Comunicat de presă - Europarlamentar Gheorghe Falcă
Editorial de opinie
Cum ar trebui să răspundă UE tarifelor impuse de Trump
Președintele american Donald Trump a anunțat impunerea unor tarife vamale semnificative asupra importurilor din diverse țări: 20% pentru Uniunea Europeană, 34% pentru China și 10% pentru Regatul Unit.
Decizia marchează o ruptură profundă față de tradiția cooperării economice transatlantice postbelice și semnalează o revenire la un tip de protecționism agresiv, cu valențe geopolitice în opinia mea și oricum, nemaivăzut de pe vremea președintelui Herbert Hoover în 1930!
Aceste măsuri, justificate de administrația Trump ca fiind necesare pentru a corecta dezechilibrele comerciale - un fapt parțial corect, și pentru a proteja industria americană, au declanșat îngrijorări la nivel global cu privire la escaladarea tensiunilor comerciale și la impactul asupra economiei mondiale.
În treacăt fie spus, sunt sceptic, cel puțin pe termen scurt, referitor la felul în care aceste decizii vor proteja companiile americane care depind, la fel ca oricare altele, de lanțurile globale de aprovizionare. Vom vedea.
Uniunea Europeană, vizată direct de aceste tarife, se confruntă acum cu provocarea de a răspunde într-un mod care să protejeze interesele economice ale statelor membre, fără a alimenta și mai mult conflictul.
În acest context, eu cred că este esențial ca UE să adopte o abordare echilibrată și strategică, iar un răspuns eficient nu înseamnă reacție emoțională, ci luciditate și unitate!
Iată cum.
În primul rând, este crucial ca UE să analizeze în detaliu efectele acestor tarife asupra economiilor statelor membre și asupra sectoarelor industriale afectate. Această evaluare va permite identificarea domeniilor cele mai vulnerabile și implementarea unor măsuri de sprijin adecvate și mai ales rapide.
De exemplu, industria auto din Germania, Italia și Europa Centrală, inclusiv România, dar și sectoarele agricole din Franța sau din țara noastră pot fi printre cele mai expuse.
Uniunea Europeană ar trebui de asemenea să favorizeze canalele diplomatice pentru a discuta cu administrația americană și a explora posibilitățile de soluționare amiabilă a disputelor comerciale.
Eu cred, sau mai degrabă sper în acest caz, că angajamentul în negocieri transparente și constructive poate preveni escaladarea conflictului și poate duce la soluții reciproc avantajoase.
În paralel, UE poate accelera eforturile de diversificare a parteneriatelor comerciale, consolidând relațiile cu alte economii majore și piețe emergente.
Este un demers oricum necesar, care ar putea reduce dependența de piața americană și ar deschide noi oportunități pentru exportatorii europeni.
Astfel, parteneriatele comerciale cu India, ASEAN, Canada și America Latină pot deveni alternative strategice pentru anumite lanțuri de aprovizionare și pentru exporturi cheie.
Subliniez cuvintele pot deveni și anumite și precizez încă o data că avem nevoie de luciditate și de calm, nu de emoție!
Deși represaliile comerciale pot părea o soluție imediată, UE trebuie să acționeze cu prudență. Orice măsură de retorsiune ar trebui să fie proporțională, conformă cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului și să evite prejudicierea consumatorilor și companiilor europene.
În fine, este important ca UE să elaboreze politici de sprijin pentru industriile și lucrătorii afectați de noile tarife. Vorbesc aici despre politici care pot include stimulente fiscale, acces la finanțare și chiar programe de recalificare profesională, în ultimă instanță.
În acest context, România trebuie să se asigure și ea că poate accesa rapid și eficient fondurile europene disponibile pentru sprijinirea competitivității întreprinderilor sale mici și mijlocii.
Prin urmare, așa cum îl văd eu, răspunsul Uniunii Europene la tarifele impuse de administrația Trump trebuie să fie bine calibrat, evitând reacțiile impulsive și concentrându-se pe protejarea intereselor economice ale statelor membre.
Printr-o combinație de dialog diplomatic, diversificare a parteneriatelor comerciale și măsuri interne de sprijin, UE poate depăși cu succes aceste provocări, dar mai ales poate contribui la menținerea stabilității economiei globale, ceea ce este esențial!
Mai presus de toate, cred că este momentul ca UE să vorbească pe o singură voce pentru că doar prin unitate, pragmatism și fermitate, Uniunea noastră poate transforma această situație dificilă într-o bună ocazie pentru o resetare economică profundă de care, cu sau fără decizia americanilor, aveam nevoie.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].