logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

OAMENI ŞI PASIUNI/Mureş: Dacian Oprea - preotul care a reuşit să trezească la viaţă o comunitate şi a readus speranţa la sat

Image

Preotul ortodox din sătucul mureşean Râpa de Jos, comuna Vătava, Dacian Iustinian Oprea, în vârstă de 35 de ani, a reuşit să trezească la viaţă o comunitate mică şi izolată, în mare parte îmbătrânită, după ce a pus în valoare tradiţiile şi obiectele etnografice locale, prin întemeierea unui muzeu, şi a stimulat tinerii să revină în sat, după ce a înfiinţat un centru cultural, care oferă numeroase facilităţi pentru copii.

 



"În luna februarie 2017, am fost instalat în această parohie, era o parohie îngrijită de preotul care a fost înaintea mea, tot un preot tânăr, care a venit aici la 21 de ani şi a făcut multe pentru această comunitate. Am spus să duc mai departe lucrarea lui, făcând şi mai multe. În locul în care este muzeul a fost curtea casei parohiale. Pe acel loc, care a necesitat excavare, s-a construit muzeul, tocmai pentru a fi la marginea drumului, iar accesul să fie mai uşor. Înainte să vin în parohie am auzit despre zona Vătava, Râpa, Dumbrava şi ştiam că sunt foarte multe obiceiuri şi multe tradiţii, cu porturi populare foarte frumoase. Am venit aici şi într-adevăr era cum auzisem, erau multe obiceiuri, jocuri, multe obiecte etnografice. Satul este un pic îmbătrânit şi am constatat că oamenii încă mai aveau lucruri vechi, însă cei mai mulţi le ţineau prin poduri, în şuri, pe sub fân sau aruncate pe mai ştiu eu unde. Am zis să încerc să le adun la un loc. Mergând cu botezul, cu Sfânta Cruce, îmi notam la fiecare casă ce obiecte vechi are fiecare, iar apoi mergeam şi îi rugam pe oameni să mi le dea şi să le pun în muzeu. Mergeam, dădeam jos reverenda şi urcam în poduri, sus în şură, le-am şters de praf şi le-am curăţat", a declarat, pentru AGERPRES, preotul Dacian Iustinian Oprea.

 



Astfel, după trei ani de muncă intensă, preotul a reuşit să inaugureze muzeul din Râpa de Jos, în 13 iunie 2020, ocazie cu care lucrarea a fost sfinţită de către arhiepiscopul de Alba Iulia, Irineu Pop.

 



Pe lângă numeroasele obiecte etnografice, în muzeu se află şi mare parte din istoria bisericii ortodoxe din sat, o bisericuţă care a împlinit 300 de ani şi poartă hramul 'Înălţarea Domnului'. Există însă o însemnare care arată că, în 8 martie 1881, aici a existat o altă biserică, ce purta hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

 



Actuala biserică din Râpa de Jos cu hramul "Înălţarea Domnului" adăposteşte o piesă de o mare valoare arhitecturală - Piciorul Sfintei Mese din Sfântul Altar, pe care se slujeşte şi astăzi. Acest picior, care este din piatră, are o inscripţie în alfabetul chirilic "Pomana popii Lupu, văleat 1759", însă viaţa religioasă în aceste locuri este mult mai veche.

 



Într-o altă însemnare din secolul al XIV-lea se menţionează numele unui preot de rit ortodox, popa Nicolae, din satul Râpele, denumirea veche a localităţii Râpa şi Vătava, fapt ce dovedeşte că acolo exista deja o comunitate închegată.

 



"Icoanele şi uşile de altar din muzeu sunt de la fosta biserică, din 1665 până după 1890. Pe locul bisericii vechi s-a construit biserica pe care o vedeţi astăzi, dar masa Sfântului Altar datează din anii 1600, e în acelaşi loc, nu s-a modificat. Uşile diaconeşti - respectiv uşile de nord şi de sud, situate de o parte şi de alta a iconostasului din bisericile ortodoxe -, pe care le avem în muzeu, sunt din 1850, sunt vechi, icoanele la fel sunt foarte vechi, la fel şi restul obiectelor pe care am reuşit să le păstrăm", a dezvăluit preotul Oprea.

 



Printre comorile din Muzeul din Râpa de Jos se regăsesc şi o serie de cărţi vechi, bisericeşti, cum ar fi "Octoihul Mic cu Catavasier", tipărit la Cernăuţi în 1903; "Apostol", tipărit pe vremea Regelui Ferdinand I, în 1914; cărţi cu autografele Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, din perioada 1948-1977, precum şi "Sfintele Liturghii ale celor patru sfinţi părinţi ai noştri", tipărită la Blaj în 1931.

 



De asemenea, în muzeu a fost adunată toată viaţa satului, de la pluguri, războaie de ţesut şi alte obiecte etnografice, precum şi obiecte de vestimentaţie şi ţesături care împodobeau cândva casele ţărăneşti.

 



"Am primit pentru muzeu portul popular al unei familii din Râpa de Jos: tata, mama şi doi copii. Este o familie care a stat în sat. Acea femeie are acum 84 de ani, soţul ei a murit acum doi ani, avea în jur de 90 de ani, nu au avut copii. Sunt două manechine mici, sunt copiii pe care şi i-au dorit şi le-au croit porturi, pentru o fetiţă şi un băiat. Neavând copii, mi-au dăruit mie cele patru porturi, ca să le expun în muzeu", a spus Dacian Iustinian Oprea.

 



Tânărul preot nu s-a îngrijit doar de trecut, ci şi de viitor, construind un loc de întâlnire şi de delectare pentru copiii din sat, pe care l-a denumit Centrul Cultural Catehetic "Protopop Simion Popescu".

"Acest centru cultural l-am gândit atât pentru cei mai mici, amenajând un loc de joacă dotat cu absolut tot ce e necesar - numeroase jucării, căsuţe, trambulină -, cât şi pentru copiii mai mari, avem masă de ping-pong, biliard, mese de fotbal. De asemenea, am dotat centrul cu o mică bibliotecă şi cu calculatoare şi am înfiinţat o sală de clasă, în care ne propunem ca, împreună cu profesorii din sat, să oferim meditaţii la diferite materii şi să predăm limbi străine. Odată cu ridicarea restricţiilor de după pandemie, copiii vor avea acces la spaţiile de joacă şi la sala de curs. Am dorit să le oferim tot confortul şi toate condiţiile astfel încât să se simtă bine şi să fie încurajaţi să participe la activităţile pe care le organizăm aici", a afirmat preotul.

 



Tot Dacian Iustinian Oprea este cel care l-a adus pe Moş Crăciun pentru prima dată în satul Râpa de Jos, dar şi pe îndrăgiţii Mickey şi Minnie Mouse, chiar de 1 Iunie, în acest an.

Pe lângă Mickey şi Minnie Mouse, de Ziua Copilului, la invitaţia preotului au participat şi artiştii Florin Voşloban, Florina Oprea şi Angel Avram, iar această acţiune a atras numeroşi copii din satele învecinate, localnicii arătându-se încântaţi de faptul că 'niciodată la Râpa nu au fost atâţia copii adunaţi la un loc'.

"În cadrul evenimentului au fost prezenţi circa 100 de copii însoţiţi de părinţi şi bunici, cu toţii bucurându-se de această zi de sărbătoare a copilăriei. (...) Văzând fericirea de pe faţa copiilor, ne-am propus, cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi cu binecuvântarea IPS Irineu al Alba Iuliei, să organizăm în fiecare an, de Ziua Copilului, un astfel de eveniment. Ziua de 1 Iunie din acest an, la Râpa de Jos, a fost astfel trăită din plin ca sărbătoare a bucuriei, atât de către copii, cât şi de către părinţi. Timpul petrecut alături de copii s-a dovedit a fi extrem de preţios şi generos, întrucât a făcut ca părinţii şi ceilalţi adulţi participanţi să se deconecteze de la problemele lor zilnice, de la gândurile care, de regulă, curg lanţ, şi să se conecteze la prezent, la universul copilăriei, la acea lume mică şi minunată în care totul este posibil. Pe parcursul câtorva ore, ne-am bucurat de acea stare de bine mult dorită şi toţi au rămas cu o amintire foarte frumoasă şi consistentă. Şi aceasta fiindcă în sufletele copiilor noştri a rămas acea puritate şi inocenţă care fac ca toate lucrurile să fie foarte simplu de realizat", a subliniat Dacian Iustinian Oprea.

 



Evident că premiile oferite pentru cele mai frumoase desene pe asfalt au constat în câte o trotinetă şi o bicicletă, iar acest lucru nu este întâmplător, fiindcă acelaşi preot este iniţiatorul proiectului care a devenit foarte popular - "O bicicletă pentru fiecare copil".

 



Prin acest proiect, până acum peste 35 de copii din sat şi din împrejurimi au primit biciclete, considerate de multe familii din zonă un lux, pe care nu şi l-ar fi putut permite niciodată, mai ales că cei mai mulţi localnici trăiesc din agricultură.

Dacian Iustinian Oprea a fost instalat ca preot în Râpa de Jos în anul 2017 şi, după ce a văzut că cea mai mare dorinţă a copiilor din sat este de a avea câte o bicicletă, a iniţiat proiectul "O bicicletă pentru fiecare copil", iar prin exemplul personal, de a-şi dona propria bicicletă unui copil necăjit, i-a influenţat şi pe alţi oameni să facă un astfel de gest. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Dorina MATIS / AGERPRES

Afisari: 50

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 18-05-2025 06:26

DSU: Incendiu în tunelul de metrou dintre stațiile Gorjului și Lujerului

Departamentul pentru Situații de Urgență a informat că, duminică dimineața, conductorul unei garnituri de metrou a observat un posibil incendiu în tunelul dintre stațiile Gorjului și Lujerului. 'Ca măsură de precauție, mai multe persoane au fost evacuate în siguranță, fără a exista probleme medicale', a precizat DSU, pe pag

Social 17-05-2025 22:30

Vaslui: Copil de 10 ani, în comă după ce a fost lovit de un camion

Un copil în vârstă de 10 ani a fost grav rănit, fiind în comă profundă, după ce a fost lovit de un camion, sâmbătă seara, pe raza localității Perieni, au informat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Ungureanu, la acest caz au interve

Social 17-05-2025 20:19

Constantina Diță (Federația Română de Atletism): Sportul trebuie să fie o prioritate pentru statul român

Președinta Federației Române de Atletism, Constantina Diță, a dat startul, sâmbătă, pe faleza Ivan Patzaichin din Tulcea, Campionatului național de semimaraton masters, primul eveniment de acest gen din municipiu, ea declarând că promovarea sportului de masă și dezvoltarea infrastructurii necesare sportivilor trebuie să fie pe agenda Parlamentului ș

Social 17-05-2025 18:57

Harghita: Motopompele de mare capacitate care intervin la Praid și Ocna de Jos, oprite temporar

Motopompele de mare capacitate care intervin la Praid și Ocna de Jos au fost oprite temporar, sâmbătă după-amiază, după ce debitul pârâului Corund a scăzut, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, a precizat pentru AGERPRES că acestea vo

Social 17-05-2025 17:49

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unui urs în stațiunea Durău

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, sâmbătă după-amiază, un mesaj RO-ALERT, după apariția unui urs în stațiunea Durău. 'A fost semnalată prezența unui urs în zona stațiunii Durău din comuna Ceahlău, pe strada Odăi, în apropierea campingului 'La Andrei'. A fost transmis mesaj RO-ALERT

Social 17-05-2025 16:03

Tulcea: Săptămâna europeană a voluntariatului, marcată de EUdivers; un ulm secular - 'îmbrăcat' în mileuri croșetate

Centrul European pentru Diversitate (EUdivers) și reprezentanți ai minorităților naționale au marcat, sâmbătă, Săptămâna europeană a voluntariatului și au 'îmbrăcat' în mileuri croșetate de voluntari un ulm secular, aflat pe una dintre străzile principale ale orașului Tulcea. Acțiunea a început în lu

Social 17-05-2025 15:13

Prezidențiale2025/Expert Forum: Nereguli la urne; cele mai multe sesizări - legate de postarea de fotografii cu votul de pe buletine

Mai multe nereguli și incidente în procesul electoral în diaspora au fost semnalate sâmbătă, până la ora 13:00, de observatori și cetățeni pe platforma Vot Corect, anunță Expert Forum. Românii din diaspora votează deja de vineri în cele 965 de secții organizate în străinătate, iar campania s-a în

Social 17-05-2025 14:12

VIDEO Prahova: Incendiu cu degajări mari de fum într-un apartament din Ploiești; circa 30 de persoane s-au evacuat

Un incendiu care s-a manifestat cu degajări mari de fum a izbucnit, sâmbătă, într-un apartament situat la parterul unui bloc din municipiul Ploiești, circa 30 de persoane evacuându-se. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, incendiul s-a manifestat la învelișul unui boiler electric, fiind înr

Social 17-05-2025 13:41

Sibiu: Artiștii de la Transilvania Tattoo Expo promovează în premieră povestea lui Vlad Țepeș și a fiului său

Pentru prima dată, artiștii tatuatori Ovidiu Popârțan din Sibiu și Marius Jucan din Cluj, împreună cu istorici locali, vor prezenta invitaților Festivalului Transilvania Tattoo Expo (23 - 25 mai) povestea lui Mihnea Vodă, care este înmormântat în Biserica Evanghelică din Piața Huet, informează un comunicat de presă.

Social 17-05-2025 11:52

Harghita: La Praid au fost repuse în funcțiune motopompele de mare capacitate, în urma creșterii debitului pârâului Corund

Echipele de intervenție de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Harghita și Apele Române Mureș au repus în funcțiune, sâmbătă, motopompele de mare capacitate, aflate în dispozitiv la Salina Praid, în urma creșterii debitului pârâului Corund. 'În urma precipitațiilor și a creșterii debi

Social 17-05-2025 11:27

Cutremur cu magnitudinea 4,2, în județul Buzău, sâmbătă dimineața; două cutremure slabe, de 2,4 și 2,6, în județul Vrancea

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 00:59:15, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, urmat de două seisme slabe, de 2,4 și, respectiv, 2,6 grade, în județul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutre

Social 17-05-2025 11:26

Telefonul Copilului/ În 2024, 1 din 4 copii care au apelat 116111 a declarat că se confruntă cu o formă de abuz în familie

În România, în anul 2024, 1 din 4 copii care au apelat 116111 - Telefonul Copilului a declarat că se confruntă cu o formă de abuz sau violență în cadrul familiei. Precizările au fost făcute de Asociația Telefonul Copilului, cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Telefonului Copilului. În Rom&acir

Social 17-05-2025 11:04

VIDEO Sibiu: Stratul de zăpadă măsoară 16 centimetri la Bâlea Lac; ninge pe Transfăgărășan

Stratul de zăpadă măsoară sâmbătă 16 centimetri la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgărașului, unde temperatura este de minus 3,3 grade, potrivit meteorologilor. În zona Cascadei Bâlea, la o altitudine mai mică, pe Transfăgărășan ninge, au arătat drumarii de la Direcția Regională de Drumur

Social 17-05-2025 10:55

Vreme rece în Capitală în următoarele trei zile, cu vânt și ploi

Vremea în Capitală va fi deosebit de rece până duminică dimineața, când temperaturile vor mai crește, însă înnorările vor persista, iar vântul va fi prezent până marți, potrivit prognozei speciale realizată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 17 mai, ora 10:00 - 20 mai, ora 10:00.

Social 17-05-2025 10:43

Galați: Accident pe DN 22 B între un autobuz și un autoturism; trei persoane rănite

Un accident s-a produs sâmbătă dimineață, pe DN 22 B, între un autobuz de transport în comun din municipiul Galați și un autoturism, în urma impactului trei persoane fiind rănite și transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, informează IPJ Galați. Potrivit sursei citate, polițiștii Serviciului