Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Agenția Națională de Presă - AGERPRES și Agenția Informațională de Stat a Republicii Moldova - MOLDPRES.
'Această manifestare solemnă constituie o reverență adusă unui moment definitoriu în istoria relațiilor româno-moldovene - Podul de Flori - și deschide, în același timp, o perspectivă modernă asupra unui demers de amploare națională: înființarea Muzeului Presei, proiect legislativ, inițiat sub egida Comisiei pentru cultură și media. (...) Evenimentul are o dublă conotație, are o legătură directă între cele două Comisii de cultură. (...) La Chișinău, am semnat un memorandum pentru susținerea teatrelor naționale și a colaborării în domeniul teatrului. Acum continuăm această arhivă a MOLDPRES și AGERPRES, o arhivă comună de documente, o arhivă comună de materiale, care să ne amintească de cele mai importante momente prin care cele două state au trecut', a afirmat președintele Comisiei de cultură a Senatului, Cristian Niculescu-Țâgârlaș.
În cadrul evenimentului, a fost prezentată și propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care instituției i se dă dreptul să înființeze, administreze și finanțeze un Muzeu al presei. Proiectul a fost adoptat de Senat pe 31 martie și se află în circuit legislativ la Camera Deputaților, for legislativ decizional în acest caz.
'Despre muzeu - este un proiect de suflet, pe care l-am dezvoltat împreună cu reprezentanții AGERPRES. Este un proiect care practic marchează un început de crâmpei de istorie prin care imortalizăm din punct de vedere instituțional o arhivă enormă, o arhivă extrem de relevantă și importantă, o arhivă a presei. Gândiți-vă că presa relevă întotdeauna cele mai importante elemente ale cotidianului. (...) Presa reprezintă mai mult decât un muzeu cu o anumită temă, pentru că toată viața oamenilor este relevată de către presă. Și atunci, având o discuție foarte interesantă și de suflet cu doamna director a AGERPRES, am stabilit împreună că ar fi important ca această instituție să fie născută și trebuia să fie un proiect de lege pentru asta', a explicat Țâgârlaș.
O declarație comună de cooperare privind realizarea Arhivei vizuale România - Republica Moldova a fost semnată, în cadrul acestui eveniment, de președinții Comisiei de cultură a Senatului din Parlamentul României, Cristian Niculescu-Țâgârlaș, și al Comisiei de cultură a Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Nicolaescu-Onofrei.
'Am semnat o declarație comună între cele două comisii și practic noi suntem reprezentanții celor două Parlamente, ne angajăm să continuăm activitatea culturală și de protejare a valorilor comune, de o parte și de alta a Prutului. În aceste momente tumultuoase, trăim momente foarte complicate și este important să ținem echilibrul. Echilibrul înseamnă stabilitate, democrație, înseamnă să avem încredere în România și în români și să vedem întotdeauna partea optimistă a lucrurilor, indiferent cum vor evolua ele', a punctat Țâgârlaș.
Expoziția fotografică realizată de AGERPRES, prezentată la Galeriile Madrigal ale Senatului, evocă simbolistica Podului de Flori, cu 30 de panouri cu momente surprinse pe 6 mai, în urmă cu 35 de ani.
Liliana Nicolaescu-Onofrei a evidențiat că unii dintre colegii săi se află pentru prima dată în Parlamentul României și că expoziția de fotografie se regăsește 'în oglindă' și pe holul Parlamentului Republicii Moldova.
'Am fost la acel Pod de flori, iar spiritul lui a trecut încoace. (...) Noi toți împărtășim importanța cuvântului 'dor', care este intraductibil. Vom veni, în continuare, cu mult dor, ori de câte ori ne veți invita, și vă vom aștepta și pe dumneavoastră cu mult dor în Republica Moldova și cu multă responsabilitate pentru a face împreună proiecte de diplomație culturală care să apropie și mai mult cele două maluri ale Prutului, nu numai cu poduri de flori și poduri reale, ci și cu poduri de dor, de suflet și de inimă', a transmis Nicolaescu-Onofrei.
Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a subliniat că fotografiile selectate pentru a fi expuse relevă că ceea ce în urmă cu 35 de ani era un ideal, azi îl considerăm 'normalitate'.
'În această seară nu vorbim de niște amintiri, de poduri, ci despre valori, principii și, de ce nu, proiecții ale viitorului. Vă invit să priviți ceea ce în urmă cu 35 de ani era un ideal, iar azi îl considerăm normalitate. În cele 30 de imagini expuse, vedeți copii, femei de pe ambele maluri ale Prutului, care se îmbrățișează și se sărută, Patriarhul României care sfințește apa Prutului și amintirile unui alt trecut - copii care privesc din spatele sârmei ghimpate. Este ceea ce am gândit împreună cu președintele Comisiei de cultură din Senat în proiectul Muzeului Presei românești, o prezervare a trecutului, dar, totodată, o proiecție în viitor a lucrului așa cum ar trebui să-l amintim și să-l și ducem mai departe', a arătat Claudia Nicolae.
Ea a mărturisit că a început deja lucrul la Muzeul Presei. Totodată, aceasta a menționat că primul ziar din Basarabia, scris în limba română, s-a numit 'Basarabia', cu litere latine, iar textul în română cu litere chirilice. Ziarul a avut 79 de apariții, între 1906 și 1907. 'Poate fi un punct de început al podului informațional', a punctat directorul-general al AGERPRES.
Seara, care a debutat cu intonarea imnurilor de stat ale României și Republicii Moldova în interpretarea Grupului psaltic 'Tronos' al Catedralei Patriarhale, condus de protopsaltul Mihail Bucă, și Capelei Corale Academice 'Doina' a Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova, dirijor Ilona Stepan, a fost întregită de recitaluri susținute de cele două formațiuni corale.
La eveniment a participat și reprezentantul Patriarhiei Române, consilierul patriarhal Părintele Nicolae, directorul Agenției de știri Basilica. Au mai fost prezenți ambasadorul R. Moldova, Victor Chirilă, ambasadorul Italiei, Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadoarea Albaniei, Enkeleda Merkuri, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, Traian Briciu, membri ai Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova. AGERPRES/(AS - redactor: Livia Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
***Foto (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
***Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene
'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun
Gavrilă (POT): Dorin Popa manipulează opinia publică prin minciuni și victimizare; a comis fals în declarații
Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a respins, marți, afirmațiile deputatului Dorin Popa potrivit cărora ea l-ar fi amenințat și a susținut că acesta a semnat documente oficiale în numele partidului fără a avea împuternicire și a încasat nelegal indemnizația de revoluționar. 'Este regretabil că domnul Dorin Pop
Senat/Comisia pentru cercetarea abuzurilor (dezbatere): ANAF să comunice cu debitorul înainte de emiterea titlului executoriu
Anunțarea debitorului despre datoriile acumulate printr-un telefon sau SMS înaintea aplicării popririi de către ANAF ar conduce, în cele mai multe cazuri, la acoperirea datoriilor și la economii financiare și de timp, este concluzia participanților la dezbaterea organizată, marți, de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. La dezbaterea int
Dorin Popa, demisionar din POT: Anamaria Gavrilă m-a amenințat că o să intru cu capul în gard
Deputatul Dorin Popa, care și-a anunțat demisia din POT marți, a declarat că președintele acestui partid, Anamaria Gavrilă, l-a amenințat că o să intre 'cu capul în gard' dacă nu face ce vrea ea. 'Îmi anunț astăzi demisia din Partidul Oamenilor Tineri. Simplu. Nu sunt tânăr. Mi-am dat seama că nu sunt tânăr și atunci am deci
Camera Deputaților/ Câciu: Aș putea avea o opțiune de vot; am o părere proastă despre ambii candidați
Deputatul social-democrat Adrian Câciu a afirmat marți că nu susține un anumit candidat în turul al doilea al prezidențialelor, pentru că 'are o părere proastă' despre amândoi, acceptând că totuși ar putea avea o opțiune de vot în favoarea lui Nicușor Dan. Reacția deputatului PSD vine în contextul în care luni
Daniel Suciu: PSD este astăzi în Opoziție
Social-democratul Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a declarat marți că PSD este în acest moment în Opoziție, iar după părerea lui partidul ar trebui să rămână în Opoziție. Suciu a fost întrebat dacă ar fi oportun ca PSD să rămână în Opoziție sau să participe din nou la guvernare, după ce va fi ales
Palatul Parlamentului - iluminat în portocaliu și galben în 3 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Piciorului Varus Equin
Parlamentul va fi iluminat, în seara zilei de 3 iunie, în portocaliu și galben, cu ocazia Zilei Internaționale a Piciorului Varus Equin, o afecțiune congenitală care afectează unul din 1.000 de nou-născuti. Potrivit unui memorandum intern aprobat de Biroul permanent al Camerei Deputaților, Comisia pentru sănătate și familie susține acest demers, la
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva lui Hurezeanu - scoasă de pe ordinea de zi
Moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, inițiată de AUR și POT, a fost scoasă, marți, de pe ordinea de zi. Vicepreședintele Camerei Deputaților Daniel Suciu a precizat că în ședința Biroului permanent moțiunea simplă a fost scoasă de pe ordinea de zi a plenului de marți. 'Moțiunea a fost scoasă d
Ziua mondială a libertății presei/ Țâgârlaș: Susțin nevoia de a proteja și sprijini jurnalismul onest, liber și profesionist
Cristian Niculescu Țâgârlaș, președinte al Comisiei pentru cultură și media din Senat, afirmă că Ziua libertății presei reprezintă un bun prilej să fie apreciat rolul pe care mass-media îl au într-o societate democratică și s
Proiect USR: Introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte; consultarea barourilor în evaluarea magistraților
Uniunea Salvați România a depus la Parlament un proiect de lege de modificare a Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care vizează inclusiv introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție și consultarea barourilor locale în procesul de evaluare a magistraților. 'Având &icir
Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați
Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat
Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.
Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii
Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.
Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată
PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.