logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Muzeul de Istorie şi Cultură a Evreilor din România - redeschis într-un concept modern

Imagine din galeria Agerpres

Personalităţi ale vieţii politice, culturale, academice şi eclesiale din România şi din străinătate au participat, vineri, la inaugurarea Muzeului de Istorie şi Cultură a Evreilor din România "Dr. Nicolae Cajal".

Redeschisă după ce, timp de cinci ani, clădirea din strada Mămulari nr. 3 (fostul templu "Unirea Sfântă") a fost restaurată, instituţia prezintă, într-un nou concept muzeal, o pagină din istoria şi cultura evreilor români.

"Am ajuns şi la acest moment, mult dorit de noi, de toată echipa, de a ne redeschide în faţa dumneavoastră frumuseţile culturii şi vieţii noastre. Acesta este doar punctul de pornire. Noi ne-am clădit pe un fundament care exista deja din 1978, un fundament puternic, în care istoria şi politica şi participarea evreilor la istoria ţării acesteia era profund analizată şi arătată", a spus directorul muzeului, Carmen Ioviţu.

Ea a anunţat că, în noua formulă, Muzeul de Istorie şi Cultură a Evreilor din România "Dr. Nicolae Cajal" propune prezentarea vieţii evreieşti şi a contribuţiei acestei etnii la istoria României.

"Cu ce am venit nou este partea de viaţă evreiască. Am vrut să arătăm, la parter, pe stânga, ce înseamnă casa evreiască, ce înseamnă bucătăria evreiască şi câte ceva despre sărbători, iar pe partea dreaptă participarea evreilor la istoria României. În spate am încercat să recreăm o ambianţă a şcolii evreieşti, a grădiniţei în care se învaţă primele litere, primele rugăciuni, ca invitaţia apoi să meargă către etajul întâi, la Pinacotecă, şi la a admira operele marilor noştri artişti. Cu promisiunea că şi etajul doi va fi cât de curând gata", a spus Ioviţu.

Secretarul general al FCER, Eduard Kupferberg, care a tăiat panglica inaugurală cu o foarfecă originală a unui croitor evreu de dinainte de război, a declarat că echipa care a lucrat la redeschiderea muzeului a încercat să îl aducă în secolul XXI.

 

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


"Am încercat să îl facem să vină din sfârşitul secolului XX să pună piciorul în secolul XXI, ca format, am început să implementăm şi multimedia, după cum vedeţi nu sunt numai exponate (...) Să ne amintim de poruncile lui Dumnezeu, să ne amintim de viaţa pe care Dumnezeu ne-a spus să o trăim într-un anumit fel, să ne amintim de trecut, pentru că fără acest trecut nu am fi ceea ce suntem astăzi. Şi acest muzeu şi punctele muzeistice şi celelalte muzee evreieşti care există în ţară sunt un memento al vieţii atât de bogate evreieşti care a existat pe aceste meleaguri", a spus Kupferberg.

Robert Schorr, Şef Oficiu Cultură, Artă, Ştiinţă al Federaţiei Comunităţilor Evreilor din România (FCER), a anunţat că în viitorul apropiat, Complexul Muzeal Evreiesc din Bucureşti va fi format din trei clădiri.

"Pictori precum Brauner, Maxi, Iser, Luchian, Băncilă nu meritau să zacă undeva într-un depozit şi mă bucur foarte mult că publicul îi poate revedea după mulţi ani. La Sinagoga Mare, de pe strada Adamache, se lucrează intens la ceea ce înseamnă Muzeul Holocaustului, o pată foarte neagră, un moment tragic nu numai al evreilor din lume, ci al întregii omeniri. Şi acolo, de asemenea, s-a lucrat foarte serios şi profesionist şi cu o documentare foarte atentă, dar dorim ca şi acolo lucrurile să fie prezentate la nivelul anilor 2019-2020 din punct de vedere al conceptului şi al tehnologiei. Iar cea de-a treia parte va fi dedicată sinagogilor şi a ceea ce înseamnă cultul mozaic, vieţii religioase şi va fi undeva la etajul doi al Templului Coral", a explicat Robert Schorr.

 

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


Secretarul de stat în MAE Victor Alexandru Micula, şef al Delegaţiei României la Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului, a subliniat că redeschiderea acestui muzeu, emblematic pentru comunitatea evreiască din România, pentru public, după cinci ani de pauză reprezintă o realizare deosebită a comunităţii, care va contribui substanţial la combaterea fenomenelor extremiste şi la o mai bună cunoaştere a istoriei şi culturii evreieşti în România.

"Astfel de proiecte muzeale servesc un scop bine definit şi foarte important în zilele noastre. Ele sunt unul dintre mijloacele prin care luptăm cu fenomenele de discriminare, intoleranţă şi extremism, fenomene care, din păcate, sunt în creştere alarmantă astăzi, atât în România, cât şi la nivel internaţional. (...) Acest muzeu va arăta publicului contribuţia comunităţii evreieşti la tezaurul multicultural al României, la progresul şi dezvoltarea României", a accentuat Micula.

Irina Cajal, subsecretar de stat la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, a rememorat momentele primei deschideri a muzeului, alături de părinţii săi, în ianuarie 1978, şi a afirmat că în noua formă instituţia arată "ca o bijuterie".

 

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


La eveniment au fost prezenţi subsecretarul de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice Amet Aledin, Paul Schwartz, preşedinte al Comunităţii Evreilor din Bucureşti, episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul, vicepreşedintele ICR Krizbai Béla Dan, preşedintele Forumului B'nai B'rith România, Jose Iacobescu, Tova Ben Nun-Cherbis, preşedintele Complexului Educaţional Lauder-Reut, reprezentanţi ai Ambasadei Statului Israel la Bucureşti, alţi membrii ai Corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti.

Muzeul de Istorie a Evreilor din România a fost înfiinţat în 1978 din iniţiativa lui Moses Rosen (în acel moment, şef rabin al comunităţii evreieşti din România), în templul "Unirea Sfântă - Ahdut Kodesh". Această sinagogă a fost ridicată de breasla croitorilor în 1836, ca un loc de cult pentru uniunea craftului local de croitori. Edificiul a fost restaurat şi a suferit modificări arhitecturale substanţiale în 1910, însă a pierdut funcţia iniţială în anul 1968. Clădirea a fost declarată monument istoric în 2004. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 08-02-2025 09:00

REPORTAJ/Neamț: Artefacte vechi de 5.000 ani, expuse în 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-un fost sediu de bancă

În 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-o clădire de patrimoniu veche de aproape un secol care de-a lungul timpului a fost sediul a două bănci, o istorie veche de aproape 5.000 ani este gata să își dezvăluie povestea fascinantă.

Cultura - Media 07-02-2025 19:41

'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, sâmbătă, la Opera Națională București; spectacolul - sold out

Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev va fi prezentată, sâmbătă, pe scena Operei Naționale București (ONB), managerul instituției, dirijorul Daniel Jinga, precizând că biletele pentru spectacol sunt epuizate. 'O să vă spun ce înseamnă 'Cenușăreasa' pentru Opera Națională București în a

Cultura - Media 07-02-2025 15:50

Ministrul Culturii anunță noi reglementări pentru realizarea de expoziții românești în străinătate

Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunțat ministrul Natalia Intotero. 'Lucrăm la înăsprirea cadrului leg

Cultura - Media 07-02-2025 15:50

Alba: Un sfert dintre vizitatorii Sălii Unirii, interesați să viziteze, contra cost, expoziția permanentă

Doar un sfert dintre persoanele care au vizitat anul trecut Sala Unirii din Alba Iulia, simbol al unității naționale a poporului român, au plătit bilet să vadă expoziția permanentă dedicată actului de la 1 Decembrie 1918, unde sunt expuse printre altele, biroul lui Aurel Lazăr, la care a fost scrisă 'Declarația de independență' din 12 octombrie 1918, și

Cultura - Media 07-02-2025 12:28

Iași: Premieră la Teatrul Național, la 173 de ani de la nașterea lui Caragiale

Teatrul Național 'Vasile Alecsandri' Iași marchează aniversarea lui Ion Luca Caragiale cu premiera spectacolului 'D'ale Carnavalului', eveniment care va avea loc pe 8 și 9 februarie, pe scena Sălii Mari. Spectacolul, a cărui regie îi aparține lui Claudiu Goga, este lansat la doar câteva zile de la împlinir

Cultura - Media 07-02-2025 10:09

Volumul 'Poesii' de Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului, adjudecat la 6.000 de euro

Volumul 'Poesii' de Mihai Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului - a fost adjudecat, joi seara, la prețul de 6.000 de euro în licitația de carte rară și autografe organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviță și online. Sesiunea a inclus o secțiune dedicată lui Mihai Eminescu.

Cultura - Media 07-02-2025 09:00

Muntele Athos - Grădina Maicii Domnului, locul unde găsești multă liniște și rugăciune

Credință, istorie, cunoaștere, smerenie, rugăciune, natură, frumusețe, liniște - asta înseamnă Muntele Athos pentru cei care ajung acolo, dar și pentru cei care aspiră să vadă, măcar o dată în viață, Grădina Maicii Domnului, cum este supranumit acest loc încărcat de istorie și de spiritualitate.

Cultura - Media 07-02-2025 09:00

REPORTAJ Un tezaur monetar din Sălaj, regăsit după 40 de ani într-o consignație din București

Un tezaur monetar descoperit într-o fântână din Sălaj în 1978, tezaur format din 30 de creițari din argint, monedă de largă circulație pe actualul teritoriu al României în secolele XVIII-XIX, cunoscută în epocă drept 'sfaț', a fost găsit întâmplător de un muzeograf din Zalău într-o consignație din București,

Culte 06-02-2025 19:51

Sinodul BOR: ''Dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat hotărârile față de viața politică

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi în ședință de lucru, a aprobat ''dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat disciplina canonică și statutară, precum și hotărârile referitoare la poziția BOR față de viața politică și campaniile electorale, reafirmând obligația tuturor ierarhilor, cleric

Cultura - Media 06-02-2025 18:29

Alba: Un nou sediu pentru Muzeul de Istorie Aiud, închis pentru vizitare din 2012

Muzeul de Istorie Aiud, deschis în 1951 în incinta Castelului Bethlen și închis pentru public din 2012, se va muta într-un imobil în care a funcționat o grădiniță, potrivit unei decizii luate de Consiliul Local Aiud. '''Casă' nouă pentru Muzeul de Istorie Aiud. În ultima ședință a Consiliului

Cultura - Media 06-02-2025 17:23

Mureș: Încep lucrările de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești (GALERIE FOTO)

Muzeul Județean Mureș a anunțat, joi, că a fost dat acordul oficial pentru începerea lucrărilor de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești, o investiție în valoare de 6,4 milioane de lei, finanțată prin Consiliul Județean Mureș și prin Fondul Cultural Național Maghiar - Proiectul ''Petőfi200''.

Cultura - Media 06-02-2025 13:45

Cluj: Superstarul american Post Malone va concerta la Untold, în premieră în România

Superstarul american Post Malone, câștigător al premiilor Billboard și nominalizat la Grammy, va concerta în august la Untold, pe Cluj-Arena, în premieră pentru România, anunță organizatorii festivalului. 'Artistul american care a colaborat cu Taylor Swift și Beyonce va concerta la ediția aniversară Untold. (...) Post Malone, una di

Cultura - Media 06-02-2025 13:34

Mini-festival de traduceri literare - în februarie, la Centrul Cultural Maghiar București

Un mini-festival de traduceri literare, organizat de Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București și Institutul Cultural Român, va avea loc în zilele de 6, 12 și 13 februarie, la sediul celor două instituții. Manifestarea, care sărbătorește pentru a treia oară Ziua Culturii Naționale din România și Ziua Culturii Maghiare prin

Cultura - Media 06-02-2025 12:04

'Women crafting the future' - expoziție dedicată creativității feminine, din 11 februarie, la Muzeul Literaturii Române

Expoziția 'Women crafting the future', un concept unic, dedicat creativității și puterii feminine, va fi prezentată, în perioada 11-22 februarie, la sediul din Calea Griviței, nr. 64-66 al Muzeului Național al Literaturii Române. Cu această ocazie vor fi expuse colecții de pictură, bijuterii, decorațiuni și piese vestimentare realizate de a

Cultura - Media 06-02-2025 11:39

Iași: Conducerea Palatului Culturii vrea înapoi tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni

Managerul Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova', Andrei Apreotesei, vrea să să readucă în Iași tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, un tezaur asemănător cu cel furat din muzeul din Olanda. Andrei Apreotesei a declarat, pentru AGERPRES, că tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, a