BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala Sfântul Ştefan din Viena (Austria)

Amplasată în centrul capitalei austriece, Viena, Catedrala Sfântul Ştefan reprezintă una dintre cele mai mari capodopere ale stilului gotic, impresionând prin design-ul neobişnuit, prin culoarea vibrantă a acoperişului, prin multitudinea de detalii ce fac din aceasta o comoară a arhitecturii. Datorită frumuseţii ieşite din comun a construcţiei, aceasta a fost subiectul multor cărţi şi studii, fiind inclusă în mai multe filme şi picturi celebre şi prezentată pe unele monede austriece.
Catedrala a fost ridicată în secolul al XII-lea. A fost menţionată pentru prima în anul 1137, în Tratatul de la Mautern, un contract de schimb între Ducele Babenberg Leopold al IV-lea al Austriei şi episcopul Reginmar de Passau şi multe surse susţin că atunci ar fi început construcţia primei biserici Sf. Ştefan, potrivit http://www.stephanskirche.at.
Între anii 1200-1225 au fost ridicate substructura de vest "Heidenturm", "Turnurile Păgâne", şi portalul principal, cunoscut sub numele de "Uşa Gigantului", iar în 1304 a început construcţia noului cor gotic sub numele de "Corul Albertine", după Ducele Albert al II-lea.
În anul 1433 a fost finalizat Turnul de Sud ("Stephansturm"), sub conducerea constructorului Hans Prachatitz. Cu o înălţime de 136,4 metri acesta a fost considerat cel mai înalt turn bisericesc din Europa la finalizare şi unul dintre cele mai frumoase turnuri gotice fiind decorat din abundenţă cu sculpturi. În 1809, Turnul de Sud a fost avariat de bombardamentele franceze. Turla abandonată, constând într-o cruce patriarhală cu un vultur cu două capete pe un glob de metal placat cu aur, a fost îndepărtată în 1860 de către maestrul constructor al catedralei Leopold Ernst, şi reconstruită în piatră între 1862-1864 sub Friedrich von Schmidt. În august 1864, o nouă cruce şi vultur cu iniţialele şi motto-ul împăratului Franz Joseph au fost plasate pe turlă.
În 1450, a început construcţia Turnului de Nord ("Turnul Vulturului"), finalizat în 1578, când a primit o şapcă boltită. Acolo poate fi admirat clopotul bisericii catedralei, "Pummerin", cântărind peste 21 de tone, aşa cum arată http://www.stephanskirche.at/
Foto: (c) stephanskirche.at
Altarul Înalt al Bisericii, o creaţie în stil baroc a fraţilor Johann şi Tobias Pock în numele Prinţului Episcop Phillip Friedrich Graf Breuner, a fost realizat în principal din marmură poloneză neagră ocupând aproape întreaga înălţime a corului gotic. La finalizarea acestuia, în 1647, Prinţul Episcop Breuner a donat o cope (mantie) magnifică bisericii catedralei, care este folosită în fiecare an în ziua praznicului Sf. Ştefan la 26 decembrie. Sfântul Ştefan este sărbătorit de creştinii romano-catolici, anglicani, reformaţi, evanghelici şi unitarieni pe 26 decembrie iar de cei ortodocşi şi greco-catolici pe 27 decembrie.
Cel mai mare clopot al Austriei, "Pummerin" a fost turnat de Johann Achammer în 1711 şi ridicat în Turnul de Sud al bisericii Sf. Ştefan. El a putu fi auzit pentru prima dată la 26 ianuarie 1712, dar în aprilie 1945 a fost distrus în timpul unui incendiu din catedrală. Un nou clopot ("Pummerin") cu o greutate de 21.100 kg a fost turnat în 1951 în St. Florian (Austria Superioară) şi atârnat în turnul de nord, în octombrie 1957.
În 1722 , "Sf. Ştefan" devine biserică metropolitană, iar eparhia Vienei este ridicată la rang de arhiepiscopie, potrivit sursei amintite.
Catedrala Sf. Ştefan a fost afectată de incendiul din aprilie 1945 şi a fost redeschisă în aprilie 1952, după şapte ani de la incident. Cele mai multe clopote, orga din galeria de vest, oratoriul imperial, tarabele corului gotic şi alte opere de artă au fost distruse de flăcări. Acoperişul său a fost refăcut până în 1952, din ţiglă sub formă de diamant, fiind păstrată înălţimea celui original. O altă orgă a fost construită în 1991, de către compania Rieger, cu ocazia celei de-a 650-a aniversări a Corului Albertin.
Interiorul catedralei adăposteşte o serie de obiective culturale şi monumente istorice între care: mormântul umanistului Johannes Cuspinianus (după 1529), cel al prinţului Eugene (de J. Wurschbauer, 1754-1758); mormântul din marmură roşie al împăratului Friedrich al III-lea (1467-1513, proiectat şi început de Niclas Gerhaert van Leyden); amvonul (atribuit lui A. Pilgram), Altarul Wiener Neustadt (1447, achiziţionat de la mănăstirea Neukloster de la Wiener Neustadt în 1884); vitralii (în jur de 1340) încă existente; altarul cu pictura Fecioarei Maria de la Maria Pötsch (Ungaria, 1676).
Foto: (c) stephanskirche.at
În toamna anului 2017, au început lucrările de dezmembrare a orgăi gigantice şi de transport al ţevilor la compania Rieger pentru restaurare.
Remarcându-se prin poziţia laterală a turnurilor şi impresionantul acoperiş, Catedrala Sf. Ştefan rămâne un punct de reper al Vienei. AGERPRES (Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Marina Bădulescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen