OAMENI ŞI PASIUNI/Din grădina sa un arădean parcurge prin obiectivul telescopului ani-lumină pentru a surprinde spectacolul Universului

Un arădean de profesie prelucrător prin aşchiere a ajuns să cunoască multe dintre misterele Universului, pe care îl studiază noapte de noapte din grădina casei sale, de unde călătoreşte ani-lumină pentru a surprinde cu obiectivul telescopului imagini spectaculoase cu planete, stele sau galaxii.
Eugen Balint lucrează într-o fabrică din Arad, dar după programul de lucru activitatea sa este cu totul diferită. De la utilajele din întreprindere trece la fineţea instrumentelor optice de mare performanţă, pe care le foloseşte pentru a călători dincolo de Calea Lactee. Echipat cu un tricou şi o şapcă inscripţionate cu sigla NASA, îşi fixează poziţia obiectivului şi începe să studieze prin ocular adâncul cerului. Cu cele două pisici şi câinele familiei dormind între picioarele trepiedului, călătoria arădeanului este întreruptă adesea doar de răsărit, când lumina zilei îl obligă să revină la viaţa de pe Pământ.
Foto: (c) Marian Buga
Eugen Balint spune că a fost fascinat de stele încă din copilărie, când nu-şi mai lua ochii de la luminile de pe cerul nopţii şi visa să devină cercetător.
"Pe la 13 - 14 ani stăteam seara în curtea casei cu o hartă în mână, pe care am luat-o dintr-un anuar astronomic care se găsea greu înainte de 1989, încercam să identific pe cer constelaţiile. Îmi notam într-un carneţel tot ce observam în fiecare noapte", povesteşte pentru AGERPRES arădeanul.
Chiar şi acum, la vârsta de 47 de ani, şi-ar dori să lucreze la NASA. Spune că i-ar plăcea să facă parte din echipa care trimite sonde prin Univers. Nu s-a gândit niciodată să devină astronaut pentru că, spune el, îi e rău la zbor şi nu ar putea călători cu o navă spaţială, care oricum nu l-ar duce atât de departe, printre galaxii, unde ajunge cu obiectivul telescopului.
Primul instrument optic şi l-a permis abia la scurt timp după ce a devenit major şi s-a angajat într-o fabrică din Arad.
Foto: (c) Marian Buga
"Am dat două salarii întregi pentru a-mi cumpăra o lunetă de la o consignaţie din Arad. Preţul a fost de 12.000 de lei, bani mulţi la începutul anilor 1990. Era o lunetă rusească simplă, pentru observaţii terestre, cu o putere de mărire de 20 de ori, pe care o păstrez şi astăzi. Îmi plăcea să privesc Luna ore în şir prin ea şi căutam planetele mai apropiate, chiar dacă le vedeam doar ca puncte luminoase", mărturiseşte Eugen Balint.
El a învăţat singur să citească bolta cerească, studiind cărţi de specialitate şi procurând hărţi care indicau poziţia aştrilor. Mai târziu, când a apărut internetul şi accesul la informaţie a devenit mult mai uşor, Eugen Balint a aprofundat pasiunea sa, iar pentru a pătrunde şi mai mult în Univers şi-a cumpărat un telescop.
"A fost un pas imens pentru mine să trec de la o lunetă terestră la un telescop cumpărat din Germania, care avea o putere de mărire de 150X. Deja vedeam planetele clar, pe Lună puteam observa munţii, craterele", îşi aminteşte Eugen Balint.
Foto: (c) Eugen Balint
De astrofotografie a început să se ocupe doar de câţiva ani, când şi-a cumpărat un telescop mult mai performant.
"Prima fotografie a unui obiect astronomic a fost făcută în 1840, este vorba de o imagine cu Luna, iar de atunci tehnologia fotografiei a evoluat enorm şi permite surprinderea în detaliu a obiectelor din bolta cerească", precizează astrofotograful arădean.
Telescopul său are o putere de mărire de 600 de ori şi captează de aproximativ 1.800 de ori mai multă lumină decât ochiul uman, ceea ce face posibilă observarea stelelor aflate la ani-lumină depărtare sau a galaxiilor.
Foto: (c) Eugen Balint
"Pentru a captura imagini, am ataşat un aparat de fotografiat. Cel mai mult îmi place să surprind planetele şi obiectele deep-sky, adică cele aflate la mare distanţă, precum nebuloase, galaxii", ne dezvăluie Eugen Balint.
Jupiter este una dintre planetele cele mai fotografiate de arădean, care este fascinat de furtuna permanentă care o traversează şi arată ca o pată roşie, dar şi de tranziţia sateliţilor naturali. De asemenea, arădeanului îi place să observe Saturn. Aceste două planete sunt giganţii sistemului solar, spune el.
Foto: (c) Eugen Balint
Pentru a realiza imagini de calitate, astrofotograful foloseşte filtre speciale, care elimină din inconvenientul de a face observaţii din mijlocul oraşului, unde luminile artificiale "poluează bolta".
"Luminile oraşelor se reflectă pe cer şi afectează mult observaţiile prin instrumente optice. Este o diferenţă imensă între a privi prin telescop din mijlocul oraşului sau de pe un câmp întunecat. De aceea, mulţi dintre cei care fac observaţii îşi transportă telescoapele în afara localităţii, cât mai departe, mai ales în timpul evenimentelor astronomice", arată arădeanul.
Astronomul amator explică ce simte atunci când, înconjurat de întunericul şi liniştea nopţii, priveşte prin ocular: "Este un sentiment unic, practic mă rup de lumea asta şi călătoresc printre stele, iar asta nu o spun ca pe o figură de stil. Efectiv sunt la ani-lumină depărtare de Terra, ceea ce mă face să realizez cât de mărunţi suntem în Universul infinit. Este greu să revii cu picioarele pe pământ după o astfel de călătorie".
Foto: (c) Eugen Balint
Eugen Balint nu a reuşit să-i transmită pasiunea şi fiicei sale, Izabella, care are 17 ani şi este interesată de studierea limbilor străine şi de sport. Asta salvează însă bugetul familiei, pentru că pasiunea tatălui este una costisitoare. El a plătit câteva mii de euro pe instrumentele care îl ajută să călătorească printre stele şi să surprindă imagini demne de publicaţii de specialitate.
În ultimii trei ani, Eugen Balint a realizat mii de capturi din Univers, iar pe cele mai bune câteva sute le-a arhivat. Unele dintre acestea vor fi expuse chiar în această lună, în cadrul unui eveniment al astronomilor amatori din Arad.
Arădeanul este membru al mai multor organizaţii ale pasionaţilor de astronomie, printre care Astroclubul Galaxis Arad, înfiinţat în 1987. Organizaţia îşi propune popularizarea astronomiei în rândul tinerilor şi organizează periodic evenimente pentru cei care vor să descopere Universul. AGERPRES/(AS - autor: Marian Buga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa