Retragerea unor oficiali-cheie ai NASA amplifică incertitudinea cu privire la programul selenar al SUA

NASA pierde patru oficiali-cheie apropiați programului său selenar emblematic, conform unor persoane familiarizate cu aceste schimbări, ceea ce amplifică incertitudinea cu privire la traiectoria agenției în domeniul explorării spațiale, în contextul în care Elon Musk (Space X) și președintele Donald Trump au în vizor misiuni pe Marte, transmite joi Reuters.
Jim Free, administrator asociat al NASA, voce importantă care a apărat programul selenar Artemis al agenției, urmează să se retragă oficial din funcție sâmbătă, a anunțat agenția într-un comunicat emis miercuri.
Iar în Huntsville, Alabama, trei importanți reprezentanți ai Centrului pentru Zboruri Spațiale Marshall al NASA - unul dintre cele 10 centre la sol ale agenției și epicentrul programului său selenar Artemis - și-au anunțat marți retragerea, potrivit unei persoane familiarizate cu acest anunț.
Aceste roluri la MSFC - șefi de achiziții, finanțe și informații - au fost ocupate în calitate de interimar de către adjuncți și alți oficiali NASA, a precizat sursa. În cazul lui Free nu a fost anunțat un înlocuitor.
Purtătorii de cuvânt ai NASA nu au răspuns unei solicitări de comentarii.
Schimbarea conducerii adaugă un plus de incertitudine cu privire la direcția NASA în spațiu, în contextul în care Musk, CEO-ul SpaceX, care are de mult timp în vedere misiuni cu echipaj uman pe Marte, supraveghează o revizuire amplă a datelor NASA ca 'angajat special' al administrației Trump care dorește reduceri de personal și de programe.
Compania lui Musk, SpaceX, are contracte în valoare de 15 miliarde de dolari cu NASA, inclusiv un contract pentru transportul oamenilor pe Lună cu racheta sa Starship.
Unii oficiali ai agenției se așteptau la o eventuală retragere a acestuia, mulți consilieri ai lui Trump criticând elemente ale programului selenar al NASA, cum ar fi lansatorul Space Launch System (SLS), o rachetă selenară cu buget excesiv, dar operațională.
Musk și Trump au promovat în ultimele luni potențialele misiuni pe Marte drept o posibilă alternativă la Lună, corp ceresc din apropierea Pământului, pe care Trump, în primul său mandat prezidențial, l-a stabilit drept țintă principală pentru explorarea spațiului de către NASA, bazele selenare pe termen lung fiind văzute drept un teren de testare pentru misiunile pe Marte, planetă aflată mult mai departe.
Însă, în contextul unui ajutor de aproximativ un sfert de miliard de dolari acordat de Musk lui Trump și al noului său rol influent la Casa Albă, discuțiile despre prioritizarea unor misiuni noi și mai dificile pe Planeta Roșie amenință să dea peste cap o agenție care, de la primul mandat al lui Trump, și-a reorientat structura și bugetul anual de aproximativ 25 de miliarde de dolari pentru a se concentra asupra Lunii.
Jeff Bezos, a cărui companie spațială Blue Origin are un contract de mai multe miliarde de dolari cu NASA pentru a transporta oameni pe Lună după capsula spațială a SpaceX, a declarat pentru Reuters în ianuarie că administrația Trump ar trebui să mențină cursul programului selenar.
Însă, administrația Trump l-a îndepărtat rapid pe Free și a plasat-o pe Janet Petro, care era directorul Centrului Spațial Kennedy al NASA, în poziția de administrator interimar al NASA, o mișcare văzută de mulți oficiali ai agenției drept o tentativă de a-l împiedica pe Free să protejeze programul selenar de schimbările viitoare.
Aceste modificări și schimbarea de strategie care se profilează la NASA generează mai multă incertitudine pentru cei aproape 18.000 de angajați ai agenției.
Angajații NASA se așteptau marți la concedierea a aproximativ 1.000 de noi membri ai personalului, cu statut de angajat de probă, în conformitate cu un ordin al administrației Trump.
Însă, marți seara, în urma reacției venite din partea oamenilor de știință și a personalului, Petro a transmis înalților oficiali ai agenției că NASA va fi scutită de punerea în aplicare a acestui ordin, cel puțin temporar, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune.
Persoana nominalizată de Trump pentru conducerea NASA, astronautul privat și antreprenorul miliardar Jared Isaacman, se află la Washington săptămâna aceasta pentru a se pregăti pentru audierea sa de confirmare la Senatul SUA, notează Reuters. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor: Simona Tatu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O mutație genetică rară permite unor oameni să fie în formă după doar 4 ore de somn
Unii oameni au o mutație genetică rară care le permite să se simtă complet odihniți după doar 4 ore de somn, în timp ce majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform unui studiu publicat la 5 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite vineri
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece azi pe lângă Pământ
Un asteroid de dimensiunea unui stadion trece pe lângă Terra vineri, 9 mai, și poate fi urmărit în direct într-un stream difuzat de The Virtual Telescope Project, transmite Space.com.
A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri
Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.
India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027
India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost
Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai
Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor
O rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, a trimis pe orbită 28 de sateliți Starlink
O rachetă Falcon 9 a fost lansată marți seară în cadrul misiunii Starlink 6-93 a SpaceX, de la baza aerospațială Cape Canaveral din Florida, pentru a trimite pe orbită 28 de sateliți din cadrul constelației Starlink, transmite Space.com. Lansarea a avut loc la ora locală 21:17 (7 mai 01:17 GMT). Racheta Falcon 9 plasează cei 28 de sateli
ESA 'evaluează impactul' reducerilor bugetare propuse de Trump pentru NASA
Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat luni că 'evaluează alături de statele sale membre impactul' reducerilor bugetare propuse de administrația lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează și ESA, informează AFP. Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Uni
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Pământurile rare nu sunt rare, însă trebuie găsită metoda potrivită de extracție, susține o tânără inventatoare
Pământurile rare 'nu sunt rare, singura provocare este separarea lor': o nouă metodă de extracție, brevetată de chimista franco-americană Marie Perrin, i-a adus un loc printre cei 10 'tineri inventatori ai anului' anunțați marți de Oficiul European de Brevete (OEB), transmite AFP. Născută în Houston, Texas, SUA, din
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)
Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Sute de artefacte vechi de peste 3 milenii, descoperite sub un deal vulcanic din vestul Ungariei
Populația care trăia pe teritoriul Ungariei de astăzi în jurul secolului XV î.Hr. a ascuns cel puțin șase tezaure de obiecte metalice în jurul unei așezări antice aflate pe dealul vulcanic singuratic Somló, aflat în vestul Ungariei, transmite duminică
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un 'plasture' pentru organe, care facilitează administrarea medicamentelor
V-ați întrebat vreodată cum își găsesc medicamentele drumul prin corpul unui pacient? Metodele tradiționale de administrare a medicamentelor funcționează ca și cum un pachet ar fi expediat într-un oraș necunoscut, pierzându-se adeseori sau ajungând în locul greșit. Dar acum, cercetătorii chinezi au dezvoltat 'plasturi' inte