logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Pisicile portocalii sunt unice din punct de vedere genetic, potrivit oamenilor de știință

Image

Oamenii de știință au obținut confirmarea că portocalii roșcate au ceva unic. Conform unui studiu recent, o echipă de cercetători de la Stanford Medicine a descoperit o mutație genetică ce determină culoarea roșcată a unora dintre pisici, care se pare că nu este întâlnită la niciun alt mamifer, relatează joi Phys.org și agenția EFE.

Descoperirea contribuie la înțelegerea modului în care modificările genetice subtile dau naștere unor trăsături noi, au declarat cercetătorii.

Multe mamifere au blana în nuanțe de portocaliu - tigri, câini din rasa Golden Retriever, urangutani; pe lângă acestea, există și persoane cu părul roșcat - însă numai la pisici culoarea portocalie este legată de sex, fiind mult mai întâlnită la masculi.

'La o serie de specii cu pigment galben sau portocaliu, aceste mutații se manifestă aproape exclusiv în una dintre cele două gene și niciuna dintre aceste gene nu este legată de sex', a declarat Christopher Kaelin, genetician și autor principal al studiului publicat în Current Biology.

În timp ce oamenii de știință au identificat mutațiile tipice care determină celulele pigmentare din piele să producă pigment galben sau portocaliu în loc de maro sau negru, ei aveau doar o idee aproximativă cu privire la locul în care se întâlnește mutația respectivă la pisici.

După preponderența pisicilor de sex masculin cu blana roșcată, cercetătorii știau că mutația - denumită culoare 'portocaliu legată de sex' - se află undeva pe cromozomul X. Ca în cazul majorității mamiferelor, femelele au cromozomi sexuali XX, în timp ce masculii au cromozomi sexuali XY. Orice motan care are această culoare determinată de sex va fi complet portocaliu, însă o pisică femelă trebuie să o moștenească pe ambii cromozomi X pentru a fi complet portocalie - o situație mai puțin probabilă. De obicei, femelele care prezintă culoarea portocalie au un model pestriț, cunoscut sub numele de 'carapace de broască țestoasă', sau au pete portocalii, negre și albe, un model cunoscut sub numele de 'calico'.

Oamenii de știință au profitat de marea varietate de culori și modele ale pisicilor pentru a studia genetica încă de la începutul secolului XX, însă identitatea moleculară a mutației portocalii, o 'enigmă genetică', a rămas neclară. 'Este o excepție genetică ce a fost observată cu peste o sută de ani în urmă', a spus Kaelin. 'Tocmai această enigmă genetică comparativă este cea care ne-a motivat interesul pentru portocaliul legat de sex', a precizat cercetătorul.

Pornind de la un studiu anterior, care a început să restrângă regiunea cromozomului X care conține mutația respectivă, Kaelin și colegii săi s-au concentrat asupra acestei culori folosind o abordare pas cu pas. 'Capacitatea noastră de a face acest lucru a fost facilitată de dezvoltarea resurselor genomice pentru pisici care au devenit disponibile doar în ultimii cinci sau zece ani', a subliniat el. Cercetătorii au colectat, de asemenea, probe ADN de la pisici de la clinici veterinare.

Mai întâi, ei au căutat pe cromozomul X variante comune la motanii portocalii. Dintre cele 51 de variante-candidat găsite, au fost eliminate 48 deoarece au fost descoperite și la unele pisici care nu aveau blana roșcată. Dintre cele trei variante rămase una a ieșit în evidență. Aceasta amplifica activitatea unei gene din apropiere cunoscută sub numele de Arhgap36.

'La momentul în care am găsit-o, gena Arhgap36 nu avea nicio legătură cu pigmentarea', a declarat Kaelin.

Gena, prezentă la specii de mamifere, era studiată de cercetători în domeniul cancerului și al biologiei dezvoltării. Arhgap36 este exprimată în mod normal în țesuturile neuroendocrine, unde o supra-exprimare poate duce la apariția tumorilor. Nu existau informații cu privire la un posibil rol al acesteia în pigmentare. Acesta a fost, însă, descoperit de Kaelin la pisicile roșcate.

'Arghap36 nu este exprimat în celulele pigmentare ale șoarecilor, în celulele pigmentare umane sau în celulele pigmentare ale pisicilor care nu sunt portocalii', a spus Kaelin. 'Mutația la pisicile portocalii pare să activeze expresia Arghap36 într-un tip de celulă, celula pigmentară, unde nu este exprimată în mod normal', a precizat el.

Această expresie neobișnuită în celulele pigmentare inhibă o etapă intermediară a unei căi moleculare binecunoscute care controlează culoarea blănii - aceeași care există și la alte mamifere de culoare portocalie. La aceste specii, mutațiile portocalii tipice perturbă un pas anterior, iar la pisicile care prezintă culoarea portocaliu legată de sex perturbă un pas ulterior. Mecanismul a fost descris de Kaelin drept 'foarte neobișnuit'.

Aceste eforturi de a afla cum au dobândit pisicile domestice diferite culori și modele reprezintă un punct de plecare pentru înțelegerea apariției altor trăsături fizice, de la petele ghepardului la corpul aerodinamic al delfinilor. Culoarea portocalie legată de sex este un exemplu inedit al modului în care evoluția are loc la scară moleculară.

'Credem că este un exemplu al modului în care genele dobândesc noi funcții ce ajută la adaptare', a declarat Kaelin, care a studiat, de asemenea, culorile și modelele blănii la câini, gheparzi, tigri, urși, zebre și hamsteri.

În cazul pisicilor portocalii, 'adaptarea' ar putea fi un rezultat al interacțiunii lor cu oamenii. Cu secole în urmă, este posibil ca rarele pisici portocalii, calico sau 'carapace de broască țestoasă' să fi atras atenția oamenilor, care au încurajat proliferarea lor. Pisicile portocalii sunt în prezent răspândite în întreaga lume.

'Este ceva care a apărut la pisica domestică, probabil la începutul procesului de domesticire', a declarat Kaelin. 'Știm asta pentru că există picturi care datează din secolul al XII-lea în care pot fi văzute clar pisici calico. Așadar, mutația este destul de veche', a precizat cercetătorul.

Cercetătorii au dorit să afle dacă expresia Arhgap36 este prezentă și în țesuturi care nu au legătură cu pielea (rinichi, inimă, creier și glande suprarenale), însă nu au identificat diferențe din acest punct de vedere între pisicile portocalii și cele care nu au această culoare. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 584

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 23-06-2025 19:25

Un asteroid care riscă să intre în coliziune cu Luna ar putea afecta sateliții (studiu)

O coliziune a unui asteroid de mari dimensiuni cu Luna, în 2032, eveniment despre care astronomii estimează că ar avea o probabilitate de 4,3%, riscă să afecteze sateliții și va provoca pe Pământ o ploaie de meteoriți, spectaculoasă dar inofensivă, conform cercetătorilor, transmite luni AFP. Asteroidul

Stiinta 23-06-2025 12:38

Erupțiile solare ar putea declanșa schimbări meteorologice pe termen scurt la nivelul planetelor (studiu)

Erupțiile solare, acele explozii intense de radiații provenite de la stele, pot provoca schimbări rapide ale vremii la nivelul planetelor, inclusiv pe Terra, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, informează Xinhua. Descoperirea cercetătorilor israelieni, publicată într-un studiu apărut în The Astr

Stiinta 23-06-2025 11:20

Observatorul Vera Rubin a dezvăluit un prim set de imagini spectaculoase ale Universului

Echipa de la Observatorul Vera Rubin din Chile a publicat luni primele imagini obținute de acest telescop, care dezvăluie priveliști uluitoare ale unor galaxii îndepărtate și ale unor regiuni din Univers în care se formează stele, informează AFP. Acest telescop gigantic, finanțat de Fundația Națională pentru Știință și Ministerul E

Planeta 22-06-2025 14:04

Croația/ Pompierii, mobilizați lângă Split pentru prevenirea reizbucnirii unui incendiu

Peste 50 de pompieri au rămas desfășurați în zona afectată de un incendiu masiv de lângă Split, al doilea oraș ca mărime din Croația, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru a preveni reizbucnirea flăcărilor, care au provocat importante pagube materiale, transmite AFP. Potrivit autorităților, incendiul, care a izbuc

Planeta 20-06-2025 23:08

VIDEO/Cutremur cu magnitudinea 5,1 pe scara Richter în nordul Iranului (USGS)

Un cutremur cu magnitudinea 5,1 pe scara Richter s-a produs vineri în nordul Iranului, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), în plin război între Republica Islamică și Israel, relatează AFP. Epicentul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 10 km, la aproximativ 37 km sud-vest de

Planeta 20-06-2025 13:43

În Europa, apele de scăldat rămân de bună calitate

Aproximativ 96% din apele de scăldat din Uniunea Europeană îndeplinesc standardele minime de calitate, 85% fiind 'excelente' și doar 1,5% 'slabe', niveluri care au rămas stabile în ultimul an, a anunțat vineri Agenția Europeană de Mediu (EEA), transmite AFP. 'Europenii pot înota cu încredere în mare

Planeta 20-06-2025 09:51

'Lumea nu este pregătită să trăiască fără petrol', avertizează președintele brazilian Lula da Silva

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a afirmat că 'lumea nu este pregătită să trăiască fără petrol', apărându-și proiectele de extindere a exploatărilor de combustibili fosili într-un interviu publicat joi, cu câteva luni înainte de COP30, transmite AFP. 'Sunt favorabil muncii pentru ideea unei z

Stiinta 19-06-2025 15:20

Statele Unite autorizează un tratament preventiv, foarte promițător, împotriva HIV

Statele Unite au autorizat un nou tratament preventiv împotriva HIV, virusul care cauzează SIDA, a anunțat miercuri compania farmaceutică Gilead, care l-a dezvoltat. Această aprobare ar putea revoluționa lupta împotriva epidemiei de SIDA dacă prețurile de comercializare vor fi accesibile, informează AFP. Denumit Yeztugo, tratamentul, care constă &i

Planeta 19-06-2025 14:23

Schimbări climatice/ Cel puțin zece de indicatori sunt 'pe roșu', avertizează oamenii de știință

Gaze cu efect de seră, creșterea nivelului mării, pragul de încălzire cu 1,5 grade Celsius: aproximativ zece indicatori climatici cheie sunt 'pe roșu', au avertizat aproximativ 60 de cercetători renumiți într-un vast studiu mondial publicat joi, transmite AFP. 'Încălzirea de origine umană a crescut într-un ritm fără preceden

Planeta 19-06-2025 13:33

Vulcanul Etna din Sicilia erupe din nou; norul de cenușă a ajuns la 6.000 de metri înălțime

Vulcanul Etna, situat pe insula italiană Sicilia, a erupt din nou, a anunțat joi Institutul Italian de Geofizică și Vulcanologie (INGV), transmite agenția DPA. Erupția stromboliană - în timpul căreia lava și cenușa sunt ejectate din interiorul vulcanului - a produs un nor de cenușă cu o înălțime de aproximativ 6.000 de metri, confo

Planeta 19-06-2025 13:09

Diminuarea acoperirii noroase accentuează căldura la nivel global (studiu)

Acoperirea noroasă a Pământului se diminuează într-un ritm rapid, intensificând încălzirea globală și contribuind la temperaturi record la nivel mondial, conform unui studiu internațional la care au participat cercetători australieni, transmite agenția Xinhua. Studiul, bazat pe date satelitare colectate timp de 24 de an

Stiinta 19-06-2025 11:55

Premiul Tânărul Inventator al Anului 2025/ O specialistă în pământuri rare, desemnată câștigătoare la categoria ''World Builders''

Oficiul European de Brevete (OEB) a recompensat miercuri, în cadrul unei ceremonii de premiere, organizată la Reykjavik, în Islanda, o chimistă franco-americană specialistă în pământuri rare, doi antreprenori ugandezi și alți cercetători și ingineri cu vârsta sub 30 de ani, transmite AFP. Premiile sunt împăr

Planeta 19-06-2025 10:38

Mexic/ Uraganul Erick s-a intensificat, devenind unul de categoria 4

Uraganul Erick, format în Pacific, s-a intensificat devenind unul de categoria a 4 pe scara Saffir-Simpson, cu 5 trepte, înainte de a lovi coastele Mexicului, a anunțat miercuri seara Centrul Național pentru Uragane din Miami (NHC), informează AFP. Erick se deplasează spre coastele sud-vestice ale Mexicului cu rafale de vânt

Planeta 19-06-2025 10:12

Zborurile spre insula Bali au fost reluate, după întreruperi provocate de erupția unui vulcan

Toate zborurile către și dinspre insula turistică indoneziană Bali au fost reluate joi, după ce au fost anulate sau au suferit întârzieri ca urmare a erupțiilor vulcanului Lewotobi Laki-laki, au anunțat autoritățile, transmite Reuters. Vulcanul Lewotobi Laki-laki, situat în provincia East Nusa Tenggara,

Stiinta 19-06-2025 10:08

Inteligența artificială generativă pătrunde în tribunale - cum va influența justiția?

Judecătorii se folosesc de inteligența artificială (AI) pentru cercetări legate de cazuri, avocații pentru a face recurs, iar persoanele particulare pentru a-și susține cauzele în fața instanțelor. Inteligența artificială generativă s-a invitat în sălile de proces și ridică întrebări cu privire la influența pe care o va exercita asupra justiției, co