logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Iași: Conducerea Palatului Culturii vrea înapoi tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni

Imagine din galeria Agerpres

Managerul Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova', Andrei Apreotesei, vrea să să readucă în Iași tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, un tezaur asemănător cu cel furat din muzeul din Olanda.

Andrei Apreotesei a declarat, pentru AGERPRES, că tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, a fost trimis, în urma unei solicitări primite în anii '70, pentru a fi expus la București, la Muzeul Național de Istorie a României.

'În anii '70, când s-a înființat Muzeul Național de Istorie din București, a venit o circulară din partea Partidului Comunist Român, aflat la acea vreme la putere, prin care se menționa că tot ceea ce înseamnă aur și argint să fie dus către acest muzeu din întreaga țară care urma să devină muzeul amiral al țării, ceea ce nu a fost o idee rea. Celebrele podoabe din aur descoperite la Cucuteni și în zona Cotnari au fost luate și duse prin transfer la Muzeul Național de Istorie a României', a explicat Andrei Apreotesei.

Întrucât în cursul anului 2025 se celebrează 100 de ani de la finalizarea lucrărilor imobilului cunoscut acum sub denumirea de Palatul Culturii, Andrei Apreotesei dorește să readucă la Iași, tot prin transfer, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni.

'Credem că tot pe bază de transfer se pot întoarce acasă definitiv sau provizoriu. Acest aspect va fi hotărât de proprietar, adică Ministerul Culturii', explică Andrei Apreotesei.

El a precizat că va face o adresă Ministerului Culturii pentru ca acest tezaur să revină la Iași chiar și pentru a fi expus temporar.

'Nu e nicidecum o neînțelegere între noi și colegii de la București ci, dimpotrivă, o mână de ajutor. În cursul săptămânii sau cel târziu la începutul săptămânii viitoare vom face o solicitare la Ministerul Culturii pentru ca măcar în anul centenar al Palatului Culturii, dacă nu permanent, aceste valori să revină acasă, la Palatul Culturii. O să facem o listă foarte bine documentată împreună cu colegii de la Istorie. Vorbim de bunuri de o valoare inestimabilă, care fac parte din patrimoniul național, fabricate din aur, argint, pietre prețioase. Cred eu că decât să stea în subsolurile Muzeului Național de Istorie, în condiții mai mult sau mai puțin potrivite, mai bine să fie expus la Palatul Culturii din Iași, unde îndeplinim toate condițiile de siguranță, de microclimat, și bună expunere', a mai declarat Andrei Apreotesei.

Descoperite întâmplător, în anul 1959, de localnicii din Băiceni, din comuna ieșeană Cucuteni, într-o lutărie de la marginea platoului Laiu, artefactele reprezintă unul dintre rarele tezaure princiare getice din aur găsite până acum. În comuna Cucuteni se află și situl arheologic cunoscut pentru că a dat numele culturii Cucuteni din eneolitic.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Complexul Muzeal Național 'Moldova', cele 70 de piese, unele întregi, altele fragmentare, care fac parte din acest tezaur princiar getic sunt din aur, de 18-24 carate, au fost prelucrate în diferite obiecte care au un caracter ritualic și apotropaic. Multe dintre obiecte sunt în stare fragmentară, iar greutatea acestora este de aproximativ 2,5 kilograme.

Principalul obiect al tezaurului este un coif de aur de tip mithraic cu diferite reprezentări simbolice, două brățări spiralate (din care una doar în forma fragmentară), un colan și un număr de aplice de harnașament și decorațiuni vestimentare.

'Păstrat parțial și lucrat prin ciocănire la rece, din foaie de aur de 24 carate și modelat prin percutare interioară destinată a provoca reliefuri, coiful princiar getic din aur de la Băiceni-Cucuteni, împreună cu cel de la Coțofenești (Prahova) sunt singurele piese de aur de acest gen din lumea geto-daco-tracă', se menționează în prezentarea pusă la dispoziție de reprezentanții Palatului Culturii din Iași.

O altă piesă de mare valoare din acest tezaur este o brățară de aur getică de paradă, în formă de spirală cilindrică, făcută dintr-un tub îngroșat spre capete și care se termină cu două capete de bovideu modelate prin percutare interioară, în relief, și ornamentate cu rozete florale lucrate în filigran, incizii și linii reliefate.

În tezaur mai este o brățară lucrată pe același tipic, însă este aproape distrusă. Dacă s-ar fi păstrat, ar fi fost chiar mai mare decât cealaltă.

Din acest tezaur mai ies în evidență mai multe aplici, unele animaliere, de harnașament (folosite la înhamarea calului), dreptunghiulare, triunghiulare, circulare sau în formă de vioară și doi nasturi sferici sau sferoidali, din foiță de aur, ornamentați pe față cu motive florale filigranate ce dau un aspect de dantelă. AGERPRES/(A, AS - redactor: Daniela Malache, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 684

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 23-04-2025 16:19

ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema 'București. Împreună'

Centrul Cultural al Municipiului București - ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema centrală 'București. Împreună', dedicată susținerii sectorului cultural independent și creativ din Capitală. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, programul face parte din schema de finanțare 2025 prin care ARCUB încuraje

Cultura - Media 23-04-2025 15:35

Președintele Academiei: Lectura a devenit rara avis în școala românească; fără ea ne pierdem esența umană

Președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a deplâns, miercuri, absența lecturii în școala românească și a pledat pentru bibliotecă și pentru lectura de orice fel, de la cartea clasică, până la cea electronică. 'Astăzi, lectura a devenit, din păcate, rara avis în școala românească. Elevii nu mai văd &

Cultura - Media 23-04-2025 14:44

Sibiu: Record de bilete vândute în primele minute la FITS; spectacolul cu Bill Murray, sold out

Sibiu, 23 apr /Agerpres/ - Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a început miercuri vânzarea de bilete cu un record, fiind vândute de șapte ori mai multe bilete în prima jumătate de oră decât în primele 24 de ore anul trecut, ceea ce a făcut ca spectacole precum 'Faust' de Silviu Purcărete, 'Trilogia memoriei' de R

Cultura - Media 23-04-2025 13:19

Sibiu: ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, poate fi vizitat 12 ore pe zi

ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, situat în Pădurea Dumbrava Sibiului, a trecut începând de miercuri la programul de vară, ceea ce înseamnă că poate fi vizitat timp de 12 ore pe zi, potrivit anunțului publicat pe pagina de socializare. 'Avem pentru voi două ore în plus de aer curat, lini

Cultura - Media 23-04-2025 12:33

Hunedoara: Două zile de folclor autentic la Festivalul 'Drăgan Muntean'

Tineri interpreți, dar și soliști consacrați ai muzicii populare românești vor lua parte la o nouă ediție a Festivalului de folclor 'Drăgan Muntean', care se va desfășura la Deva, în 24 și 25 aprilie. 'La 23 de ani de la trecerea în veșnicie a doinitorului pădurenilor Drăgan Muntean, autoritățile și personalitățil

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car

Cultura - Media 23-04-2025 08:49

Sibiu: Începe vânzarea biletelor pentru Festivalul Internațional de Teatru

Organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) pun în vânzare începând de miercuri biletele pentru ediția care va avea loc între 20 și 29 iunie, potrivit unui comunicat de presă. 'Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu se pun în vânz

Culte 22-04-2025 19:34

Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii

Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.

Cultura - Media 22-04-2025 15:55

Expoziția 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară' - de vineri, la Palatul Suțu

Expoziția tematică 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară', o incursiune în istoria târgurilor și piețelor Capitalei, se va deschide, vineri, la Palatul Suțu. 'Prin acest proiect expozițional, Muzeul Municipiului București aduce în atenția publicului atât atmosfera târgurilor, cât și importanța piețelor d

Cultura - Media 22-04-2025 14:21

Întâlnire Intotero - Takashi Katae: S-a discutat continuarea cooperării culturale și realizarea unor proiecte comune

Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a avut, marți, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Takashi Katae, în cadrul căreia discuțiile s-au concentrat asupra cooperării culturale dintre cele două țări, cu accent pe inițiativele actuale și viitoare. Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis marți AGERPRE

Culte 22-04-2025 14:20

Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.

Cultura - Media 22-04-2025 14:16

Timiș: Festivalul Fanfarelor aduce nostalgia și atmosfera Banatului de altădată

Iubitorii muzicilor de fanfare sunt invitați, duminică, la tradiționalul Festival al Fanfarelor, susținut de zece ansambluri care vor readuce emoțiile, nostalgia și atmosfera Banatului de altădată, în cinci locații din Timișoara. De la ora 16:00, formațiile muzicale vor anima orașul în Piețele Unirii, Victoriei/ Operei, vizavi de Catedrala Mitropol

Cultura - Media 22-04-2025 12:30

Vâlcea: Bibliotecarii își sărbătoresc ziua dăruind cărți pe stradă pentru a încuraja cititul de plăcere

De ziua lor, bibliotecarii vâlceni vor ieși în stradă în cadrul unei activități în aer liber intitulată ''Dar din dar se face... lectură'', care își propune să încurajeze cititul de plăcere, anunță reprezentanții Bibliotecii Județene ''Antim Ivireanul''. Purtătorul de cuv&acir

Cultura - Media 22-04-2025 10:50

''Harap Alb'' - premieră la Teatrul ''Ion Creangă'', pe 4 mai

Spectacolul ''Harap Alb'' va fi prezentat în premieră la Sala Mare a Teatrului ''Ion Creangă'' din Capitală, pe 4 mai, de la ora 18:00. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, spectacolul va putea fi văzut în avanpremieră în aceeași zi, de la ora 11:00.

Cultura - Media 22-04-2025 10:44

Lord of the Dance revine în România, în aprilie 2026, cu show-ul ''30th Anniversary Tour''

Trupa de dans irlandez Lord of the Dance revine în România, pe 2 și 3 aprilie 2026, cu super turneul aniversar ''30th Anniversary Tour''. Potrivit site-ului iabilet.ro, trupa fondată de cunoscutul Michael Flatley va susține cele două show-ul din România pe 2 apri