logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Neamț: Artefacte vechi de 5.000 ani, expuse în 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-un fost sediu de bancă

Image

În 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-o clădire de patrimoniu veche de aproape un secol care de-a lungul timpului a fost sediul a două bănci, o istorie veche de aproape 5.000 ani este gata să își dezvăluie povestea fascinantă.


Artefacte unice din mai multe zone ale Europei fac parte dintr-o colecție inestimabilă care prezintă cultura Cucuteni, importantă civilizație preistorică europeană.


Muzeul de Artă Eneolotică Cucuteni 'Gheorghe Dumitroaia' a luat ființă în anul 2004 și este găzduit într-o clădire construită la sfârșitul anilor '30 de arhitectul italian Carol Zani.


În perioada 1930-1948, aici a funcționat prima bancă privată din oraș, Banca 'Petrodava', iar după naționalizare, construcția a trecut în administrarea statului și până în 2004 a găzduit filiala Băncii Naționale a României.

Odată cu retragerea filialei BNR din Piatra-Neamț, clădirea a ajuns în patrimoniul Complexului Muzeal Județean (devenit Național) Neamț, condus la vremea respectivă de regretatul Gheorghe Dumitroaia, care și-a văzut visul cu ochii îndeplinit - acela de a avea un muzeu dedicat exclusiv culturii cucuteniene.


Mai mult, aici a luat ființă și Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni, condus în acest moment de dr. Constantin Preoteasa.

'La muzeele din România predomină artefactele de uz comun. Artefactele de prestigiu sunt mai puțin numeroase, este și firesc, însă la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra-Neamț găzduim doar artefacte de prestigiu ale acestei civilizații, capodopere ale artei decorative și figurative cucuteniene, piese cu valoare artistică și cultică realizate exclusiv de meșteri specializați în domeniu', a declarat, pentru AGERPRES, dr. Constantin Preoteasa.

Și, totuși, ce reprezintă epoca eneolitică?

'Eneoliticul este practic o epocă preistorică ce pune capăt unei lumi (...) cu mod de viață sedentar, agricol, al comunităților umane, cu civilizații înfloritoare, inclusiv pe actualul teritoriu al României. Cucuteniul este cea mai prestigioasă dintre ele, iar din punct de vedere cronologic este și ultima din această parte a Europei. După Cucuteni, aici vor veni populațiile agro-pastorale care vor pune bazele viitoarelor civilizații ale epocii bronzului', a explicat coordonatorul Centrului Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni.


Dacă în subsolul clădirii funcționează un adevărat depozit de piese arheologice, dar și laboratorul de conservare-restaurare, parterul și primul etajul al muzeului sunt dedicate expozițiilor.

Dincolo de valoarea de inventar, toate piesele expuse au o valoare inestimabilă, majoritatea fiind clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural material mobil.

'Între toate aceste piese extrem de valoroase, de spectaculoase, sunt câteva care se disting. În cadrul artei decorative cucuteniene avem patru categorii de vase specifice doar acestei civilizații, care nu se mai regăsesc în nicio altă manifestare culturală. În cadrul artei figurative, cele mai spectaculoase sunt ansamblurile de mai multe piese, majoritatea dintre ele reprezentând statuete antropomorfe feminine, care o redau în diferite ipostaze pe 'Marea Mamă' sau 'Marea Zeiță Creatoare a Vieții'. Avem și unul din puținele tezaure de obiecte de podoabă, descoperite nu doar pentru această civilizație, ci pentru întreaga preistorie europeană. Este vorba de tezaurul de obiecte de podoabă de la Brad - comuna Negri, județul Bacău. Acolo, cercetându-se celebra zargidavă dacică, a fost identificat și acest tezaur cucutenian', a adăugat dr. Constantin Preoteasa.


Spectaculos este și faptul că seiful fostei bănci - o încăpere cu pereții groși, gratii și o ușă blindată - altădată ferit de ochii publicului, acum și-a deschis poarta.

'Există un seif care poate fi vizitat din exterior de către public. Este la parter, în cadrul sălii care adăpostește arta decorativă cucuteniană. Noi l-am amenajat ca și un depozit de arheologie, astfel încât vizitatorul să vadă și dincolo de o expoziție permanentă sau temporară', a spus cercetătorul științific.


Din punct de vedere al securității, sediul Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni 'Gheorghe Dumitroaia' Piatra-Neamț excelează, având în vedere și destinația de bancă pe care a avut-o clădirea, dar și sistemele actuale.


'Din punctul de vedere al securității, clădirea se prezintă foarte bine, este foarte solidă și avem atât sistem de securitate electronic, cât și pază umană', a asigurat dr. Constantin Preoteasa.



Muzeul Cucuteni și-a prezentat artefactele, de-a lungul timpului, în expoziții naționale și internaționale, pe aproape toate continentele.

'Am avut expoziții temporare atât pe plan național cât și pe plan internațional, care au inclus și artefacte cucuteniene, alături de alte artefacte din alte civilizații și epoci. Dar am avut și expoziții exclusiv cu artefacte cucuteniene iar instituția noastră este singura din țară care poate realiza o astfel de expoziție. Avem deja o tradiție în sensul de organiza expoziții exclusiv Cucuteni în capitale culturale europene. Totul a debutat la Salonic, în 1997, când metropola elenă a fost capitală culturală europeană. După aceea, în 2007 am organizat o expoziție similară la Muzeul 'Brukental' din Sibiu. Evident că și în 2023 am făcut același lucru la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Instituția noastră a fost prezentă cu piese pe mai multe continente, practic artefactele cucuteniene de prestigiu din colecția noastră au fost expuse în SUA, Canada, Marea Britanie, Danemarca, Germania, China, etc. Dat fiind faptul că sunt extrem de bine realizare, spectaculoase, publicul își dă seama că piesele sunt și foarte valoroase și, evident, ele se bucură de apreciere și din partea publicului și din partea specialiștilor', a subliniat dr. Constantin Preoteasa, coordonatorul muzeului și al Centrului Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni 'Gheorghe Dumitroaia' Piatra-Neamț.


Muzeul, aflat în centrul istoric al municipiului Piatra-Neamț, într-un perimetru în care mai pot fi vizitate Biserica 'Sfântul Ioan Domnesc' și Turnul-Clopotniță, ambele ridicate de domnitorul Ștefan cel Mare, dar și Muzeul de Artă și Muzeul de Etnografie, poate fi vizitat în fiecare zi, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00 în perioada aprilie-septembrie și în intervalul orar 9:00-17:00, în perioada octombrie-martie. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: George Onea, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 2328

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir