logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UN SECOL DE ŞTIINŢĂ: Înfiinţarea, la Bucureşti, a Institutului de Seruri şi Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino"

Imagine din galeria Agerpres

Institutul "Cantacuzino" a fost înfiinţat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri şi Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino" (în prezent Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino"). Profesorul Cantacuzino fondase şi conducea "Laboratorul de Medicină Experimentală" încă din 1901, de când fusese numit profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, potrivit site-ului https://cantacuzino.mapn.ro.

Acest laborator, pe lângă activităţile didactice şi ştiinţifice, a avut drept sarcină, în 1904, aceea de a prepara serul antistreptococic şi serul antidizenteric, două premiere pe atunci, de strictă necesitate pentru medicina românească.

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO



În Monitorul Oficial din 16 iulie 1921, a fost publicată Legea privind înfiinţarea Institutului de Seruri şi Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino", votată de Parlament şi promulgată de Regele Ferdinand I la 13 iulie 1922, cu Decretul Nr. 3068. Sediul acestuia a fost stabilit în 1924, într-un nou sediu, construit alături de Institutul "Victor Babeş", menţionează site-ul amintit.

De-a lungul unei perioade de o sută de ani, în Institutul "Cantacuzino" s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei şi ştiinţelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri şi seruri terapeutice, specialiştii săi fiind implicaţi în activităţi de sănătate publică (în special prin activitatea de îndrumare metodologică a Institutelor de sănătate publică din România), de supraveghere epidemiologică a teritoriului, de documentare şi pregătire a personalului medical de specialitate.

Şcoala ştiinţifică ce s-a format în şi pe lângă Institutul Cantacuzino a concentrat eforturile de cercetare în domeniile microbiologiei şi patologiei experimentale, favorizând dezvoltarea acestora în România. Institutul "Cantacuzino" a devenit treptat unul dintre cele mai importante centre de cercetare în domeniile ştiinţelor biomedicale, igienă şi epidemiologie, patologie comparată şi patologie infecţioasă, biochimie, enzimologie, imunologie etc. Pe lângă activitatea ştiinţifică, în institut se desfăşoară şi o susţinută activitate de sănătate publică, concentrată în Centre de Referinţă. Institutul "Cantacuzino" găzduieşte astfel Colecţia Naţională de Tulpini Microbiene şi o serie de colecţii de tulpini virale de referinţă, notează site-ul institutului.

 

Statuia profesorului Ioan Cantacuzino din curtea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" din Capitală, 2020

Foto: (c) GRIGORE POPESCU/AGERPRES FOTO



Tot aici, se desfăşoară şi o intensă activitate de învăţământ, în cadrul catedrei de Microbiologie şi Epidemiologie a Facultăţii de Medicină din UMF "Carol Davila" Bucureşti - cursuri şi lucrări practice pentru studenţi, cursuri, demonstraţii şi stagii practice pentru medici rezidenţi, stagii şi cursuri de pregătire medicală continuă pentru medici specialişti microbiologi, epidemiologi şi biologi). În laboratoarele institutului, absolvenţii facultăţilor de medicină şi biologie îşi pregătesc tezele de licenţă şi de doctorat. În cadrul Centrului de învăţământ "Jacques Monod", centru realizat cu sprijinul Institutului Pasteur din Paris, se organizează cursuri de perfecţionare cu participare internaţională. Tot aici, au loc în mod curent conferinţe şi sesiuni ştiinţifice, precum şi prezentarea referatelor de specialitate etc.

 

Inaugurarea Muzeului "Profesor Ion Cantacuzino", eveniment organizat de Institutul Cantacuzino şi Comisia Naţională a României pentru UNESCO cu prilejul aniversării a 150 de ani de la naşterea academicianului Ion Cantacuzino, fondator al şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală, 2013

Foto: (c) RADU TUŢĂ/AGERPRES FOTO


Institutul "Cantacuzino" are o serie de colaborări cu institute şi universităţi din mai multe ţări: Franţa, Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia, Ucraina şi altele. Cercetătorii din institut sunt membri sau fac parte din conducerea unor societăţi ştiinţifice naţionale, cum sunt cele de Microbiologie, Imunologie, Biochimie, etc. Institutul Cantacuzino editează revista în limba engleză "Romanian Archives of Microbiology and Immunology", publicaţie fondată de profesorul Ion Cantacuzino în anul 1923.

Din 2017, institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătăţii în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, sub denumirea de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", cu scopul de a-l revigora şi a se relua producţia de vaccinuri şi de alte produse prin care a fost renumit, precizează site-ul https://cantacuzino.mapn.ro.

În prezent, institutul are ca obiect de activitate: efectuarea de cercetări ştiinţifice în domeniul cauzelor şi mecanismului de producere a infecţiilor bacteriene, virale, parazitare şi al mijloacelor de prevenire şi combatere a acestora, precum şi în domeniul imunologiei, biologiei celulare, geneticii microbiene şi biotehnologiei, entomologiei medicale - în cadrul Institutului "Cantacuzino" şi/sau prin cooperare ştiinţifică cu alte instituţii din ţară şi din străinătate, precum şi efectuarea de studii, cercetări pentru producerea de preparate biologice profilactice şi terapeutice, reactivi biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice şi pentru culturi celulare, dispozitive medicale - în cadrul Institutului "Cantacuzino" şi/sau prin cooperare naţională şi internaţională - şi valorificarea lor în ţară şi în străinătate.

 

CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO



De asemenea, institutul mai are în atribuţii creşterea şi exploatarea, în condiţiile legii, a animalelor de laborator destinate testărilor de medicamente şi produse biologice administrabile omului, precum şi cercetării ştiinţifice; servicii de consultanţă tehnică şi metodologică acordate unităţilor de profil din ţară, expertize, participarea la supravegherea epidemiologică a teritoriului, la programe de sănătate naţionale şi internaţionale, în domeniile specifice de activitate; asigurarea funcţionării laboratoarelor de referinţă din cadrul Institutului "Cantacuzino", în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi instituţii de specialitate din subordinea acestuia, în acţiunile specifice de diagnostic şi control al bolilor transmisibile.

Alte activităţi desfăşurate în cadrul institutului sunt realizarea de microproducţii de vaccinuri cu scop experimental şi producţii de vaccinuri necesare pentru protejarea stării de sănătate a populaţiei; aducerea unei contribuţii esenţiale la rezolvarea problemelor de sănătate publică ce apar, cu deosebire a unor pandemii şi epidemii, cu sau fără componentă de bioterorism, prin asigurarea diagnosticului de laborator şi dezvoltarea de soluţii de tip imunologic; îmbunătăţirea capabilităţilor de cercetare-dezvoltare în următoarele domenii: infecţii bacteriene, virale şi parazitare, lupta împotriva bioterorismului, biologie celulară şi microcelulară, imunologie, biotehnologie şi genetică.

Totodată, Institutul Cantacuzino cercetează şi inovează, dezvoltând noi produse, în raport cu evoluţia genetică a microorganismelor; asigură şi multiplică materialul biologic necesar, în conformitate cu standardele şi reglementările în vigoare privind produsele farmaceutice; menţine instalaţiile necesare realizării obiectului de activitate prevăzut în permanentă stare operativă de funcţionare; asigură, în caz de epidemie, un răspuns rapid, în condiţiile legii, pe baza materialului biologic testat din rezerva constituită în acest sens; poate asigura, în caz de pandemii, în condiţiile legii, produsele necesare pentru intervenţie; asigură platforma necesară studiilor preclinice pentru produse de intervenţii în caz de epidemii/pandemii şi epizootii; urmăreşte circulaţia şi modificările microorganismelor şi ale vectorilor care pot reprezenta un risc pentru sănătatea publică şi efectuează cercetări cu privire la evaluarea modalităţilor de prevenire ţi combatere; dezvoltă infrastructuri pentru păstrarea, manipularea şi cercetarea unor elemente moleculare, celulare şi tisulare, mai arată site-ul institutului.

 

Imagine de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Medico - Militară "Cantacuzino" din Bucureşti, 2018

FOTO: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO



O unitate a Institutului "Cantacuzino" este Staţiunea Băneasa - separată teritorial, fără personalitate juridică şi autonomie financiară - fiind identificată ca subunitate, prin Hotărârea de Guvern 352/2002 privind înfiinţarea INCDMI "Cantacuzino" (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie), preluată ca atare de către INCDMM "Cantacuzino", în baza OUG 66/ din 21.09.2017.

Staţiunea Băneasa a fost construită în 1923 de către profesorul Alexandru Ciucă, după modelul similar al Staţiunii Remoulin a Institutului Pasteur din Paris. Terenul pe care este dispusă ferma a fost donat de către Casa Regală a României, peste 80% dintre clădirile actuale fiind ridicate între 1923-1925.

În cadrul acestei subunităţi, se desfăşoară următoarele activităţi: producţie de animale de laborator, producţie de seruri şi derivate din sânge de animal, producţie de nutreţuri combinate granulate (NCG), hrană standard pentru animale de laborator, testare in vivo desfăşurată în Unitatea de testări preclinice. Unitatea este autorizată de către Autoritatea Naţională Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor prin D.S.V.S.A. Bucureşti.

 

Mormântul profesorului Victor Babeş, din curtea Institutului Cantacuzino, 2018

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO



Terenul agricol aferent staţiunii însumează cinci hectare localizate în Staţiunea Băneasa şi aproximativ nouă hectare în comunele Ciorogârla şi Grădinari. Activitatea de exploatare a acestuia dispune de tehnologii agricole de cultivare şi recoltare a furajelor administrate animalelor, ca masă verde, pe durata verii, precum şi de cele de cultivare a orzului utilizat la prepararea produsului aflat în portofoliul INCDMM "Cantacuzino", denumit SOD Natural, precizează site-ul https://cantacuzino.mapn.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache)

Afisari: 102

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)