Muntele Athos - Grădina Maicii Domnului, locul unde găsești multă liniște și rugăciune

Credință, istorie, cunoaștere, smerenie, rugăciune, natură, frumusețe, liniște - asta înseamnă Muntele Athos pentru cei care ajung acolo, dar și pentru cei care aspiră să vadă, măcar o dată în viață, Grădina Maicii Domnului, cum este supranumit acest loc încărcat de istorie și de spiritualitate.
Sfântul Munte este considerat de creștinii ortodocși ca fiind un spațiu sacru în care liniștea exterioară se îmbină cu cea interioară. Peninsula din nord-estul Greciei reprezintă unul dintre cele mai mari puncte de atracție pentru creștinii ortodocși din lume, în general și din România, în special.
Pe Muntele Athos se află 20 de mănăstiri ortodoxe, 12 schituri, dintre care două sunt românești, dar și de numeroase chilii unde trăiesc peste 1.500 de monahi. Parte integrantă a Patrimoniului Mondial UNESCO din 1988, Muntele Athos este accesibil exclusiv bărbaților, femeile având interdicția nu doar a călca pe munte, ci și de a se apropia el la o distanță mai mică de 500 de metri.
'Grădina Maicii Domnului' funcționează ca o republică monahală. Are o lungime de 60 km și o lățime între opt și 12 km, însumând aproximativ 360 km pătrați.
Se spune că Fecioara Maria împreună cu Sfântul Ioan Evanghelistul călătoreau cu o corabie spre Cipru pentru a-l întâlni pe Lazăr, cel înviat de Iisus Hristos din morți, devenit apoi episcop. O furtună neașteptată a împins, însă, corabia lângă Muntele Athos. Acolo, Maica Domnului s-a odihnit o vreme, și cucerită fiind de frumusețea locului, l-a rugat pe Fiul ei să-i dăruiască acest munte. Aceasta este povestea numelui de 'Grădina Maicii Domnului', dată Muntelui Athos.
'După înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos la Cer, Sfinții Apostoli, împreună cu Maica Domnului, au aruncat sorți să vadă ce parte a pământului i se va încredința pentru propovăduirea Evangheliei. Sorții Maicii Domnului au căzut să meargă pe pământul Ivirului, care acum se numește Gruzia sau Georgia de astăzi. Preasfânta s-a bucurat și se pregătea pentru plecare, dar i s-a arătat îngerul Domnului și i s-a zis să nu se depărteze de Ierusalim, că țara care a căzut se va lumina mai târziu, iar acum să primească îngrijirea altui pământ pe care i-l va arăta Domnul. Astfel, Maica Domnului a rămas în Ierusalim, în casa preaiubitului ucenic al Domnului, Sfântul Apostol Ioan. Plecarea ei a fost în felul următor: Lazăr, care a fost înviat de Mântuitorul Iisus Hristos în a patra zi, se afla în insula Cipru, unde fusese hirotonit episcop de Sfântul Apostol Varnava. Fiind în Cipru, a dorit din tot sufletul să o vadă pe Maica Domnului, dar ezita să meargă în Ierusalim, ferindu-se de ura evreilor, care căutau să îl omoare. Așa că i-a scris Preasfintei Fecioare, rugând-o să vină Ea în insula Cipru. Maica Domnului a răspuns că va veni, dar a cerut o corabie. Când Maica Domnului împreună cu Sfântul Apostol Ioan călătoreau spre insula Cipru, din rânduiala lui Dumnezeu s-a ridicat o furtună pe mare și corabia a fost dusă în apropierea Muntelui Athosului. Văzând frumusețea locului, Preasfânta Fecioară a cerut Fiului Ei să îi dăruiască acest munte, ca să îl aibă ca moștenire. Atunci s-a auzit un glas zicând: 'Primește acest loc ca moștenire și în el își vor afla scăparea toți cei care vor să se mântuiască' ', explică tânărul băcăuan Ionuț Stoleriu, ghid pe Muntele Athos.
Potrivit acestuia, actualele granițe ale Muntelui Athos datează din anul 943. Atunci a fost construită și Marea Lavră, prima mănăstire de pe Sfântul Munte, care și astăzi este cel mai important locaș al peninsulei.
'Au fost perioade în care Sfântul Munte a cunoscut o mare înflorire. Începând cu primele decenii ale secolului al IX-lea, monahismul aghiorit intră într-o nouă fază. Muntele Athos își dobândește caracterul său exclusiv monahal, cu granițe bine determinate, cu organizare administrativă proprie și cu capitala la Kareia. În secolul al IX-lea au trăit în Sfântul Munte două mari personalități, Sfântul Petru Athonitul, considerat unul dintre cei mai mari pustnici, și Sfântul Iftimie din Tesalonic, care a întemeiat o lavră monahală la mijlocul secolului al IX-lea. O altă mare personalitate a Sfântului Munte, care a pus bazele vieții de obște și a zidit Mănăstirea Marea Lavră a fost Sfântul Atanasie Athonitul. Primul sigiliul împărătesc datează din 893, din care reiese strădania monahilor athoniți de a-și asigura caracterul monahal al peninsulei. În anul 943, granițele Sfântului Munte sunt fixate definitiv, prin hotărâre împărătească, ele rămânând aceleași până astăzi', a precizat Ionuț Stoleriu.
Pentru preoții și monahii din România, Muntele Athos este o permanentă atracție. Deși accesul în 'Grădina Maicii Domnului' nu este deloc facil, numeroși preoți și călugări români fac eforturi pentru a ajunge la mănăstirile și schiturile din peninsulă. Starețul Mănăstirii Coșula, Calinic Chirvase, explică de ce: 'trăirea deosebită' pe care o au cei care vin la Athos.
'Eu nu zic că Maica Domnului nu este peste tot, dar eu zic că în special acest loc este ocrotit de Maica Domnului. Aici este foarte multă liniște, este foarte multă rugăciune. Sunt foarte multe icoane făcătoare de minuni. Este greu de ajuns, dar nu imposibil. Este o trăire deosebită pe Sfântul Munte. Din cauza asta este multă rugăciune, dar și multă pace și liniște sufletească', a declarat, pentru AGERPRES, starețul Calinic Chirvase.
Din cele 20 de mănăstiri care se află pe Muntele Athos, 17 sunt grecești, Mănăstirea Hilandar este sârbă, Mănăstirea Zografu este bulgărească, iar Mănăstirea Sfântul Pantelimon este rusă. Tot aici se regăsesc și două schituri românești, respectiv Schitul Prodromu și Schitul Sfântul Nicolae, unde se află doar călugări români.
Cele 17 de mănăstiri grecești sunt: Marea Lavră, Mănăstirea Vatopedu, Mănăstirea Iviron, Mănăstirea Dionisiu, Mănăstirea Cutlumuș, Mănăstirea Pantocrator, Mănăstirea Xiropotamu, Mănăstirea Dohiariu, Mănăstirea Caracalu, Mănăstirea Filoteu, Mănăstirea Simonos Petras, Mănăstirea Sfântului Pavel, Mănăstirea Stavronichita, Mănăstirea Xenofont, Mănăstirea Grigoriu, Mănăstirea Esfigmenu, Mănăstirea Constamonitu.
Potrivit legilor Muntelui Athos, numărul mănăstirilor nu poate fi depășit. Acestora li se adaugă, însă, și Biserica Protaton din capitala Republicii Monahale, Kareia.
Accesul la Muntele Athos este foarte strict. Femeilor li se aplică legea Avaton, termen provenit din cuvântul grecesc 'neumblat', care le interzice acestora accesul pe Sfântul Munte.
Cei care doresc să vină la Athos trebuie să treacă pe la Biroul Pelerinilor, aflat în Ouranoupoli, stațiune-port din nord-estul Greciei, la aproximativ 750 de kilometri de București și 140 kilometri de Salonic. De aici se obține diamonitirionul, adică permisul de ședere în Sfântul Munte Athos, acordat pe baza unei invitații de la călugării de pe Athos. Pentru documentul de acces în Republica Monastică, fiecare pelerin trebuie să plătească 25 de euro.
După obținerea 'vizei', credincioșii trebuie să se îmbarce pe un feribot cu destinația Muntele Athos. Biletul costă 20 de euro, iar călătoria prin Marea Egee durează până la două ore, în funcție de punctul de debarcare al pelerinilor. Feribotul pleacă din Ouranopoli și are ca destinație mănăstirile Zografu, Dohiariu, Xenofont, Sfântul Pantelimon și, în cele din urmă, portul Daphni.
În portul Daphni așteaptă autobuzele care vor duce pelerinii până în capitala Kareia. Odată ajunși în Kareia, pelerinii pot lua microbuze spre diverse mănăstiri.
Pe Sfântul Munte nu se poate ajunge cu mașina, iar numărul persoanelor care pot intra zilnic este limitat la maximum 100 de vizitatori ortodocși și 10 non-ortodocși. AGERPRES/(A, AS - redactor: Cristian Lupașcu, editor: Cătălin Alexandru, editori online: Andreea Lăzăroiu, Irina Giurgiu)
Foto: (c) Cristian Lupaşcu/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CNA condamnă ferm orice formă de presiune exercitată asupra presei
Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public și 'condamnă ferm' orice formă de presiune exercitată asupra presei. 'Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public,
Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea
Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi
Ministerul Culturii a semnat noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector
Ministerul Culturii anunță semnarea, luni, a noului Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector de activitate, documentul urmând să producă efecte juridice pentru toți salariații din domeniu, pe o durată de doi ani, odată cu înregistrarea acestuia la Ministerul Muncii. 'După o perioadă intensă de negocieri și un efort
Tulcea: Dublu vernisaj, la Casa Avramide
Casa Avramide din orașul Tulcea găzduiește, începând de luni, două expoziții care-i invită pe vizitatori să exploreze lumea prin intermediul costumelor și al fotografiilor - 'Ocolul pământului în 80 de zile' și 'HumaNature'. Expoziția 'Ocolul pământului în 80 de zile' include piese ve
Mureș: Expoziție cu cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, la Noaptea Muzeelor
Cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, prima tipăritură din Transilvania, din 1525, Biblia de la București și prima traducere a Bibliei în limba maghiară vor putea fi admirate în miez de noapte la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, cu ocazia Nopții Muzeelor, care va derula numeroase activități sub acest generic, atât vin
Iași: 20 de lei biletul de vizitare a sălilor reprezentative ale Palatului Culturii, de Noaptea Muzeelor
Sălile reprezentative din Palatul Culturii vor fi deschise pentru vizitare cu prilejul celei de-a 21-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor, în baza biletului ce poate fi achiziționat exclusiv online, la prețul de 20 lei/ persoană. Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova' Iași,
Iași: 500 de evenimente și peste 1.000 de artiști la Romanian Creative Week, între 14 și 25 mai
Peste 500 de evenimente sunt organizate în cadrul ediției din acest an a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, care se desfășoară în perioada 14-25 mai, în mai multe locații din Iași. Irina Schrotter, președintele Federația Patronatelor din Industriile Creati
Noaptea Muzeelor la Muzeul Hărților: Vizitarea expunerii permanente și a expoziției temporare; tururi ghidate, concerte
Vizitarea expunerii permanente și a unei expoziții temporare de artă textilă, organizarea unor tururi ghidate în grădină și un concert de jazz se numără printre activitățile care vor fi organizate, sâmbătă, între orele 12:00 și 22:00, în cadrul Nopții Muzeelor, la Muzeul Hărților din București. 'Vă invităm așadar să
Peste 70 de muzee, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor; în premieră, Ministerul Culturii susține oficial evenimentul
Peste 70 de muzee din întreaga țară vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, Ministerul Culturii susținând oficial, în premieră, evenimentul. 'Evenimentul Noaptea Muzeelor își reconfirmă rolul esențial în peisajul cultural național și european, fiind un proiect de anvergură lan
Suceava: Expoziție de fotografie contemporană din China și România, la Muzeul de Istorie
Muzeul Național al Bucovinei, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România și Asociatia Arts and Culture Promotion, va vernisa, pe 14 mai, la Muzeul de Istorie din Suceava, o expoziție de fotografie contemporană realizată de artiști fotografi din România și China, au anunțat, luni, reprezentanții Muzeului Național al Bucov
Noaptea Muzeelor la Antipa: Expoziții, proiecții de film, momente artistice, activități de colectare a insectelor nocturne
Expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și detectare a liliecilor, proiecții de film, momente artistice se numără printre propunerile Muzeului Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' pentru evenimentul Noaptea Muzeelor, programat sâmbătă. Ediția specială a Nopții Europene a Muzeelor 2025 va avea l
Timiș: O nouă expoziție la MNB, cu ultimele descoperiri arheologice de la Mănăstirea Cisterciană din Igriș
Muzeul Național al Banatului (MNB) vernisează pentru public joi, 15 mai, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care reprezintă reluarea, într-o formă semnificativ îmbogățită, a unei inițiative expoziționale inaugurate în anul 2022. Actuala prezentare reun
Bihor: Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, la Oradea, în perioada 14 - 18 mai
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România își va deschide porțile, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, miercuri, 14 mai, pentru cinci zile, până pe 18 mai, cu o ofertă bogată de carte, dar și evenimente conexe, a informat, într-un comunicat, Radio România, Serviciul Gaudeamus. Evenimentul este organizat
România - la Salonul Internațional de Carte de la Torino; standul țării noastre, organizat de ICR
România participă la cea de-a XXXVII-a ediție a Salonului Internațional de Carte de la Torino, în perioada 15 - 19 mai, standul românesc, cu o ofertă editorială variată și un program de evenimente atrăgător, cu personalități din țară și Republica Moldova, fiind organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, și Institu
Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai
Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I