PĂRINŢI ŞI COPII TALENTAŢI: Iurie Darie şi Alexandru (Ducu) Darie

Alexandru (Ducu) Darie - regizor şi director de teatru - este fiul apreciatului actor Iurie Darie şi poate spune că a copilărit şi a crescut în sălile Teatrului de Comedie, ca şi alţi copii de actori care au devenit, la rândul lor actori. Mama sa, Consuela Roşu, a fost tot actriţă.
A făcut chiar figuraţie în teatru când avea 5-6 ani, iar la 14 ani a hotărât că vrea să devină regizor, nu actor, pentru că i se părea că un actor intră în rutină venind în fiecare seară la spectacol interpretând acelaşi rol, cu atât mai mult cu cât la acea vreme un spectacol se juca şi câteva stagiuni la rând, ajungându-se la performanţe în care era jucat de 1.000-1.200-1.500 de ori.
"Am zis că vreau să fac o meserie în care mă apuc de ceva, mă concentrez, termin şi pe urmă mă apuc de altceva", declara Ducu Darie într-un interviu la TVR.
A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, Facultatea de Regie de Teatru, Film şi Televiziune, în anul 1983. Încă din timpul studenţiei, ca regizor al spectacolului "Paracliserul" de Marin Sorescu, a fost răsplătit cu Marele Premiu pentru cea mai bună producţie la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia (1981).
Din 2002 este director al Teatrului "Bulandra". În decembrie 2006 a fost ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa cu sediul la Paris.
***
Actorul Iurie Darie s-a născut la 14 martie 1929 la Vadul Roşu, Soroca (azi Republica Moldova). A dat examen la două facultăţi: Institutul de Arte Plastice şi cel de Artă Cinematografică, reuşind la ambele. Însă a ales teatrul, absolvind Institutul în 1952. A învăţat meserie de la mari actori şi profesori: Mihai Popescu, Marietta Sadova, Ionescu-Gion.
Foto: (c) AGERPRES FOTO
Iurie Darie într-o piesă de teatru, 1965
Debutează în anul 1953, în "Nepoţii gornistului", în regia lui Dinu Negreanu şi alături de Marga Barbu şi Liviu Ciulei, potrivit site-ului cinemagia.ro. Un moment important din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie, unde a jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu şi, apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referinţă: "Troilus şi Cressida", "Umbra" şi multe altele.
După Revoluţie, a jucat în "Pălăria", producţie a Teatrului de Comedie, în regia lui Horaţiu Mălăele (1998), "Patru pe o canapea şi valetul" de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000).
A interpretat roluri principale în filme, precum: "Băieţii noştri" (1959), "Vacanţă la mare" (1962), "Dragoste la zero grade" (1964), "B.D. intră în acţiune" (1970), "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Fraţii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "O zi la Bucureşti" (1986), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zâmbet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1995).
De asemenea, actorul a colaborat şi cu cineaşti basarabeni, în filmul pentru copii "Moara", realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău în "Tata" (stagiunea 1999-2000).
Foto: (c) Lucian Tudose/AGERPRES FOTO
Actorul Iurie Darie, 2008
A fost extrem de cunoscut prin intermediul emisiunilor de televiziune difuzate în anii '70-'80, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini, alături de o micuţă co-prezentatoare, Mihaela Istrate.
În mai 2009, lui Iurie Darie i-a fost decernat premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti - festCO, iar în martie 2012, a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră. La 1 iunie 2012, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga activitate, actorul Iurie Darie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame, din Piaţa Timpului, în centrul istoric al Capitalei.
Iurie Darie a fost căsătorit cu actriţa Consuela Roşu. Fiul lor, Alexandru (Ducu) Darie, le-a călcat pe urme, fiind în prezent un regizor de succes. După moartea soţiei, Iurie Darie s-a recăsătorit cu actriţa Anca Pandrea.
La 21 mai 2012, au început problemele de sănătate ale actorului Iurie Darie, fiind internat de două ori la Spitalul "Bagdasar Arseni". A murit la 9 noiembrie 2012.
***
Regizorul de teatru Alexandru (Ducu) Darie s-a născut la 15 iunie 1959, la Bucureşti. După terminarea studiilor universitare a lucrat ca asistent regizor artistic, la Teatrul de Stat din Oradea (august 1983-septembrie 1987), asistent regizor artistic, Teatrul de Comedie din Bucureşti (septembrie 1987-iunie 1990), regizor artistic, Teatrul de Comedie din Bucureşti (iunie 1990-octombrie 1992), regizor artistic, Teatrul Bulandra din Bucureşti (octombrie 1992-iulie 2002). Din anul 2002 este director al Teatrului Bulandra, iar între 2006-2011 a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, conform site-ului bulandra.ro .
Dintre spectacolele regizate de Alexandru Darie menţionăm: "Visul unei nopţi de vară", de William Shakespeare, spectacol distins cu premiile pentru cel mai bun regizor şi cele mai bune costume la prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru "I.L. Caragiale". Cu acest spectacol a fost invitat, în 1991, de London International Festival of Theatre (LIFT), pentru a susţine, împreună cu trupa Teatrului de Comedie, un turneu în Marea Britanie. Spectacolul s-a bucurat de un mare succes, fiind nominalizat printre primele 20 de producţii cu această piesă. În anul următor, a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze "Mult zgomot pentru nimic", de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un "eveniment al stagiunii". A mai regizat în Statele Unite, la Performing Arts Centre, New York, "Mizantropul" de Moliere şi "Cabala bigoţilor" de Mihail Bulgakov.
Foto: (c) Adrian Cuba/AGERPRES FOTO
Alexandru (Ducu) Darie la cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale, 2015
Ca regizor artistic la Teatrul Bulandra, unde s-a angajat în anul 2002, a regizat "Poveste de iarnă" de Shakespeare (1994), care s-a jucat cu succes la Globe Theatre Tokio, participând şi la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (Milano), spectacol distins cu premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru - secţia română. Piesa lui Anton Cehov "Trei surori", montată în ianuarie 1995, a obţinut Premiul Asociaţiei Criticilor de Teatru - secţia română pentru cel mai bun spectacol şi Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor şi a reprezentat Teatrul Bulandra la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa - Cracovia 1996. În Japonia, regizorul a montat "Omul cel bun din Seciuan" de Bertolt Brecht (Ghinza Season Theatre din Tokio, 1996) şi Macbeth, de William Shakespeare.
În 1999 a regizat, la Teatrul de Comedie, "Iluzia comică", după Carlo Goldoni, traducere în versuri de Horia Gârbea, un spectacol care a obţinut numeroase premii, printre care şi premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al stagiunii.
Dintre spectacolele mai recente, regizate la Teatrul Bulandra, amintim: "Triumful Dragostei" de Pierre de Marivaux (2005), "Ce păcat că-i curvă" de Oana Turbatu, după John Ford (2007), "Orfeu şi Euridice", o nouă versiune de Adrian Enescu, cu variaţiuni de C.W. Gluck (2008), "Disputa", după Pierre de Marivaux, coproducţie Teatrul Iugoslav de Dramă, Belgrad, Iugoslavia şi Teatrul Bulandra (2009), "The Line. Oraşul încotro?", scenariul Oana Turbatu (2010), "Însemnările unui necunoscut" după F.M. Dostoievski (2011), potrivit site-ului bulandra.ro.
În 2009, a fost în turneu în Japonia (la Teatrul Kinokunya din Tokyo) cu "Anatomie. Titus. Căderea Romei" de Heiner Muller, iar 2010, în China (în cadrul Pavilionului României la Expoziţia Mondială din Shanghai) cu piesa "The Line. Oraşul încotro?". În 2012, a participat la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa de la Moscova (la Maly Teatr), cu "Însemnările unui necunoscut" după F.M. Dostoievski.
Alexandru Darie şi spectacolele sale au participat la numeroase festivaluri în ţară şi în străinătate.
În afară de teatru este preocupat şi de montarea altor tipuri de spectacole: a regizat show-uri de modă - live şi la televiziune, evenimente muzicale ("Carmina Burana" de Carl Orff la Ateneul Român şi "Blues Brothers Jazz Concert" pentru Rothmans Blues), concerte rock şi alte evenimente stradale, un videoclip rock: "Diva inamorata", şi un spectacol folk/rock: "Agurida" (2001), precizează site-ul bulandra.ro.
Alexandru Darie este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Ofiţer, conferit de preşedintele României, cu Ordinul Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Cavaler şi cu gradul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordat la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa. AGERPRES/ (Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru