Comunicat de presă - Inspectoratul de Poliție Județean Cluj
EVALUAREA ACTIVITÃȚII INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN CLUJ ÎN ANUL 2024
În anul 2024, misiunea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a fost reprezentată de obiectivele constante privind apărarea comunității clujene, a ordinii și siguranței publice, dar și de eforturile întregului colectiv al polițiștilor din județul Cluj și personalului contractual.
Alături de ceilalți parteneri instituționali, polițiștii au intervenit pentru creșterea gradului de siguranță publică al cetățenilor, reducerea riscului rutier, dar și pentru desfășurarea într-un mediu sigur a evenimentelor publice găzduite de județul Cluj.
Intervențiile la solicitările cetățenilor, cazurile aflate în cercetare sau evenimentele publice gestionate pe parcursul acestui an au fost caracterizate de provocări, dar și de unitate pentru îndeplinirea cu succes a obiectivelor propuse.
De asemenea, alte obiective au vizat continuarea organizării unor acțiuni pentru combaterea infracțiunilor grave, pentru protejarea patrimoniului și combatarea infracționalității organizate și transfrontaliere.
Totodată, componentă de prevenire și combatere a vizat destructurarea grupurilor/ grupărilor infracționale, precum și asigurarea unui climat de legalitate a mediului de afaceri, respectiv combaterea evaziunii fiscale, contrabandei sau contrafacerii de mărfuri.
Din perspectiva resursei umane instituționale, la nivelul inspectoratului procentul de ocupare a funcțiilor prevăzute a fost la finalul anului de 76,97%.
În anul precedent, personalul din cadrul inspectoratului a participat la peste 40 de programe formative, organizate în unitățile de învățământ din subordinea M.A.I., individual sau în colaborare cu alte entități juridice.
Resursa umană și pregătirea acesteia reprezintă componentă esențială pentru atingerea obiectivelor instituționale, astfel că pe parcursul anului anterior polițiștii au participat la programe de formare profesională în carieră sau pentru dezvoltarea acesteia.
Pe linia tacticii și intervenției polițienești, au fost organizate 260 de sesiuni de instruire, pe linia educației fizice și autoapărării au fost planificate și organizate peste 50 de activități practice de instruire, precum și 50 de sesiuni de pregătire pe linia conducerii autovehiculelor în regim prioritar.
Activitatea de prevenire a vizat, în principal implementarea unor programe de prevenire a infracțiunilor contra persoanei, contra patrimoniului și a violenței domestice, precum și continuarea campaniilor aflate în derulare.
În cadrul activității de prevenire, au fost desfășurate acțiuni de informare și prevenire în cadrul celor 25 de proiecte și campanii, dintre care amintim: 'Drumuri sigure', 'Proiectul de prevenire a traficului și consumului de droguri - ALEG ', ' Proiectul de siguranță online', ' La cafea cu un polițist', ' În siguranță la volan', ' Fii isteț, gândește înainte', ' Prevenirea bullyingului și a cyberbullyingului' precum și campanii educaționale cu instituții de învățământ din județ.
În cursul anului 2024, cele 420 de activități desfășurate pe linia informării și prevenirii antiinfracționale și antivictimale a cetățenilor, au avut peste 26.000 de beneficiari.
În perioada de referință, Biroul Siguranță Școlară a organizat peste 430 de activități informativ-preventive în cadrul orelor de curs, în unitățile de învățământ preuniversitare de pe raza județului Cluj, atât din mediul urban, cât și rural. În cadrul întâlnirilor cu elevii și cadrele didactice au fost prezentate campaniile de prevenire a infracțiunilor de violare a vieții private, a actelor cu violență și fenomenului de bullying, prevenirea consumului de droguri și a portului fără drept de obiecte interzise.
Pentru atingerea obiectivelor propuse, polițiștii au desfășurat numeroase activități de menținere a ordinii publice, fiind vorba, în concret despre peste 31.000 de intervenții la evenimente, peste 14.500 de controale directe, 1.316 acțiuni cu efective mărite, dar și 44 de razii.
În contextul acestor activități au fost constatate 1.302 infracțiuni, dintre care 822 de infracțiuni în flagrant delict.
În anul 2024, polițiștii au intervenit la 27.249 de cazuri semnalate prin S.N.U.A.U. 112, fiind aplanate 4.650 de stări conflictuale.
În anul 2024 structurile inspectoratului au fost sesizate despre comiterea unui număr de 17.911 infracțiuni.
În perioada de referință, 11.232 au fost infracțiuni judiciare, 1.805 au fost infracțiuni economico-financiare, iar 4.874 infracțiuni de altă natură.
Din totalul infracțiunilor sesizate în anul 2024, 8.139 sunt infracțiuni contra patrimoniului, unde infracțiunile de furt au înregistrat o scădere de 9,49%, față de anul 2023.
Referitor la activitățile de investigare a criminalității, au fost soluționate 16.175 de dosare penale, fiind dispuse măsuri preventive față de 551 de persoanele cercetate.
În ceea ce privește activitatea de prevenire și combatere a infracționalității asociate violenței domestice, în cursul anului 2024, au fost sesizate 1.811 de astfel de fapte, cele mai multe, 1.071 fiind infracțiuni de lovirea sau alte violențe, 115 infracțiuni de abandon de familie și 169 de infracțiuni de amenințare.
În privința activităților de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, în anul 2024, au fost constituite 130 de dosare de evaziune fiscală, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de urmărire penală. În cadrul dosarelor penale aflate în instrumentare, a fost recuperat un prejudiciu de 52.821.400 de lei, prin instituirea de măsuri asigurătorii.
În perioada analizată au fost depistate 115 persoane urmărite la nivel național din care 54 au fost la nivel internațional.
Totodată polițiștii au depistat 203 persoane care posedă Mandate de executare a pedepsei emise de instanțele de judecată și 21 persoane depistate care posedau Mandate Europene de Arestare emise de autoritățile altor state din UE.
Pe parcursul anului 2024, polițiștii din cadrul compartimentului urmăriri, au înregistrat 678 de dispariții, din care 670 au fost depistate și încredințate familiei sau internate în centre de profil. (467 dintre aceștia fiind minori)
Totodată, polițiștii compartimentului urmăriri au participat la 5 misiuni internaționale de extrădare a unor persoane căutate de autoritățile române din următoarele țări: Marea Britanie, Polonia, Franța și Spania.
EXEMPLU SEMNIFICATIV:
Persoană urmărită internațional, extrădată din Spania și încarcerată de polițiștii clujeni
La data de 31 decembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis pe numele unui bărbat de 32 de ani, din Câmpia Turzii, urmărit internațional.
Bărbatul a fost localizat și reținut la data de 17 iulie 2024, în localitatea Alicante, Spania, în urma cooperării dintre Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Serviciul de Investigații Criminale Cluj, cu sprijinul Atașatului de Afaceri Interne al Poliției Spaniole la București și Unitatea specializată în localizarea persoanelor urmărite din cadrul Poliției Naționale Spaniole.
După extrădarea sa din Spania, bărbatul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și cei ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale și încarcerat pentru executarea pedepsei.
De asemenea, au fost dispuse de către organele judiciare 502 măsuri de supraveghere judiciară, dintre care 354 reprezentând măsuri de supraveghere prin control judiciar și 148 de măsuri de arest la domiciliu.
De la începutul anului 2024, în cooperare cu instituțiile cu atribuții în acest domeniu, au fost desfășurate 545 de acțiuni și controale în fondul forestier, pentru depistarea ilegalităților din domeniul silvic.
În urma activităților desfășurate au fost înregistrate 458 de dosare penale având ca obiect infracțiuni la regimul silvic și au fost aplicate 483 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 996.000 de lei.
Totodată, ca măsură complementară s-a dispus confiscarea a 2.075 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 800.000 de lei și indisponibilizarea a 2 autovehicule.
Activitățile din domeniul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, în scopul prevenirii și controlului strict pe această linie, au condus la desfășurarea a 484 de acțiuni și verificări.
Polițiștii serviciului au eliberat 253 de permise port armă și au prelungit valabilitatea pentru alte 327 de permise, fiind emise 669 de autorizații pentru persoane fizice, în vederea procurării de arme letale și arme neletale supuse autorizării.
Au fost aplicate 51 de sancțiuni contravenționale, în valoare aproximativă de 39.000 de lei și s-a dispus suspendarea dreptului de a deține și folosi arme și muniții față de 10 de persoane, precum și anularea dreptului de a purta și folosi arme și muniții față de 94 de deținători.
Specialiștii Serviciului Criminalistic au efectuat 4.219 de deplasări în teren, 3.237 dintre acestea pentru investigarea tehnico-științifică a locului faptei.
În urma cercetărilor la fața locului s-a reușit ridicarea a 18.438 de diferite categorii de urme, respectiv urme papilare, biologice, traseologice, înscrisuri și alte urme.
În contextul activităților desfășurate de specialiștii criminaliști au fost identificați 253 de creatori de urme, dintre care 46 fiind autori de infracțiuni.
În anul 2024, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au soluționat 994 de petiții, reclamații și sesizări, altele decât cele cu caracter penal și au aplicat 1.076 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 383.000 de lei.
La nivelul biroului au fost înregistrate 57 de dosare penale privind infracțiuni referitoare la protecția animalelor.
În perioada analizată, au fost efectuate 1.217 de acțiuni și controale, fiind emise 19 ordine de plasare în adăpost.
În domeniul rutier, în anul 2024, în județul Cluj au fost înregistrate 1.169 accidente de circulație, 194 dintre acestea fiind raportate că accidente rutiere grave.
În perioada menționată, polițiștii rutieri s-au implicat în activități de prevenire și combatere a tuturor cauzelor generatoare de accidente rutiere, în urma celor 2.680 de acțiuni de control fiind constatate 1.934 de infracțiuni și aplicate 60.019 sancțiuni contravenționale.
De asemenea, au fost reținute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 9.509 permise de conducere și au fost retrase 2.457 de certificate de înmatriculare.
Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, neacordarea de prioritate vehiculelor și indisciplina pietonilor.
În cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 - Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiție 3.1 - sprijinirea eficientei energetice, a gestionării inteligente a energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice inclusiv în clădirile publice și în clădirile de locuințe, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, în parteneriat cu Direcția Județeană de Informații Cluj continuă implementarea proiectului 'Reabilitare, creșterea eficienței energetice, gestionarea eficientă a energiei la imobile existente corpurile C2 și C20, modificări interioare, amenajare spații de lucru în pod existent (C2) amenajare incintă și refacere împrejmuire la IPJ Cluj și DJI Cluj'.
Implementarea acestui proiect va avea ca rezultat atât creșterea calității serviciului polițienesc, cât și o serie de beneficii economice, sociale, asupra mediului, prin economiile făcute. Bugetul proiectului este de 129.613.295 lei, iar 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului vor fi finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C5 - Valul Renovării, Axa 2 - Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, operațiunea B.1: Renovarea integrată (consolidare seismică și renovare energetică moderată) a clădirilor publice Apelul de proiecte PNRR/ 2022/ C5/ 2/ B.1/ 1, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria municipiului Turda, continuă implementarea proiectului' RENOVARE ENERGETICÃ APROFUNDATÃ A CLÃDIRII POLIȚIEI MUNICIPIULUI TURDA (co)finanțat din FEN'.
Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 6.690.613 de lei, iar perioada estimată de implementare este de 36 de luni.
În perioada următoare, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj va continua demersurile pentru atingerea principalelor obiective, respectiv dezvoltarea de programe și campanii menite să prevină criminalitatea și reducerea riscului de victimizare, în corelare cu caracteristicile situației operative și creșterea siguranței rutiere, prin prevenirea evenimentelor negative.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].