logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Oraşul vechi Nessebar (Bulgaria)

Image

Situat pe o peninsulă stâncoasă a Mării Negre, cu o vechime de peste 3000 de ani, oraşul vechi Nessebar este un loc în care numeroase civilizaţii şi-au lăsat amprenta, conform site-ului oficial UNESCO, www.unesco.org.

În oraşul Nessebar se găsesc suprapuse multiple straturi de patrimoniu cultural şi istoric. Este un loc în care multe civilizaţii şi-au lăsat urmele: structuri arheologice din mileniul 2 î. Hr., o colonie grecească ale cărei ruine încă se păstrează, o vilă din perioada elenistică, clădiri religioase din antichitate şi biserici conservate din Evul Mediu, mai notează sursa citată.

 

Foto: (c) Emil BADEA/AGERPRES FOTO


De asemenea, în Nessebar se regăsesc şi ansambluri arhitecturale unice, provenind din vremea Renaşterii Naţionale a Bulgariei (sec. al XIX-lea). Acestea se îmbină armonios cu mediul natural oferit de peninsula stâncoasă, legată de ţărm printr-un istm. Oraşul este martor al evoluţiei arhitecturii urbane din epocile pe care le-a traversat. Ornamentele ceramice şi decoraţiunile multicolore ale faţadelor de biserică medievală contrastează cu sobrietatea caselor din secolul al XIX-lea. Oraşul este considerat un sit UNESCO integral, deşi au avut loc câteva intervenţii neautorizate asupra unor clădiri de patrimoniu şi au fost ridicate clădiri noi care contravin legii, mai notează sursa citată.

Peninsula pe care este amplasat oraşul Nessebar este lungă de 850 de metri şi lată de 350 de metri. Primele aşezări din această zonă datează din Epoca Bronzului. Tracii o numeau Melsambria, după numele fondatorului său, însemnând "oraşul lui Melsas", notează site-ul Muzeului Nessebarului Antic, www.ancient-nessebar.com. Messambria sau Menebria, după alte surse, a avut două porturi, unul în partea nordică şi celălalt în partea de sud, unde s-au găsit rămăşiţe de echipament antic de navigaţie.

 

Foto: (c) Emil BADEA/AGERPRES FOTO


Primii colonişti greci de origine doriană au ajuns aici la sfârşitul sec. al VI-lea î. Hr. Oraşul s-a dezvoltat pe modelul polis-ului grecesc, fiind înconjurat de fortificaţii şi având cartiere de locuinţe, temple, gimnasium şi teatru. Messambria a început să bată monedă în prima jumătate a sec. al V-lea, î. Hr. şi a atins culmea prosperităţii în secolele al III-lea şi al II-lea î. Hr., când a ajuns să emită monedă de aur şi să aibă legături comerciale cu oraşe de pe coasta Mării Negre, a Mării Egee şi a Mării Mediterane.

Cucerit de romani în 72 d. Hr., Messemvria (după cum l-au denumit trupele ocupante) şi-a păstrat fortificaţiile şi clădirile publice. Vremuri favorabile au venit mai ales după ce capitala Imperiului Roman a fost mutată la Constantinopol (330 d. Hr.). Au fost construite biserici creştine, fortificaţii noi, sisteme de alimentare cu apă, mai notează sursa citată.

Inclus în graniţele primului stat bulgar, Nessebarul a fost cucerit de hanul Krum şi a fost colonizat de slavi şi de bulgari. Între secolele al XII-lea şi al XIV-lea, oraşul era o componentă activă a rutelor comerciale din Marea Neagră şi Marea Mediterană, fiind în bune relaţii cu Veneţia, Constantinopol, Genova, Pisa, Ancona şi Dubrovnik. În această perioadă au fost construite bisericile Sf. Ştefan, Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Parascheva, Sf. Teodor, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, fiind inspirate din arhitectura capitalei Ţaratului Vlaho-Bulgar, Târnovo.

În 1366, Nessebar a căzut sub stăpânirea cavalerilor contelui Amadeus al IV-lea de Savoia, apoi s-a întors sub stăpânirea bizantinilor, pentru a fi ocupat de către turcii otomani în anul căderii Constantinopolului, 1453, conform sursei menţionate.

Sub stăpânirea otomană oraşul nu şi-a pierdut importanţa economică şi culturală. Au fost construite biserici noi, s-au pictat icoane, iar portul a rămas unul dintre principalele centre de import şi export de pe coasta Mării Negre.

 

Foto: (c) Emil BADEA/AGERPRES FOTO


Din epoca Renaşterii Naţionale a Bulgariei se păstrează foarte multe case cu arhitectura tipică a regiunii, precum şi câteva mori de vânt, mai notează site-ul menţionat.

 

Datorită aspectului natural unic şi pentru monumentele din diferite epoci bine păstrate, oraşul Nessebar a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1983, conform http://www.ancient-nessebar.com. AGERPRES/(Documentare - Daniel Olteanu, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: whc.unesco.org

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 27-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )

Documentare 27-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon

Documentare 27-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie

Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 26-04-2025 10:00

26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)

O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab

Documentare 26-04-2025 08:30

26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)

La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur

Documentare 26-04-2025 08:00

26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc

Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe

Documentare 26-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 26-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și

Documentare 26-04-2025 07:00

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista

Documentare 26-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie

Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru