O stea s-a apropiat prea mult de o gaură neagră și astronomii observă ultimii săi ani de viață

O stea din galaxia LEDA 3091738 aflată la 300 de milioane de ani lumină s-a apropiat prea mult de gaura neagră supermasivă din centrul acestei galaxii și, conform astronomilor, în mai puțin de 6 ani ar putea fi complet distrusă de aceasta, transmite luni Space.com.
Conform studiului publicat de astronomi în numărul din 6 mai al The Astrophysical Journal, gaura neagră supermasivă numită neoficial 'Ansky' este orbitată de un obiect de cu o masă mult mai mică. Acest nume este derivat din numele de catalog al găurii negre, ZTF10acnsky, după ce activitatea sa a fost observată în cadrul Zwicky Transient Facility, pe Telescopul Samuel Oschin de la Observatorul californian Palomar în 2019.
Conform studiului, Ansky produce erupții de raze X cu o periodicitate de aproximativ 4 zile și jumătate, iar fiecare erupție durează o zi și jumătate după care se oprește și ciclul se reia. Astronomii numesc acest fenomen 'erupții cvasi-periodice' (QPE). Până în prezent au fost descoperite doar 8 surse de QPE în întregul Univers cunoscut, iar gaura neagră Ansky produce cele mai energetice erupții dintre cele opt.
Aceste observații au fost realizate de o echipă de astronomi coordonată de Joheem Chakraborty, cercetător la Massachusetts Institute of Technology. Echipa de astronomi a avut acces la instrumentul NICER (Neutron star Interior Composition Explorer) ce este amplasat pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale (ISS) precum și la telescopul spațial XMM-Newton, aparținând Agenției Spațiale Europene.
'Aceste QPE sunt fenomene misterioase și extraordinar de interesante', a declarat Joheem Chakraborty. 'Unul dintre cele mai interesante aspecte sunt legate de natura cvasi-periodică a acestor fenomene. Încă lucrăm la metodologiile și cadrul de care avem nevoie pentru a înțelege ce produce aceste fenomene, iar proprietățile neobișnuite ale lui Ansky ne ajută să îmbunătățim aceste unelte', a mai susținut el.
Gaura neagră supermasivă Ansky are o masă de ordinul unui milion de sori. Ea este înconjurată de un așa-numit disc de acreție, care este un tor de gaze fierbinți care se învârt în jurul găurii negre, așteptând să fie consumate. Între timp, un obiect de masă stelară obitează foarte aproape de această gaură neagră și trece periodic prin discul de acreție. În acele momente, unde de șoc străbat acest discul de acreție iar temperatura gazelor crește în apropierea punctului de intrare al stelei. Gazele fierbinți sunt expulzate din calea orbitală a stelei, producându-se niște uriașe erupții de materii superfierbinți ce sunt proiectate în spațiu. Încălzirea acestor gaze expluzate din discul de acreție produce fenomenul QPE.
'În majoritatea sistemelor QPE, o gaura neagră supermasivă probabil că dislocă materie dintr-o stea aflată pe o orbită prea apropiată, generând un disc mai mic, foarte apropiat de ea', susține Lorena Hernández-García de la Universitatea din Valparaiso, Chile. Ea a condus echipa de astronomi care a descoperit gaura neagră Ansky în 2019. 'În cazul lui Ansky, noi credem că discul este mult mai mare și poate include obiecte mai îndepărtate, generând intervalele de timp mai lungi pe care le observăm'.
Echipa coordonată de Chakraborty a observat gaura neagră Ansky cu dispozitivul NICER de 16 ori pe zi în perioada mai - iulie 2024, monitorizând periodicitatea erupțiilor și orice modificări ale acestei periodicități. După ce au adăugat datele obținute de la telescopul spațial european XMM-Newton, astronomii au descoperit că obiectul din apropierea lui Ansky este o stea care își trăiește ultimele clipe.
Energia orbitală a stelei este suficientă pentru a încălzi gazul din discul de acreție al găurii negre și apoi produce erupții ale unei mase de materie echivalentă planetei Jupiter la viteze de până la 15% din viteza luminii. De fiecare dată când steaua plonjează prin discul de acreție și produce fenomenul QPE, pierde o parte din energia orbitală, ceea ce o face să se apropie din ce în ce mai mult de gaura neagră.
Presupunând că această stea are aceeași masă ca și Soarele, se vor mai produce aproximativ 400 de fenomene QPE, într-un interval de timp de 2000 de zile, sau 5 până la 6 ani, până când steaua își va pierde întreaga energie orbitală. În cadrul acestui proces, orbita ei se micșorează, iar frecvența de producere a erupțiilor QPE va crește, până când steaua va fi complet distrusă de forțele gravitaționale mareice ale găurii negre. Dacă steaua are masa mai mare decât Soarele, atunci va supraviețui o perioadă mai lungă de timp.
În ambele cazuri, micșorarea orbitei acestei stele, corelată cu o frecvență mai ridicată de producere a erupțiilor QPE, vor putea fi observate în următorii ani. Modificarea frecvenței de producere a fenomenelor QPE va face posibilă și calcularea cu precizie a masei stelare.
'Vom observa gaura neagră Ansky cât de mult vom putea. Încă suntem la începutul înțelegerii fenomenelor QPE. Avem foarte multe de învățat', a mai susținut Chakraborty.
Instrumentele NICER și XMM-Newton vor continua să monitorizeze gaura neagră, adunând datele necesare pentru a estima când steaua respectivă își va pierde energia orbitală și va fi consumată de Ansky. Atunci când acest ultim act se va produce, va fi eliberată o cantitate colosală de energie, iar astronomii vor putea observa, în timp real, întregul proces de distrugere a unei stele.AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cimpanzeii formează legături care le asigură succesul parental și starea de bine (studiu)
Relația dintre copii și părinți joacă un rol esențial în dezvoltarea personală, dar oare același lucru este valabil și în cazul rudelor noastre cele mai apropiate, cimpanzeii? Potrivit unui studiu condus de Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, publicat luni în jurnalul Nature Human Behaviour și citat de agenția
O moleculă care blochează moartea celulară în bolile Parkinson și Alzheimer, descoperită de cercetători australieni
Oamenii de știință au identificat o mică moleculă care blochează moartea celulară, oferind speranțe pentru tratamente care ar putea încetini sau stopa progresia bolilor neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer, a anunțat luni un important institut medical australian, transmite agenția Xinhua. 'În prezent, nu există trata
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
'Mărgelele de sticlă' colectate de misiunea selenară chineză Chang'e-5 dezvăluie secrete din interiorul Lunii
Micile 'mărgele de sticlă' de culoare verde colectate în timpul misiunii selenare chineze Chang'e-5 le oferă oamenilor de știință informații fără precedent despre interiorul ascuns al Lunii, au anunțat luni cercetători chinezi și australieni, transmite agenția Xinhua. Spre deosebire de sticla obișnuită de pe Lună, formată &ic
Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător
Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
O sondă spațială sovietică de aproape 500 kg, lansată în 1972, a revenit pe Pământ
Sonda spațială sovietică Cosmos 482, lansată în martie 1972 pentru explorarea planetei Venus, a reintrat în atmosfera terestră și a căzut în Oceanul Indian, au confirmat sâmbătă autoritățile ruse, potrivit DPA. Agenția spațială Roscosmos a declarat că sonda spațială a intrat în atmosfera terestră la 06:24 GMT, &ic
O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn
Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.
A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri
Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.
India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027
India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost
Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai
Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor