Sesiune plenară a Parlamentului European în perioada 10-13 februarie 2025

Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 10-13 februarie 2025. Pe agenda vor fi supuse dezbaterilor și votului subiecte precum raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE), sprijinul UE pentru Ucraina, Programul de lucru al Comisiei pe 2025, viitoarea strategie a UE pentru Orientul Mijlociu, situația actuală a relațiilor comerciale UE-SUA etc, informează site-ul https://www.europarl.europa.eu/.
În ceea ce privește Raportul anual al Băncii Centrale Europene, în 10 februarie, va avea loc o dezbatere cu președinta BCE, Christine Lagarde, asupra situației afacerilor economice europene și globale, urmată de un vot asupra raportului anual al BCE 2024. În privința raportului, PE subliniază că este binevenit faptul că inflația totală a scăzut de la nivelul maxim de 10,6 % din octombrie 2022 la 2,2 % în noiembrie 2024 și că această inflație de bază a scăzut de la nivelul maxim de 7,6 % din martie 2023 la 2,7 % în noiembrie 2024, dar își exprimă îngrijorarea față de nivelul său istoric și constant ridicat. De asemenea, PE subliniază că dobânzile la rezervele bancare deținute de băncile comerciale au avut drept rezultat faptul că în anul 2023 Eurosistemul a plătit instituțiilor de credit dobânzi în valoare de 120 de miliarde de euro, reprezentând peste 0,8 % din PIB-ul zonei euro. BCE înregistrează progrese înspre moneda euro digitală, aducând beneficii clare, printre care o autonomie strategică sporită și o mai bună incluziune financiară. Trebuie însă subliniat că moneda euro digitală ar trebui să completeze, iar nu să înlocuiască numerarul fizic, mai arată PE în propunerea de rezoluție privind Raportul BCE, conform https://www.europarl.europa.eu/.
La 11 februarie 2025, vicepreședinta Comisiei/Înaltei Reprezentante a Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, va susține o declarație privind continuarea unui sprijin ferm al UE pentru Ucraina, după trei ani de război de agresiune din partea Rusiei. În 16 decembrie 2024, a fost adoptat cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar la 19 decembrie 2024, liderii UE și-au reafirmat sprijinul continuu pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. De la începutul războiului de agresiune al Rusiei, UE și statele sale membre au furnizat aproximativ 134 de miliarde de euro în sprijinul Ucrainei, din care: 67,3 miliarde de euro - sprijin financiar, economic și umanitar; 48,3 miliarde de euro - sprijin militar; 17 miliarde de euro - sprijin pentru refugiații din interiorul UE; 1,5 miliarde de euro - venituri obținute din active rusești blocate, se mai arată pe site-ul https://www.europarl.europa.eu/.
La 11 februarie 2025, vor avea loc dezbateri privind viitoarea strategie a UE pentru Orientul Mijlociu. În raportul lor anual privind politica externă și de securitate comună, adoptat la 30 ianuarie 2025, deputații europeni din Comisia pentru afaceri externe au cerut ca strategia UE pentru Orientul Mijlociu 'să fie concretizată în primele luni ale mandatului noului colegiu și să se reflecte în viitorul cadru financiar multianual, pentru ca aceasta să aibă un impact tangibil asupra unei situații care se deteriorează rapid', potrivit https://www.europarl.europa.eu/.
Nu în ultimul rând, PE va evalua, la 11 februarie, situația actuală a relațiilor comerciale UE-SUA, multilateralismul și potențialele răspunsuri ale UE în cazul în care SUA impune tarife asupra produselor europene. Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că va introduce 'în mod sigur' tarife care vizează UE, invocând nemulțumirile legate de acțiunile UE împotriva firmelor de tehnologie din SUA și de deficitul comercial de bunuri. El a amenințat, de asemenea, că va folosi tarifele pentru a presa Danemarca să predea Groenlanda. Președintele Trump a anunțat recent un tarif de 25% pentru mărfurile din Canada și Mexic, pe care l-a amânat ulterior cu o lună, precum și un tarif de 10% pentru importurile din China, informează site-ul https://www.europarl.europa.eu/.
În 12 februarie, Ursula von der Leyen va prezenta programul de lucru al Comisiei pentru 2025, principalele sale acțiuni de politică și inițiative legislative planificate pentru acest an. Comisia își adoptă programul anual de lucru care stabilește lista celor mai importante acțiuni pe care le va întreprinde în anul următor. Activitatea Comisiei în 2024 a cuprins 18 inițiative politice, 26 de propuneri și inițiative de raționalizare, 6 propuneri de retragere, 16 evaluări și verificări ale adecvării, 154 de propuneri în curs, indică site-ul https://commission.europa.eu/.
***
Sesiunea plenară anterioară a PE a avut loc în perioada 20-23 ianuarie 2025. Președinta PE, Roberta Metsola, a deschis sesiunea, salutând încetarea focului din Gaza, subliniind importanța relațiilor UE-SUA și marcând aniversarea morții fostului președinte al PE, David Sassoli. Eurodeputații au discutat cu prim-ministrul polonez, Donald Tusk, programul de șase luni al președinției poloneze a Consiliului, care a început la 1 ianuarie 2025, dar și despre necesitatea de a pune în aplicare legea privind serviciile digitale, pentru a proteja democrația împotriva ingerințelor străine și a manipulării algoritmice. De asemenea, PE a adoptat o rezoluție prin care condamnă falsificarea sistematică de către regimul rus a argumentelor istorice pentru a-și justifica războiul ilegal de agresiune împotriva Ucrainei. De asemenea, eurodeputații au condamnat faptul că Federația Rusă nu a reușit să stabilească răspunderea pentru crimele sovietice și a reprimat încercările de a efectua cercetări istorice și de a organiza dezbateri publice cu privire la aceste chestiuni, afirmând că astfel de practici au contribuit la capacitatea regimului de la Moscova de a revigora politicile imperialiste și de a instrumentaliza istoria în scopurile sale criminale, se arată pe https://www.europarl.europa.eu/.
***
Parlamentul European se reunește în plen în fiecare lună (în afară de luna august), la Strasbourg, în cursul unei perioade de sesiune, de obicei de patru zile (de luni până joi). La Bruxelles pot avea loc perioade suplimentare de sesiuni.
Activitatea din ședințele plenare este consacrată în special dezbaterilor și votului. În cadrul dezbaterilor, europarlamentarii pot adresa întrebări Consiliului sau Comisiei. Votul în parlament se referă, în general, la rapoartele legislative (texte examinate de PE în cadrul diferitelor proceduri legislative comunitare: codecizia, avizul conform și consultarea) sau la rezoluții, scrie https://eur-lex.europa.eu.
Eurodeputații întocmesc, în cadrul unei comisii parlamentare, un raport privind o propunere de 'text legislativ' prezentată de Comisia Europeană, singura instituție care are drept de inițiativă legislativă. Comisia parlamentară votează acel raport și poate să îl modifice. Practic, în cadrul ședinței plenare, Parlamentul își exprimă poziția prin revizuirea și adoptarea în ședință plenară a textului legislativ propus de comisia parlamentară. Acest proces se repetă o dată sau de mai multe ori, în funcție de tipul de procedură și de ajungerea sau nu la un acord cu Consiliul, conform http://www.europarl.europa.eu.
Comisiile parlamentare pot întocmi și ele rapoarte asupra unui subiect care intră în competența lor și pot prezenta Parlamentului o propunere de rezoluție în domeniu. Înainte de prezentarea oricărei propuneri de rezoluție, acestea trebuie să obțină aprobarea Conferinței președinților, organism al PE care se ocupă de organizarea activității Parlamentului. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda
Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război
DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)
Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)
În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940
16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform