Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)

Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes.
Premiul Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste este primul dintre cele opt premii internaționale acordate anual de Fundația Prințesa de Asturia. În competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au făcut 47 de nominalizări, cuprinzând 16 naționalități diferite, numai pentru această distincție, potrivit https://www.fpa.es/.
Conform Regulamentului Fundației, Premiile Prințesa de Asturia au ca scop recompensarea ''activității științifice, tehnice, culturale, sociale și umanitare desfășurate la nivel internațional de către persoane fizice, instituții sau grupuri de persoane fizice''. În conformitate cu aceste principii, Premiul Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste reprezintă o apreciere a ''activității de promovare și cultivare a științelor și disciplinelor considerate umaniste sau a oricărei activități legate de comunicarea socială în oricare dintre formele sale'', explică sursa citată.
Fiecare Premiu Prințesa de Asturia cuprinde o sculptură Joan Miro, o diplomă, o insignă și o recompensă în valoare de 50.000 de euro.
Prima zi a întâlnirii are în program: fotografia de familie a membrilor juriului în ''Salon Regenta'', întâlnire cu presa, constituirea formală și începerea deliberărilor. Fiecare juriu are un președinte și un secretar interimar, ambii numiți de Fundația Prințesa de Asturia. Președintele actualului juriu este Miguel Falomir Faus, istoric de artă și director al Museo Nacional del Prado, din martie 2017.
Decizia juriului va fi anunțată miercuri, 7 mai, la 12.00, ora locală, după care membrii juriului vor putea acorda interviuri.
În 2024, laureata Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste a fost Marjane Satrapi, unul dintre cele mai proeminente nume din literatura în benzi desenate, autoarea a ceea ce reprezintă, pentru mulți, unul dintre cele mai bune romane grafice publicate vreodată: ''Persepolis'' (2000), o poveste autobiografică a copilăriei și adolescențele sale în Iran - notează pagina Fundației Prințesa de Asturia.
Fundația Prințesa de Asturia este o instituție privată non-profit ale cărei obiective esențiale sunt contribuția la promovarea acelor valori științifice, culturale și umaniste care fac parte din patrimoniul universal al umanității și consolidarea legăturilor existente dintre Principatul Asturia (o comunitate autonomă în cadrul Regatului Spaniol, fostul Regat al Asturiilor din Evul Mediu, situat pe coasta nordică) și titlul deținut în mod tradițional de moștenitorii Coroanei Spaniei.
Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea a fost președinte onorific al Fundației de la crearea acesteia, în 1980, până la proclamarea sa ca Rege al Spaniei, la 19 iunie 2014, în urma căreia Alteța Sa Regală Leonor de Borbon y Ortiz, Prințesa de Asturia, a devenit președinte onorific al acestei instituții care acordă anual Premiile Prințesa de Asturia.
Distincțiile sunt acordate în opt categorii: Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai 2025), Literatură (13-14 mai 2025), Științe Sociale (20-21 mai 2025), Arte (23 mai 2025), Sport (27-28 mai 2025), Concordie (3-4 iunie 2025), Cercetare Tehnică și Științifică (11-12 iunie 2025), Cooperare Internațională (17-18 iunie 2025).
Premiile sunt înmânate în cadrul unei ceremonii oficiale care are loc în fiecare toamnă la Teatrul Campoamor din Oviedo. Ceremonia de decernare a premiilor este considerată unul dintre cele mai importante evenimente culturale din calendarul internațional. La evenimentul din 2024, a participat ca laureată scriitoarea Ana Blandiana, distinsă cu premiul Prințesa de Asturia pentru Literatură.
De-a lungul istoriei lor, premiile au primit mai multe recunoașteri la nivel mondial, cum ar fi declarația UNESCO din 2004, care atestă contribuția lor extraordinară la patrimoniul cultural al umanității.
La sfârșitul perioadei de depunere a candidaturilor din acest an, pe 6 martie, birourile Fundației primiseră 354 de candidaturi din 60 de țări, conform www.fpa.es. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Andreea-Gabriela Onogea, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: www.fpa.es
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even
Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)
La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos
CITATUL ZILEI
'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.
5 mai - Ziua internațională a moașelor
La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua
CITATUL ZILEI
'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu
La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul