logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Senat

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a luat parte marți, 13 mai 2025, în calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului ale cărei lucrări s-au desfășurat în Franța, la sediul Biroului Consiliului Europei de la Paris.

Senatorul Corlățean a prezentat, în calitate de raportor al comisiei, proiectul Avizului statutar asupra proiectului de protocol de amendare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea terorismului (Convenția de la Varșovia). Adoptarea acestui protocol de amendare vizează introducerea unei definiții cuprinzătoare a infracțiunii de terorism, în consonanță cu definiția prevăzută în Directiva UE 2017/541 privind combaterea terorismului.

Raportorul român a arătat că noua definiție, odată adoptată, ar trebui aplicată exclusiv pentru atingerea scopului său - prevenirea și combaterea terorismului. În opinia sa, cu toate că a existat consens la nivelul Comitetului Consiliului Europei pentru Combaterea Terorismului (CDCT) cu privire la definirea infracțiunii de terorism, în timpul negocierilor au fost exprimate anumite rezerve care trebuie recunoscute și pentru care ar trebuie să fie oferit un răspuns adecvat.

În acest sens, proiectul de Aviz statutar al Adunării evidențiază faptul că preambulul la proiectul de protocol reafirmă în mod explicit că toate măsurile luate pentru prevenirea și suprimarea infracțiunilor de terorism trebuie să respecte pe deplin obligațiile internaționale, inclusiv cele referitoare la protecția drepturilor omului, cât și cele izvorâte din dreptul internațional umanitar. De asemenea, proiectul raportului explicativ aferent proiectului de protocol ar trebui să clarifice faptul că exprimarea publică de opinii radicale, polemice, șocante sau controversate asupra unor subiecte politice sensibile, nu intră în sfera de aplicare a definiției terorismului.

Totodată, includerea amenințărilor de a comite anumite acte prevăzute în definiția propusă a infracțiunii de terorism ar avea ca efect o incriminare disproporționată și subminarea libertății de exprimare, motiv pentru care raportorul român a propus un singur amendament la proiectul de protocol și anume circumstanțierea acestei prevederi exclusiv la acele amenințări care sunt 'credibile și grave'.

În urma unei dezbateri generale membrii Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului au adoptat în unanimitate Avizul statutar propus de senatorul român la proiectul de Protocol de amendare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea terorismului, care va fi transmis, spre examinare și vot, plenului APCE, cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 23-27 iunie 2025).

Protocolul de amendare a Convenției de la Varșovia, după adoptarea sa de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, va deveni primul instrument juridic internațional care va introduce o definiție cuprinzătoare a infracțiunii de terorism.

Afisari: 60

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].