Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate.
'Publicul este invitat să descopere o selecție curatorială de filme-cult, să danseze în mijlocul orașului pe ritmurile unor tineri artiști și să se bucure de o atmosferă vibrantă, în care arta contemporană devine parte din viața cotidiană a Iașului. Două dintre secțiunile definitorii ale acestei ediții aniversare sunt Notes on (Real) Love din cadrul festivalului ACT - arthouse cinema & theatre, care propune o selecție de filme despre complexitatea relațiilor umane din perspective cinematografice diverse, și NeMO - New Music Oasis, o platformă dedicată noilor voci din muzică, care oferă scene neconvenționale, concerte experimentale și contexte reale de dialog pentru artiști, producători și public', transmit organizatorii RCW printr-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, de la live sessions intime la show-uri spontane, festivalul de muzică din cadrul RCW conectează publicul cu noile voci ale muzicii și oferă o experiență autentică, plină de ritm și inspirație. Între 14 și 21 mai, Strada Alexandru Lăpușneanu devine scena unor intervenții muzicale neconvenționale: DJ seturi ad-hoc, susținute de la balcon, care activează spațiul urban și invită trecătorii la dans, toate sub egida NeMO In The City - pop-up.
Pe 17 și 18 mai, amfiteatrul Baia Turcească găzduiește NeMO Silent Concert, care propune o experiență muzicală neconvențională: un concert silențios, în care publicul ascultă la căști wireless, într-un cadru intim, cu un impact sonor și emoțional puternic. Pe 'scenă' vor urca artiștii Mădălina Moraru, Emforia, Ilinca & Gadjo Dilo, Oliv Sky, Andisan, Villia și Marcus, fiecare cu o viziune sonoră distinctă, dar unită prin curajul de a experimenta și a se conecta autentic cu publicul.
În noaptea europeană a muzeelor, pe 17 mai, de la ora 22:00, grădina Baia Turcească devine ringul unei petreceri tăcute, dar electrizante, orchestrată de Sofro.SHE. Pe 23 mai, de la ora 22:00, la Time Out Iași, Dirty Disco aduce toată energia discotecilor de odinioară, dar cu un twist modern, powered de Pepsi. Eugen Rădescu va transforma seara într-un spectacol energizant, iar designerul Ioana Ciolacu va adăuga o notă personală evenimentului, îmbinând moda cu muzica, punând în valoare estetica evenimentului.
'Activăm orașul prin muzică și intervenție artistică, transformăm spațiile cunoscute în locuri vii, iar Iașul capătă o altă formă, mai deschisă, mai vibrantă. Credem că muzica trebuie să facă parte din viața de zi cu zi, nu doar din săli de spectacol sau festivaluri. De aceea, o aducem aproape de oameni: de la show-uri spontane în spații urbane neconvenționale până la instalații performative. Vom avea spectacole surpriză, apariții neașteptate - inclusiv Eugen Rădescu, care va marca o oprire specială la Iași, într-un eveniment inedit powered de Pepsi. Toate momentele pot fi descoperite în aplicația RCW, care funcționează ca un ghid viu al festivalului', a transmis directorul RCW și curatorul festivalului de muzică, Cătălin Alionte.
În perioada 19-21 mai, RCW găzduiește și NeMO Music Camp & Round Table, o inițiativă dedicată creatorilor de muzică, artiștilor emergenți și profesioniștilor din industrie. Timp de trei zile, participanții vor avea acces la un spațiu dedicat creației, experimentului sonor și colaborării interdisciplinare, în compania unor muzicieni, producători și mentori. Pe lângă sesiunile de lucru colectiv și compoziție, programul include și o serie de discuții aplicate despre provocările actuale din industrie, drepturile artiștilor și modelele sustenabile de carieră.
Secțiunea Notes on (Real) Love din cadrul ACT - arthouse cinema & theatre aduce în prim-plan o serie de filme-cult care explorează, din perspective diverse, natura profundă a relațiilor dintre oameni și modul în care acestea ne modelează. Selecția propusă nu se limitează la un gen cinematografic anume, ci urmărește o stare aparte, în care experiențele personale, uneori marcate de intensitate, fragilitate sau ruptură, capătă dimensiuni poetice. Notes on (Real) Love își propune să deschidă, în Grădinile Palas, un spațiu de reflecție asupra formelor de conexiune umană, fără a oferi răspunsuri definitive, ci mai degrabă perspective nuanțate asupra emoțiilor trăite 'sub piele', reunind filme ce pun în lumină întâlniri semnificative, reale sau imaginare, salvatoare sau tulburătoare.
Pentru o săptămână, între 18 și 25 mai, spectatorii vor putea viziona: The Unbearable Lightness of Being, Jane B. par Agnes V., Thelma and Louise, The Thin Red Line, Magnolia și trilogia Before Sunrise, Before Sunset și Before Midnight. Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile, iar audiția va fi cu căști.
De asemenea, pe 16 mai, la Baia Turcească, publicul este invitat să participe la un eveniment organizat de WET, un colectiv și un spațiu de proiecte a artiștilor din Rotterdam. După o prezentare susținută de membrii WET Anna Åuczak și Sophie Bates, va urma o proiecție de filme și o sesiune de întrebări și răspunsuri despre formele contemporane de colectivitate, auto-organizarea artistică și filmele proiectate.
În completarea acestei selecții curatoriale, secțiunea de cinema găzduiește și un focus special dedicat colectivului Filmwerkplaats din Rotterdam, unul dintre cele mai relevante laboratoare europene de film analog experimental. Programul aduce în atenție o selecție de lucrări realizate pe peliculă, ce explorează limbajul vizual dincolo de convenții. Este o întâlnire cu cinema-ul în forma sa cea mai viscerală, materială și poetică. Proiecțiile vor avea loc în zilele de 18 și 24 mai, în Grădinile Palas.
Programul complet al filmelor și detalii despre acces vor fi disponibile pe site-ul festivalului.
'Prin Notes on (Real) Love am dorit să aducem în prim-plan forme de iubire reale - vulnerabile, conflictuale, tandre sau greu de purtat. Filmele selecționate nu oferă certitudini, ci propun o reflecție profundă asupra modului în care ne definim prin relații și întâlniri esențiale. În completare, prezența colectivelor WET și Filmwerkplaats Rotterdam deschide dialogul spre alte forme de conexiune: colaborare, practică artistică colectivă, cinema analog ca act de rezistență și apartenență. Împreună, aceste voci aduc în prim-plan nu doar iubirea ca temă, ci și gestul artistic ca formă de a rămâne aproape unii de ceilalți, într-o lume tot mai fragmentată', a declarat Caterina Pruteanu, curatoarea ACT - arthouse cinema & theatre.
De asemenea, pe 14 mai, în cadrul Romanian Creative Week va fi lansată Pelicula Art cinema - un spațiu intim și exclusivist cu doar 14 locuri, gândit ca un cinema VIP pentru publicul care caută o experiență de vizionare concentrată, profundă și aproape confesivă. Găzduit la Baia Turcească, nano-cinema-ul devine un laborator emoțional în care filmele se trăiesc în liniște, într-un cadru care pune accent pe introspecție și apropiere. Selecția din timpul festivalului include patru titluri recente și actuale, care reflectă tema (real) love prin lentile diferite: maternitate, intimitate sfâșiată, aspirație, memorie și cultura pop.
Diamant Brut (r. Agathe Riedinger) - un portret vibrant al unei adolescente care visează la faimă și realitate TV, prinsă între fragilitate și fascinația mediatică. Anatomy of a Fall (r. Justine Triet) - thriller psihologic și deconstrucție a adevărului într-un cuplu, unde iubirea e pusă în balanță cu vina și disecată în sala de judecată. Four Daughters (r. Kaouther Ben Hania) - un documentar hibrid care explorează dureros dragostea maternă, pierderea și tensiunile dintre loialitate și libertate. TWST / Things We Said Today (r. Andrei Ujică) - o capsulă de timp poetică despre adolescență, muzică și istorie colectivă, la granița dintre documentar și animație.
Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative, singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul industriilor creative. S-a înființat în Iași, în august 2011 și a organizat până acum, direct sau prin patronatele membre, mai mult de 100 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative. AGERPRES/(AS - redactor: Daniela Malache, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc
Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și
Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele
O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B
Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea
Bihor: Festivalul Sounds of Oradea (13 - 15 iunie), cu zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan
Cele trei zile ale Festivalul 'Sounds of Oradea' (13 - 15 iunie) vor aduce în oraș nume sonore ale scenei internaționale, în trei stiluri muzicale complet diferite: zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan, concerte ce vor avea loc în trei locații emblematice ale orașului: Piața Unirii, Teatrul Regina Maria și Bazilica Romano-Ca
Ministerul Culturii - la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic
Ministerul Culturii participă, de joi și până luni, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic, invitații ministerului fiind poeta Ruxandra Novac, traducătorul Victor Ivanovici și istoricul Florin Marineskou. Standul României este amplasat în Pavilionul 13, poziția 119, în imediata ve
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată' - din 16 mai, la Palatul Suțu
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată', care propune descoperirea poveștii unei clădiri emblematice de pe Strada Șelari nr. 4, dispărută din peisajul urban, dar readusă la viață prin intermediul unei cercetări arheologice minuțioase, se va deschide, pe 16 mai, la Palatul Suțu. Proiectul își propune să prezinte
Vâlcea: Bătălia de la Benești, reconstituită după 200 de ani la Conacul Otetelișanu
Conacul Otetelișanu din Bălcești, locul unde a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, își va deschide larg porțile în acest weekend pentru turiștii interesați de istorie, care sunt invitați să participe la reeditarea celebrei Bătălii de la Benești din martie 1821. Organizatorii evenimentului sunt cei de la Asociația Historia Renascita
Sibiu: Vizitatorii vor avea acces gratuit la Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor
Vizitatorii au ocazia să vadă gratuit Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor, în data de 17 mai, a anunțat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Raluca Teodorescu. 'Din cauza faptului că în 12 mai se împlinesc 130 de ani de la fondarea Muzeului de Științele Naturii, noi am luat decizia să part
Hunedoara: Prima femeie globe-trotter din România își va prezenta amintirile la evenimentul 'Întâlnirile Altfel'
Prima femeie din România care a făcut turul țării pe jos, în anul 1988, și apoi a străbătut 120 de state din lumea întreagă, parcurgând peste 300.000 de kilometri, este invitata ediției inaugurale a evenimentului 'Întâlnirile Altfel', care va avea loc vineri, 9 mai, la Exploatarea Culturală Petrila, în sala de pompe a
Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană
Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative
Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea
Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț
Bihor: Conferința 'Regina Maria - o româncă adevărată', susținută la Oradea de acad. Georgeta Filitti
Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, va susține joi, la Muzeul Țării Crișurilor (MTC) din Oradea, conferința intitulată 'Regina Maria - o româncă adevărată', urmată de lansarea volumului 'Regina Maria a României. Însemnări zilnice 1932', publicat la Editura Omnium. Potrivit u