Comunicat de presă - Uniunea Salvați România
Proiect USR pentru transparență maximă în ceea ce privește autorizațiile de mediu
Pentru că nu în toate județele sunt publicate informațiile din cadrul autorizațiilor de mediu ale operatorilor care gestionează deșeuri, parlamentarii USR Diana Buzoianu, Cynthia Păun și Aurel Oprinoiu au depus o propunere legislativă prin care Agenția Națională pentru Protecția Mediului să fie obligată să publice lista tuturor operatorilor autorizați în domeniu, precum și autorizațiile de mediu deținute.
'E extrem de important, într-o țară în care oamenii își pierd ani din viață din cauza poluării, să avem o transparență reală a tuturor avizelor de mediu. La acest moment, unele agenții județene de protecția mediului publică aceste autorizații. Altele aleg să nu. Acolo, cetățenii depun zeci, sute de cereri pentru a obține individual autorizațiile, pe Legea accesului la informații de interes public. Am inițiat, așadar, acest proiect legislativ și m-am bucurat să văd că parlamentari din mai multe partide consideră că cea mai eficientă soluție este să avem un singur registru cu toate autorizațiile de mediu, pentru a putea rezolva o problemă ce ne afectează pe noi toți', declară deputata USR Diana Buzoianu, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților.
Legislația deșeurilor din România stabilește că activitățile de gestionare a deșeurilor pot fi realizate doar de operatori economici autorizați din punctul de vedere al protecției mediului. Deoarece nu toate agențiile județene de protecția mediului publică din proprie inițiativă autorizațiile de mediu acordate, nu de puține ori atât companiile, cât și autoritățile locale întâmpină probleme în identificarea operatorului și verificarea valabilității autorizației acestuia. La rândul lor, cetățenii și ONG-urile de mediu au acces limitat la informațiile privind autorizarea, ceea ce le îngreunează misiunea de monitorizare civică a conformării cu normele de mediu.
'Orice demers care contribuie la transparentizarea activității legate de gestionarea deșeurilor este mai mult decât binevenit în Ilfov, dar și în alte județe din țară. Chiar lângă Capitală ne-am trezit, de multe ori, cu depozite de deșeuri, fără să știm ce e acolo, cine depozitează și pentru ce perioadă, până când oamenii au început să se alerteze că miroase urât. Cetățenii trebuie să știe ce se depozitează lângă ei, fiindcă pe ei îi afectează. Și informațiile trebuie să fie la îndemână, ca să evităm întârzierile sau răspunsurile laconice de la instituții', afirmă senatoarea USR Cynthia Păun, membră a Comisiei pentru mediu din Senat.
Potrivit propunerii USR, Agenția Națională pentru Protecția Mediului va avea obligația să publice, pe pagina proprie de internet, lista actualizată a tuturor operatorilor economici autorizați în domeniul gestionării deșeurilor, precum și textul autorizațiilor de mediu/autorizațiilor integrate de mediu deținute de aceștia. Lista va trebui să fie actualizată ori de câte ori intervin noi autorizări/suspendări și să fie prezentată într-o formă ușor accesibilă publicului și interogabilă.
'Vrem să transparentizăm situația acordurilor de mediu, astfel încât orice ONG sau cetățean care are suspiciuni privind activitatea unui potențial poluator să poată accesa, în timp real, aceste documente. Este un instrument simplu, dar puternic, aflat la dispoziția tuturor celor preocupați de protejarea mediului. Prin facilitarea accesului public la aceste informații, facem un pas important spre responsabilizarea companiilor cu activitate cu impact asupra mediului și încurajăm respectul față de comunitățile în care acestea activează', precizează senatorul USR Aurel Oprinoiu, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu din Senat.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].