Comunicat de presă - Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu
Sibiu, 17 mai 2025
GREVA FOAMEI LA FILARMONICA DE STAT SIBIU
În dimineața zilei de 14 mai 2025, în fața unei instituții a cărei menire este să înalțe sufletul prin muzică, Makcim Fernandez Samodaiev, violoncelist al Filarmonicii de Stat Sibiu, cetățean european, tată și artist, a ales calea tăcerii corpului pentru a da glas unei nedreptăți care durează de ani de zile. A intrat în greva foamei, nu din revoltă oarbă, ci din disperarea unui om care nu mai are cui vorbi.
După 70 de ore, Antonio Andrei Mihail, solist instrumentist la corn la Filarmonică de Stat Sibiu, i s-a alăturat în acest gest extrem, conștient că demnitatea nu se negociază, iar tăcerea poate deveni ultimul cuvânt într-un sistem care refuză să asculte.
Această acțiune se desfășoară în contextul negocierilor eșuate pentru un Contract Colectiv de Muncă, început în 19 mai 2023. De atunci, promisiuni goale, uși închise și tăceri vinovate au definit relația dintre conducerea instituției și artiști.
În timp ce suntem martori ai acestei lupte pașnice, dar cumplite, afară plouă neîncetat. E frig. Termometrul indică între 6 și 8 grade C. Vântul biciuiește fața, iar foamea sapă în trupuri.
În loc de sprijin, cei aflați în grevă au primit vizita jandarmeriei și o notificare oficială: să părăsească esplanada Filarmonicii, fiindcă protestul lor 'încalcă cadrul legal.'
Așa arată, în 2025, 'dialogul social' la Filarmonica de Stat Sibiu.
Și totuși, Makcim a urcat pe scenă. A cântat. Cu trupul slăbit, dar cu sufletul drept, a ales să-și onoreze profesia, chiar și în grevă. Să cânte nu doar pentru public, ci pentru adevăr, pentru lege, pentru colegi, pentru copiii săi.
'Este o decizie grea, dar necesară. De 5 ani suntem supuși unui tratament abuziv: cercetări disciplinare fără temei, concedieri nedrepte, refuzul constant al unui dialog autentic. Protestele noastre - inclusiv cele șapte luni petrecute în stradă, în fața Consiliului Județean - au fost ignorate cu desăvârșire. Acum, nu mai avem altă cale. Vom lupta cu toate mijloacele pașnice care ne-au mai rămas pentru a ne apăra drepturile', a declarat Antonio Andrei Mihail.
Revendicările colectivului artistic sunt simple, dar vitale:
* Un Contract Colectiv de Muncă echitabil
* Respect și demnitate la locul de muncă
* Protejarea colectivului artistic și a patrimoniului cultural pe care îl slujește
* Stop dezinformarea opiniei publice și defăimarea artiștilor
Această grevă a foamei nu este un act de răzvrătire, ci un strigăt de ajutor venit din partea celor care, de pe scenă, susțin coloana sonoră a demnității noastre culturale. Este o chemare la conștiință adresată unei administrații surde și unei societăți prea adesea ocupate cu neimportanțe.
Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu își exprimă susținerea necondiționată pentru cei doi artiști care, prin acest gest extrem, cer doar ceea ce este firesc: respect, legalitate și umanitate.
Facem apel la solidaritatea publicului, a colegilor de breaslă și a presei: nu lăsați aceste voci să fie îngropate în tăcere.
Pentru detalii suplimentare:
Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu
#Respect
#StopAbuzurilorPolitrucilor
#SAIFS
#StopAbuzurilorPNLSibiu
#FilarmonicaDeStatSibiu
#Solidaritate
SAIFS
Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].