Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile https://polish-presidency.consilium.europa.eu/ și https://www.consilium.europa.eu/.
Pe ordinea de zi din 7 mai se află relațiile UE cu Regatul Unit, în timp ce la 8 mai se vor lua în discuție teme precum: războiul din Ucraina; relațiile UE-SUA; discuții cu miniștrii de externe ai țărilor candidate și potențial candidate la UE (Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Moldova, Serbia, Turcia, Ucraina, Kosovo); provocările cu care se confruntă UE în ceea ce privește amenințările hibride etc.
În ceea ce privește relația UE-Regatul Unit, la Consiliul European din 15 octombrie 2024 s-a reamintit importanța punerii în aplicare integrale, fidele și la timp a acordurilor existente între cele două părți, ca o condiție prealabilă pentru angajamentele viitoare, precum și responsabilitatea lor pentru relația generală dintre UE și Regatul Unit în cadrul Consiliului. În acest sens, Acordul comercial și de cooperare UE-Regatul Unit, reglementează relația UE cu Regatul Unit după Brexit, fiind semnat la 30 decembrie 2020. S-a aplicat provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021 și a intrat în vigoare la 1 mai 2021, conform https://www.consilium.europa.eu/.
La reuniunea formală a Consiliului Afacerilor Externe al UE din 15 aprilie 2025, miniștrii de resort au abordat războiul din Ucraina, discutând despre intensificarea sprijinului militar al UE. Înalta Reprezentantă, Kaja Kallas, a subliniat, în context, că UE este cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, dar și cel mai mare susținător al industriei ucrainene de apărare, întrucât țările europene au angajat până în prezent peste 23 de miliarde de euro pentru ajutor militar acordat Ucrainei în acest an, scrie https://www.consilium.europa.eu/.
Relațiile UE-SUA au fost abordate la Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Comerț, din 7 aprilie 2025, în contextul războiului comercial dintre cele două părți. Uniunea Europeană și SUA reprezintă împreună aproape 30% din comerțul mondial cu bunuri și servicii și 43% din PIB-ul mondial (exprimat în dolari). UE și SUA au cea mai integrată relație economică din lume. În 2023, comerțul UE-SUA cu bunuri s-a ridicat la peste 850 de miliarde de euro. Între principalele produse comercializate se numără utilajele și echipamentele de transport, produsele chimice și produsele conexe (atât pentru importuri, cât și pentru exporturi) și combustibilii minerali (pentru importurile UE), potrivit https://www.consilium.europa.eu/.
Cu privire la relațiile UE și țările candidate și potențial candidate, cele mai recente concluzii ale Consiliului cu privire la extindere au fost adoptate la 17 decembrie 2024. În concluzii a fost reafirmat angajamentul față de extindere în concordanță cu consensul reînnoit privind extinderea, aprobat de Consiliul European din decembrie 2006 și prin concluziile ulterioare ale Consiliului și ale Consiliului European, precum și prin Agenda strategică a UE 2024-2029.
Un alt subiect luat în discuție la reuniunea de la Varșovia sunt provocările privind amenințările hibride cu care se confruntă UE. Campaniile hibride sunt concepute astfel încât să îngreuneze detectarea și apărarea împotriva lor. Acestea sunt concepute pentru a rămâne sub pragul care ar putea constitui sau ar putea fi perceput ca un act de război. Contracararea amenințărilor hibride este, prin urmare, o provocare complexă și în continuă evoluție cu care se confruntă Uniunea Europeană, statele sale membre și partenerii săi, se mai arată pe site-ul https://www.consilium.europa.eu. De asemenea, sursa citată mai indică faptul că utilizarea amenințărilor și a campaniilor hibride împotriva UE s-a intensificat de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022. În cadrul reuniunilor succesive ale Consiliului European din iunie, octombrie și decembrie 2024, liderii UE au condamnat activitățile hibride ale Rusiei împotriva UE și a statelor sale membre, incluzând: sabotajul, perturbarea infrastructurii critice, atacurile cibernetice, manipularea informațiilor și ingerințele, încercările de a submina democrația și procesul electoral.
***
Reuniunea anterioară a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich a avut loc la 2-3 februarie 2024, la Bruxelles. S-au abordat relațiile dintre Uniunea Europeană și Africa, cu accent pe implementarea angajamentelor asumate de UE și adaptarea ajutorului european la contextul dinamic al continentului african, situația din Orientul Mijlociu, sprijinul UE pentru Ucraina, relațiile UE-Turcia, conform https://gouvernement.lu/.
***
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE, cunoscută drept 'Gymnich', după numele locului în care a avut loc, pentru prima dată, o astfel de reuniune, în 1974, în Germania, se desfășoară bianual și este găzduită de statul care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, conform site-urilor mae.ro și https://www.eu2020.de/.
Cu acest prilej, sunt discutate subiecte importante de pe agenda internațională și de interes pentru UE, a căror listă este stabilită de Înaltul Reprezentant, în consultare cu statul gazdă. Spre deosebire de reuniunile formale sau informale ale Consiliului Afaceri Externe, la discuțiile în format Gymnich nu se adoptă concluzii și nici alte documente. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Andreea-Gabriela Onogea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai
Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic
Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)
Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai
Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)
Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even
Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)
La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos
CITATUL ZILEI
'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.