TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Preşul'' (1972)
Piesa de teatru "Preşul" de Ion Băieşu a avut premiera în 1972, la Teatrul de Comedie din Bucureşti, în regia lui Ion Cojar, unde s-a jucat fără întrerupere până în 1989, bucurându-se de un mare succes la public. Ulterior, piesa a fost pusă în scenă şi la Teatrul Naţional din Craiova.
Din distribuţia primei montări, la Comedie, făcea parte marea actriţă Stela Popescu.
"S-a jucat 18 ani cu casa închisă. Şi la Sala Palatului, care are 4.000 de locuri, şi la Sala Polivalentă, cu 6.000 de locuri. Lumea se tot întreba de ce Stela nu mai apare şi în altă piesă. Dacă 'Preşul' avea un asemenea succes, trebuia să jucăm în continuare", mărturisea actriţa într-un interviu, în 2006.
În stagiunea Stagiunea 1972-1973, piesa a fost montată la Teatrul "Regina Maria" din Oradea, ca o comedie muzicală.
" 'Preşul' este o comedie de moravuri a cărei acţiune se organizează în jurul unui bloc de locuinţe, cu mentalităţile şi năravurile locatarilor de toate felurile. Piesa este un mozaic de glume, calambururi, foiletoane, momente care ar fi putut să se constituie chiar în scenete de sine stătătoare, transfigurări ale unor situaţii, relaţii şi caractere umane uşor regăsibile în imediata apropiere. Sunt satirizate cu vervă şi umor dorinţa de parvenire, goana după bunăstarea egoistă, meschinăria, falsa cultură. La umorul savuros se adaugă dimensiunea muzicală a piesei, fiecare cuplet fiind destinat să întregească şi să îmbogăţească personajul sau situaţia căreia i se asociază. Deşi nu se dau soluţii de îndreptare sau lecţii moralizatoare, contactul cu lumea înfăţişată e apt de a da naştere unor semne de întrebare în conştiinţa publicului căruia i se aşează în faţă comedia, mai mult sau mai puţin plăcută a vieţii zilnice", se arată în prezentarea spectacolului de pe site-ul www.teatrulreginamaria.ro.
Distribuţia era alcătuită din Octavian Uleu, Anca Miere Chirilă, Ion Mâinea, Ion Abrudan, Theo Cojocaru, Eugen Harizomenov, Carmen Ghiman, Ana Popa, Grig Dristaru, Mia Popescu, Mihai Păunescu, Mariana Vasile, Tiberiu Varga, Grig Schiţcu, Ana Popa. Regia artistică - Magda Bordeianu.
În 24 ianuarie 2014, a avut loc premiera comediei muzicale "Dush(i) cu preshu", la Teatrul Clasic.
Sursa foto: teatrulclasic.ro
"Pamfil, preşedintele de bloc, este convins că cineva îi murdăreşte intenţionat preşul din faţa uşii. Acest lucru i se pare greu de suportat, iar în final îl va duce la capătul răbdării. Întrucât preşul reprezintă pentru el o formă a posesiunii şi a orgoliului, el hotărăşte să pună capăt acestei situaţii şi să-şi facă singur dreptate. Convins că făptaşul este vecinul de palier, îi cere acestuia explicaţii pentru fapta sa. Cearta aprinsă dintre cei doi vecini scoate la iveală adevărul: cei doi aveau, de fapt, aceeaşi problemă şi din pricina inversării preşurilor, fiecare se folosea de preşul care nu-i aparţinea. Autoarea încurcăturii era Filofteia, femeia de serviciu, care le spune că era o greşeală pe care o făcuse de mai multe ori, din cauza întunericului de pe palier", scrie site-ul https://teatrulclasic.ro.
Din distribuţia spectacolului regizat de Nicolae-Mihai Branzeu fac parte: Călin Stanciu, Angela Petrean-Varjasi, Zoltan Lovas, Roxana Sabău-Nica, Marian Parfeni, Carmen Butariu, Oltea Blaga, Cecilia Donat, Ştefan Statnic, Robert Pavicsits, Silvia Demian.
Teatrul de Artă din Deva a montat piesa "Preşul" în 2018, în regia lui Radu Botar.
"Domnul Băieşu afirma la naşterea textului 'Preşul': 'Am scris această piesă pentru a-i face pe oameni să râdă'. Scopul nostru a fost să îndrăznim să râdem iar, împreună, cu bucuria redescoperirii poftei şi pasiunii de a juca şi a ne juca de-a viaţa simplă, banală uneori, pigmentată cu 'drame' existenţiale care în realitate nu valorează mai mult decât cântecul unui cocoş matinal sau lătratul unui câine când vede o pisică. Spectacolul este o oglindă a vieţii noastre la comun - de atunci şi de acum; nimic nou - cu toate tarele şi cutumele care încă ne definesc, din păcate, dovedind că, de fapt, în profunzime, omul nu se schimbă niciodată... Râsul e sănătos, vindecă, ne redă optimismul. Chiar şi atunci când râdem de noi. Este un spectacol despre noi. Simplu, curat, cinstit. Cu sufletele deschise ale unor actori frumoşi şi dăruiţi. Bucuraţi-vă!... Nu-i greu", spunea regizorul Radu Botar.
În 2019, la 16 martie, a fost prima reprezentaţie a unei noi puneri în scenă cu piesa "Preşul" la Teatrul Naţional din Bucureşti, în regia lui Mircea Cornişteanu.
"Scrisă în urmă cu jumătate de veac şi jucată în nenumărate teatre de nenumărate ori, 'Preşul' a stârnit cascade de râsete, fiind, cred, comedia românească postbelică cea mai gustată de toate categoriile de public, lucru destul de rar întâlnit. De ce, oare? Cred că pentru măiestria comediografului Băieşu de a ne pune înaintea ochilor o oglindă în care ne vedem aşa cum suntem, fără deformări. Râdem cu lacrimi de ceea ce zărim, uitând cel mai adesea că râdem de noi înşine. N-ar fi rău dacă, pentru o clipă, ne-am gândi că poate semănăm cu cei de care râdem!", spune regizorul Mircea Cornişteanu, conform site-ului tnb.ro.
Textul lui Băieşu se ancorează perfect în actualitate. Replicile, situaţiile şi relaţiile personajelor sunt uşor de recunoscut în prieteni, vecini şi rudele noastre. Totul pleacă, aşa cum o spune şi titlul piesei, de la un preş. Dar nu unul oricare. Eroul piesei, Pamfil P. Pamfil, se confruntă cu o problemă de viaţă şi de moarte cu vecinul său M.N. Zisu. Acesta din urmă este acuzat că se şterge "ilegal" în fiecare seară pe preşul lui "de lână pură". "Eu am un preş de lână pură, că îmi place să mă şterg pe ceva de bună calitate. E tabietul meu, e singura mea bucurie pe lume", spune Pamfil. Pentru a se răzbuna pe vecinul său, Pamfil recurge la un plan diabolic, însă nu lipsit de umor.
În distribuţia spectacolului de la TNB se regăsesc actorii Emilia Popescu, Raluca Petra, Marius Rizea, Alexandru Bindea, Ovidiu Cuncea, Monica Davidescu, Tatiana Constantin, Tomi Cristin, Eduard Adam, Dragoş Ionescu, Erika Băieşu, Irina Antonie şi Alexandru Barbu.AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Sursa foto: tnb.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Unul din semnele esențiale ale întâlnirii cu destinul este realizarea unei perfecte omogenități între datele pe care le ai, locul în care te afli, și timpul în care trăiești. A avea nostalgia unei alte structuri, a unui alt spațiu, și a unui alt moment e a dormita anemic la periferia destinului, a rezolva false probleme.' - Andrei Pleșu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 19 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia Duminica a 29-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 29 dR. Sf. cuv. Macarie Egipteanul; Sf. aep. Arsenie de la Cercira Romano-catolice Duminica a 2-a d
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 ianuarie
Este a 19-a zi a anului 2025. Au mai rămas 346 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 46 m și apune la 17 h 07 m. Luna apune la 10 h 23 m și răsare la 23 h 05 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul și regizorul Kevin Costner
Kevin Costner s-a născut la 18 ianuarie 1955 în Lynnwood, California. A urmat studii liceale la Buena High School și la Villa Park High School. A luat lecții de pian, a scris poezii și a interpretat în corul bisericii baptiste, potrivit www.thefamouspeople.com. În 1978, a absolvit
DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea Christinei Valmy, 'regina cosmeticelor'
Christine Valmy (Cristina Xantopol), figură influentă în estetica modernă, consultant și antreprenor, a fost supranumită 'regina cosmeticelor'. S-a născut la 25 octombrie 1926, la București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1946, a urmat un curs în dermatologie și de îngrijire a pielii, care a
CITATUL ZILEI
'Problema morală poate fi - și este, adeseori - eludată printr-o diafană teorie a virtuții. (...) O latentă erezie maniheistă comprimă neîncetat drama imediată a vieții, sistematizând-o după un binom didactic: absolutismul virtuții pe de o parte, abisul viciului pe de alta. Totul devine, astfel, neadevărat de simplu: buna viețuire constă - din unghi etic - &i
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei Greco-catolice Sf. Atanasie și Ciril ai Alexandriei Romano-catolice Sf. Prisca, m. Sfinții Atanasie și Chiril, arhiepiscopi ai Alexandriei, sunt sărbătoriți în calendarul cre
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 ianuarie
Este a 18-a zi a anului 2025. Au mai rămas 347 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 47 m și apune la 17 h 06 m. Luna apune la 10 h 07 m și răsare la 22 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
Săptămâna europeană 13-17 ianuarie 2025
Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune al Uniunii Europene pentru a consolida securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale. Uniunea Europeană a anunțat acordarea unui ajutor umanitar de 120 de milioane de euro pentru Fâșia Gaza, precum și un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 140 de milioane de euro pentru
Actrița britanică Joan Ann Plowright a încetat din viață la 95 de ani (fișă biografică)
Actrița britanică Joan Ann Plowright, nominalizată la Oscar și câștigătoare a două premii Globurile de Aur, a încetat din viață, la vârsta de 95 de ani, a anunțat familia sa la 17 ianuarie 2025, conform DPA/P
Retrospectiva evenimentelor interne 13-17 ianuarie 2025
Adoptarea de către Guvern a Ordonanței privind data alegerilor prezidențiale la 4 mai 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025, alegerea președintelui AUR, George Simion, în poziția de vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), raportul Eurostat care arată că în trimestrul trei din 2024, România a fos
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*De miercuri, 15 ianuarie, până duminică, 19 ianuarie 2025, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează o serie de expoziții, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
A 89-a ediție a expoziției 'Săptămâna Verde 2025' de la Berlin
În intervalul 17-26 ianuarie 2025, are loc, la Berlin, expoziția internațională 'Săptămâna verde 2025' ('Grüne Woche'), dedicată producătorilor agricoli și industriei alimentare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din țara noastră participă la eveniment cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul a
CITATUL ZILEI
"Etica nu e altceva decât tocmai efortul spiritului de a învăţa limba străină a lumii, efortul seninătăţii de a înţelege lacrimile." - Andrei Pleşu, ("Minima moralia", Editura Cartea românească, 1988, pp. 59)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel Nou din Veria Greco-catolice Sf. cuv. Antonie cel Mare Romano-catolice Sf. Anton, abate Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit de Biserică la 17 ianuarie.