logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#VieţiReinventate Bogdan Voicu, fostul rugbyst ajuns campion european la sportul cu atelaj canin

Image

Sportul cu atelaj canin este disciplina în care ai nevoie de mai mult decât condiţie fizică pentru a deveni campion. Ai nevoie să faci echipă cu câinii tăi, necuvântătoare pe care trebuie să le faci să înţeleagă ce e aceea disciplină, tactică şi antrenamente specifice. Iar fostul internaţional de rugby Bogdan Voicu a reuşit, fiind însă ajutat şi de sportul pe care l-a practicat.

Akna, Shila şi Nala sunt numele celor trei "colegi" ai săi, patrupezi alături de care trebuie să lupte contracronometru în timpul curselor de atelaje canine, pentru a deveni cu adevărat o echipă câştigătoare.

 


Sursa foto: Bogdan Voicu / Arhiva personală


"Ca sportiv trebuie să te adaptezi, având în vedere că ai colegi care nu sunt bipezi. Îţi trebuie şi o anume înclinaţie şi dragoste pentru câini, să te faci înţeles de ei, să înţeleagă comenzile, să facă şi ei un antrenament specific pentru rezistenţă, pentru munca în echipă. Dar şi faptul că am făcut sport de performanţă mă ajută foarte mult", a spus, pentru AGERPRES, Bogdan Voicu.

Povestea a început simplu, a cumpărat o mogâldeaţă de câine, rasa malamut de Alaska, pentru fiica sa, apoi a intrat în lumea acestui sport şi anul trecut a ajuns să câştige titlul european la Klaitow, Germania, la proba de 4 câini, pe uscat.

 


Sursa foto: Bogdan Voicu / Arhiva personală


"Acum am ajuns la trei câini, dar ne oprim aici. Dar mai avem alţi câini care au plecat de la noi şi pe care îi luăm cu noi la competiţii, ca să putem forma o echipă de patru. În 2016 am adus în familia noastră un malamut de Alaska, pentru fiica mea care era micuţă atunci, avea trei ani. Şi am cunoscut pe un doctor veterinar din Cluj, doctorul Mircea Tăuţan, care la acel moment iniţia şi organiza concursuri pentru atelaje canine, împreună cu un fost baschetbalist, Paul Chetreanu, de la U-Mobitelco. Am fost chemat şi eu să particip la o competiţie, mi-a plăcut foarte mult şi de atunci regulat în ţară şi în străinătate particip la concursuri. Chiar anul trecut în Germania am câştigat titlul de campion european la patru câini pe uscat, la dryland. Adică pe roţi. Cu un câine poţi să faci alergare, şi se numeşte canicross, sau poţi să mergi la bicicletă, bikejoring, poţi face şi cu doi câini treaba asta, şi de la trei câini unde sus sunt alte vehicule, care sunt trase, se numesc carturi. Eu am câştigat la uscat patru câini anul trecut la Campionatul European", a povestit fostul rugbyst.

Cei care activează în domeniu sunt foarte ambiţioşi şi pasionaţi de sportul lor, astfel încât au în plan să înfiinţeze cât de curând şi o federaţie a sportului cu atelaj canin.

 


Sursa foto: Bogdan Voicu / Arhiva personală


"Este un sport nou, mai puţin cunoscut, în sensul că din 2017 a fost recunoscut de către Ministerul Sportului, se numeşte sport cu atelaj canin. E ceva foarte frumos, e la nivel de sport amator deocamdată în România. Sunt cluburi noi în România care au ca ramură trecută şi sportul cu atelaj canin. Nu sunt destule cluburi ca să formeze o federaţie, dar uşor-uşor apar şi alte cluburi. Cei care activează în acest fenomen intenţionează să se organizeze într-o federaţie sau să fie asimilaţi de o federaţie. Competiţiile se desfăşoară pe uscat, în special toamna şi primăvara, iar iarna, când avem noroc, pe zăpadă. Sunt şi spectatori, pentru că de obicei competiţiile au loc în zonele în care sunt şi pârtii de schi, în zone turistice în principal. În afară sportul este mai cunoscut, sunt şi condiţii mai bune. Spre exemplu în Italia activează sub egida CONI, Comitetul Olimpic Italian'', a completat Voicu.

Dar Voicu nu a uitat rugby-ul, sportul care l-a consacrat şi căruia spune că îi este dator. Acum activează ca antrenor la grupele de copii ale clubului Viitorul Cluj, la care activează şi Matei Voicu, fiul său de 5 ani: "Eu m-am retras la 33 de ani, în 2014, după un lung şir de accidentări, am avut o fractură de pomete, o fractură de craniu, şi uşor-uşor am zis să las pe alţii să vină în locul meu. A fost greu, pentru că eram obişnuit cu sportul, aveam nevoie de adrenalină pe care doar rugby-ul mi-o dădea. Şi era foarte important pentru mine la momentul acela. Dar uşor-uşor am reuşit să mă adaptez. Acum ajut echipa de juniori a clubului sportiv Viitorul Cluj, dau o mână de ajutor antrenorilor de acolo. Asta şi pentru că fiul meu Matei, de cinci ani, activează acolo. Îmi calcă pe urme, sper. Eu nu îl oblig, sper să o facă de plăcere, pentru că asta e cel mai important la vârsta lui".

 


Sursa foto: Bogdan Voicu / Arhiva personală


Cum a ajuns să facă sport? Simplu, a avut exemple în familie şi nu şi-a pus niciodată problema ce va face la finalul carierei. Ştia că va merge pe acelaşi drum.

"Eu provin dintr-o familie de sportivi de performanţă. Tatăl este fost campion la haltere, mama campioană naţională la aruncarea suliţei, sora mea a fost şi ea campioană la juniori. Sunt singurul din familie care a ajuns la un sport de echipă. Conjunctura nici nu o mai ştiu care a fost, mi-a plăcut foarte mult rugby-ul, alergând prin parc cu băieţii am fost atras de sportul ăsta. Am început relativ târziu, în jurul vârstei de 14 ani, dar rezultatele au apărut destul de repede şi asta m-a făcut să rămân lângă rugby. Eu am fost student la Babeş Bolyai la Cluj, la educaţie fizică şi sport, iar în 2001-2002 am fost student Erasmus la Roma, la institutul de ştiinţe motorii. A fost foarte frumos, o experienţă inedită. Eu am avut noroc că am făcut educaţie fizică şi, provenind dintr-o familie de sportivi, am fost ferm convins că vreau să mă duc pe această linie de antrenorat. Eu m-am văzut tot timpul antrenor, pentru că părinţii mei au fost şi profesori, mama în învăţământul liceal, tata a fost cadru universitar şi eu i-am văzut pe ei ca pe nişte exemple. Eram sigur în ceea ce priveşte profesia mea că voi fi antrenor, profesor la şcoala sau universitate, eram sigur că voi rămâne în lumea asta a sportului. Pentru mine acest sport, rugby, m-a pregătit pentru tot ceea ce a urmat şi am foarte multe de dat înapoi acestui sport frumos şi sper să reuşesc să fac asta. Acum m-am întors lângă echipa de copii şi sper că din experienţa mea şi tot ce am învăţat eu să pot să transmit copiilor. Cred că voi continua în antrenorat. Eu am fost şi antrenor la seniori în 2004 şi 2005, când eram jucător internaţional şi în paralel eram antrenor principal la Cluj, şi am mai fost în 2011-2013 antrenor la seniori. Dar faptul că am un copil şi îl văd crescând, cred că satisfacţia este mult mai mare la echipele mici", povesteşte fostul ''stejar''.

Ştie însă că sunt mulţi sportivi care au probleme de adaptare la viaţa de după finalul carierei şi încearcă pe cât posibil să le explice că de multe ori trebuie să se gândească la ce vor face mai departe: "Sunt totuşi mulţi sportivi care au probleme la finalul carierei mulţi şi datorită faptului că nu ştiau foarte bine ce aveau în contract. Sunt mulţi sportivi amatori pentru care cluburile nu au plătit contribuţiile la stat, nu au plătit taxele pentru ei şi se trezesc la 40 şi ceva de ani că nu vor avea dreptul la pensie. Asta e o problemă foarte mare cu sportul în România. Eu am avut noroc, pentru că nu m-am gândit foarte mult la partea asta. Dar am încercat tot timpul să le explic colegilor mei şi celor pe care eu eu îi antrenam să le explic că în rugby în România nu poţi să faci neapărat o carieră, se pot deschide nişte uşi la un moment dat şi să ai nişte beneficii, dar pe termen lung ei trebuie să îşi găsească un loc de muncă stabil. Şi până ce aceste lucruri nu vor fi bine reglementate, să facă acest sport ca pe un al doilea job".

Foştii rugbyşti s-au unit chiar într-o asociaţie prin care încearcă să-i îndrume pe cei tineri în privinţa contractelor şi drumului pe care îl vor urma la finalul carierei, dar Voicu spune că anumite cursuri de reconversie profesională pentru sportivi ar prinde bine.

"De ceva timp a apărut o asociaţie a jucătorilor de rugby condusă de foşti jucători, respectiv Romeo Gontineac, Mihai Vioreanu, şi asta se urmăreşte, ca jucătorii să aibă sprijin şi în timpul carierei şi după ce îşi încheie cariera, să primească sfaturi, să aibă un sprijin juridic atunci când semnează un contract, să înţeleagă toate clauzele şi să le adauge pe ale lor. Ar fi ideal dacă ar exista şi ceva cursuri de reconversie profesională a sportivilor, dacă statul ar gândi să meargă pe linia asta de reconversie şi să aibă nişte programe în acest sens. Eu nu ştiu,din păcate, să existe aşa ceva", a mai spus Voicu.

În ceea ce îi priveşte pe copiii care aleg să practice sport de performanţă, Voicu spune că ar trebui făcuţi să înţeleagă că educaţia este esenţială, la clubul la care activează dorind să implementeze şi un sistem de burse pentru micii rugbyşti.

"Eu cred că un copil care se apucă de sport are o şansă în plus în viaţa. Mă refer la sănătate şi să facă o carieră. Dar în primul rând contează şcoala. Tuturor copiilor care vin la noi la rugby şi sunt sub tutela mea eu le explic că în primul rând trebuie să se ţină de şcoală. Eu cred că educaţia este foarte importantă, noi asta încercăm să le explicăm copiilor, că şcoala este foarte foarte importantă. Şi ne gândim ca pe viitor să existe burse de studiu pentru cei care învaţă bine, să putem să îi ţinem în zona rugby-ului prin astfel de burse. Pentru că eu sunt de părere că se poată face şi şcoală şi sport în acelaşi timp. Depinde doar de felul în care te organizezi. Noi ca antrenori asta încercăm să facem, îi ajutăm să se disciplineze, să aibă un program foarte clar şi să reuşească", a mai spus Bogdan Voicu.

În vârstă de 40 de ani, fostul internaţional Bogdan Voicu a activat la echipe precum Universitatea Cluj, SCM Rugby Timişoara, CUS Perugia (Italia), Rugby Modena (Italia) şi Dinamo Bucureşti.

 


Sursa foto: Bogdan Voicu / Arhiva personală


AGERPRES difuzează în cadrul proiectului #VieţiReinventate o serie de materiale prin care îşi propune să aducă în atenţia publicului larg problematica reconversiei profesionale în rândul sportivilor români şi dificultăţile întâmpinate la schimbarea carierei.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Citeşte şi:

 

#VieţiReinventate Emil Ninu, fotbalistul specialist în educaţie financiară: Sportivii trăiesc clipa, nu se gândesc la finalul carierei

 

#VieţiReinventate INTERVIU Irina Giurgiu: Lumea să vadă fotbalul ca pe un sport practicat de oameni, nu de bărbaţi sau femei

 

#VieţiReinventate INTERVIU Victor Hănescu: Prin academia de tenis vreau să dau ceva înapoi României

 

#VieţiReinventate Samuel Mariş, pilierul care a lăsat noroiul terenurilor de rugby pentru o carieră în peisagistică

 

#VieţiReinventate Virgil Stănescu: Nu există o criză în reconversia sportivilor, pentru că nu am început un astfel de program

 

#VieţiReinventate Narcis Răducan: Reconversia profesională şi educaţia sportivilor reprezintă armele pentru o nouă etapă a vieţii

 

#VieţiReinventate Gheorghe Popescu: La Viitorul încercăm să facem educaţie prin sport, asta ne diferenţiază

 

#VieţiReinventate INTERVIU Gabriela Szabo: 90% dintre sportivi nu conştientizează că va veni vremea retragerii din activitate

 

#VieţiReinventate INTERVIU Răzvan Raţ: În România nimeni nu se ocupă de educarea sportivilor, au doar şcoala vieţii

 

#VieţiReinventate Fostul rugbyst Stelian Burcea: Statul este repetent la a ajuta foştii sportivi în reconversia profesională

 

#VieţiReinventate Portretul fotbalistului român după ''pensionare'' - între o viaţă de lux şi taximetrie sau ospătărie

 

#VieţiReinventate INTERVIU Eduard Novak (MTS): Sportivii să fie pregătiţi şi pentru o a doua carieră

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 10-05-2025 20:36

Gimnastică artistică: Rafael Szabo, locul 5 în finala de la sol, la Cupa Mondială de la Varna

Sportivul român Rafael Szabo s-a clasat pe locul al cincilea în finala de la sol, sâmbătă, la Cupa Mondială Challenge de gimnastică artistică de la Varna (Bulgaria), cu 12,733 puncte, potrivit paginii de Facebook a Federației Române de Gimnastică. Victoria a revenit bulgarului Eddie Penev, cu 13,900 puncte, urmat î

Sport Intern 10-05-2025 19:40

Fotbal: FC Hermannstadt a câștigat faza play-out după 1-0 cu Poli Iași

FC Hermannstadt va terminat pe primul loc faza play-out a Superligii de fotbal, după ce a învins-o pe Poli Iași cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă, la Sibiu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. Unicul gol al partidei a fost reușit de Ianis Stoica (75), din pasa lui Nana Antwi. Aurelian Chițu a av

Sport Intern 10-05-2025 19:15

Handbal feminin: CSM București și Gloria Bistrița vor disputa finala Cupei României

CSM București și CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud se vor înfrunta în finala Cupei României la handbal feminin, după ce s-au impus, sâmbătă, în semifinalele desfășurată în Sala Polivalentă Rapid din Capitală. CSM București, deținătoarea trofeului, s-a impus cu 35-29 (22-16) în dauna echipei HC Dunărea Bră

Sport Intern 10-05-2025 17:06

Fotbal: Farul Constanța - UTA Arad 1-2, în play-out

Farul Constanța a fost învinsă de UTA Arad cu scorul de 2-1 (1-0), sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 8-a a fazei play-out a Superligii de fotbal. Daniel Zsori (26) și cipriotul Marinos Tzionis (50) au marcat pentru arădeni, în timp ce golul de onoare ale echipei antrenate de Gheorghe Hagi a fost î

Sport Intern 09-05-2025 23:35

Șah: Deac a remizat cu campionul mondial, în runda a treia a turneului Superbet Chess Classic România 2025

Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu campionul mondial en titre, indianul Gukesh Dommaraju, vineri, în runda a treia a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Americanul Fabiano Caruana, numărul doi mondial, a reuși

Sport Intern 09-05-2025 23:28

Tenis de masă: România și-a asigurat cinci medalii la Europenele Under-21

România și-a asigurat, vineri, cinci medalii la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), a anunțat Federația Română de Tenis de Masă pe pagina sa de Facebook. La dublu masculin, România are două perechi în semifinale, Eduard Ionescu/Darius Movileanu, respectiv Iulian

Sport Intern 09-05-2025 22:59

Fotbal: Prima victorie pentru Sepsi OSK Sfântu Gheorghe în play-out, 2-0 cu FC Botoșani

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a obținut prima sa victorie în faza play-out a Superligii de fotbal, 2-0 (0-0) cu FC Botoșani, vineri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. Covăsnenii s-au impus prin golurile marcate de maghiarul David Siger (71) și de Cosmin Matei (81), într-un meci fo

Sport Intern 09-05-2025 22:03

Baschet masculin: CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale

CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin, după ce a învins-o în deplasare pe CSM Corona Brașov, cu scorul de 84-82 (24-19, 17-18, 28-18, 15-27), vineri, în al patrulea meci al seriei. Lewis Markel Sullivan, cu 23 puncte și 9 recuperări, a fost MVP-ul echipei ilfovene. Michael Antho

Sport Intern 09-05-2025 20:05

Fotbal: Unirea Slobozia a câștigat la Buzău, în play-out

Unirea Slobozia a învins-o pe Gloria Buzău cu scorul de 3-0 (1-0), vineri, în deplasare, într-un meci din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unirea a deschis scorul după numai 36 de secunde, prin Florin Purece, din pasa lui Adnan Aganovic. Ialomițenii ți-au dublat avantajul prin același Purece (54), tot după un assist al cr

Sport Intern 09-05-2025 19:43

Rugby: Victorii clare pentru Știința Baia Mare și SCM Timișoara, în Liga Națională

CSM Știința Baia Mare și SCM USV Timișoara au obținut victorii clare, vineri, în etapa a 7-a a Ligii Naționale de rugby. CSM Știința Baia Mare a surclasat-o pe CS Universitatea ELBI Cluj cu 69-0, meci în care Andrei Schutz (Știința) a fost desemnat cel mai bun jucător. Campioana SCM USV Timișoara a obținut și ea un s

Sport Intern 09-05-2025 14:15

Handbal feminin: Novanc (Gloria Bistrița) - Cupa României este o competiție în care se poate întâmpla orice

Antrenorul echipei Gloria Bistrița, Marius Novanc, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că în turneul Final4 al Cupei României la handbal feminin se poate întâmpla orice și a subliniat că jucătoarele sale sunt pregătite să câștige și să își asigure participarea în ediția următoare a cupelor europene.

Sport Intern 09-05-2025 14:05

Scrimă: CSM Olimpia Satu Mare, campioană națională pe echipe la spadă masculin

CSM Olimpia Satu Mare a obținut, vineri, titlul de campioană națională în proba masculină de spadă pe echipe, în Sala de Scrimă ''Alexandru Csipler'' din Satu Mare. Olimpia (Adrian Dabija, Marton Mezinger, Alex Oroian, Tudor Surducan) a dispus în finală de CS UNEFS București (Ștefan Popa, David Statie, Alexand

Sport Intern 09-05-2025 14:05

Handbal feminin: Socolovici (CSMB) - Turneul Final4 al Cupei României este special pentru că e ultimul al Cristinei Neagu

Managerul operațional al CSM București (CSMB), Răzvan Socolovici, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că turneul Final4 al Cupei României la handbal feminin este unul special pentru club ținând cont că este ultimul al Cristinei Neagu. 'Pentru noi Cupa României este întotdeauna un trofeu pe care dor

Sport Intern 09-05-2025 14:02

Fotbal: Anzor Mekvabișvili (Universitatea Craiova) - Cred că locul al doilea ar trebui să fie obiectivul nostru

Jucătorul georgian Anzor Mekvabișvili a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, înaintea partidei cu CFR Cluj, că obiectivul formației sale, Universitatea Craiova, ar trebui să fie ocuparea locului 2 în clasamentul Superligii de fotbal. 'Știm cu toții că ne așteaptă un meci extrem de greu și de important împotr

Sport Intern 09-05-2025 13:51

Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Meciul cu CFR Cluj e mai important decât celelalte

Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, că partida cu CFR Cluj, din etapa a 8-a a play-off-ului Superligii de fotbal, este mai importantă pentru formația sa decât cele anterioare având în vedere că are ca obiectiv participarea în cupele europene. 'N