logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Un tezaur monetar din Sălaj, regăsit după 40 de ani într-o consignație din București

Image

Un tezaur monetar descoperit într-o fântână din Sălaj în 1978, tezaur format din 30 de creițari din argint, monedă de largă circulație pe actualul teritoriu al României în secolele XVIII-XIX, cunoscută în epocă drept 'sfaț', a fost găsit întâmplător de un muzeograf din Zalău într-o consignație din București, 40 de ani mai târziu.

La cinci ani de la 'reîntoarcerea la origini' a tezaurului, întreaga poveste este rememorată, pentru AGERPRES, chiar de către principalul protagonist al recuperării monedelor, muzeograful Emanoil Pripon din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

 


'În seara zilei de 12 februarie 2020, împreună cu colegul meu Szabo Attila, eram într-un stagiu de cercetare a ceramicii produse în centrul de olari de la Zalău, în București, la Muzeul Național al Țăranului Român. Eram deja pe finalul stagiului de cercetare și ne-am gândit să luăm biletele de întoarcere spre casă. Mergând pe jos, de la locul de cazare spre Gara de Nord, la un moment dat am ajuns în dreptul unei consignații de artă. Cu toate care a trecut deja ora închiderii, am văzut lumina înăuntru o siluetă și am intrat. Ne-am uitat în primul rând la ceramică, am schimbat câteva cuvinte cu proprietarul și la ieșire, într-o doară, am întrebat de monede, de numismatică. Foarte amabil, mi-a scos imediat două clasoare de sub tejghea. L-a deschis pe primul și, spre suprinderea mea, în el am găsit o bucățică de hârtie care m-a lăsat perplex. Acolo scria lot 30 x 20 creițari, adică lot de 30 bucăți de creițari, fiecare de 20 de creițari, mini tezaur găsit la moara de apă din Șimleul Silvaniei, la data de 19 august 1979, într-o pungă din piele, după uscarea fântânii, intrat în posesia lui Buzdugan în anul 1980', povestește Emanoil Pripon.

Potrivit acestuia, cel care deținut tezaurul înainte de a fi predat la consignație a fost nimeni altul decât George Buzdugan, secretarul general a Societății Numismatice Române în perioada 1953-1980. Printre altele, este și autorul determinatorului de monede și bancnote românești, valabil încă și astăzi, la mai bine de 45 de ani de când a ieșit de sub tipar. De altfel, Buzdugan a decedat la scurt timp după ce a intrat în posesia tezaurului, motiv pentru care monedele au ajus, prin intermediul urmașilor, la respectiva consignație din București.



Cunoscând valoare istorică a monedelor, muzeograful din Zalău a făcut demersurile necesare chiar a doua zi, de dimineață, astfel încât tezaurul să ajungă în posesia Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Emanoil Pripon subliniază faptul că tezaurul este alcătuit din monede de referință pentru o perioadă ce se întinde de la mijlocul secolului al XVIII-lea, până la mijlocul secolului al XIX-lea, circulând pe întreg teritoriul României, chiar dacă era o monedă emisă de Imperiul Habsburgic.

'Tezaurul de la Șimleu este format din piese de 20 de creițari. Acestea sunt monede care au circulat categoric în Transilvania dar, interesant, și în Țara Românească și în Moldova. Pentru că după 1830, prin regulamentul organic, s-a stabilit ca ducatul olandez de aur și de asemenea această monedă cu valoarea de 20 de creițari să reprezinte etaloane monetare în Țara Românească și în Moldova. De fapt, aceste monede erau singurele acceptate la plata impozitelor de către visteria statului. Și erau cumva pe tot teritoriul României. După 1830, în Țara Românească și în Moldova aceasta reprezenta etalon monetar. Sigur că se putea plăti și în alte monede. Este într-o perioadă în care, de fapt, moneda are valoare intrinsecă. Ceea ce contează este conținutul de argint. Acesta are un conținut de argint stabil și este o monedă de referință. De toate au fost 30 de monede. Ele (...) se întind pe o perioadă de aproximativ 80 de ani, undeva din 1763 de la Maria Tereza și până în 1840. În 1852 încă se mai emiteau astfel de monede. Însă acestea, tocmai datorită conținutului exact de argint, rămân în circulație și le găsim tezaurizate', precizează muzeograful.


Larga răspândire a monedei a făcut ca ea să primească și o denumire populară, fiind cunoscută în epocă drept sfaț, de la germanul zwanzig - douăzeci, după valoarea înscrisă pe ea. În monedă românească, valora doi lei și 10 bani.

'De fapt, valoarea totală a tezaurului este relativ modestă, să spunem, de 600 de creițari. Însă, ce este interesant, ce se putea cumpăra în epocă cu acești bani? Este bine de reținut că o monedă de aceasta, un sfanț, adică 20 de creițari, o piesă de felul acesta valora doi lei și 10 bani. La vremea respective prețurile erau exprimate în lei, însă plata se făcea în moneda aceasta. Și atunci, ce se putea cumpăra cu această acumulare? Practic, cum am spus, valoarea este de 600 de creițari. Ei bine, în 1841, spre exemplu, un porc la București se vindea cu 63 de lei. Făcând un calcul, ajungem la suma pe care o reprezentate tezaurul nostru. Așadar, cu acest tezaur se putea cumpăra un porc. Sau, se puteau cumpăra trei care de lemne, ori se putea plăti salariul unui băiat de prăvălie pe șase luni', susține Emanoil Pripon.

Pe lângă povestea revenirii în Sălaj, după 40 de ani, a tezaurului de creițari de argint, mai rămân, desigur, întrebări la care nu există răspuns. Cum au ajuns monedele în fântână, cine și cum le-a descoperit și cum au ajuns ele în posesia lui George Buzdugan?

Înainte de toate, din punct de vedere al istoricului, important este faptul că tezaurul a fost 'repatriat' și se află, astăzi, în colecția Muzeului de Istorie și Artă din Zalău, unde poate fi admirat de cei de azi, dar și de generațiile care vor urma. AGERPRES/(A - redactor: Sebastian Olaru, editor: George Onea, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Foto: (c) Sebastian Olaru/AGERPRES

Afisari: 1132

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 12-02-2025 06:00

Albumul colectiv 'Dracula în benzi desenate' - lansat la ARCUB

Albumul colectiv 'Dracula în benzi desenate' va fi lansat de Muzeul Județean de Istorie Brașov, miercuri, la Sala Mare de la ARCUB, informează un comunicat transmis AGERPRES. Albumul reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, fiind primul album colectiv de benzi desenate dedicat personajului Dracula și în acela

Cultura - Media 11-02-2025 21:20

Expoziția 'Women crafting the future' - vernisată la Muzeul Național al Literaturii

Expoziția 'Women crafting the future', care are un concept unic, dedicat creativității și puterii feminine, și își propune să celebreze talentul și măiestria femeilor, a fost vernisată, marți seară, la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR). În expoziție sunt prezente colecții de pictură, bijuterii, decorațiuni și piese vestimen

Cultura - Media 11-02-2025 19:58

CNA: Realitatea Plus - amenzi de 40.000 de lei pentru încălcări ale legislației audiovizualului

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat, marți, postul Realitatea Plus cu patru amenzi pentru încălcări ale legislației în domeniu. Postul TV a primit o amendă de 20.000 de lei, una de 10.000 lei și două de 5.000 de lei. ''Întrunit în ședința publică din data de 11.02.2025, Consiliul Național al A

Cultura - Media 11-02-2025 19:49

Cornel Ilie (MNIR), despre furtul din Olanda: Măsurile de securitate și modul de expunere preîntâmpinau pericolul

Măsurile de securitate și modul de expunere de la Assen au fost realizate astfel încât să fie preîntâmpinat orice posibil pericol care s-a putut lua în calcul, a afirmat, marți, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), Cornel Ilie. 'Din punctul nostru de vedere, măsurile de securitate și modu

Cultura - Media 11-02-2025 17:13

Mureș: Colecția Kohl, cu peste 90% din ornitofauna României, va fi găzduită într-un nou muzeu la Reghin

Colecția lui Stefan Kohl (1922-1998), ornitolog și taxiderm, care cuprinde peste 90% din ornitofauna României, a patra ca mărime din țară, și o bogată colecție de schelete, aflată în patrimoniul Liceului 'Lucian Blaga' din Reghin, va fi baza noului Muzeu de Științele Naturii din oraș, a cărui construcție începe în acest an.

Cultura - Media 11-02-2025 16:08

Sălaj: 'Arta frământată ' - expoziție ce prezintă istoria de peste 10.000 de ani a olăritului

'Arta frământată' sau povestea de 10.000 de ani a unuia dintre cele mai vechi meșteșuguri ale omenirii, olăritul, este tema unei expoziții vernisate, marți, în Beciul Cultural al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Muzeografii din Zalău au încercat să surprindă, în cadrul expoziției ce prezintă vase sau fragmente ceramic

Cultura - Media 11-02-2025 11:45

Covasna: Picturile murale de la castelul din Olteni, restaurate în cadrul unui proiect cofinanțat prin PNRR

Picturile murale descoperite în interiorul castelului de la Olteni, județul Covasna, realizate în jurul anului 1840, vor fi restaurate printr-un proiect cofinanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce vizează transformarea clădirii într-un muzeu ecvestru.

Cultura - Media 11-02-2025 10:47

Emisiunea filatelică ''Muzeul Național Peleș, Vitralii'' - de miercuri, în magazinele Romfilatelia

Emisiunea filatelică ''Muzeul Național Peleș, Vitralii'', compusă din patru mărci poștale și un plic ''prima zi'', va fi disponibilă de miercuri în rețeaua magazinelor Romfilatelia. Mărcile poștale reproduc imaginile care au ca subiect ilustrarea unor scene din basmul ''Albă ca zăpada'' (ti

Cultura - Media 11-02-2025 10:37

Concerte de excepție pe scena Ateneului Român în cadrul ediției 2025 a Festivalului Internațional ''George Enescu''

Două importante serii de concerte din cadrul ediției 2025 a Festivalului Internațional ''George Enescu'' - Concertele de la Ateneu (după-amiaza) și Concertele de la Miezul Nopții - vor fi găzduite de Ateneul Român. * Seria Concertelor de la Ateneu cuprinde 28 de spectacole cu lucrări ale unor renumiți com

Cultura - Media 10-02-2025 16:38

Ministerul Culturii/Proiect HG: Exportul temporar de bunuri culturale mobile restricționat pentru maxim șase luni

Restricționarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim șase luni a bunurilor culturale mobile, cu posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de șase luni, se numără printre principalele modificări ale legislației care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, potrivit unui proiect de act

Cultura - Media 10-02-2025 15:41

Ziua Brâncuși - sărbătorită, pe 19 februarie, la MNAR

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) sărbătorește Ziua Brâncuși, pe 19 februarie, printr-un program special dedicat marelui sculptor. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES, publicul va avea ocazia să descopere opera și influența sa asupra artei moderne prin tururi ghidate și o proiecție de film documentar.

Cultura - Media 10-02-2025 12:39

Ziua îndrăgostiților la ONB: 'Cenușăreasa', 'Trubadurul' și 'Bărbierul din Sevilla' - de miercuri până duminică

Opera Națională București celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri până duminică, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal. Potrivit unui comunicat al ONB, transmis luni AGERPRES, iubitorii baletului și artei lirice vor putea urmări spectacolele: 'Cenușăreasa' d

Cultura - Media 10-02-2025 10:57

Bihor: Violonistul Fedor Rudin, cu o vioară Stradivarius, în concertul Filarmonicii de stat din Oradea

Violonistul Fedor Rudin, unul dintre cei mai remarcabili violoniști ai momentului, este invitatul special al Filarmonicii de stat Oradea, pentru concertul săptămânal de joi, unde va cânta cu o vioară Stradivarius, fabricată la Cremona în anul 1712, a informat luni, într-un comunicat, instituția gazdă. 'Cu o activita

Cultura - Media 09-02-2025 11:12

Ilustrul dirijor Yan Pascal Tortelier va conduce 'Recviemul' de Verdi, pe 13 și 14 februarie, la Ateneul Român

'Recviemul' de Verdi se regăsește în programul Ateneului Român, pe 13 și 14 februarie, când Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii 'George Enescu' îl vor avea ca dirijor invitat pe Yan Pascal Tortelier și cvartetul de soliști format din soprana Hye-Youn Lee, mezzosoprana Judit Kutasi, tenorul Ioan Hotea și basul Nicolas Test

Cultura - Media 09-02-2025 10:36

Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului'

Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului', dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, dar și familiilor acestora, unde vizitatorii vor putea 'călători' prin diferite epoci, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. El a scris, duminică, pe Facebook, că prin intermediul