Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)

Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va)
Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali prezenți (puțin peste o sută de electori) reuniți în cea de-a cincea Congregație generală, în Cetatea Vaticanului.
'Extra omnes', care înseamnă 'Să iasă afară toți' cei care nu participă la Conclav, cu excepția cardinalilor reuniți să aleagă viitorul Suveran Pontif al Bisericii Catolice. Cardinalii electori, care nu au împlinit optzeci de ani, înainte de ziua decesului pontifului, vor fi izolați în interiorul Capelei Sixtine, până la fumul alb și 'Habemus Papam', cealaltă celebră formula în limba latină pronunțată din balconul bazilicii Sfântul Petru, de către cardinalul protodiacon, pentru a anunța alegerea noului papă.
În dimineața zilei de început a Conclavului, toți cardinalii vor concelebra Sfânta Liturghie 'pro eligendo Pontifice', Celebrarea Euharistică fiind prezidată de decanul Colegiului Cardinalilor, care îi va invita pe cardinali să se îndrepte după-amiază spre Capela Sixtină.
Capela va fi amenajată cu bănci dispuse pentru cardinalii care votează, precum și de soba în care vor fi arse buletinele de vot. O majoritate de două treimi va fi necesară pentru alegerea papei. Vor fi patru tururi de scrutin pe zi, două dimineața și două după-amiaza, iar în cazul în care se ajunge la cel de-al 33-lea sau al 34-lea tur de scrutin, va avea loc balotajul obligatoriu între cei doi cardinali care au primit cele mai multe voturi în ultimul tur de scrutin. Chiar și în acest caz, totuși, va fi necesară o majoritate de două treimi. Cei doi cardinali candidați nu vor putea participa activ la vot. Dacă voturile pentru un candidat vor fi două treimi din votanți, alegerea Suveranului Pontif este canonic valabilă.
Alegerea noului Papă
În acel moment, ultimul dintre cardinalii din rândul ordinului diaconilor îi convoacă pe maestrul celebrărilor pontificale și pe secretarul Colegiului Cardinalilor. Noul ales va fi întrebat: 'Acceptasne electionem de te canonice factam in Summum Pontificem'? ('Accepți alegerea ta canonică ca Suveran Pontif'?), iar în caz afirmativ, va fi întrebat: 'Quo nomine vis vocari'? ('Cum vrei să fii numit'?), întrebare la care va răspunde cu numele său pontifical. După acceptare, buletinele de vot sunt arse, astfel încât clasicul fum alb poate fi văzut din Piața Sfântul Petru.
La sfârșitul Conclavului, noul Suveran Pontif se retrage în așa-numita 'Cameră a lacrimilor', adică sacristia Capelei Sixtine, unde va îmbrăca pentru prima dată veșmintele papale - pregătite în trei mărimi - cu care se va prezenta mulțimii de credincioși, adunate în Piața Sfântul Petru.
După rugăciunea pentru noul Suveran Pontif și omagiul cardinalilor, este intonat imnul Te Deum, care marchează sfârșitul Conclavului. Urmează anunțul alegerii, 'Habemus papam', și apariția papei, care va oferi binecuvântarea solemnă Urbi et Orbi.
Cine sunt cardinalii care vor alege noul papă
Cei 135 de cardinali electori care vor intra în Conclav pentru a-l alege pe cel de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice provin din 71 de țări diferite, de pe cinci continente. Sunt reprezentate 17 națiuni din Africa, 15 din America, 17 din Asia, 18 din Europa și 4 din Oceania.
Pentru prima dată, 12 state au cardinali electori nativi: din Haiti, cardinalul Chibly Langlois; din Capul Verde, cardinalul Arlindo Furtado Gomes; din Republica Centrafricană, cardinalul Dieudonné Nzapalainga; din Papua Noua Guinee, cardinalul John Ribat; din Malaysia, cardinalul Sebastian Francis; din Suedia, cardinalul Anders Arborelius; din Luxemburg, cardinalul Jean-Claude Hollerich; din Timorul de Est, cardinalul Virgilio do Carmo da Silva; din Singapore, cardinalul William Seng Chye Goh; din Paraguay, cardinalul Adalberto Martínez Flores; din Sudanul de Sud, cardinalul Stephen Ameyu Martin Mulla și din Serbia, cardinalul Ladislav Nemet.
În total, în Capela Sixtină se vor reuni 53 de cardinali europeni, 37 de americani (16 din America de Nord, 4 din America Centrală, 17 din America de Sud), 23 din Asia, 18 din Africa și 4 din Oceania.
Cel mai tânăr cardinal elector este australianul Mikola Bychok, 45 de ani, iar cel mai în vârstă spaniolul Carlos Osoro Sierra, 79 de ani. Seniorii Conclavului sunt cei cinci cardinali creați de Sfântul Ioan Paul al II-lea, Philippe Barbarin, din Franța, Josip Bozaniæ, din Croația, Vinco Puliæ, din Bosnia și Herțegovina și Peter Turkson, din Ghana. Vor fi 22 de electori care au primit bereta de cardinal de la papa Benedict al XVI-lea și 108 care au fost creați cardinali de papa Francisc. (sursa: https://www.vaticannews.va) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile
CITATUL ZILEI
'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai
Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai
Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)
Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even
Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)
La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos
CITATUL ZILEI
'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.