logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor

Image

Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media.

O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunătorii asociați climei pun în pericol bananele.

Aproape două treimi dintre cele mai bune zone pentru cultivarea bananelor din America Latină și Caraibe - o regiune care asigură aproximativ 80% din exporturile de banane la nivel mondial - ar putea deveni improprii în acest scop până în anul 2080 din cauza impactului climatic, potrivit analizei.

Bananele cresc într-un interval de temperatură cuprins între 15 și 35 de grade Celsius, dar sunt, de asemenea, foarte sensibile la lipsa apei, ceea ce înseamnă că fenomenele meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente afectează capacitatea de fotosinteză a acestei plante.

Boli precum Fusarium tropical race 4 (Fusarium TR4) au devenit o amenințare din ce în ce mai mare în ultimii ani, provocând pierderea unor ferme întregi în America Latină.

Potrivit Christian Aid, agricultori din regiune se plâng că fermele lor 'mor', ceea ce le afectează veniturile.

Aurelia Pop Xo, în vârstă de 53 de ani, cultivatoare de banane în Guatemala, a declarat: 'Schimbările climatice ne omoară culturile. Asta înseamnă că nu avem niciun venit pentru că nu putem vinde nimic. Ceea ce se întâmplă este că plantația mea moare'.

'Ni s-a spus că așa ceva se va petrece în viitor, dar s-a întâmplat mai devreme, și asta pentru că nu avem grijă de pământul nostru, de ecosistemele noastre, ceea ce este foarte îngrijorător pentru copiii noștri și mai ales pentru nepoții noștri', a spus ea.

În urma acestor constatări, Christian Aid a lansat un apel către țările dezvoltate pentru reducerea de urgență a emisiile de carbon și susținerea financiară a comunităților agricole afectate. De asemenea, organizația a solicitat finanțare internațională din fondurile pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice pentru a sprijini cultivatorii de banane și pentru a ajuta comunitățile agricole să se adapteze la schimbările climatice.

Osai Ojigho, directoare de politici și campanii la Christian Aid, a declarat: 'Bananele nu sunt doar fructul preferat al lumii, ci și un aliment esențial pentru milioane de oameni.

'Viețile și mijloacele de trai ale unor oameni care nu au contribuit cu nimic la criza climatică sunt deja amenințate', a spus ea.

Ojigho a făcut apel la state să folosească termenul limită din acest an pentru noile planuri naționale de acțiune climatică ale ONU drept oportunitate pentru a accelera tranziția de la combustibilii fosili și pentru a se asigura că finanțarea pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice 'ajunge la oamenii care au nevoie disperată de ea'.

Pe de altă parte, consumatorii și companiile sunt îndemnate să aleagă banane certificate Fairtrade, ceea ce garantează că fermierii sunt plătiți corect pentru munca lor.

Anna Pierides, manager principal pentru aprovizionarea sustenabilă cu banane în cadrul Fundației Fairtrade, a declarat: 'Fără prețuri echitabile, agricultorii din sectorul bananelor pur și simplu nu pot face față cheltuielilor. Fairtrade se angajează să crească veniturile, nivelul de trai și reziliența producătorilor de banane pentru a-i ajuta să facă față schimbărilor climatice și să continue cultivarea lor'.

'O modalitate prin care întreprinderile pot sprijini acest lucru este prin inițiativa noastră Shared Impact, care reunește cumpărătorii pentru a asigura angajamente de aprovizionare pe termen mai lung, o mai mare transparență și mai multe oportunități pentru cultivatorii de banane de a vinde mai mult în condiții Fairtrade', a spus ea.

Holly Woodward-Davey, coordonatoare de proiect la Banana Link, a declarat: 'Criza climatică și criza biodiversității asociate necesită o regândire a sistemelor industriale de producție alimentară, care depind de utilizarea unor cantități tot mai mari de substanțe chimice dăunătoare. Guvernele trebuie să continue să ia măsuri decisive pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a interzice cele mai toxice substanțe chimice, investind în același timp în tranziția către sisteme alimentare echitabile, stabile și sănătoase'. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 118

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 12-05-2025 14:51

Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni

Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr

Planeta 12-05-2025 09:57

Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător

Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons

Planeta 11-05-2025 16:23

Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu

Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a

Planeta 11-05-2025 12:24

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al

Planeta 06-05-2025 12:24

Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case

Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud

Planeta 05-05-2025 15:01

Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto

Planeta 05-05-2025 08:57

Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria

Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz

Planeta 02-05-2025 17:02

Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile

Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis

Planeta 02-05-2025 12:30

Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai

Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office

Planeta 01-05-2025 04:38

VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',

Planeta 29-04-2025 19:02

Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită

Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut

Planeta 28-04-2025 16:49

Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în

Planeta 26-04-2025 02:26

VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei