Comunicat de presă - Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale
RASCI avertizează asupra impactului negativ al creșterii TVA pentru suplimentele alimentare și solicită păstrarea cotei reduse de 11%
București, 28 iulie 2025 - Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) își exprimă îngrijorarea față de noile măsuri fiscal-bugetare adoptate prin Legea nr. 141/2025, promulgată de Președintele României în data de 25 iulie prin decretul 791/2025, care includ și eliminarea cotei reduse de TVA pentru suplimentele alimentare. RASCI solicită menținerea cotei de TVA la 11% pentru aceste produse, în conformitate cu regimul fiscal aplicabil alimentelor, categorie în care sunt încadrate legal.
RASCI consideră că schimbarea de regim fiscal aplicabil suplimentelor alimentare prin trecerea de la cota redusă la cea standard de TVA, amplificată de creșterea celei din urmă la 21%, va avea un impact major, reducând accesibilitatea acestor produse pentru populație.
'Suplimentele alimentare sunt reglementate la nivel național și european ca parte a categoriei produselor alimentare, având rolul specific de a contribui la menținerea stării de sănătate prin aport de nutrienți destinați completării alimentației normale. Prin urmare, tratamentul fiscal aplicat acestora ar trebui să reflecte în mod corect această clasificare și să fie în linie cu regimul aplicat altor produse alimentare. Abaterea de la acest principiu va crea o discriminare fiscală nejustificată și va reduce în mod direct accesul populației la aceste produse', declară Costin Vasilescu, Președinte RASCI.
În timp ce în alte state membre ale Uniunii Europene nu se înregistrează o tendință de eliminare a suplimentelor alimentare din categoria produselor cu TVA redus - Franța aplicând 5,5%, Belgia 6%, iar Germania 7% (1) - România adoptă o măsură care contrazice aceste exemple. În acest context, Legea nr. 141/2025 privind unele măsuri fiscal-bugetare, apare ca impredictibilă, inechitabilă și cu un impact negativ de amploare, ce depășește consecințele unei majorări a cotei de TVA.
'Nu trebuie uitat că raționamentul economic din spatele introducerii cotelor reduse de TVA în spațiul UE are la bază o combinație de obiective de politică socială, eficiență economică și considerente politice. Încurajarea comportamentului preventiv în materie de sănătate este fără doar și poate unul dintre pilonii îndeplinirii acestor obiective', completează Președintele RASCI.
Aplicarea în continuare a cotei reduse de TVA pentru suplimentele alimentare este pe deplin justificată nu doar economic, ci și constituțional, fiind în acord cu principiile unei sarcini fiscale echitabile și cu dreptul la acces predictibil la sănătate pentru consumatori și pacienți. RASCI solicită autorităților reanalizarea deciziei în sensul menținerii cotei de TVA la 11% pentru suplimente alimentare, în conformitate cu regimul fiscal aplicabil alimentelor, și își exprimă disponibilitatea pentru un dialog constructiv privind impactul acesteia.
'Suplimentele alimentare sunt parte integrantă a menținerii unui stil de viață sănătos. Orice măsură fiscală care afectează accesibilitatea acestor produse poate avea impact negativ direct asupra consumatorilor, descurajând comportamentul responsabil cu privire la îngrijirea personală. Pe termen lung, acest lucru se va putea traduce în suprasolicitarea profesioniștilor din domeniul medical și o presiune suplimentară și asupra sistemului public de sănătate. Sperăm ca autoritățile să reanalizeze această decizie în lumina impactului său social și economic ', a declarat Diana Mereu, Director Executiv RASCI.
Suplimentele alimentare, alături de alte produse din sfera îngrijirii personale, permit consumatorilor să aibă control activ asupra propriei sănătăți. Este esențial ca măsurile fiscale să recunoască rolul major pe care îngrijirea personală îl are în sustenabilitatea sistemelor medicale și să nu penalizeze accesul la produse sigure și eficiente.
Conform datelor publicate de AESGP (2) (Asociația Europeană a Industriei de Self-Care), în 2024, europenii au cumpărat peste 4,7 miliarde de unități de medicamente OTC și 1,3 miliarde de cutii de suplimente alimentare, ceea ce a permis tratarea a 1,2 miliarde de afecțiuni minore fără a apela la consultații medicale. Astfel, sistemele publice de sănătate europene au economisit peste 34 de miliarde de euro.
*
Despre RASCI
RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale), www.rasci.ro reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale, activi pe piața din România: Bayer ConsumerHealth, Haleon, Kenvue, Opella, Reckitt, Fildas, Antibiotice, Perrigo, Zentiva, Angelini, Sun Wave Pharma, Sandoz, Alkaloid, L'Oreal, Alcon, DY Nutrition, MagnaPharm Marketing & Sales Romania, Zitamine Nutrition.
Asociația urmărește în toate acțiunile sale informarea, educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților români, implicit prin campania educațională inițiată și derulată de asociație 'Despre sănătate, cu responsabilitate', www.aleginformat.ro/ Prin activitatea sa curentă, asociația încurajează cele mai ridicate standarde de etică în afaceri și susține transformarea într-un mediu concurențial echitabil, începând chiar cu membrii săi care au aderat la Codul Etic al asociației. Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății, cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare ale acestora. RASCI este afiliată la AESGP (Association of the European Self-Care Industry), www.aesgp.eu, organizație europeană non-profit care este vocea sectorului de îngrijire personală în Europa și care reunește mai mult de 2.000 de companii și asociații profesionale.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].