lipsei apei potabile și menajere, ca urmare a salinității crescute de pe râul Târnava Mică, creșele și grădinițele sunt închise, iar majoritatea agenților economici mari și-au suspendat activitatea, a declarat, marți, pentru AGERPRES, p
Dâmbovița: Incendiu la groapa de gunoi de la Aninoasa cu degajări mari de fum
Un incendiu cu degajări mari de fum a izbucnit, marți după amiaza, la groapa de gunoi de la Aninoasa, iar cetățenii din zonă au fost atenționați printr-un mesaj RO-ALERT. 'Incendiu major cu degajări mari de fum produs
În lipsa CCM, sindicaliștii de la CFR Călători vor demara la 1 iulie etapele premergătoare grevei
Sindicaliștii de la CFR Călători vor demara la 1 iulie etapele premergătoare grevei, dacă nu se va semna noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul companiei, a anunțat, marți, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim. 'Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Români
Tulcea: Aproape 10 hectare de cultură agricolă, arse într-un incendiu pornit cel mai probabil de la o țigară
Circa 10 hectare cultivate cu orz au ars, marți, în apropiere de satul Agighiol, în urma unui incendiu, cauzat cel mai probabil de o țigară aprinsă aruncată la întâmplare, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Delta Tulcea.
Covasna: Peste 200 de gospodării și circa 1.300 ha de teren afectate de inundațiile din luna mai (bilanț)
Peste 200 de gospodării și circa 1.300 de hectare de terenuri agricole au fost afectate de inundațiile ce au avut loc la finele lunii mai în județul Covasna, relevă un bilanț prezentat, marți, de către autoritățile județene. Potrivit prefectului Raduly Istvan, inundațiile au creat probleme în 11 localități din județ, cele mai afect
Cluj: 27 de comune vor rămâne fără viceprimari
Prefectul județului Cluj, Maria Forna, a declarat, marți, pentru AGERPRES, că 27 de comune clujene, în care populația actuală este sub 1.500 de locuitori, nu vor mai avea viceprimari, din 1 ianuarie 2026. 'Ca urmare a programului de guvernare asumat de coaliția celor patru partide, sunt prevăzute o serie de măsuri de restrânger
Județul Alba - pe primul loc la nivel național în ceea ce privește confiscarea de material lemnos
Garda Forestieră Alba a confiscat, în primele cinci luni ale acestui an, peste 2.600 metri cubi de material lemnos, cu o valoare de aproximativ două milioane de lei, ceea ce situează județul pe primul loc la nivel național în ceea ce privește confiscarea de material lemnos. Potrivit unui material prezentat, marți, în ședința
Prahova: Cinci persoane, rănite într-un accident rutier produs pe DN 1
Cinci persoane au fost rănite, marți după-amiază, într-un accident rutier care s-a produs pe drumul național DN 1, în zona localității Păulești.
Tulcea: Administrația Deltei autorizează nave pentru transportul peștelui din rezervație
Circa zece puncte de debarcare și centre de primă vânzare a peștelui din Deltă au cerut Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) autorizarea unei bărci care să transporte peștele capturat de pescarii comerciali, în condițiile în care până acum acest transport nu era permis legal. Guvernatorul Rezervați
Alba: Femeie decedată într-un accident rutier produs pe DN 1
O femeie și-a pierdut viața într-un accident produs, marți, pe DN 1, între Aiud și Teiuș. 'La data de 24 iunie 2025, în jurul orei 15.25, polițiștii din Teiuș au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN 1, la kilometrul 401+ 900 de metri. Din cercetările efectuate de polițiști, a reieșit că o femeie de 44 de ani,
Mureș: Proiect inovator de restaurare a unor pajiști degradate din România prin însămânțarea de flori de câmp
Fundația ADEPT Transilvania, alături de experți din România și Marea Britanie, implementează un proiect inovator în localitatea Angofa, lângă Sighișoara, numit LIFE DiverSEED, care prevede restaurarea unor terenuri prin colectarea de semințe de flori de câmp de pe suprafețe mai bine conservate din țară, pentru a fi semănate pe pajiști degradat
Asociația Prosumatorilor solicită menținerea cotei de 9% pentru sistemele fotovoltaice și baterii de stocare
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) solicită menținerea cotei TVA de 9% pentru sistemele fotovoltaice și baterii de stocare și reluarea programelor 'Casa Verde' și 'Casa Verde Baterii', într-o formă optimizată, susțin reprezentanții organizației, într-o scrisoare deschisă, adresată autorităților.
Bihor: Prefectul consideră binevenită măsura de desființare a funcției de viceprimar în UAT-urile cu sub 1.500 de locuitori
Prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș, consideră binevenită măsura desființării funcției de viceprimar în cazul unităților administrativ-teritoriale (UAT) care au sub 1.500 de locuitori. 'Eu spun că este binevenită, deoarece sunt UAT-uri care, o bună parte din ele, nu reușesc să aibă veniturile necesare ca să își plătească s
Peste 100.000 de români sunt în Irlanda; servicii consulare - oferite în contexul violențelor din orașul Ballymena
Dublin - Trimisul special al AGERPRES, Florin Zafiu, transmite: Un număr de 50 de familii din Irlanda de Nord au solicitat sprijin consular Ambasadei României din Irlanda în contexul violențelor din orașul Ballymena, au transmis, marți, diplomații români în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Familiei Regale a României.
Primăria Capitalei: A fost semnat contractul pentru 22 de troleibuze noi; termen de livrare - peste 10 luni
Primarul interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu, a semnat contractul pentru livrarea a 22 de troleibuze noi, proiect finanțat cu fonduri europene. Troleibuzele sunt marca Yutong, au o lungime de 12 metri și o capacitate de transport de minimum 93 de pasageri, dintre care minimum 32 pe scaune, anunță edilul, marți, pe