#VieţiReinventate Samuel Mariş, pilierul care a lăsat noroiul terenurilor de rugby pentru o carieră în peisagistică

Ştiai că un munte de om, de peste 100 de kg, numai pachete de muşchi, poate alerga cu mingea la piept cu o viteză de sub 11 secunde pe 100 de metri, în timp ce îşi doboară la pământ adversarii care vor să-l oprească? Dar ştiai că un astfel de sportiv, un rugbyst, poate alege ulterior cariera de peisagist?
Una dintre cele mai şocante fotografii din rugby-ul românesc este un portret al fostului internaţional Samuel Mariş plin de noroi din cap până în picioare. Negru ca şi cum ar fi fost la băi de nămol la Techirghiol, doar ochii îi sclipeau. La doar câţiva ani distanţă este direct implicat în tot ceea ce înseamnă frumos în amenajări exterioare, design spaţii verzi, proiectare şi realizare grădini exterioare sau interioare. După mult gri, a optat pentru verde.
A ales să studieze atent domeniul de care se simţea atras şi, în 2012, pe vremea când era jucător activ, a decis să deschidă o companie de profil. A început afacerea de la zero.
"Sportul este şi el o afacere. În urmă unei analize realizate în 2011 am observat faptul că rugbyul nu poate să reprezinte o afacere de viitor, sustenabilă. Am început studiul spaţiilor verzi în 2012 şi am deschis firma Sam's Green, când am revenit din Franţa. Am gândit strategia de business de la zero, pe termen lung, ştiind că îmi doresc să excelez şi în rugby în următorii ani", a declarat Mariş pentru AGERPRES.
Ca pilier, aşezat tot timpul în linia întâi în grămadă, unde avea rolul de a împinge, Mariş a avut parte de multe accidentări, ceea ce a programat într-un fel finalul carierei. Vorbeşte deschis despre faptul că orice sportiv trebuie să îşi gândească din timp schimbarea de direcţie de la finalul carierei.
"Finalului cariere mele a fost oarecum anunţat din timp, plănuit, deoarece am reuşit să creştem firma de spaţii verzi, care deja avea nevoie de mine să fiu prezent într-un program normal, nu doar part-time. Totodată, accidentările repetate la coloană mi-au tras semnale de alarmă şi am ales siguranţa şi sănătatea, integritatea corporală. Sportul nu este singură opţiune şi orice sportiv cu încredere în el şi în propriile abilităţi ar trebui să îşi gândească din timp reconversia profesională, dacă nu doreşte să activeze toată viaţă în domeniul sportului. Şi ca antrenor, dacă nu ai spirit de leader, dar şi de pedagog, psiholog, om de business, gândire tactică şi strategică, abilităţi de comunicare, inteligenţă emoţională, nu ai cum să reuşeşti pe termen lung. De aceea mulţi sportivi ar trebui să îşi facă o auto-analiză şi o strategie", a povestit fostul sportiv.
Iar pasul fiind făcut deja din timpul activităţii competiţionale, nu a mai avut altceva de făcut decât să dezvolte ulterior afacerea pe care o începuse şi căreia a decis să i se dedice.
"Spaţiile verzi, sub brandul Sam's Green, au luat fiinţă în 2012, când am revenit din Franţa. Compania a crescut treptat, constant, având la baza multă muncă, pasiune, perseverenţă, know-how, inovaţie, etică de business, standarde înalte, atribute care au pavat drumul acestor 10 ani de peisagistică. Azi compania noastră prestează servicii de proiectare, design, amenajare şi întreţinere spaţii verzi pentru companii, construcţii civile, industriale şi rezidenţiale, pentru numeroşi clienţi din aceste domenii, din ţară. Printre serviciile noastre se numără: proiectare şi montaj sistem de irigaţie, tehnică inovativă de hidroînsămânţare, proiectare şi amenajare cu arbori, arbuşti, conifere, plante perene, flori, realizare de iazuri, piscine naturale, cascade, terase, alei, iluminat sustenabil, acoperişuri verzi, grădini verticale interiore şi exterioare. În anul 2018, după un studiu de piaţă, am lansat co-brandul Carpathian Moss, care are ca obiect de activitate designul şi construcţia grădinilor verticale din muşchi şi plante stabilizate, toate fiind realizate cu materiale de cea mai bună calitate din ţările nordice şi în baza unui design unicat, colaborând cu experţi în acest domeniu. Pentru noi, fiecare lucrare peisagistică este unică şi are o poveste spectaculoasă, doar a ei. Acest lucru se aplică la ambele branduri. Suntem mândri de faptul că reclama noastră este realizată doar prin recomandările clienţilor mulţumiţi. Iar aceasta este cartea noastră de vizită", a mai spus Samuel Mariş.
Licenţiat în educaţie fizică şi sport la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Mariş consideră că fiecare sportiv trebuie să beneficieze de educaţie, pe care o vede ca pe o investiţie: "Educaţia unui sportiv este importantă şi înainte şi în timpul activităţii competiţionale şi consider că trebuie să investim în noi, în cultura noastră generală şi în educaţie, şcoală, pe tot parcusul vieţii noastre, dacă dorim să evoluăm personal, profesional, social, intelectual".
Mariş crede că sportul şi şcoala se pot face în paralel, doar că fiecare trebuie să îşi stabilească priorităţile.
"Da, se pot face. Dar ai nevoie de susţinere şi de sacrificii. Când studiezi şi te antrenezi, în acelaşi timp, nu îţi mai rămâne timp pentru alte activităţi de recreere. Totul ţine de priorităţi", a completat Mariş.
Multiplu campion naţional cu Timişoara Saracens, Samuel Mariş susţine că fiecare sportiv ar trebui să fie conştient că există viaţă şi după finalul activităţii competiţionale, dar în acelaşi timp crede că un rol în ceea ce priveşte reconversia profesională ar trebui să îl aibă şi statul, federaţiile şi cluburile.
"Ar trebui ca fiecare jucător să fie conştient că există viaţă şi după sport, cred că de aici porneşte totul. Fiecare individ ar trebui să fie cel puţin la fel de responsabil cu viitorul său, aşa cum este responsabil de pregătirea lui fizică. Într-adevăr, consider că federaţia şi cluburile, implicit statul, ar trebui să aibă o echipă specială care să gestioneze reconversia profesională a sportivilor, în special a celor talentaţi. Eu consider că fiecare este responsabil pentru el, dar şi faptul că este datoria morală şi etică a instituţiilor menţionate să faciliteze reconversia profesională a sportivilor, încă din timpul activităţii lor. Mă adresez în special cluburilor", a mai spus Samuel Mariş.
L-am provocat pe tânărul om de afaceri să încerce să transmită un sfat unui tânăr sportiv în ceea ce priveşte viaţa de după cariera competiţională, iar răspunsul a fost destul de dur, dar justificat dacă ne gândim că vine de la un fost pilier: "Medaliile nu ţin de foame".
"Ca să fiu sincer, medaliile şi titlurile de campion nu ţin de foame pe viitor. Este o remarcă dură, mai ales în domeniul rugby-ului, dar o lansez cu scopul de a-i motiva să joace cu pasiune, dar şi să se ocupe de viitorul lor cu aceeaşi pasiune şi ambiţie cu care îşi îmbracă echipamentul înainte de o finală", a conchis Samuel Mariş.
Născut în 1985, Samuel Mariş şi-a făcut junioratul în rugby la ''U'' Cluj, echipă la care a şi debutat la seniori şi cu care a câştigat Cupa României. S-a transferat apoi la CSA Steaua şi a debutat la echipa naţională de rugby a României, ulterior devenind multiplu campion naţional cu Timişoara Saracens. În străinătate a evoluat la echipa franceză CAP Perigueux.
AGERPRES difuzează în cadrul proiectului #VieţiReinventate o serie de materiale prin care îşi propune să aducă în atenţia publicului larg problematica reconversiei profesionale în rândul sportivilor români şi dificultăţile întâmpinate la schimbarea carierei.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) Samuel Maris / Arhiva personala
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Auto: Simone Tempestini, pe podium în Raliul Ungariei (ERC) după două zile
Pilotul român Simone Tempestini se află pe poziția a treia în Raliul Ungariei, etapa a doua a Campionatului European de Raliuri (ERC), sâmbătă, după ziua a doua a cursei. Tempestini, de nouă ori campion național absolut, și copilotul său Sergiu Itu, la bordul unei Skoda Fabia RS, au câștigat super speciala de deschidere
Șah: Deac a remizat cu indianul Rameshbabu, în runda a patra a turneului Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu indianul Praggnanandha Rameshbabu, sâmbătă, în runda a patra a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Francezul Maxime Vachier-Lagrave a reușit să-l învingă pe campi
Tenis de masă: Darius Movileanu și Elena Zaharia au cucerit aurul la dublu mixt, la Europenele Under-21
Perechea română Darius Movileanu/Elena Zaharia a cucerit medaliile de aur în proba de dublu mixt, sâmbătă, la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), după ce a învins în finală cuplul german Wim Verdonschot/Josephina Neumann, cu 3-2 (9-11, 11-8, 11-9, 11-13, 11-5), potrivit site-ului Federației Române d
Scrimă: Alexandru Sîrb a câștigat titlul național la floretă
Scrimerul Alexandru Sîrb (CSA Steaua) a câștigat titlul de campion național la floretă, după ce l-a învins în finală pe Felix Dogariu (CSU Politehnica Timișoara) cu 15-9, sâmbătă, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București. Podiumul a fost completat de Victor Baciu (CSM Cluj-Napoca) și de
Scrimă: Alexandra Predescu, campioană națională la spadă
Alexandra Predescu (CSA Steaua) a câștigat titlul de campioană națională la spadă, sâmbătă, după ce a învins-o în finală pe Theodora Ion (CS Farul Constanța) cu scorul de 15-5, în Sala de Scrimă ''Alexandru Csipler'' din Satu Mare. Medaliile de bronz au fost obținute de Natalia Constantin (CSA Stea
Fotbal: Universitatea Craiova a remizat cu CFR Cluj (2-2), iar FCSB este virtual campioană
Universitatea Craiova și CFR Cluj au terminat la egalitate, 2-2 (0-0), sâmbătă seara, pe Stadionul ''Ion Oblemenco'', într-un meci din etapa a opta a play-off-ului Superligii de fotbal, rezultat în urma căruia FCSB este virtual campioană. Prima repriză au fost puține ocazii de poartă, prima aparținând oa
Gimnastică artistică: Rafael Szabo, locul 5 în finala de la sol, la Cupa Mondială de la Varna
Sportivul român Rafael Szabo s-a clasat pe locul al cincilea în finala de la sol, sâmbătă, la Cupa Mondială Challenge de gimnastică artistică de la Varna (Bulgaria), cu 12,733 puncte, potrivit paginii de Facebook a Federației Române de Gimnastică. Victoria a revenit bulgarului Eddie Penev, cu 13,900 puncte, urmat î
Fotbal: FC Hermannstadt a câștigat faza play-out după 1-0 cu Poli Iași
FC Hermannstadt va terminat pe primul loc faza play-out a Superligii de fotbal, după ce a învins-o pe Poli Iași cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă, la Sibiu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. Unicul gol al partidei a fost reușit de Ianis Stoica (75), din pasa lui Nana Antwi. Aurelian Chițu a av
Handbal feminin: CSM București și Gloria Bistrița vor disputa finala Cupei României
CSM București și CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud se vor înfrunta în finala Cupei României la handbal feminin, după ce s-au impus, sâmbătă, în semifinalele desfășurată în Sala Polivalentă Rapid din Capitală. CSM București, deținătoarea trofeului, s-a impus cu 35-29 (22-16) în dauna echipei HC Dunărea Bră
Fotbal: Farul Constanța - UTA Arad 1-2, în play-out
Farul Constanța a fost învinsă de UTA Arad cu scorul de 2-1 (1-0), sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 8-a a fazei play-out a Superligii de fotbal. Daniel Zsori (26) și cipriotul Marinos Tzionis (50) au marcat pentru arădeni, în timp ce golul de onoare ale echipei antrenate de Gheorghe Hagi a fost î
Șah: Deac a remizat cu campionul mondial, în runda a treia a turneului Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu campionul mondial en titre, indianul Gukesh Dommaraju, vineri, în runda a treia a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Americanul Fabiano Caruana, numărul doi mondial, a reuși
Tenis de masă: România și-a asigurat cinci medalii la Europenele Under-21
România și-a asigurat, vineri, cinci medalii la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), a anunțat Federația Română de Tenis de Masă pe pagina sa de Facebook. La dublu masculin, România are două perechi în semifinale, Eduard Ionescu/Darius Movileanu, respectiv Iulian
Fotbal: Prima victorie pentru Sepsi OSK Sfântu Gheorghe în play-out, 2-0 cu FC Botoșani
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a obținut prima sa victorie în faza play-out a Superligii de fotbal, 2-0 (0-0) cu FC Botoșani, vineri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. Covăsnenii s-au impus prin golurile marcate de maghiarul David Siger (71) și de Cosmin Matei (81), într-un meci fo
Baschet masculin: CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale
CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin, după ce a învins-o în deplasare pe CSM Corona Brașov, cu scorul de 84-82 (24-19, 17-18, 28-18, 15-27), vineri, în al patrulea meci al seriei. Lewis Markel Sullivan, cu 23 puncte și 9 recuperări, a fost MVP-ul echipei ilfovene. Michael Antho
Fotbal: Unirea Slobozia a câștigat la Buzău, în play-out
Unirea Slobozia a învins-o pe Gloria Buzău cu scorul de 3-0 (1-0), vineri, în deplasare, într-un meci din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unirea a deschis scorul după numai 36 de secunde, prin Florin Purece, din pasa lui Adnan Aganovic. Ialomițenii ți-au dublat avantajul prin același Purece (54), tot după un assist al cr