SpaceX amână lansarea megarachetei sale Starship

Compania privată SpaceX, înființată de Elon Musk, a anulat în ultimul moment lansarea de luni a megarachetei sale Starship, cea mai mare și mai puternică proiectată vreodată, din cauza unei probleme identificate la nivelul vehiculului spațial, informează AFP.
'Nu vom decola astăzi', a anunțat în cele din urmă Dan Huot, un manager al companiei, într-o transmisiune video, după ce lansarea fusese deja amânată cu câteva minute.
'Am rezolvat o problemă la propulsor și acum lucrăm pentru a rezolva o alta la nivelul vehiculului', a precizat el.
'Echipele fac ceea ce trebuie făcut', a dat asigurări una dintre colegele sale, Kate Tice.
Acest tip de amânare este frecvent întâlnit în sectorul spațial și lansarea ar putea avea loc 'mâine sau în zilele următoare', a precizat Dan Huot.
Cu o înălțime de 123 de metri - aproximativ cât o clădire cu 40 de etaje -, racheta Starship, construită pentru a ajunge pe Lună și pe planeta Marte, urmează să fie lansată de la baza Boca Chica din statul american Texas.
În timpul acestui nou zbor de testare - cel de-al optulea -, compania SpaceX intenționează să efectueze diferite teste asupra celei de-a doua trepte a rachetei, care a explodat în zbor în luna ianuarie. Ea dorește totodată să recupereze prima treaptă a rachetei, ce are rol de propulsor, printr-o manevră complexă și spectaculoasă, pe care a reușit-o în luna ianuarie pentru a doua oară.
După lansare și separarea celor două trepte, propulsorul, denumit Super Heavy, trebuie să înceapă o coborâre controlată spre rampa de lansare, unde va fi imobilizat cu ajutorul unor brațe mecanizate, montate pe turnul de lansare.
Ploaie de reziduuri
Elon Musk dorește ca racheta Starship să fie în întregime reutilizabilă, o caracteristică ce ar permite reducerea considerabilă a costurilor și a resurselor necesare.
Pentru atingerea acestui obiectiv, celebrul antreprenor mizează pe recuperarea vehiculului Starship, care reprezintă a doua treaptă a rachetei și care dă numele întregului aparat de zbor.
'Cred că vom ajunge la o reutilizare rapidă a întregii structuri - vehiculul și propulsorul - anul viitor', a declarat Elon Musk la sfârșitul lunii februarie într-un podcast.
Dar, pentru acest al optulea zbor de testare, vehiculul urmează să își încheie cursa în apele Oceanului Indian, la fel ca în cadrul testelor precedente.
La jumătatea lunii ianuarie, vehiculul a explodat după patru minute de zbor, generând o ploaie incandescentă de reziduuri pe cerul din Marea Caraibilor și pagube materiale minime în arhipelagul Turks și Caicos, situat la o distanță de peste 2.500 de kilometri de locul din care a fost lansată racheta Starship.
Agenția americană de reglementare a aviației, FAA, a trebuit să devieze pentru scurtă vreme avioanele din zonă pentru a evita producerea unor eventuale coliziuni cu acele reziduuri și a ordonat totodată o anchetă și o suspendare a zborurilor.
Acea explozie nu a fost însă prima care a fost înregistrată în timpul unui zbor de testare pentru Starship, în contextul în care compania SpaceX își dezvoltă rachetele cu mare viteză și mizează pe numeroase lansări ale unor prototipuri pentru a corecta cu rapiditate problemele întâlnite în condiții reale de zbor.
Anchetă care continuă
Deși această abordare a contribuit la succesul companiei SpaceX, care domină în prezent piața lansărilor orbitale, ea nu a fost exceptată de anumite critici.
Astfel, câteva asociații au depus plângere împotriva autorităților americane, acuzându-le că au evaluat greșit impactul de mediu, în timp ce baza spațială din Texas se află în proximitatea unor zone naturale protejate, pe litoral.
Iar apropierea ideologică a lui Elon Musk de președintele Donald Trump a stârnit de acum temeri legate de posibile ingerințe în ceea ce privește acțiunile întreprinse de agențiile de reglementare.
În timpul președinției lui Joe Biden, Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a pus adeseori sub semnul întrebării deciziile adoptate de FAA, pe care a acuzat-o că exercita o supraveghere excesivă a companiei sale.
Agenția de reglementare a precizat vineri că ancheta privind recenta explozie din ianuarie continuă, dar a adăugat că a autorizat totuși reluarea zborurilor după ce a efectuat 'analiza de securitate completă care este necesară'.
Megaracheta Starship ar trebui să îi permită lui Elon Musk să trimită echipaje de astronauți pe planeta Marte, pe care miliardarul dorește să 'o colonizeze'. Iar agenția spațială americană, NASA, intenționează să utilizeze o versiune modificată a acesteia pentru misiunile sale Artemis, concepute pentru a realiza revenirea oamenilor pe Lună în anii următori. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă
O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți
Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții
Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)
Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)
Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i
'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)
Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia
Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.
În Japonia, o gară imprimată 3D a fost finalizată într-o săptămână
Companii japoneze au creat ceea ce susțin că este prima gară de cale ferată imprimată 3D din lume: o structură compactă, albă, instalată luna trecută într-o zonă rurală din vestul țării, transmite vineri AFP. Potrivit Serendix, o companie care lucrează cu West Japan Railway Company (JR West), a fost nevoie de doar șapte zile pentru a con
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C
Eșantioanele aduse de misiunea Chang'e 6 susțin ipoteza impactului ca origine a Lunii
Există mai puțină apă în mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii decât se află în cea de pe partea mereu îndreptată spre Pământ, conform unor analize ale eșantioanelor de regolit și roci selenare culese de misiunea chineză Chang'e 6, transmite joi
Imensul deșert al Arabiei a fost odată un ținut luxuriant (studiu)
Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a găzduit cândva un lac vast și un sistem de râuri, a dezvăluit o echipă internațională de cercetători într-un studiu publicat miercuri, transmite agenția DPA. Cercetări recente au sugerat că Rub al-Khali (''Pătrimea goală''), vastul deșert al Peninsulei Arabice, ex
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)
Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&