Cimpanzeii formează legături care le asigură succesul parental și starea de bine (studiu)

Relația dintre copii și părinți joacă un rol esențial în dezvoltarea personală, dar oare același lucru este valabil și în cazul rudelor noastre cele mai apropiate, cimpanzeii? Potrivit unui studiu condus de Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, publicat luni în jurnalul Nature Human Behaviour și citat de agenția EFE, cimpanzeii cresc în grupuri familiale stabile, care le asigură succesul parental și supraviețuirea.
Oamenii de știință au analizat, pe parcursul a patru ani, comportamentul cimpanzeilor sălbatici din Parcul Național Tai, Coasta de Fildeș, și au constatat că, asemenea copiilor umani, cimpanzeii tineri dezvoltă diferite tipuri de atașament în raport cu mamele lor.
Unii se simt în siguranță, explorează mediul înconjurător cu încredere și apelează la mamă în momente de suferință, deoarece știu că aceasta este acolo pentru a-i sprijini, în timp ce alții tind să fie mai independenți și nu caută atât de mult confortul matern - aceștia din urmă au un atașament 'nesigur-evitant'.
Însă, spre deosebire de oameni, cimpanzeii sălbatici nu prezintă semne de atașament 'dezorganizat', care este resimțit de 23,5% dintre copii și de 61% dintre cimpanzeii orfani crescuți în captivitate.
La om, atașamentul dezorganizat apare atunci când un copil se teme de persoana care îi poartă de grijă și, ca urmare, poate manifesta comportamente confuze - deși dorește afecțiune, se teme de persoana care are grijă de el.
Acest tip de atașament poate duce la dificultăți de reglare emoțională și de integrare socială și, pe termen lung, la probleme de sănătate mintală.
Atașamentul dezorganizat este considerat maladaptativ deoarece astfel copilul nu știe cum să răspundă în momente de suferință, ceea ce îi poate afecta capacitatea de a face față situației în mod eficient și îi poate afecta supraviețuirea în general.
Cimpanzeii din captivitate, în special orfanii crescuți de oameni, dezvoltă adesea acest tip de atașament, probabil din cauza lipsei unui îngrijitor permanent.
Însă, în sălbăticie, unde cimpanzeii cresc în grupuri familiale stabile și se confruntă cu presiuni naturale de supraviețuire, cercetătorii nu au descoperit nicio dovadă de atașament dezorganizat. 'În natură, nu am găsit nicio dovadă a tiparului de atașament dezorganizat, ceea ce susține ipoteza că acest tip de atașament ar putea să nu fie o strategie de adaptare pentru supraviețuirea în fața constrângerilor de mediu', a declarat Eléonore Rolland, autoare principală a studiului.
Teoria atașamentului este un concept-cheie în psihologie, care explică modul în care relațiile timpurii influențează dezvoltarea emoțională și socială.
Atașamentul sigur, sau securizant, este asociat cu încrederea și reziliența, în timp ce atașamentul nesigur și dezorganizat poate fi asociat cu anxietatea, stresul sau dificultățile relaționale.
Faptul că cimpanzeii sălbatici nu au prezentat un atașament dezorganizat ridică noi semne de întrebare cu privire la parentingul omului modern. Aceste rezultate 'ne dau de gândit - s-au îndepărtat unele instituții umane moderne sau practici de îngrijire de ceea ce este mai bun pentru dezvoltarea copilului?', a notat Rolland.
Autorii cercetării susțin că, prin identificarea modelelor de atașament la cimpanzeii sălbatici, 'oferim informații importante despre rădăcinile comportamentului social uman', a declarat coautorul Roman Wittig.
'Descoperirile noastre sugerează că strategiile de atașament obișnuite la primate pot reflecta o moștenire evolutivă comună. Prevalența ridicată a atașamentului dezorganizat la oameni și la cimpanzeii orfani din captivitate, spre deosebire de cimpanzeii sălbatici, susține, de asemenea, ideea că mediul de creștere joacă un rol important în modelarea tipurilor de atașament', a precizat la rândul său Catherine Crockford, coautoare a studiului.
Autorii cercetării consideră că aceste constatări oferă o mai bună înțelegere atât a cimpanzeilor, cât și a oamenilor, și încurajează continuarea studiilor asupra modului în care experiențele de viață timpurii modelează dezvoltarea socială și emoțională în cadrul speciilor. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O stea s-a apropiat prea mult de o gaură neagră și astronomii observă ultimii săi ani de viață
O stea din galaxia LEDA 3091738 aflată la 300 de milioane de ani lumină s-a apropiat prea mult de gaura neagră supermasivă din centrul acestei galaxii și, conform astronomilor, în mai puțin de 6 ani ar putea fi complet distrusă de aceasta, transmite luni Space.com. Conform studiului publicat de astronomi în numărul din 6 mai al The
O moleculă care blochează moartea celulară în bolile Parkinson și Alzheimer, descoperită de cercetători australieni
Oamenii de știință au identificat o mică moleculă care blochează moartea celulară, oferind speranțe pentru tratamente care ar putea încetini sau stopa progresia bolilor neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer, a anunțat luni un important institut medical australian, transmite agenția Xinhua. 'În prezent, nu există trata
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
'Mărgelele de sticlă' colectate de misiunea selenară chineză Chang'e-5 dezvăluie secrete din interiorul Lunii
Micile 'mărgele de sticlă' de culoare verde colectate în timpul misiunii selenare chineze Chang'e-5 le oferă oamenilor de știință informații fără precedent despre interiorul ascuns al Lunii, au anunțat luni cercetători chinezi și australieni, transmite agenția Xinhua. Spre deosebire de sticla obișnuită de pe Lună, formată &ic
Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător
Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
O sondă spațială sovietică de aproape 500 kg, lansată în 1972, a revenit pe Pământ
Sonda spațială sovietică Cosmos 482, lansată în martie 1972 pentru explorarea planetei Venus, a reintrat în atmosfera terestră și a căzut în Oceanul Indian, au confirmat sâmbătă autoritățile ruse, potrivit DPA. Agenția spațială Roscosmos a declarat că sonda spațială a intrat în atmosfera terestră la 06:24 GMT, &ic
O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn
Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.
A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri
Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.
India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027
India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost
Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai
Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor