logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

#VieţiReinventate Gheorghe Popescu: La Viitorul încercăm să facem educaţie prin sport, asta ne diferenţiază

Imagine din galeria Agerpres

Fostul internaţional Gheorghe Popescu consideră că educaţia fotbaliştilor este esenţială în pregătirea acestora pentru viaţa de după activitatea competiţională, motiv pentru care la FC Viitorul Constanţa, club la care activează ca preşedinte, sunt organizate frecvent cursuri de educaţie financiară, jucătorii fiind motivaţi să aibă preocupări care să-i ajute la finalul carierei.

"Noi la Viitorul încercăm să facem educaţie prin sport, încercăm să îi educăm pe fotbalişti, pe juniorii pe care îi avem la academie, pentru a le arăta şi alte lucruri în afară de partea strict profesională, sportivă. Noi încercăm să facem educaţie financiară cu ei sau alte cursuri care să cuprindă aspecte din viaţa normală, astfel încât să nu se raporteze doar la antrenamente, şcoală şi atât. Acesta este unul dintre lucrurile care ne diferenţiază pe noi de restul academiilor şi restul cluburilor, şi credeţi-mă că jucătorii apreciază şi sunt motivaţi să facă şi alte lucruri", a declarat preşedintele grupării constănţene pentru AGERPRES.

 

 

Programele de reconversie profesională ar fi binevenite în lumea fotbalului, consideră Popescu, tocmai pentru că nu toţi jucătorii reuşesc să facă economii care să le permită să trăiască în perioada de la finalul carierei şi până la startul unei noi profesii.

"Eu cred că ar fi binevenite astfel de programe la nivel naţional pentru a-i ajuta pe jucători, să îi îndrumăm încă din timpul activităţii de sportivi şi să îi pregătim pentru ceea ce va urma după aceea. În momentul în care termină cu fotbalul este un pic cam târziu, pentru că nu toţi adună în visteria personală o sumă de bani care să le permită să trăiască într-o perioadă de vid profesional, să îi spunem aşa. Pentru că nu toţi îşi găsesc imediat un job şi atunci este acest vid. Şi dacă nu au partea materială asigurată, intră în panică, sunt descumpăniţi. De aceea ar trebui să existe astfel de programe, nu forţaţi, pentru că nu e bine să faci nimic cu forţa, dar cei preocupaţi să aibă astfel de cursuri, de activităţi şi să îşi poată să îşi pregătească viaţa de după cariera de sportiv", a completat fostul căpitan al naţionalei României.

Gheorghe Popescu spune că prejudecata conform căreia fotbaliştii sunt preocupaţi doar de cluburi, maşini şi distracţie nu mai este valabilă în zilele noastre: "Mi se pare exagerată această definiţie, pentru că este o chestiune generalizată în rândul tinerilor. Toţi tinerii vor să aibă o maşină frumoasă, să meargă în club, deci nu trebuie să ne uităm doar la fotbalişti. Fotbaliştii sunt şi ei tineri, îşi doresc şi ei lucruri, dar nu sunt o castă care să îşi dorească să facă lucrurile astea, toţi tinerii îşi doresc aceleaşi lucruri, nu este o caracteristică a jucătorilor de fotbal".

 

 

Referitor la intenţiile pe care le au fotbaliştii la finalul carierei, Popescu a spus că majoritatea sunt interesaţi să rămână în domeniul sportiv, dar posturile nu sunt suficiente pentru toţi.

"Intenţia pe care o au majoritatea jucătorilor la finalul carierei este aceea de a rămâne în domeniu. Majoritatea încearcă să devină antrenori, pentru că li se pare cel mai la îndemână. Acesta este primul reflex pe care îl au foarte mulţi, încearcă să urmeze cursuri de antrenor, pentru că în ultimii ani lucrurile au luat o turnură mai profesională, ca să spun aşa, nu poţi să devii antrenor decât dacă faci cursurile respective. De aceea acesta este primul reflex pe care îl au jucătorii. Din păcate nu pot fi toţi antrenori, pentru că nu sunt atâtea echipei de fotbal şi atunci încearcă să îşi găsească tot felul de activităţi. Eu zic că nu sunt preocupaţi pe perioada activităţii fotbalistice de ceea ce vor face după aceea, abia atunci când îşi termină cariera, îşi pun problema ce fac, dar nu toţi, vorbesc în general'', a mai spus Gheorghe Popescu.

"Faptul că nu sunt pregătiţi pentru viaţa de după sport nu este o caracteristică numai a jucătorilor români. Se întâmplă şi în alte campionate, şi în Spania, şi în Anglia, şi în Olanda, peste tot sunt situaţii în care jucătorii abia când termină cu fotbalul se preocupă de viaţa lor. Dar nu trebuie să generalizăm, sunt şi lucruri pozitive, sunt anumiţi jucători care au făcut cursuri pe durata activităţii, sunt unii care se preocupă, care fac cursuri de management. Această generalizare este puţin deplasată, pentru că nu toţi fotbaliştii sunt aşa cum se spune despre ei. Au apărut noile generaţii de fotbalişti care au acces la tot felul de informaţii, de cursuri online, lucrurile s-au schimbat faţă de generaţiile anterioare", a adăugat acesta.

 

 

Fostul căpitan al naţionalei a povestit şi momentul retragerii sale din activitate, când a decis să renunţe la fotbal după o carieră de peste 20 de ani la echipe precum Universitatea Craiova, Steaua, PSV, Tottenham, Barcelona, Galatasaray, Lecce, Dinamo şi Hannover 96.

"Eu nu m-am oprit niciodată din a face sport. După ce am terminat cu partea sportivă, cu activitatea competiţională, am continuat să fac sport şi o fac în continuare. Dar a fost normal ca rutina pe care am avut-o 20 şi ceva de ani să nu o mai am la finalul carierei când începi o viaţă nouă. Eu cred că pentru jucătorii de fotbal, viaţa cu adevărat începe tocmai atunci când termină cariera de jucător. Până atunci sunt jucători profesionişti, încearcă să îşi facă meseria, după care, cu adevărat viaţa începe la 35, 36 sau 37 de ani. Abia atunci îţi poţi permite să faci lucruri pe care ca jucător nu poţi să le faci, pentru că atunci trebuie să faci anumite sacrificii care ţin, cu ghilimelele de rigoare, de fişa postului", a povestit Popescu.

Fost jucător emblematic al "Generaţiei de Aur" a fotbalului Românesc, Gheorghe Popescu le-a transmis şi un mesaj tinerilor fotbalişti, pe care îi sfătuieşte să fie pregătiţi pentru finalul carierei.

 

 

"Eu îi sfătuiesc ca atunci când se apropie de finalul carierei şi depăşesc vârsta de 30 de ani, să se gândească la ce vor să facă în continuare, să se pregătească pentru perioada de după cariera sportivă. Pentru a nu avea acest vid periculos, eu îi sfătuiesc ca după 30 de ani să fie preocupaţi de asta, eu nu le spun să sacrifice fotbalul, dar cred că pot face lucrurile în paralel. Pot face cursuri, depinde de ceea ce vrea să facă fiecare dintre ei, astfel încât atunci când termină activitatea să fie pregătiţi", a completat Popescu.

AGERPRES difuzează în cadrul proiectului #VieţiReinventate o serie de materiale prin care îşi propune să aducă în atenţia publicului larg problematica reconversiei profesionale în rândul sportivilor români şi dificultăţile întâmpinate la schimbarea carierei.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)

 

Foto: (c)  MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

 

Citeşte şi:

 

 

#VieţiReinventate INTERVIU Gabriela Szabo: 90% dintre sportivi nu conştientizează că va veni vremea retragerii din activitate

 

#VieţiReinventate INTERVIU Răzvan Raţ: În România nimeni nu se ocupă de educarea sportivilor, au doar şcoala vieţii

 

#VieţiReinventate Portretul fotbalistului român după ''pensionare'' - între o viaţă de lux şi taximetrie sau ospătărie

 

#VieţiReinventate INTERVIU Eduard Novak (MTS): Sportivii să fie pregătiţi şi pentru o a doua carieră

 

#VieţiReinventate Fostul rugbyst Stelian Burcea: Statul este repetent la a ajuta foştii sportivi în reconversia profesională

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Sport Intern 14-04-2025 23:00

Volei feminin: CSM Volei Alba-Blaj a câștigat al optulea său titlu de campioană

CSM Volei Alba-Blaj a câștigat al optulea său titlu de campioană națională la volei feminin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari 2005 cu scorul de 3-1 (17-25, 25-15, 25-22, 25-18), luni seara, în deplasare, în al patrulea meci al finalei Divizia A1 . Internaționala franceză de origine română Amelie Rotar, cu 30 de

Sport Intern 14-04-2025 22:42

Fotbal: CFR Cluj - Rapid 1-1, în play-off-ul Superligii

CFR Cluj a terminat la egalitate cu Rapid București, 1-1 (1-0), luni seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a patra a fazei play-off a Superligii de fotbal. CFR a deschis scorul prin fundașul Leo Bolgado (7), cu o lovitură de cap. Clujenii au mai avut o șansă de gol prin Meriton Korenica (32), dar șutul kosovarulu

Sport Intern 14-04-2025 21:29

Ingrid Istrate și Ioan Suciu își vor disputa funcția de președinte al Federației Române de Gimnastică

Ingrid Istrate și Ioan Suciu își vor disputa funcția de președinte al Federației Române de Gimnastică la alegerile din cadrul Adunării Generale din 25 aprilie, candidaturile lor fiind validate, luni seara, de Comitetul Executiv, informează site-ul oficial al FRG. În vârstă de 56 de ani, Ingrid Istrate ocupă în pre

Sport Intern 14-04-2025 20:28

Baschet masculin: Dinamo a câștigat duelul cu Rapid, în campionat

CS Dinamo București a învins-o pe CS Rapid București cu scorul de 86-80, luni seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 27-a a Ligii Naționale de baschet masculin. Cei mai buni dinamoviști au fost Conner Michael Frankamp, 27 puncte, 3 pase decisive, susținut de Jakov Mustapic, 22 p, și de Dalan Chand Ancrum, 11 p, 6 recuper

Sport Intern 14-04-2025 19:47

Fotbal: Oțelul Galați a câștigat în deplasare cu FC Botoșani (1-0), în play-out

Oțelul Galați a învins-o pe FC Botoșani cu scorul de 1-0 (1-0), luni, în deplasare, într-o partidă din etapa a patra a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unicul gol al partidei a fost marcat de portughezul Samuel Teles (29), cu un șut din voleu de la 14 metri, după centrarea lui Erik Bicfalvi. FC Botoșani a

Sport Intern 14-04-2025 17:03

Haltere: Cristian Luca, medaliat cu argint la Europenele de la Chișinău

Sportivul român Cristian Luca (CS Dinamo București) a obținut medalia de argint la categoria 55 kg, la stilul smuls, luni, cu 110 kg, la Campionatele Europene de haltere de la Chișinău, potrivit paginii de Facebook a Federației Române de Haltere. Luca a fost al patrulea la aruncat, cu 132 kg, iar la total s-a clasat tot pe patru, c

Sport Intern 14-04-2025 13:12

Hochei: Pregătirea echipei naționale pentru Campionatul Mondial de la Sfântu Gheorghe intră în linie dreaptă

Pregătirea echipei naționale a României, care va participa la Campionatul Mondial de hochei pe gheață, Divizia I, Grupa A, la masculin, programat în perioada 27 aprilie - 3 mai, la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, intră în linie dreaptă, a anunțat, luni, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG), Attila-Ferenc Nagy.

Sport Intern 14-04-2025 12:14

Hochei: Balaurul Dezi, mascota Campionatului Mondial de la Sfântu Gheorghe, prezentat oficial

Organizatorii Campionatului Mondial de hochei pe gheață, Divizia A, Grupa I, masculin, care se va desfășura în perioada 27 aprilie-3 mai, la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, au prezentat, luni, mascota evenimentului: balaurul Dezi. Aceasta a fost realizată de artista Bocskai Gyopar, originară din Sfântu Gheorghe, iar numele D

Sport Intern 14-04-2025 00:17

Gimnastică artistică: Ana Maria Bărbosu a obținut două medalii de argint la 'Trofeo Citta' di Jesolo'

Sportiva română Ana Maria Bărbosu, medaliată cu bronz la sol la JO 2024, a cucerit două medalii de argint la concursul internațional de gimnastică artistică 'Trofeo Citta' di Jesolo', desfășurat sâmbătă și duminică în Italia. Bărbosu a obținut argint la bârnă, cu 13,750 puncte, fiind devansată doar de italia

Sport Intern 14-04-2025 00:05

Înot: David Popovici, Daria Silișteanu și CSA Steaua, performerii Campionatelor Naționale

David Popovici, Daria Silișteanu și CSA Steaua sunt performerii Campionatelor Naționale de înot în bazin de 50 m, încheiate duminică în Complexul Sportiv de Natație din Otopeni. Popovici (CS Dinamo) a ocupat primul loc în clasamentul pe puncte, la masculin, cu 943 de puncte, urmat de Andrei Theodor Proca (CSM Pite

Sport Intern 13-04-2025 23:11

Fotbal: Universitatea Craiova - FCSB 0-0, în play-off

Universitatea Craiova a terminat la egalitate cu FCSB, 0-0, duminică seara, în Bănie, într-un meci din etapa a patra a a fazei play-off a Superligii de fotbal. Universitatea a avut prima mare ocazie de gol, dar Ștefan Baiaram (5) a fost blocat de Siyabonga Ngezana.

Sport Intern 13-04-2025 22:04

Haltere: Mihaela Cambei a câștigat trei medalii de aur la Europenele de la Chișinău

Vicecampioana olimpică Mihaela Cambei a cucerit trei medalii de aur la cat. 49 kg, duminică, în prima zi a Campionatelor Europene de haltere de la Chișinău (Rep. Moldova). Mihaela Cambei (CS Dinamo) a obținut aurul la stilul smuls cu 85 kg, s-a impus la aruncat cu 85 kg, iar la total cu 190 kg, potrivit paginii de Facebook a Federației R

Sport Intern 13-04-2025 20:51

Handbal feminin: România s-a calificat la Campionatul Mondial 2025

Naționala de handbal feminin a României s-a calificat la Campionatul Mondial 2025, după ce a învins echipa Italiei, cu scorul de 31-18 (14-11), duminică seara, la Bistrița, în manșa secundă a play-off-ului. Tricolorele au câștigat și prima manșă, cu 30-21. Doar primele șase minute ale meciului de la Bistr

Sport Intern 13-04-2025 20:21

Fotbal: Unirea Slobozia - UTA 2-1, în play-out

Unirea Slobozia a învins-o pe UTA Arad cu scorul de 2-1 (0-0), duminică seara, pe teren propriu, la Clinceni, într-un meci din etapa a patra a Superligii de fotbal. Slovacul Jakub Vojtus (48) a deschis scorul cu un șut din marginea careului. Georgianul Baceana Arabuli (66) a majorat avantajul echipei ialomițene, după ce anterior tr

Sport Intern 13-04-2025 19:14

Auto: Andrei Gîrtofan a câștigat Raliul Harghitei

Pilotul Andrei Gîrtofan a câștigat, duminică, Raliul Harghitei, prima etapă a Campionatului Național de Raliuri. Echipajul Andrei Gîrtofan/Tudor Mârza (Skoda Fabia Rally2 RS), la prima lor colaborare, s-au impus după 14 probe speciale cu timpul de 01 h 08 min 39 sec 1/10. Campionul național en titre, Simo