DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii.
'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndrăgostite ce își urmează inima, în ciuda planurilor impuse de mama sa și de convențiile sociale. Decorurile pastelate și costumele fermecătoare poartă semnătura scenografei Adriana Urmuzescu, iar muzica semnată de Ferdinand Herold, reorchestrată de John Lanchbery, oferă o coloană sonoră veselă și memorabilă, perfectă pentru a introduce copiii în universul baletului clasic, se arată într-un comunicat al OCC.
Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani. Reprezentațiile sunt programate în perioada 9-18 mai 2025, iar biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro, potrivit sursei citate.
* În perioada 9-11 mai se desfășoară, la Brăila, Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu', ajuns la cea de-a XX-a ediție.
În urma preselecției, care s-a desfășurat în luna martie, au fost admiși 20 de concurenți din șase țări: România, Bulgaria, Italia, Cehia, Malta și Ucraina. Lista concurenților este publicată pe site-ul oficial al festivalului și pe pagina de Facebook a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Brăila, organizatorul evenimentului.
Sursa foto: Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu'/Facebook
Pe 9 mai este programată lansarea cărții 'George Grigoriu - vedete, destine, începuturi (de la Margareta, la Fuego)' - autor Andreea Andrei, o sesiune de caricaturi live realizate de caricaturistul Leonte Năstase, în holul Casei Tineretului Brăila, iar de la ora 18.00 va avea loc Ceremonia de deschidere a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu', urmată de concursul propriu-zis și de un concert susținut de Raluka.
Pe 10 mai, în cadrul festivalului, sunt programate o prezentare de modă - 'Atelierul Ralucăi', caricaturi live realizate de caricaturistul Leonte Năstase, concursul propriu-zis, urmat de microrecitaluri susținute de artistele Marina Florea, Stela Enache, Corina Chiriac, iar în finalul serii un recital susținut de Marcel Pavel.
Duminică, 11 mai, vor avea loc vernisajul expoziției 'Eterogen 6', o altă sesiune de caricaturi live realizate de caricaturistul Leonte Năstase, procesul de jurizare, Gala Laureaților și un concert susținut de Holograf.
Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu' a luat naștere la Brăila, în anul 2005, în memoria cunoscutului compozitor George Grigoriu, iar din 2009 a devenit internațional.
* Festivalul 'Alutus 22', ajuns la ediția a patra, va avea loc, la Slatina, în zilele de 9 și 10 mai, sub genericul 'Dialogul Artelor', a anunțat instituția organizatoare, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt.
În prima zi a festivalului vor avea loc ateliere de pictură - 'Muzica culorilor', ateliere de arte și meșteșuguri tradiționale, vernisajul unei expoziții retrospective a taberelor de creație - 'Artiști plastici olteni', iar seara publicul este invitat la un concert de muzică folk. Vor concerta Mircea Vintilă, Daniel Iancu, Jaqueline Crăciun, Andrei Tudor Fabian și Andreea Paltin.
Sursa foto: Festivalul "Alutus '22"/Facebook
Sâmbătă, 10 mai, în ultima zi a manifestării, scriitori din județele Olt, Dolj, Vâlcea și Mehedinți vor participa la o dezbatere literară, va fi amenajată o expoziție de carte și va fi susținut un spectacol de muzică și poezie, în colaborare cu Liceul Nicolae Titulescu. Festivalul se va încheia cu un concert de muzică folk avându-i ca invitați pe Emeric Imre Trio, Cristian Buică, Dan Vană, Mihaela Stoica, Bianca Hodolean.
* Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon, pe 10 și 11 mai, de la ora 19.30, informează organizatorii într-un comunicat.
Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici, Ruxandra Maniu, Marius Damian, Laurențiu Lazăr.
Sursa foto: teatrul-odeon.ro
Biletele, cu prețuri de 40 de lei și 60 de lei, se pot achiziționa de la casa de bilete a Teatrului Odeon sau online de pe site-ul instituției teatrale.
Următoarele reprezentații până la finalul stagiunii sunt programate pentru 15, 23, 24 mai, 6, 21 iunie și 5 iulie.
* Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului', în parteneriat cu Clubul Sportiv Eco Sport, invită publicul sâmbătă, 10 mai, la un eveniment unic dedicat iubitorilor de natură, istorie și aventură: 'Orientare cu Hartă și Busolă - Descoperă Istoria din Parcul Mogoșoaia'.
Activitatea face parte din proiectul 'Park Tour Romania', care îmbină sportul de orientare cu explorarea culturală, oferind participanților o experiență interactivă în cadrul impresionant al Domeniului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, informează Centrul Cultural Palatele Brâncovenești într-un comunicat.
Sursa foto: Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”/Facebook
Evenimentul își propune să încurajeze un stil de viață activ, dar și să stimuleze curiozitatea pentru patrimoniul cultural local. Participanții vor avea ocazia să-și testeze abilitățile de orientare și rezistență într-un cadru natural spectaculos, potrivit sursei citate.
* Spectacolul 'Mă duc să ning', după o piesă scrisă de George Lungoci, în regia lui Sorin Misirianțu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului de Comedie, pe 11 mai, de la ora 19.30, se arată într-un comunicat.
Într-un amestec de haz și melancolie, spectacolul aduce în fața publicului o poveste despre culisele teatrului, dar mai ales despre culisele sufletului uman, despre bucuria de a încerca și despre frumusețea de a accepta cine ești cu adevărat. Pentru că, în final, nu e nevoie să fii pe scenă ca să fii parte din magie, se arată în sinopsisul spectacolului.
Sursa foto: Teatrul de Comedie/Facebook
Din distribuția spectacolului fac parte actorii Sandu Pop și Șerban Georgevici. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
*Explicaţie foto din deschidere: Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii.
**Sursa foto din deschidere: Opera Comică pentru Copii/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci