DOCUMENTAR: 20 de ani de la semnarea Tratatului de la Nisa al Uniunii Europene (26 februarie)

Procesul de extindere al Uniunii Europene în 2004, cu zece noi state membre, a determinat schimbări la nivelul cadrului instituţional ce guvernează funcţionarea blocului comunitar. La 26 februarie 2001, liderii statelor membre au semnat Tratatul de la Nisa. Principalul scop al tratatului a urmărit asigurarea funcţionării Uniunii ca urmare a procesului de extindere cu cele zece noi state membre, care aveau să adere în 2004: Republica Cehă, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia, Ungaria. Cu prilejul acestei etape de extindere, Uniunea Europeană cuprindea 25 de state membre şi o populaţie de 456 de milioane de locuitori, potrivit www.parliament.uk.
Negocierile pentru redactarea prevederilor tratatului s-au desfăşurat la nivel interguvernamental, începând din 14 februarie 2000 şi s-au încheiat în decembrie acelaşi an. La 11 decembrie 2000, Consiliul European, desfăşurat la Nisa, a convenit asupra formulei textului tratatului, care avea să fie deschis spre semnare la 26 februarie 2001, conform https://www.cvce.eu.
Tratatul de la Nisa conţine 13 articole, patru protocoale anexate la Tratatul privind Uniunea Europeană şi la Tratatele pentru stabilirea comunităţilor europene şi la Tratatul privind stabilirea comunităţii europene a energiei atomice.
Noutăţile aduse de tratat au vizat, în special, cadrul instituţional. Cele trei comunităţi care formau primul pilon al Uniunii Europene au fost reduse la două. Tratatul stabilea, deopotrivă, prevederi care vizau consecinţele financiare ale expirării Tratatului Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, la 23 iulie 2002, care fusese în vigoare din 25 iulie 1952, parte incipientă a procesului de construcţie comunitară de după război.
Componenţa Parlamentului European creştea la 732 de membri, ca urmare a scrutinului comunitar din iunie 2004, prilej cu care erau aleşi şi eurodeputaţi pentru noile state membre. Reglementările şi condiţiile generale care aveau să guverneze responsabilităţile eurodeputaţilor trebuiau aprobate prin votul cu majoritate calificată în Consiliu. Reglementările care vizează formaţiunile politice la nivel european pot fi adoptate prin procedura de codecizie. Parlamentul este autorizat să verifice asupra compatibilităţii unui tratat internaţional cu Tratatul Uniunii Europene, potrivit https://www.cvce.eu. Puterile legislativului comunitar sunt extinse. Procedura de codecizie este aplicabilă pentru un număr extins de chestiuni, iar aportul Parlamentului este necesar pentru a formula cooperarea extinsă într-un domeniu în care este aplicată codecizia. În eventualitatea unei propuneri avansate de Consiliu privind stabilirea existenţei unei breşe de încălcare a drepturilor fundamentale, Parlamentul este chemat să furnizeze o opinie pe speţa respectivă.
Potrivit Tratatului, are loc o nouă distribuţie a voturilor în Consiliu, ţinând cont de efectele produse de cel de-al cincilea val de extindere al Uniunii Europene. De la 1 ianuarie 2005, majoritatea calificată este stabilită dacă decizia necesită un anumit număr de voturi şi dacă este sprijinită de majoritatea statelor membre. Orice membru al Consiliului poate cere, în plus, să se verifice dacă majoritatea calificată reprezintă 62% din totalul populaţiei Uniunii Europene. Dacă această condiţie nu este îndeplinită, decizia nu este adoptată. Prevederile care vizau votul prin majoritate calificată au devenit aplicabile de la 1 noiembrie 2004. De asemenea, votul cu majoritate calificată a fost extins la mai multe domenii, printre care amintim: combaterea discriminării, libertatea de mişcare a cetăţenilor Uniunii, cooperarea judiciară, chestiunile civile, acorduri internaţionale care vizează serviciile şi proprietatea intelectuală, politica industrială, economia, cooperarea tehnică şi financiară cu state terţe, etc.
Din 2005, fiecare stat membru avansează câte o propunere de comisar european. Distribuirea portofoliilor comisarilor va respecta principiul egalităţii. Consiliul avea rolul de a rezolva orice dispută legată de distribuirea portofoliilor.
Au fost aduse modificări şi sistemului judiciar existent la nivelul Uniunii Europene. Statutul Curţii de Justiţie poate fi amendat de Consiliu la cererea Curţii sau a Comisiei, iar reglementările de procedură ale Curţii de Justiţie sau ale Curţii de Primă Instanţă pot fi modificate, în viitor, prin majoritate calificată. Tratatul amendează alocarea puterilor între Curtea de Justiţie şi Curtea de Primă Instanţă.
Componenţa Comitetului Regiunilor nu putea depăşi 350 de membri, potrivit noilor prevederi ale documentului. Acelaşi număr devenea valabil şi în ce priveşte configurarea Comitetului Economic şi Social.
Tot la nivelul cadrului instituţional, Comitetul Politic, instituit prin Tratatul de la Maastricht să avanseze propuneri în chestiuni specifice, devine Comitetul Politic şi de Securitate şi poate fi autorizat de Consiliu, pentru scopul şi durata unei operaţiuni de gestionare a unei crize, să adopte decizii relevante în baza celui de-al doilea pilon al Uniunii Europene pentru ghidarea gestionării politice şi a direcţiei strategice a operaţiunii respective, conform https://www.cvce.eu.
Sunt avansate prevederile legale pentru instituirea Eurojust, organism dedicat coordonării europene a autorităţilor naţionale de anchetă.
Toate statele membre au ratificat, prin vot în parlamentele naţionale, Tratatul de la Nisa, cu excepţia Irlandei care a dat, în primă fază, un vot negativ, de 53,87%, prin referendum, în iunie 2001. În urma unor dezbateri naţionale, la 19 octombrie 2002, s-a desfăşurat al doilea referendum prin care 62,89% din irlandezi au votat ratificarea Tratatului de la Nisa, care ulterior a fost adoptat de legislativul irlandez.
Tratatul de la Nisa a intrat în vigoare la 1 februarie 2003. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.europarl.europa.eu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Poetul: .... uriaș ce trece fără efort prin urechea unui ac, și, totodată, un pitic ce umple universul.' - P. Reverdy (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 mai
Ortodoxe Sf. Ap. și Evanghelist Ioan; Sf. Cuv. Arsenie cel Mare Greco-catolice Sf. ap. și ev. Ioan; Sf. cuv. Arsenie cel Mare; Fer. Ieremia Valahul Romano-catolice Fer. Ieremia Valahul, călug.; Sf. Victor, m. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan e
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 mai
Este a 128-a zi a anului 2025. Au mai rămas 237 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 28 m. Luna răsare la 16 h 27 m și apune la 04 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile
CITATUL ZILEI
'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai
Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic
Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)
Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai
Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)
Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even
Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)
La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos
CITATUL ZILEI
'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto