logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

LIVE UPDATE VIDEO Parlamentul nou-ales, reunit la convocarea preşedintelui României

Imagine din galeria Agerpres

Cele două Camere ale noului Parlament, ales în urma scrutinului din 6 decembrie, s-au întrunit luni, în şedinţe separate de deschidere a legislaturii 2020-2024, la convocarea preşedintelui Klaus Iohannis. Senatorii au depus jurământul de credinţă, în timp ce la Camera Deputaţilor depunerea juramântului este în curs de desfăşurare. Depunerea jurământului se face individual, de fiecare deputat în parte, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

 

*** Transmisie în direct - Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor

 

 

 

* UPDATE ORA 21,28 Festivitatea de depunere a jurământului de către senatori s-a încheiat 

 

Festivitatea de depunere a jurământului de către senatori s-a încheiat, decanul de vârstă Ion Prioteasa anunţând că la şedinţa de luni au fost prezenţi 133 de senatori.

El i-a dat cuvântul, pe procedură, senatorului AUR Diana Şoşoacă, care a criticat modul în care s-au validat mandatele de senator, fără a se ţine seama de contestaţii.

"Conform art.6 din Regulamentul Senatului, alin.6 şi 7, Comisia de validare se pronunţă prin votul majorităţii membrilor săi asupra propunerilor referitoare la validarea sau invalidarea alegerii senatorilor, precum şi asupra contestaţiilor primite în termen de patru zile de la constituirea sa. Alin.7 - contestaţiile pot fi formulate de cetăţeni români cu drept de vot. În conformitate cu art.11 din Regulamentul Senatului, Senatul se întruneşte, de drept, în a cincea zi de la constituirea Comisiei de validare pentru dezbaterea raportului prezentat de preşedintele acesteia tocmai pentru că se lasă cele patru zile de depunere a contestaţiilor ce pot fi formulate de orice cetăţean al României. În acest context, Senatul trebuie să se reunească în a cincea zi, după constituirea Comisiei de validare. Aceasta este observaţia mea pe procedură, deci în niciun caz astăzi", a susţinut Şoşoacă.

De menţionat şi faptul că senatorul AUR Claudiu-Richard Târziu le-a reproşat colegilor din plen "lipsa de respect" faţă de solemnitatea momentului de depunere a jurământului.

"Nu respectaţi solemnitatea acestui gest. Faptul că vorbiţi între dumneavoastră de mai bine de o oră şi ceva, şi că unii dintre dumneavoastră aţi plecat, nu arată respect faţă de ceilalţi care urmează să depună jurământul la final. Îmi pare rău", a afirmat Târziu.

 

* UPDATE ORA 19,41 Deputaţii depun jurământul de credinţă

 

Deputaţii depun jurământul de credinţă, luni seară, într-o şedinţă solemnă care a debutat cu intonarea Imnului naţional.

 

Depunerea jurământului se face individual, de fiecare deputat în parte, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor este considerată legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi şi după depunerea jurământului de către aceştia. Parlamentarii care refuză depunerea jurământului sunt consideraţi invalidaţi.

Primii care au depus jurământul au fost reprezentanţii minorităţilor naţionale - care au 18 mandate.

În Camera Deputaţilor, PSD are 110 mandate, PNL - 93, Alianţa USR PLUS - 55, Alianţa pentru Unirea Românilor - 33, iar UDMR - 21.

 

* UPDATE ORA 19,29  A început festivitatea de depunere a jurământului de către senatori

 

Festivitatea de depunere a jurământului de către senatorii aleşi a început, luni seară, la Palatul Parlamentului.

În deschiderea şedinţei a fost intonat Imnul naţional.

 

* UPDATE ORA 19,03  Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi

 

Senatorii aleşi au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, raportul Comisiei de validare a mandatelor.

 

Raportul Comisiei de validare a fost prezentat plenului de către senatorul PNL Laura Scântei.

"Comisia de validare constată că alegerea fiecărui senator s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor legale şi, în consecinţă, propune plenului Senatului validarea mandatelor de senator", a arătat Laura Scântei, preşedintele comisiei.

La şedinţa plenului Camerei Superioare a Parlamentului sunt prezenţi 109 senatori din totalul celor 136. 

 

* UPDATE ORA 17,37 Romaşcanu (PSD): Suntem într-o situaţie de blocaj; am întrerupt negocierile pentru funcţiile de conducere din Parlament

 

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat luni că negocierile pentru împărţirea funcţiilor de conducere în camerele Parlamentului şi în comisiile permanente sunt blocate, iar social-democraţii sunt nemulţumiţi de felul cum sunt trataţi de către parlamentarii partidelor de centru-dreapta.

 

* UPDATE ORA 16,55 George Simion: Nu a fost validat mandatul de deputat al lui Francisc Tobă

 

Mandatul lui Francisc Tobă, deputat ales pe listele Alianţei pentru Unirea Românilor, nu a fost validat, luni, de comisia de validare, a anunţat liderul AUR, George Simion.

 

* UPDATE ORA 16,13 Dolj: Cosmin Durle (PSD) a renunţat la mandatul de deputat

 

Social-democratul Cosmin Durle, ales deputat de Dolj la alegerile din 6 decembrie, a renunţat la mandat, pentru a rămâne administrator public al judeţului.

Durle a declarat pentru AGERPRES că a luat această decizie pentru că doreşte să continue proiectele pe care le-a început la Consiliul Judeţean Dolj.

 

* UPDATE ORA 16,13 Senat/Comisia pentru validare solicită DSPMB să verifice adeverinţa medicală a Dianei Şoşoacă

 

Comisia pentru validare a Senatului a solicitat, luni, Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) să verifice şi să răspundă "cu celeritate" cu privire la adeverinţa medicală a Dianei Şoşoacă, senator ales pe listele AUR, prin care este exceptată de la purtarea măştii de protecţie.

 

* UPDATE ORA 13,06 Camera Deputaţilor: S-au constituit grupurile parlamentare şi comisia de validare a mandatelor

 

Camera Deputaţilor a ales, luni, comisia de validare a mandatelor, fiind constituite şi grupurile parlamentare.

 

* UPDATE ORA 12,49 Senat: A fost constituită Comisia de validare a mandatelor

 

Comisia de validare a mandatelor de senator a fost constituită luni de plen, parlamentarii fiind de acord în unanimitate cu propunerile făcute de fiecare formaţiune, având în vedere configuraţia politică a forului legislativ.

 

* UPDATE ORA 12,24 Senat: A început Şedinţa de deschidere a legislaturii 2020 - 2024 

 

Şedinţa de deschidere a legislaturii 2020 - 2024 a Senatului a început luni la prânz, fiind prezidată de Ion Prioteasa, cel mai în vârstă parlamentar.

În deschiderea şedinţei a fost intonat imnul naţional.

Pe ordinea de zi a primei reuniuni a Senatului figurează constituirea Comisiei de validare, fiecare formaţiune parlamentară desemnându-ţi reprezentanţii astfel încât să se reflecte configuraţia politică rezultată din alegeri.

 

* UPDATE ORA 12,19 VIDEO Camera Deputaţilor: A început şedinţa de plen 

 

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a început luni, fiind prima reuniune a forului în noua formulă, după scrutinul din 6 decembrie.

 

Preşedinte de şedinţă este Lucian Feodorov (AUR), cel mai în vârstă deputat. El este asistat de doi dintre cei mai tineri deputaţi, Filip Havărneanu (USR PLUS) şi Iulian Badea (PSD).

 

* UPDATE ORA 05,35 Parlament nou-ales se reuneşte luni, la convocarea preşedintelui României

 

Cele două Camere ale noului Parlament, ales în urma scrutinului din 6 decembrie, se întrunesc, luni, de la ora 12,00, în şedinţe separate de deschidere a legislaturii 2020-2024, la convocarea preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Şedinţele vor fi prezidate de cel mai în vârstă deputat, respectiv de cel mai în vârstă senator, asistaţi de cei mai tineri 4 deputaţi sau senatori, în calitate de secretari.

În aceste prime reuniuni nu pot avea loc dezbateri parlamentare, constituindu-se comisiile de validare compuse din 30 de deputaţi, respectiv 15 senatori, conform configuraţiei politice a fiecăreia dintre camere.

Aceste comisii vor verifica dacă alegerea noilor parlamentari s-a realizat cu respectarea prevederilor legii electorale şi vor întocmi rapoartele de validare. Comisiile de validare pot recomanda şi invalidarea mandatului unui parlamentar în cazul în care au fost constatate nereguli.

Ulterior, deputaţii şi senatorii ale căror mandate au fost validate vor depune jurământul.

Camera Deputaţilor şi Senatul sunt considerate legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi, respectiv al senatorilor şi după depunerea jurământului de către aceştia. Parlamentarii care refuză depunerea jurământului sunt consideraţi invalidaţi.

După constituirea legală a Camerei Deputaţilor şi Senatului, se aleg preşedinţii celor două foruri legislative şi ceilalţi membri ai Birourilor permanente - vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii. De asemenea, se prezintă grupurile parlamentare şi se alcătuiesc comisiile parlamentare, potrivit configuraţiei politice a fiecărei Camere.

Alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului are loc prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al forului legislativ candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor, respectiv senatorilor prezenţi.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului se formează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configuraţia politică, listele urmând să fie supuse la vot secret cu bile.

 

În urma scrutinului din 6 decembrie, au fost aleşi în total 466 de parlamentari - 330 de deputaţi şi 136 de senatori, conform listelor transmise de Biroul Electoral Central.

PSD deţine 47 mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, PNL - 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaţilor. Alianţa USR PLUS are 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor. UDMR a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor.

De asemenea, 18 mandate de deputat au fost atribuite reprezentanţilor minorităţilor naţionale. AGERPRES

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

Afisari: 37

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.

Viata Parlamentara 06-05-2025 19:51

Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene

'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun

Viata Parlamentara 06-05-2025 18:11

Gavrilă (POT): Dorin Popa manipulează opinia publică prin minciuni și victimizare; a comis fals în declarații

Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a respins, marți, afirmațiile deputatului Dorin Popa potrivit cărora ea l-ar fi amenințat și a susținut că acesta a semnat documente oficiale în numele partidului fără a avea împuternicire și a încasat nelegal indemnizația de revoluționar. 'Este regretabil că domnul Dorin Pop

Viata Parlamentara 06-05-2025 18:00

Senat/Comisia pentru cercetarea abuzurilor (dezbatere): ANAF să comunice cu debitorul înainte de emiterea titlului executoriu

Anunțarea debitorului despre datoriile acumulate printr-un telefon sau SMS înaintea aplicării popririi de către ANAF ar conduce, în cele mai multe cazuri, la acoperirea datoriilor și la economii financiare și de timp, este concluzia participanților la dezbaterea organizată, marți, de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. La dezbaterea int