Pisicile portocalii sunt unice din punct de vedere genetic, potrivit oamenilor de știință

Oamenii de știință au obținut confirmarea că portocalii roșcate au ceva unic. Conform unui studiu recent, o echipă de cercetători de la Stanford Medicine a descoperit o mutație genetică ce determină culoarea roșcată a unora dintre pisici, care se pare că nu este întâlnită la niciun alt mamifer, relatează joi Phys.org și agenția EFE.
Descoperirea contribuie la înțelegerea modului în care modificările genetice subtile dau naștere unor trăsături noi, au declarat cercetătorii.
Multe mamifere au blana în nuanțe de portocaliu - tigri, câini din rasa Golden Retriever, urangutani; pe lângă acestea, există și persoane cu părul roșcat - însă numai la pisici culoarea portocalie este legată de sex, fiind mult mai întâlnită la masculi.
'La o serie de specii cu pigment galben sau portocaliu, aceste mutații se manifestă aproape exclusiv în una dintre cele două gene și niciuna dintre aceste gene nu este legată de sex', a declarat Christopher Kaelin, genetician și autor principal al studiului publicat în Current Biology.
În timp ce oamenii de știință au identificat mutațiile tipice care determină celulele pigmentare din piele să producă pigment galben sau portocaliu în loc de maro sau negru, ei aveau doar o idee aproximativă cu privire la locul în care se întâlnește mutația respectivă la pisici.
După preponderența pisicilor de sex masculin cu blana roșcată, cercetătorii știau că mutația - denumită culoare 'portocaliu legată de sex' - se află undeva pe cromozomul X. Ca în cazul majorității mamiferelor, femelele au cromozomi sexuali XX, în timp ce masculii au cromozomi sexuali XY. Orice motan care are această culoare determinată de sex va fi complet portocaliu, însă o pisică femelă trebuie să o moștenească pe ambii cromozomi X pentru a fi complet portocalie - o situație mai puțin probabilă. De obicei, femelele care prezintă culoarea portocalie au un model pestriț, cunoscut sub numele de 'carapace de broască țestoasă', sau au pete portocalii, negre și albe, un model cunoscut sub numele de 'calico'.
Oamenii de știință au profitat de marea varietate de culori și modele ale pisicilor pentru a studia genetica încă de la începutul secolului XX, însă identitatea moleculară a mutației portocalii, o 'enigmă genetică', a rămas neclară. 'Este o excepție genetică ce a fost observată cu peste o sută de ani în urmă', a spus Kaelin. 'Tocmai această enigmă genetică comparativă este cea care ne-a motivat interesul pentru portocaliul legat de sex', a precizat cercetătorul.
Pornind de la un studiu anterior, care a început să restrângă regiunea cromozomului X care conține mutația respectivă, Kaelin și colegii săi s-au concentrat asupra acestei culori folosind o abordare pas cu pas. 'Capacitatea noastră de a face acest lucru a fost facilitată de dezvoltarea resurselor genomice pentru pisici care au devenit disponibile doar în ultimii cinci sau zece ani', a subliniat el. Cercetătorii au colectat, de asemenea, probe ADN de la pisici de la clinici veterinare.
Mai întâi, ei au căutat pe cromozomul X variante comune la motanii portocalii. Dintre cele 51 de variante-candidat găsite, au fost eliminate 48 deoarece au fost descoperite și la unele pisici care nu aveau blana roșcată. Dintre cele trei variante rămase una a ieșit în evidență. Aceasta amplifica activitatea unei gene din apropiere cunoscută sub numele de Arhgap36.
'La momentul în care am găsit-o, gena Arhgap36 nu avea nicio legătură cu pigmentarea', a declarat Kaelin.
Gena, prezentă la specii de mamifere, era studiată de cercetători în domeniul cancerului și al biologiei dezvoltării. Arhgap36 este exprimată în mod normal în țesuturile neuroendocrine, unde o supra-exprimare poate duce la apariția tumorilor. Nu existau informații cu privire la un posibil rol al acesteia în pigmentare. Acesta a fost, însă, descoperit de Kaelin la pisicile roșcate.
'Arghap36 nu este exprimat în celulele pigmentare ale șoarecilor, în celulele pigmentare umane sau în celulele pigmentare ale pisicilor care nu sunt portocalii', a spus Kaelin. 'Mutația la pisicile portocalii pare să activeze expresia Arghap36 într-un tip de celulă, celula pigmentară, unde nu este exprimată în mod normal', a precizat el.
Această expresie neobișnuită în celulele pigmentare inhibă o etapă intermediară a unei căi moleculare binecunoscute care controlează culoarea blănii - aceeași care există și la alte mamifere de culoare portocalie. La aceste specii, mutațiile portocalii tipice perturbă un pas anterior, iar la pisicile care prezintă culoarea portocaliu legată de sex perturbă un pas ulterior. Mecanismul a fost descris de Kaelin drept 'foarte neobișnuit'.
Aceste eforturi de a afla cum au dobândit pisicile domestice diferite culori și modele reprezintă un punct de plecare pentru înțelegerea apariției altor trăsături fizice, de la petele ghepardului la corpul aerodinamic al delfinilor. Culoarea portocalie legată de sex este un exemplu inedit al modului în care evoluția are loc la scară moleculară.
'Credem că este un exemplu al modului în care genele dobândesc noi funcții ce ajută la adaptare', a declarat Kaelin, care a studiat, de asemenea, culorile și modelele blănii la câini, gheparzi, tigri, urși, zebre și hamsteri.
În cazul pisicilor portocalii, 'adaptarea' ar putea fi un rezultat al interacțiunii lor cu oamenii. Cu secole în urmă, este posibil ca rarele pisici portocalii, calico sau 'carapace de broască țestoasă' să fi atras atenția oamenilor, care au încurajat proliferarea lor. Pisicile portocalii sunt în prezent răspândite în întreaga lume.
'Este ceva care a apărut la pisica domestică, probabil la începutul procesului de domesticire', a declarat Kaelin. 'Știm asta pentru că există picturi care datează din secolul al XII-lea în care pot fi văzute clar pisici calico. Așadar, mutația este destul de veche', a precizat cercetătorul.
Cercetătorii au dorit să afle dacă expresia Arhgap36 este prezentă și în țesuturi care nu au legătură cu pielea (rinichi, inimă, creier și glande suprarenale), însă nu au identificat diferențe din acest punct de vedere între pisicile portocalii și cele care nu au această culoare. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Încălzirea apei Atlanticului de Nord semnalează că am putea avea o vară fierbinte în Europa (studiu)
Europa ar putea trece anul acesta printr-o vară excepțional de călduroasă, conform unui studiu bazat pe modele computerizate, publicat joi de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M), transmite DPA. Valurile de căldură din Europa sunt deseori precedate de încălzirea Atlanticului de Nord, care se acumulează în preala
Lansarea primei rachete australiene, amânată din cauza unei probleme tehnice
Prima lansare orbitală a unei rachete construite în Australia, prevăzută pentru joi, a fost amânată cu o zi din cauza unei probleme tehnice externe, a anunțat compania Gilmour Space Technologies, care coordonează acest proiect spațial, informează AFP. Racheta cu trei trepte, denumită Eris, trebuia să fie lansată de la o bază situat
Masa de gheață antarctică a crescut pentru prima oară după ultimele decenii de scădere accelerată
În cazul a cel puțin patru ghețari majori din regiunea Wilkes Land-Queen Mary Land din estul Antarcticii datele satelitare arată că s-a înregistrat o inversare a procesului de pierdere accelerată de masă prin care au trecut în perioada 2011 - 2020, aceștia înregistrând creșteri record ale masei de gheață în perioada 2021 - 2023, co
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din 1956
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din ultimii 69 de ani, a anunțat Agenția britanică pentru mediu, stârnind temeri cu privire la o posibilă secetă în lunile următoare, informează AFP. 'Perioada februarie-aprilie a fost cea mai uscată din 1956', a indicat un raport al agenției guvernamentale dat publicității mar
VIDEO/Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (
BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor
Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf
Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k
Sfârșitul Universului va veni mai devreme decât se prevedea, potrivit unui studiu
Sfârșitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea, potrivit unui nou studiu realizat de o echipă de oameni de știință olandezi, informează AFP. Nu există motive de panică, întrucât vor mai trece până atunci încă 10 la puterea 78 de ani până când acest lucru se va întâm
O stea s-a apropiat prea mult de o gaură neagră și astronomii observă ultimii săi ani de viață
O stea din galaxia LEDA 3091738 aflată la 300 de milioane de ani lumină s-a apropiat prea mult de gaura neagră supermasivă din centrul acestei galaxii și, conform astronomilor, în mai puțin de 6 ani ar putea fi complet distrusă de aceasta, transmite luni Space.com. Conform studiului publicat de astronomi în numărul din 6 mai al The
Cimpanzeii formează legături care le asigură succesul parental și starea de bine (studiu)
Relația dintre copii și părinți joacă un rol esențial în dezvoltarea personală, dar oare același lucru este valabil și în cazul rudelor noastre cele mai apropiate, cimpanzeii? Potrivit unui studiu condus de Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, publicat luni în jurnalul Nature Human Behaviour și citat de agenția
O moleculă care blochează moartea celulară în bolile Parkinson și Alzheimer, descoperită de cercetători australieni
Oamenii de știință au identificat o mică moleculă care blochează moartea celulară, oferind speranțe pentru tratamente care ar putea încetini sau stopa progresia bolilor neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer, a anunțat luni un important institut medical australian, transmite agenția Xinhua. 'În prezent, nu există trata
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
'Mărgelele de sticlă' colectate de misiunea selenară chineză Chang'e-5 dezvăluie secrete din interiorul Lunii
Micile 'mărgele de sticlă' de culoare verde colectate în timpul misiunii selenare chineze Chang'e-5 le oferă oamenilor de știință informații fără precedent despre interiorul ascuns al Lunii, au anunțat luni cercetători chinezi și australieni, transmite agenția Xinhua. Spre deosebire de sticla obișnuită de pe Lună, formată &ic