logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Imagine din galeria Agerpres

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.



Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Agenția Națională de Presă - AGERPRES și Agenția Informațională de Stat a Republicii Moldova - MOLDPRES.



'Această manifestare solemnă constituie o reverență adusă unui moment definitoriu în istoria relațiilor româno-moldovene - Podul de Flori - și deschide, în același timp, o perspectivă modernă asupra unui demers de amploare națională: înființarea Muzeului Presei, proiect legislativ, inițiat sub egida Comisiei pentru cultură și media. (...) Evenimentul are o dublă conotație, are o legătură directă între cele două Comisii de cultură. (...) La Chișinău, am semnat un memorandum pentru susținerea teatrelor naționale și a colaborării în domeniul teatrului. Acum continuăm această arhivă a MOLDPRES și AGERPRES, o arhivă comună de documente, o arhivă comună de materiale, care să ne amintească de cele mai importante momente prin care cele două state au trecut', a afirmat președintele Comisiei de cultură a Senatului, Cristian Niculescu-Țâgârlaș.



În cadrul evenimentului, a fost prezentată și propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care instituției i se dă dreptul să înființeze, administreze și finanțeze un Muzeu al presei. Proiectul a fost adoptat de Senat pe 31 martie și se află în circuit legislativ la Camera Deputaților, for legislativ decizional în acest caz.



'Despre muzeu - este un proiect de suflet, pe care l-am dezvoltat împreună cu reprezentanții AGERPRES. Este un proiect care practic marchează un început de crâmpei de istorie prin care imortalizăm din punct de vedere instituțional o arhivă enormă, o arhivă extrem de relevantă și importantă, o arhivă a presei. Gândiți-vă că presa relevă întotdeauna cele mai importante elemente ale cotidianului. (...) Presa reprezintă mai mult decât un muzeu cu o anumită temă, pentru că toată viața oamenilor este relevată de către presă. Și atunci, având o discuție foarte interesantă și de suflet cu doamna director a AGERPRES, am stabilit împreună că ar fi important ca această instituție să fie născută și trebuia să fie un proiect de lege pentru asta', a explicat Țâgârlaș.

O declarație comună de cooperare privind realizarea Arhivei vizuale România - Republica Moldova a fost semnată, în cadrul acestui eveniment, de președinții Comisiei de cultură a Senatului din Parlamentul României, Cristian Niculescu-Țâgârlaș, și al Comisiei de cultură a Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Nicolaescu-Onofrei.



'Am semnat o declarație comună între cele două comisii și practic noi suntem reprezentanții celor două Parlamente, ne angajăm să continuăm activitatea culturală și de protejare a valorilor comune, de o parte și de alta a Prutului. În aceste momente tumultuoase, trăim momente foarte complicate și este important să ținem echilibrul. Echilibrul înseamnă stabilitate, democrație, înseamnă să avem încredere în România și în români și să vedem întotdeauna partea optimistă a lucrurilor, indiferent cum vor evolua ele', a punctat Țâgârlaș.

Expoziția fotografică realizată de AGERPRES, prezentată la Galeriile Madrigal ale Senatului, evocă simbolistica Podului de Flori, cu 30 de panouri cu momente surprinse pe 6 mai, în urmă cu 35 de ani.



Liliana Nicolaescu-Onofrei a evidențiat că unii dintre colegii săi se află pentru prima dată în Parlamentul României și că expoziția de fotografie se regăsește 'în oglindă' și pe holul Parlamentului Republicii Moldova.



'Am fost la acel Pod de flori, iar spiritul lui a trecut încoace. (...) Noi toți împărtășim importanța cuvântului 'dor', care este intraductibil. Vom veni, în continuare, cu mult dor, ori de câte ori ne veți invita, și vă vom aștepta și pe dumneavoastră cu mult dor în Republica Moldova și cu multă responsabilitate pentru a face împreună proiecte de diplomație culturală care să apropie și mai mult cele două maluri ale Prutului, nu numai cu poduri de flori și poduri reale, ci și cu poduri de dor, de suflet și de inimă', a transmis Nicolaescu-Onofrei.

Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a subliniat că fotografiile selectate pentru a fi expuse relevă că ceea ce în urmă cu 35 de ani era un ideal, azi îl considerăm 'normalitate'.



'În această seară nu vorbim de niște amintiri, de poduri, ci despre valori, principii și, de ce nu, proiecții ale viitorului. Vă invit să priviți ceea ce în urmă cu 35 de ani era un ideal, iar azi îl considerăm normalitate. În cele 30 de imagini expuse, vedeți copii, femei de pe ambele maluri ale Prutului, care se îmbrățișează și se sărută, Patriarhul României care sfințește apa Prutului și amintirile unui alt trecut - copii care privesc din spatele sârmei ghimpate. Este ceea ce am gândit împreună cu președintele Comisiei de cultură din Senat în proiectul Muzeului Presei românești, o prezervare a trecutului, dar, totodată, o proiecție în viitor a lucrului așa cum ar trebui să-l amintim și să-l și ducem mai departe', a arătat Claudia Nicolae.



Ea a mărturisit că a început deja lucrul la Muzeul Presei. Totodată, aceasta a menționat că primul ziar din Basarabia, scris în limba română, s-a numit 'Basarabia', cu litere latine, iar textul în română cu litere chirilice. Ziarul a avut 79 de apariții, între 1906 și 1907. 'Poate fi un punct de început al podului informațional', a punctat directorul-general al AGERPRES.



Seara, care a debutat cu intonarea imnurilor de stat ale României și Republicii Moldova în interpretarea Grupului psaltic 'Tronos' al Catedralei Patriarhale, condus de protopsaltul Mihail Bucă, și Capelei Corale Academice 'Doina' a Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova, dirijor Ilona Stepan, a fost întregită de recitaluri susținute de cele două formațiuni corale.

La eveniment a participat și reprezentantul Patriarhiei Române, Arhidiaconul Nicolae Iftimiu, consilier Patriarhal coordonator și directorul Agenției de știri Basilica. Au mai fost prezenți ambasadorul R. Moldova, Victor Chirilă, ambasadorul Italiei, Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadoarea Albaniei, Enkeleda Merkuri, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, Traian Briciu, membri ai Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova. AGERPRES/(AS - redactor: Livia Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Foto (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

***Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 709

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 18-06-2025 13:55

Polul suveranist cu viziuni europene 'Alianța Întâi România', format în Parlament

Aproximativ 30 de parlamentari, membri S.O.S. România, POT și din grupul neafiliaților, au decis miercuri să formeze 'Alianța Întâi România', un pol suveranist 'cu viziuni europene'. 'În fața dumneavoastră găsiți un grup parlamentar, un pol, o mișcare, o alianță parlamentară formată din colegi

Viata Parlamentara 18-06-2025 13:35

Ungureanu (USR): DGA să facă orice act de cercetare penală, indiferent de natura infracțiunii (proiect)

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunțat miercuri că va depune la Parlament un proiect care prevede că lucrătorii de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) vor putea efectua, în condițiile legii, orice act de cercetare penală dispus de procurorul competent, indiferent de natura infracțiunii. 'Zilele

Viata Parlamentara 18-06-2025 12:58

Camera Deputaților/ Exercitarea fără drept a atribuțiilor de preot, rabin, imam, clericale ori monahale - infracțiune

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se clarifică interdicția exercitării fără drept a funcțiilor clericale și monahale și se asigură dreptul exclusiv al cultelor asupra modalităților religioase de cinstire a persoanelor canonizate, beatificate, sanctificate, trecute în rândul drepților sau recunoscute ca simboluri

Viata Parlamentara 17-06-2025 18:02

Paul Ciprian Pintea, senatorul care și-a falsificat CV-ul, condamnat pentru conducere cu permisul suspendat

Senatorul Paul Ciprian Pintea a fost condamnat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an și cinci luni închisoare cu suspendare, după ce a fost prins conducând o mașină având permisul suspendat. Senatorul a primit nouă luni pentru conducerea unui vehicul cu permisul suspendat, pedeapsă contopită cu o altă condamnare de un an

Viata Parlamentara 17-06-2025 17:04

Senat/ Nicoleta Pauliuc: Politicile de sănătate trebuie să răspundă nevoilor reale ale pacienților cu dermatită atopică

Politicile de sănătate trebuie să răspundă nevoilor reale ale pacienților cu dermatită atopică, a declarat, marți, președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului, Nicoleta Pauliuc, la dezbaterea 'Dincolo de piele. Realitatea nevăzută a dermatitei atopice'. Potrivit organizatorilor, evenimentul a fost dedicat conșt

Viata Parlamentara 17-06-2025 13:14

Expoziția ''Dincolo de ape'' - la Parlament; Buzoianu: E un simbol devastator, oameni care au viața distrusă într-o secundă

Expoziția ''Dincolo de ape'', realizată de Greenpeace, cu fotografii care surprind efectele inundațiilor din 2024 care au devastat județul Galați, a fost prezentată la Parlament. ''Zilele acestea discutăm de cât de ușor poate să fie distrusă viața a mii de români, pentru că pur și simplu nu a fost creată inf

Viata Parlamentara 17-06-2025 12:58

Conducerea ASF nu poate cumula remunerația executivă cu indemnizația de membru în CA (proiect al USR)

Parlamentarii USR au depus, marți, un proiect de lege potrivit căruia șefii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nu mai pot cumula remunerația executivă cu indemnizația de membru în Consiliul de Administrație. Potrivit proiectului, pe durata mandatului, președintele, prim-vicepreședintele și cei trei vicepreședinți ''bene

Viata Parlamentara 16-06-2025 20:09

Camera Deputaților/ Rîndașu (ANAR): Situația la Praid - dificilă; populația nu este în pericol în acest moment

Directorul Departamentului pentru situații de urgență de la Administrația Națională Apele Române, Sorin Rîndașu, a declarat, luni, la Comisia pentru mediu a Camerei Deputaților, că surparea planșeului la Salina Praid nu este una iminentă, menționând, însă, că situația este dificilă din punct de vedere al alimentării cu apă a populației.

Viata Parlamentara 16-06-2025 18:55

Florin Roman: Nu dețin apartamente sau case în București sau județul Ilfov

Deputatul PNL Florin Roman a afirmat, luni, că nu deține în proprietate un apartament în București, de aceea încasează suma de decontare a chiriei, menționând, însă, că soția sa are locuința în Capitală, la care el nu are niciun drept. 'Am fost acuzat că dețin proprietate în București, în Ilfov, alții ați vor

Viata Parlamentara 16-06-2025 18:27

Ciprian Șerban: Depun un proiect de modificare a Statutului parlamentarilor; cei cu proprietăți în București nu beneficiază de decontarea chiriilor

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, a anunțat, luni, că va depune un proiect de modificare a statutului astfel încât parlamentarii care au proprietăți în București, inclusiv soțiile acestora, nu vor mai beneficia de sumele pentru decontarea chiriilor. 'Mai bine mai târziu decât niciodată. Am ses

Viata Parlamentara 16-06-2025 17:20

Camera Deputaților/AUR și S.O.S. România cer comisie de anchetă privind Salina Praid; urmează votul în plen

Grupurile parlamentare AUR și S.O.S. România din Camera Deputaților au solicitat, luni, la Biroul permanent, înființarea unei comisii de anchetă privind investigarea cauzelor producerii accidentului ecologic de la Salina Praid și identificarea responsabilităților instituționale. Conducerea Camerei Deputaților a stabilit ca această cerere să fie inc

Viata Parlamentara 16-06-2025 14:14

Ghinea (USR): Viitorul premier trebuie nominalizat cât mai rapid; atunci pot fi reluate negocierile

Senatorul USR Cristian Ghinea consideră că viitorul premier trebuie nominalizat 'cât mai rapid', subliniind că 'abia în acel moment', cu un leadership asumat al viitoarei coaliții de guvernare, pot fi reluate negocierile pe pachetul fiscal privind reducerea deficitului bugetar. 'Menirea acestui grup de lucru era să treacă î

Viata Parlamentara 16-06-2025 13:36

Blaga: Trebuie să fii fraier să faci rocadă a doua oară pentru funcția de premier

Senatorul PNL Vasile Blaga a pledat, luni, pentru seriozitate în negocierea noului guvern și a măsurilor de reducere a deficitului bugetar. 'Numai mâine nu este 20 iunie. Și România trebuie să prezinte la Bruxelles un plan viabil. Altfel, vom avea mari probleme. Pe de altă parte, toate partidele care participă la negocier

Viata Parlamentara 13-06-2025 14:33

Grindeanu: Le-am cerut colegilor parlamentari care au o proprietate în Capitală să renunțe la deconturile chiriei

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a anunțat, vineri, că le-a solicitat tuturor colegilor parlamentari să renunțe la sumele provenite din deconturi ale chiriei, în condițiile în care dețin o proprietate în Capitală. 'Le-am cerut tuturor colegilor parlamentari să renunțe de urgență la sumele provenite din deco

Viata Parlamentara 11-06-2025 16:00

USR: Președinta ANAF - chemată la Comisia de buget a Camerei Deputaților să explice pierderile provocate de evaziunea fiscală

Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a aprobat audierea președintei ANAF, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, au anunțat, miercuri, într-un comunicat, reprezentanții Uniunii Salvați România (USR). Conform sursei citate, solicitarea în acest sens a fost formulată de deputatul USR Cezar Drăgoescu și adopta