14 octombrie - Ziua mondială a standardizării

Ziua mondială a standardizării este marcată în fiecare an, la 14 octombrie, de toţi factorii implicaţi în activitatea de standardizare, respectiv Organizaţia Internaţională de Standardizare (International Organization for Standardization - ISO), Comisia Electrotehnică Internaţională (The International Electrotechnical Commission - IEC) şi Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (International Telecommunication Union - ITU) şi reprezintă modalitatea prin care este adus un omagiu eforturilor de colaborare a miilor de experţi din întreaga lume care dezvoltă acorduri tehnice voluntare care, apoi, sunt publicate ca Standarde Internaţionale, notează https://www.worldstandardscooperation.org.
Obiectivul principal al acestei zile este acela de a creşte gradul de conştientizare a importanţei standardizării internaţionale în economia globală şi promovarea rolului Standardelor Internaţionale în toate sectoarele de activitate. Standardele Internaţionale oferă o marcă internaţională de certificare pentru produse, servicii şi sisteme, în scopul asigurării calităţii, siguranţei şi eficienţei. Ele sunt esenţiale pentru facilitarea comerţului internaţional.
În 2020, tema Zilei mondiale a standardizării este "Protecting the planet with standards". Viaţa pe pământ depinde de energia provenită de la soare. Cu toate acestea, în ultimul secol, activităţile industriale pe scară largă s-au adăugat gazelor cu efect de seră naturale ale Pământului. Ele au un impact negativ asupra climei dar şi asupra tuturor formelor de viaţă. În acelaşi timp, creşterea rapidă a populaţiei şi a urbanizării necesită utilizarea responsabilă a resurselor limitate.
Pentru a reduce impactul uman asupra planetei noastre este nevoie de voinţă politică, de acţiuni concrete şi de instrumentele potrivite. Standardele Internaţionale sunt un astfel de instrument. Standardele Internaţionale pregătite de IEC, ISO şi ITU iau în considerare soluţiile probate şi reale la provocările tehnice. Acestea contribuie la împărtăşirea expertizei şi a cunoştinţelor de specialitate pe scară largă atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare. Standardele acoperă toate aspectele legate de energie, apă şi de calitatea aerului. Acestea stabilesc protocoale standardizate şi metode de măsurare. Utilizarea lor pe scară largă ajută la reducerea impactului producţiei şi proceselor industriale asupra mediului înconjurător, facilitează refolosirea resurselor limitate şi îmbunătăţeşte eficienţa energetică, notează https://www.worldstandardscooperation.org.
În 2019, tema zilei s-a intitulat ''Standardele video creează o scenă globală''. Algoritmii de compresie video standardizaţi în colaborare de către ISO, IEC şi ITU au fost onoraţi cu două premii Primetime Emmy, fiind astfel recunoscut rolul esenţial pe care îl aduc standardele în a satisface cererea tot mai mare de formate video. În 2018, tema ''Standarde Internaţionale şi a IV-a Revoluţie Industrială'' a făcut referire la tehnologiile emergente, care estompează limitele tradiţionale dintre lumea fizică, digitală şi biologică, potrivit www.iso.org. În 2017, tema a fost ''Standardele produc oraşe mai inteligente'', iar în 2016 - ''Standardele construiesc încrederea''.
Această zi a fost marcată, pentru prima dată, la 14 octombrie 1970, la iniţiativa lui Faruk Sünter, preşedintele ISO (1968-1970), potrivit www.ansi.org.
Organizaţia Internaţională de Standardizare - ISO a fost înfiinţată în 1947 şi este organizaţia internaţională independentă şi non-guvernamentală ce dezvoltă şi publică Standarde Internaţionale. ISO reuneşte institutele naţionale de standardizare din peste 162 de ţări, un membru per ţară, cu secretariatul central la Geneva. ISO a publicat peste 19.000 de Standarde Internaţionale şi documente asociate, acoperind aproape orice domeniu, de la tehnologie, la siguranţă alimentară, agricultură şi sănătate. Standardele se elaborează la nivel internaţional, regional şi naţional. Coordonarea activităţilor la aceste trei niveluri este asigurată prin structuri comune şi acorduri de cooperare. Fiecare ţară are propriul sistem naţional de standardizare, iar organismele principale sunt membre ale organismelor regionale sau internaţionale de profil.
Asociaţia de Standardizare din România (ASRO) este organismul naţional de standardizare, care participă, prin specialişti, în cadrul comitetelor tehnice internaţionale ale ISO. În România, standardele Organizaţiei Internaţionale de Standardizare sunt adoptate, traduse şi difuzate de ASRO. ASRO este membru cu drepturi depline în ISO (din 1950), Comitetul European de Standardizare (CEN), Comitetul European pentru Standardizare în domeniul Electrotehnicii (CENELEC), Institutul European de Standardizare în domeniul Telecomunicaţiilor la Categoria NSO - Organisme naţionale de standardizare, precum şi în Comisia Electrotehnică Internaţională. ASRO stabileşte principiile şi metodologia standardizării naţionale, elaborează şi aprobă standardele naţionale, participă la activitatea de standardizare europeană şi internaţională, publică şi difuzează standardele şi publicaţiile standardizării etc.
Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor - ITU este o instituţie specializată din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, având sediul la Geneva. ITU are ca principiu fundamental asigurarea cooperării dintre sectorul guvernamental şi cel privat, pentru dezvoltarea domeniului tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor la nivelul infrastructurii şi serviciilor, în vederea susţinerii procesului de dezvoltare economică şi socială la nivel mondial. ITU este cea mai importantă organizaţie de standardizare în domeniul telecomunicaţiilor. Standardele elaborate de ITU (cunoscute ca recomandări) acoperă practic toate aspectele telecomunicaţiilor. Colaborarea cu alte organizaţii de standardizare, globale sau regionale, a permis reducerea incompatibilităţilor şi accelerarea ritmului de introducere a unor noi tehnologii.
Comisia Electrotehnică Internaţională - IEC este o organizaţie non-profit, non-guvernamentală, înfiinţată în 1906. Este cea mai importantă organizaţie la nivel mondial care publică prin consens standardele internaţionale şi gestionează sisteme de evaluare a conformităţii pentru produsele electrice şi electronice, sisteme şi servicii. Publicaţiile IEC servesc drept bază pentru standardizarea naţională şi ca trimiteri la redactarea ofertelor şi contractelor internaţionale. Membrii IEC sunt Comisiile Naţionale, care numesc experţi şi delegaţi ce vin din industrie, organisme guvernamentale, asociaţii şi mediul academic pentru a participa la lucrările tehnice şi la activităţile de evaluare a conformităţii IEC.
Cele trei organisme colaborează la nivel înalt sub titulatura The World Standards Cooperation şi apără interesele comune în consolidarea şi promovarea sistemului de Standarde Internaţionale voluntare bazate pe consens. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: (c) World Standards Day Contest/facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Solistul Cornel Constantiniu
Solistul Cornel Constantiniu este primul câștigător al trofeului concursului de televiziune 'Steaua fără nume' și este cunoscut publicului mai ales pentru șlagărul 'Nu îți spun te iubesc' de Ionel Tudor, pe versurile Andreei Andrei. S-a născut la 6 aprilie 1945, la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică
6 aprilie - Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (ONU)
La 6 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (IDSDP), ce are ca obiectiv recunoașterea puterii sportului în stimularea schimbărilor pozitive și în depășirea barierelor și a granițelor, potrivit https://social.desa.un.org/. În
6 aprilie - Ziua NATO în România
Ziua NATO în România este marcată, în 2025, la 6 aprilie. Această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, începând cu anul 2005, în baza Legii 390/2004. Pentru stabilirea datei dedicate acestei zile, s-a ținut cont de momentul aderării României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, respectiv data de 29 ma
CITATUL ZILEI
''Iași vineri, 24 martie/ 6 aprilie 1917 Zi tare urâtă, vânt de furtună, care a stârnit praful. Nando s-a întors de pe front foarte mulțumit. A petrecut acolo două zile pline și cu folos. A ținut trupelor un discurs despre răsplata de după război, spunând că trebuie să li se dea pământ mai mult, ca recompensă
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 6 aprilie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul; Sf. Cuv. Platonida Duminica a 5-a din Post Greco-catolice Duminica 5 din Post. Sf. m. Eutihie al Constantinopolului; Sf. ep. M. Irineu de Sirmium Romano-catolice Duminica a 5-a din Postul M
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 aprilie
Este a 96-a zi a anului 2025. Au mai rămas 269 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 48 m și apune la 19 h 49 m. Luna răsare la 13 h 00 m și apune la 04 h 10 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Alexandru Papadopol
Actorul Alexandru Papadopol s-a remarcat în seriale de televiziune printre care 'Căsătorie de probă', ''Numai iubirea'', 'Daria, iubirea mea', 'Aniela', dar și pe micile ecrane, în filme precum 'Marfa și Banii', 'Amintiri din Epoca de Aur'', 'Love Building', 'Bani negri (pentru zile albe)'
DOCUMENTAR: Regizorul Silviu Purcărete împlinește 75 de ani (5 aprilie)
Regizorul de operă și teatru Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, în București, conform silviupurcarete.art. A absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' (IATC) din București, promoția 1974, clasa Valeriu Moisescu, cu spectacolul &
5 aprilie - Ziua Automobilistului
Ziua Automobilistului este marcată în fiecare an la 5 aprilie, dată la care, în 1904, a fost înființat Automobil Clubul Român, de către un grup de automobiliști amatori, constituiți în Adunarea Generală, desfășurată în salonul de onoare al Hotelului Bulevard din București. Prima asociație a automobiliștilor din țara noastră,
5 aprilie - Ziua internațională a conștiinței (ONU)
Ziua internațională a conștiinței - International Day of Conscience (ONU), marcată la 5 aprilie, urmărește promovarea unei culturi a păcii prin dragoste și conștiință, potrivit www.un.org. Adunarea Generală a ONU a declarat această zi cu scopul de a crea condiții de stabilitate și bunăstare, de relații pașnice și prietenoase bazate pe respectarea drepturilor omului și a libe
CITATUL ZILEI
''Iași joi, 23 martie/ 5 aprilie 1917 Zi plină. Ieri am scris o rugăminte de ajutor pentru țara mea, care va fi trimisă în America. Am petrecut două ore la Spitalul Militar, care se află în stare bună. Bătrânul Bogdan strălucea de fericire, era mulțumit ca de obicei, se înțelege de minune cu pacienții lui, e înc&aci
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor și Serapion Romano-catolice Ss. Vincențiu Ferrer, pr.; Irina, m. Sfinții Mucenici Teodul și Agato
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 aprilie
Este a 95-a zi a anului 2025. Au mai rămas 270 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 49 m și apune la 19 h 48 m. Luna răsare la 11 h 47 m și apune la 03 h 30 m. Luna la Primul Pătrar 05 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3