logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Universitatea Tehnică 'Gheorghe Asachi' din Iași

TUIASI deschide porțile EUROINVENT 2025: peste 640 de proiecte inovatoare în competiție

Universitatea Tehnică 'Gheorghe Asachi' din Iași (TUIASI), în calitate de organizator principal, anunță deschiderea oficială a EUROINVENT 2025 - Ediția a XVII-a, cel mai important eveniment dedicat creativității și inovării din Europa de Sud-Est, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. Deschiderea oficială va avea loc joi, 8 mai, de la ora 11:00, în Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iași.

'Dacă ar trebui să folosesc un singur cuvânt pentru a defini EuroInvent, acela ar fi interdisciplinaritate. Secretul reușitei acestei manifestări este simplu și anume: chimia dintre oameni. Sunt legături create în mai bine de 20 de ani între inovatori, profesori și cercetători. În acest an, conferința a prezentat o atracție deosebită. Dacă ne referim la plusvaloarea dată de EuroInvent, voi spune că aduce la aceeași masă cercetători din toate domeniile posibile, reușind să creeze acele parteneriate ale viitorului care, sperăm, să ne aducă prosperitate atât din punct de vedere economic și social, cât mai ales științific. În catalog sunt peste 640 de proiecte. Ele se adresează tuturor domeniilor, dar e greu de spus care vor fi acele stele care vor străluci. Ca de obicei, domeniul medicinei și al nanotehnologiilor primează ca număr de invenții', a spus Conf.dr.ing. Andrei Victor SANDU de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor din cadrul TUIASI și președinte al Forumului Inventatorilor Români (FIR).

Timp de două zile , evenimentul se va desfășura pe mai multe paliere. Expoziția Internațională de Invenții și Proiecte Inovative precum și Conferința Internațională ICIR EUROINVENT se vor desfășura joi, 8 mai și vineri, 9 mai a.c. În cadrul expoziției vor fi expuse peste 640 de lucrări provenind din 37 de țări iar la Conferința Internațională ICIR EUROINVENT , axată anul acesta pe ingineria materialelor, vor fi prezentate peste 140 de lucrări științifice. Tot în cadrul EUROINVENT 2025 vor fi organizate: Salonul de carte tehnico-științifică și artistică - sub egida Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), cu peste 200 de volume participante, Salonul de artă, cu participarea a 68 de artiști precum și workshopuri și activități tematice, dedicate transferului tehnologic, colaborărilor internaționale și educației inovatoare.

'Universitatea Tehnică, prin EUROINVENT, a pus Iașul ca un punct important în Europa de Sud-Est, în ceea ce privește inovarea și cercetarea. Dacă ne referim strict doar numeric la numărul de înregistrări, putem oricând să concurăm și chiar să devansăm Salonul de la Geneva, pentru că noi am reușit în orașul Iași să punem în primul rând în față prietenia, astfel că cercetătorii și inventatorii vin cu drag la Iași să-și etaleze ultimele creații. Dacă ne referim la Inventica din România, trebuie să facem pasul de la creație la punerea în practică. Acolo avem noi mult de lucru, iar EuroInvent încearcă să fie un pilon foarte important: în primul rând să tragă semnalul de alarmă și să apropie mediul industrial și acele centre de transfer pentru a merge mai departe, pentru că altfel, inovarea rămâne doar pe hârtie și atunci în statistici, la nivel național și internațional, suferim', a precizat Conf.dr.ing. Andrei Victor SANDU de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor din cadrul TUIASI și președinte al Forumului Inventatorilor Români (FIR).

EUROINVENT 2025 va culmina cu un moment festiv care celebrează excelența în cercetare și creativitate, respectiv ceremonia de premiere care va avea loc sâmbătă, 10 mai a.c., la Palatul Culturii.

'În juriu sunt cercetători și specialiști din toate domeniile posibile, pentru că ei vor avea o muncă deosebită: evaluează toate aceste înregistrări din toate țările. În principiu, se împart în echipe de câte doi, un român și un străin, pentru a putea acoperi și deficiențele lingvistice dacă există cazul la prezentare. Aceste echipe de evaluatori, timp de două zile, vor evalua și vor juriza aceste invenții, pentru ca în ultima zi, sâmbătă, să aflăm marii câștigători, marile premii ale salonului. Avem premii pentru cel mai tânăr inventator, premii pentru femeie inventator, premii pentru instituții cu activitate deosebită de cercetare, dar să nu uităm Marele Premiu și premiile Euroinvent, alături de cunoscutele medalii de aur, argint și bronz. Am și un mesaj pentru ieșeni! Vă așteptăm în număr mare să intrați în tainele noilor tehnologii și ale inovațiilor de ultimă generație.', a adăugat Conf.dr.ing. Andrei Victor SANDU de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor din cadrul TUIASI și președinte al Forumului Inventatorilor Români (FIR).

Prin organizarea acestei manifestări internaționale, TUIASI își reafirmă angajamentul față de promovarea inovației, cercetării și creativității românești pe plan global, EUROINVENT 2025 oferind un cadru unic de întâlnire între inventatori, cercetători, artiști și instituții, încurajând parteneriate strategice și transfer tehnologic.

Afisari: 169

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].