Comunicat de presă - Consiliul Județean Sibiu
Parteneriat pentru comunități mai incluzive: Consiliul Județean Sibiu și ROMACT
- atelier pentru folosirea eficientă a datelor -
Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu Programul ROMACT, o inițiativă comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene, organizează pe 15 mai 2025 un atelier cu tematică unicat la nivel național: 'Provocări în utilizarea datelor și a informațiilor relevante privind comunitățile dezavantajate în județul Sibiu. Soluții pilot în colectarea, prelucrarea și validarea acestora'.
Atelierul este parte a unui proiect pilot care aduce în prim-plan o provocare esențială pentru autoritățile publice locale: modul în care datele despre grupurile vulnerabile, în special despre populația de etnie romă, sunt colectate, gestionate și utilizate în fundamentarea politicilor publice.
Evenimentul reunește la Sibiu reprezentanți ai administrației publice locale și centrale, ai mediului academic și ai societății civile într-un cadru de lucru aplicat, dedicat identificării unor soluții concrete și de parteneriate interinstituționale.
'Parteneriatul instituției noastre cu Programul ROMACT a creat contextul favorabil pentru lansarea unui demers de analiză a datelor utilizate la nivel local, atât din perspectivă instituțională, cât și academică.
Este un proiect pilot cu potențial de replicare la nivel național, care pornește de la o realitate simplă: fiecare instituție colectează și prelucrează date diferit. Nu există în prezent o bază unitară, completă și interoperabilă, care să permită fundamentarea solidă a politicilor locale sau naționale. Atelierul de la Sibiu este un prim pas curajos spre o abordare coerentă, construită pe colaborare în administrație și mediul academic', a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Programul ROMACT, implementat din 2013, este axat pe sprijinirea autorităților locale în dezvoltarea de planuri și proiecte de incluziune a romilor, bazate pe realitățile din teren. Metodologia sa promovează implicarea activă a membrilor comunităților marginalizate în identificarea soluțiilor.
Elaborarea politicilor publice, monitorizarea și evaluarea acestora, dar și realizarea de proiecte prin abordări de tip Project Cycle Management implică folosirea unor date veridice, colectate din surse multiple. Colaborarea cu mediul academic facilitează aplicarea principiilor FAIR (findable, accessible, interoperable, reusable) în gestionarea acestor date, pentru intervenții eficiente și sustenabile.
Atelierul de la Sibiu încurajează tocmai acest tip de colaborare interinstituțională, fiind organizat într-un moment-cheie pentru planificarea strategică locală și accesarea de fonduri europene. Lipsa unor date clare duce la risipă resurse și reduce eficiența intervențiilor publice.
Sesiunile de lucru vor aborda teme precum: utilizarea datelor în dezvoltarea strategiilor locale, în educație și asistență socială, dar și în gestionarea așezărilor informale.
Evenimentul se adresează experților din instituții publice locale, sociologilor, statisticienilor, reprezentanților mediului academic și ai organizațiilor active în comunități dezavantajate.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].