#VieţiReinventate Narcis Răducan: Reconversia profesională şi educaţia sportivilor reprezintă armele pentru o nouă etapă a vieţii

Fostul fotbalist Narcis Răducan consideră că educaţia şi reconversia profesională a sportivilor constituie "armele" pentru pregătirea vieţii acestora de după activitatea competiţională.
"Educaţia, şcoala, reconversia profesională pentru planul B, aşa cum îl numesc eu, sunt armele din dotare pentru noua aventură, noua etapă a vieţii. Şcoala trebuie să fie la acelaşi nivel ridicat cu fotbalul până la clasa a 10-a. Atunci când antrenamentele se intensifică, şi încep cu echipa, individuale, kineto, meciuri de juniori, apoi de seniori, e greu să mai ţii pasul. Atunci eu aş recomanda meditaţii pentru obiectele de bac, plus cele pentru facultatea vizată. Sunt şi excepţii care reuşesc să menţină ritmul până la terminarea liceului, ceea ce e de apreciat. În schimb, fără şcoală, eşti expus la ce e mai rău din multe puncte de vedere", a declarat Narcis Răducan pentru AGERPRES.
În acelaşi timp, el apreciază că reconversia profesională a sportivilor ar trebuie să beneficieze de investiţii, astfel încât aceştia să se poată adapta vieţii sociale la finalul carierei.
"Primul contact pe care un copil îl are e cu părinţii, familia. Apoi instituţiile statutului, şcoala, cluburile, federaţia, ar trebui să intervină pentru ca viaţa sportivilor de după activitatea competiţională să nu fie un eşec. O statistică spune că din 100 de copii care încep fotbalul, doar unul va semna un contract de jucător profesionist după juniorat. În Occident, pentru cei 99% care nu au făcut-o se investesc milioane de euro pentru reîncadrarea lor în societate şi reconversie profesională. Mai mult de atât, chiar şi pentru cei care au ajuns fotbalişti, sau mai ales pentru ei, e nevoie de o educaţie financiară minimă pentru un management prudent şi eficient al câştigurilor. În plus, trebuie avut în vedere că viitorul cap de familie nu va gestiona familia sa cu mingea la picior", a completat Răducan.
Devenit conducător de club la finalul carierei, Narcis Răducan afirmă că reorientarea profesională pentru sportivi este imperios necesară şi că pregătirea pentru o nouă viaţă trebuie să devină obiectivul principal al acestora: "Reconversia profesională pentru sportivi este imperios necesară după părerea mea. Cariera sportivă se termină relativ repede şi adaptarea la noua viaţă e obiectivul principal al unui fost sportiv".
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Narcis Răducan spune că foarte mulţi sportivi "plutesc" la finalul carierei, nereuşind să se adapteze noilor condiţii.
"Cei mai mulţi sportivi au parte de o aterizare forţată din activitatea de performanţă, neavând încă reperele necesare vieţii de după sport. Studiile superioare, cursurile intensive şi folosirea combativităţii din arsenalul fostului campion cred eu că reprezintă cheia viitoarei reuşite. Din păcate este destul de mică proporţia celor care se adaptează şi rămân oameni de succes faţă de cei care încă plutesc şi nu aterizează în viaţa reală", a afirmat fostul fotbalist.
Întrebat care sunt greşelile făcute de cei care nu reuşesc să se adapteze, Răducan a identificat rapid cauzele: "Atuurile care fac diferenţa în astfel de cazuri sunt studiile urmate în paralel cu sportul în diverse forme, facultate, cursuri intensive sau chiar afaceri personale. În schimb, marea greşeală pe care o fac foarte mulţi este să trăieşti doar din trecut, să gândeşti limitat, fără să fii deschis noului din viaţa ta".
Fostul fotbalist afirmă că în ceea ce îl priveşte s-a pregătit din timp pentru finalul carierei, moment în care era deja antrenor cu acte în regulă şi absolvise facultatea de sport.
"Când am terminat fotbalul deja eram antrenor cu acte licenţa B, şi ulterior am obţinut licenţa A. În plus, absolvisem facultatea de sport iar mai apoi am urmat cursurile unui master în management sportiv. Iar anul acesta sper să absolv şi doctoratul în ştiinţele sportului. Tot după ce am terminat cariera, am devenit directorul sportiv al Unirii Urziceni şi în paralel eram analist sportiv la TV şi am deschis o afacere personală de familie în domeniul HORECA", a completat Narcis Răducan.
Investiţiile rentabile pe care ar putea să le facă fotbaliştii pentru a evita situaţiile în care pierd agoniseala din timpul carierei sunt cele în imobiliare, consideră Narcis Răducan.
"Dacă nimeni din anturajul fotbalistului nu poate să-i transmită ceea ce este util, pentru a evita aceste drame care se petrec deseori cu sportivii care pierd destul de rapid ceea ce au agonisit, eu i-aş sfătui să aleagă investiţii în imobiliare. De ce? Pentru că în opinia mea sunt mai sigure şi aduc un venit lunar suplimentar, fără o participare intensă din partea lor", spune Răducan.
Pe de altă parte, în opinia lui Răducan foştii sportivi ar trebui să înceapă cursuri de educaţie financiară, chiar din timpul activităţii competiţionale.
"În paralel trebuie să înceapă cursuri de educaţie financiară care îi vor deschide apetitul şi pentru instrumentele mai complexe de investiţie. Aş evita asocieri cu alte persoane în timpul carierei pentru că afacerea pe care nu o poţi controla de aproape este vulnerabilă", a mai spus fostul fotbalist.
Fost conducător de club, devenit ulterior analist TV şi patron de academie de fotbal, Narcis Răducan afirmă că planurile sale de viitor sunt legate de o 'negociere' a timpului liber, care spune că îi lipseşte, dar nu exclude nici o carieră în învăţământ.
"Visez să-mi negociez mai bine timpul liber, care a devenit cam scump. Şi cei trei băieţi ai noştri au nevoie mult mai mult de noi. Poate voi încerca o catedră universitară în sport. Voi continua să fiu activ la TV, blog, social media. În plus, ador academia de perfecţionare, deci voi continua cu siguranţă", a afirmat acesta.
În ceea ce priveşte Academia de fotbal ''Narcis Răducan'', fostul fotbalist se implică direct în coordonarea celor aproximativ 30 de copii, apreciind activitatea sa ca pe a unui profesor de matematică.
"Am cam 30 de copii în prezent şi e o academie de perfecţionare şi individualizare în fotbal. Precum un profesor de matematică, ajut un copil care lucrează bine la şcoală, să treacă la nivelul următor, adică la facultate. Ei joacă la cele mai importante cluburi şi în paralel vin să lucreze individual cu mine personal. Nu am externalizat munca, lucrez eu cu fiecare băiat în parte şi pare cel mai plăcut mod din lume să câştig bani. Uite, ăsta este mesajul de întâmpinare al academiei: 'Bine aţi venit la Asociaţia sportivă Narcis Răducan! Academie de perfecţionare în fotbal şi educaţie sportivă destinată tinerilor. Vino cu mine în UEFA Champions League!'", a mai spus Narcis Răducan.
Foto: (c) DAVID PASARIS / AGERPRES FOTO
În vârstă de 47 de ani, Narcis Răducan a evoluat în cariera sa la echipele Unirea Focşani, FCM Bacău, Steaua Bucureşti, FC Naţional, Rapid Bucureşti, Ceahlăul Piatra Neamţ, AEK Larnaca şi AEL Limassol. Are în palmares trei titluri de campion în Liga I cu Steaua, trei Cupe ale României, două cu Steaua şi una cu Rapid, o Supercupă, cu Rapid, fiind desemnat "jucătorul anului" în Cipru, când evolua la Larnaca.
A activat ca manager la cluburile Unirea Urziceni, Steaua, Astra Giurgiu, Concordia Chiajna, FC Viitorul, ASA Târgu Mureş, Oţelul Galaţi şi Pandurii Târgu Jiu.
Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO
Absolvent al Şcolii de Antrenori, Răducan a urmat cursurile facultăţii de sport şi ale unui master în management sportiv şi este doctorand în management sportiv la UNEFS.
AGERPRES difuzează în cadrul proiectului #VieţiReinventate o serie de materiale prin care îşi propune să aducă în atenţia publicului larg problematica reconversiei profesionale în rândul sportivilor români şi dificultăţile întâmpinate la schimbarea carierei.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Auto: Simone Tempestini, pe podium în Raliul Ungariei (ERC) după două zile
Pilotul român Simone Tempestini se află pe poziția a treia în Raliul Ungariei, etapa a doua a Campionatului European de Raliuri (ERC), sâmbătă, după ziua a doua a cursei. Tempestini, de nouă ori campion național absolut, și copilotul său Sergiu Itu, la bordul unei Skoda Fabia RS, au câștigat super speciala de deschidere
Șah: Deac a remizat cu indianul Rameshbabu, în runda a patra a turneului Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu indianul Praggnanandha Rameshbabu, sâmbătă, în runda a patra a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Francezul Maxime Vachier-Lagrave a reușit să-l învingă pe campi
Tenis de masă: Darius Movileanu și Elena Zaharia au cucerit aurul la dublu mixt, la Europenele Under-21
Perechea română Darius Movileanu/Elena Zaharia a cucerit medaliile de aur în proba de dublu mixt, sâmbătă, la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), după ce a învins în finală cuplul german Wim Verdonschot/Josephina Neumann, cu 3-2 (9-11, 11-8, 11-9, 11-13, 11-5), potrivit site-ului Federației Române d
Scrimă: Alexandru Sîrb a câștigat titlul național la floretă
Scrimerul Alexandru Sîrb (CSA Steaua) a câștigat titlul de campion național la floretă, după ce l-a învins în finală pe Felix Dogariu (CSU Politehnica Timișoara) cu 15-9, sâmbătă, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București. Podiumul a fost completat de Victor Baciu (CSM Cluj-Napoca) și de
Scrimă: Alexandra Predescu, campioană națională la spadă
Alexandra Predescu (CSA Steaua) a câștigat titlul de campioană națională la spadă, sâmbătă, după ce a învins-o în finală pe Theodora Ion (CS Farul Constanța) cu scorul de 15-5, în Sala de Scrimă ''Alexandru Csipler'' din Satu Mare. Medaliile de bronz au fost obținute de Natalia Constantin (CSA Stea
Fotbal: Universitatea Craiova a remizat cu CFR Cluj (2-2), iar FCSB este virtual campioană
Universitatea Craiova și CFR Cluj au terminat la egalitate, 2-2 (0-0), sâmbătă seara, pe Stadionul ''Ion Oblemenco'', într-un meci din etapa a opta a play-off-ului Superligii de fotbal, rezultat în urma căruia FCSB este virtual campioană. Prima repriză au fost puține ocazii de poartă, prima aparținând oa
Gimnastică artistică: Rafael Szabo, locul 5 în finala de la sol, la Cupa Mondială de la Varna
Sportivul român Rafael Szabo s-a clasat pe locul al cincilea în finala de la sol, sâmbătă, la Cupa Mondială Challenge de gimnastică artistică de la Varna (Bulgaria), cu 12,733 puncte, potrivit paginii de Facebook a Federației Române de Gimnastică. Victoria a revenit bulgarului Eddie Penev, cu 13,900 puncte, urmat î
Fotbal: FC Hermannstadt a câștigat faza play-out după 1-0 cu Poli Iași
FC Hermannstadt va terminat pe primul loc faza play-out a Superligii de fotbal, după ce a învins-o pe Poli Iași cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă, la Sibiu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. Unicul gol al partidei a fost reușit de Ianis Stoica (75), din pasa lui Nana Antwi. Aurelian Chițu a av
Handbal feminin: CSM București și Gloria Bistrița vor disputa finala Cupei României
CSM București și CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud se vor înfrunta în finala Cupei României la handbal feminin, după ce s-au impus, sâmbătă, în semifinalele desfășurată în Sala Polivalentă Rapid din Capitală. CSM București, deținătoarea trofeului, s-a impus cu 35-29 (22-16) în dauna echipei HC Dunărea Bră
Fotbal: Farul Constanța - UTA Arad 1-2, în play-out
Farul Constanța a fost învinsă de UTA Arad cu scorul de 2-1 (1-0), sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 8-a a fazei play-out a Superligii de fotbal. Daniel Zsori (26) și cipriotul Marinos Tzionis (50) au marcat pentru arădeni, în timp ce golul de onoare ale echipei antrenate de Gheorghe Hagi a fost î
Șah: Deac a remizat cu campionul mondial, în runda a treia a turneului Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu campionul mondial en titre, indianul Gukesh Dommaraju, vineri, în runda a treia a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Americanul Fabiano Caruana, numărul doi mondial, a reuși
Tenis de masă: România și-a asigurat cinci medalii la Europenele Under-21
România și-a asigurat, vineri, cinci medalii la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), a anunțat Federația Română de Tenis de Masă pe pagina sa de Facebook. La dublu masculin, România are două perechi în semifinale, Eduard Ionescu/Darius Movileanu, respectiv Iulian
Fotbal: Prima victorie pentru Sepsi OSK Sfântu Gheorghe în play-out, 2-0 cu FC Botoșani
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a obținut prima sa victorie în faza play-out a Superligii de fotbal, 2-0 (0-0) cu FC Botoșani, vineri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. Covăsnenii s-au impus prin golurile marcate de maghiarul David Siger (71) și de Cosmin Matei (81), într-un meci fo
Baschet masculin: CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale
CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin, după ce a învins-o în deplasare pe CSM Corona Brașov, cu scorul de 84-82 (24-19, 17-18, 28-18, 15-27), vineri, în al patrulea meci al seriei. Lewis Markel Sullivan, cu 23 puncte și 9 recuperări, a fost MVP-ul echipei ilfovene. Michael Antho
Fotbal: Unirea Slobozia a câștigat la Buzău, în play-out
Unirea Slobozia a învins-o pe Gloria Buzău cu scorul de 3-0 (1-0), vineri, în deplasare, într-un meci din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unirea a deschis scorul după numai 36 de secunde, prin Florin Purece, din pasa lui Adnan Aganovic. Ialomițenii ți-au dublat avantajul prin același Purece (54), tot după un assist al cr