logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOZA DE CULTURĂ: ''Straniul caz al doctorului Jekyll şi al domnului Hyde''

Image

"Straniul caz al doctorului Jekyll şi al domnului Hyde" ("The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde"), cunoscută şi sub denumirile "Dr. Jekyll şi dl. Hyde" sau "Jekyll şi Hyde", este o nuvelă scrisă de autorul scoţian Robert Louis Stevenson (1850-1894).

Lucrarea a fost publicată în anul 1886. În general, este considerată parte a genului literar gotic, însă poate fi văzută şi ca alegorie, poveste detectivistică sau analiză psihologică.

Protagonist este doctorul Henry Jekyll, un om stilat, cu înfăţişare boemă, însă măcinat de gânduri negre şi stăpânit, ocazional, de impulsuri pe care le recunoaşte ca fiind sub demnitatea unei persoane cu pretenţiile şi statutul lui.

La un moment dat, se hotărăşte să creeze o poţiune care să-l ajute să despartă în mod categoric aceste porniri reprobabile de "adevărata" sa personalitate. Însă odată ingerată, substanţa îl transformă în Edward Hyde, încarnarea laturii sale întunecate. Hyde este mai tânăr decât Jekyll, hidos, violent, lipsit de compasiune şi remuşcări, singura sa ambiţie fiind satisfacerea imediată a celor mai primitive instincte.

Iniţial, transformarea nu durează mult, Jekyll luând relativ repede locul lui Hyde. Odată cu trecerea timpului, însă, revenirea de la Hyde la Jekyll întârzie din ce în ce mai mult, Hyde ajunge alter-egoul dominant, iar Jekyll poate deveni Hyde chiar şi fără ajutorul substanţei.

Într-un moment de luciditate, Jekyll îl anihilează pe diabolicul Hyde, dar, după cum era de aşteptat, îşi pierde, la rândul lui, viaţa. Înainte de gestul fatal, Jekyll mărturiseşte în scris toate faptele abominabile comise de Hyde.

Confesiunea este găsită de avocatul londonez Gabriel John Utterson, naratorul nuvelei. Acesta, alături de detectivul Newcomen, anchetase mai multe crime şi agresiuni petrecute pe străzile din Londra. În ciuda indiciilor care îl legau pe Hyde de Jekyll, Utterson nu a putut concepe că aceştia erau, de fapt, aceeaşi persoană.

"Jekyll şi Hyde" a avut un succes atât de mare în lumea anglo-saxonă, încât titlul textului s-a împământenit în vorbirea obişnuită pentru a descrie o persoană ce pare morală, însă uneori este descoperită ca având un comportament şocant.

Unul dintre punctele forte ale nuvelei lui Stevenson este că poate fi interpretată şi înţeleasă într-o gamă variată de sensuri. Cele două feţe atât de diferite ale aceluiaşi personaj pot simboliza lupta interioară dintre bine şi rău, dintre civilizaţie şi barbarie. Textul poate fi citit şi în cheie freudiană, potrivit căreia refularea, adică păstrarea în subconştient a gândurilor şi dorinţelor reprimate sau interzise de supra-eu, poate avea efecte nefaste asupra caracterului şi sănătăţii mintale. Mai mult, textul scoţianului este deseori amintit în analizele tulburărilor de personalitate multiplă.

Nuvela poate fi văzută şi ca o critică a societăţii victoriene, unde, în ciuda accentului pus pe manierele rafinate, depravarea îşi făcea constant apariţia în spatele uşilor închise. În sfârşit, "Jekyll şi Hyde" ar putea simboliza chiar oraşul natal al autorului, Edinburgh, cunoscut în epocă pentru discrepanţele majore dintre zonele sărace, devastate de infracţionalitate, şi cele locuite de aristocraţie.

Deşi este imposibil de spus cu certitudine care a fost sursa de inspiraţie a autorului, nu este exclus ca ideea să-i fi venit în urma faptului că acesta îl cunoscuse pe profesorul Eugene Chantrelle, conform scotsman.com. Chiar dacă avea o imagine impecabilă, construită meticulos, Chantrelle a fost dovedit criminal în serie, într-un proces ce a zguduit capitala Edinburgh în 1878.

 

Sursa foto: imdb.com


"Jekyll şi Hyde" este una dintre cel mai des ecranizate cărţi din istorie. Există peste 123 de filme inspirate direct sau indirect de creaţia literară a lui Stevenson, fără a număra piesele de teatru şi pe cele radiofonice, potrivit http://robert-louis-stevenson.org. Cea mai veche peliculă care s-a păstrat datează din 1908, fiind regizată de Sidney Olcott.

Una dintre cele mai apreciate realizări cinematografice bazate pe cartea lui Stevenson este cea din 1931, regizată de Rouben Mamoulian. Pentru prestaţia sa din rolul principal, Fredric March a obţinut Oscarul, în 1932, potrivit oscars.org. Filmul a mai fost nominalizat pentru Cel mai bun scenariu adaptat şi Cea mai bună imagine.

În 1990, a fost lansat exclusiv pentru micul ecran filmul omonim, cu Michael Caine în rol principal, conform imdb.com. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: robert-louis-stevenson.org

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-02-2025 15:02

Interimatul funcției prezidențiale (procedură)

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Ioha

Documentare 10-02-2025 12:13

Suspendarea și demiterea președintelui României (procedură)

Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc la 10 februarie 2025, începând cu ora 13:30. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, la 5 februarie, că a redepus, pentru a treia oară,

Documentare 10-02-2025 11:30

Sesiune plenară a Parlamentului European în perioada 10-13 februarie 2025

Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 10-13 februarie 2025. Pe agenda vor fi supuse dezbaterilor și votului subiecte precum raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE), sprijinul UE pentru Ucraina, Programul de lucru al Comisiei pe 2025, viitoarea strategie a UE pentru Orientul Mijlociu, situația actuală a relați

Documentare 10-02-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la debutul seriei animate 'Tom și Jerry' (10 februarie)

La 10 februarie 1940, a avut loc debutul în cinematografie al îndrăgitelor personaje animate Tom și Jerry, în scurtmetrajul de 9 minute 'Puss Gets the Boot', arată www.imdb.com. Creatorii celor două personaje și realizatorii peliculei au fost William Hanna și Joseph Barbera. Producătorul peliculei a

Documentare 10-02-2025 09:00

10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC

Documentare 10-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 10-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 februarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua

Documentare 10-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 februarie

Este a 41-a zi a anului 2025. Au mai rămas 324 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 23 m și apune la 17 h 38 m. Luna apune la 06 h 31 m și răsare la 15 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 09-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow

Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său

Documentare 09-02-2025 09:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)

Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans

Documentare 09-02-2025 08:00

9 februarie - Ziua Limbii Elene

La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin

Documentare 09-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005. 

Documentare 09-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 februarie

Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.

Documentare 09-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie

Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 08-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon

Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic